Ο «στρατιώτης» Σάντσες, ο «σκύλος» Τσοκάι και το παράλληλο σύμπαν του Φαλήρου

Ο «στρατιώτης» Σάντσες, ο «σκύλος» Τσοκάι και το παράλληλο σύμπαν του Φαλήρου

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Ο «στρατιώτης» Σάντσες, ο «σκύλος» Τσοκάι και το παράλληλο σύμπαν του Φαλήρου

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για τον Αργεντινό μπακ που δικαιώνει και δικαιώνεται, τον Αλβανό μέσο που μπορεί να αποτελέσει μεγάλο «όπλο» στο πλάνο του Γιοβάνοβιτς και τα όσα έγιναν το βράδυ της Δευτέρας στο Καραϊσκάκη.

Για το απόλυτο ομαδικό γκολ του Παναθηναϊκού στη Λαμία τα είπαμε από το πρωί της Δευτέρας, για την απάντηση με ποδόσφαιρο στο «ξύλο» αναφερθήκαμε το βράδυ της Κυριακής αμέσως μετά το 8/8 του «τριφυλλιού» και σήμερα θα μιλήσουμε για δύο από τους πρωταγωνιστές της νίκης και στη συνέχεια στα όσα έγιναν και ειπώθηκαν στο Φάληρο, στο ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ.

Καλή, άγια και θεμιτή η ποδοσφαιρική κουβέντα σε τούτη την γωνιά αλλά κάποιες φορές δεν γίνεται να παρακολουθείς αμέτοχος τα όσα γίνονται στο απόλυτα τοξικό περιβάλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου, όπου ο καθένας βρίσκεται στο δικό του παράλληλο σύμπαν και δεν μπορεί ή δεν θέλει να αντιληφθεί την πραγματικότητα.

Ο Τσόκαι μπορεί να ανεβάσει επίπεδο το πρέσινγκ του Παναθηναϊκού

Στο πρώτο ολοκληρωμένο-αν και μικρό- δείγμα γραφής, ο Ένις Τσοκάι κέρδισε τις εντυπώσεις χάρη στην επιθετικότητα των μαρκαρισμάτων του και των σωστών επιλογών με την μπάλα στα πόδια, δίνοντας ενέργεια και σκληράδα στη μεσαία γραμμή του «τριφυλλιού».

0 24χρονος άσος σύμφωνα με το Wyscout ολοκλήρωσε την αναμέτρηση με:

*6 επανακτήσεις κατοχής, 4 εκ των οποίων «ψηλά» στο γήπεδο
*8/13 κερδισμένες μονομαχίες
*Ένα πάτημα στην αντίπαλη περιοχή και ένα γύρισμα που ο Βέρμπιτς θα έπρεπε να στείλει στο πλεκτό.

ggg

Oι ανακτήσεις του Τσοκάι στο ματς με την Λαμία

Με βάση τον πρότερο ποδοσφαιρικό του βίο και την μεγάλη του αρετή που δεν είναι άλλη από τα ανασταλτικά του χαρίσματα, ο Αλβανός διεθνής μέσος μπορεί να ανεβάσει το επίπεδο το ήδη εξαιρετικό πρέσινγκ του Παναθηναϊκού, είτε αυτό εκδηλώνεται στο build up του αντιπάλου είτε σε οποιαδήποτε κομμάτι του αγωνιστικού χώρου στην προσπάθεια της άμεσης επανάκτησης της κατοχής της μπάλας.

Σε αρκετά ματς με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς στον πάγκο, οι «πράσινοι» πιέζουν στο build up του αντιπάλου με 4-4-2. Με την πρώτη γραμμή άμυνας, το «2» να αποτελείται από τον έναν σέντερ φορ και ένα «8άρι». Φέτος έχουμε δει τον Τσέριν εκεί, πέρσι τον Αλεξανδρόπουλο και αυτός είναι ένας ρόλος που ο Τσόκαι θα μπορούσε να υπηρετήσει με σημαντική επίδραση για την ομάδα του. Όχι, φυσικά πως και στην δεύτερη γραμμή θα ήταν «άσχημος», καθώς όπως απέδειξε και στη Λαμία μπορεί να γίνει πολύ ουσιαστικός στο κομμάτι των επανακτήσεων.

Αυτή την στιγμή είναι με διαφορά ο πιο aggresive παίκτης της μεσαίας γραμμής των «πρασίνων» και μπορεί να γίνει ένα σημαντικό «όπλο στα χέρια του προπονητή.

«Και μία δεύτερη φορά σαν τον παλιό στρατιώτη»

Κανείς δεν θα πάει στη μπουτίκ να αγοράσει την φανέλα του. Επίσης λίγοι είναι εκείνοι που ενθουσιάζονται όταν τον βλέπουν στο αρχικό σχήμα αντί του Γιώργου Βαγιαννίδη, όλο αυτό το διάστημα που απουσιάζει ο Γιάννης Κώτσιρας. Ο Φακούντο Σάντσες, όμως, είναι πρότυπο. Επαγγελματία και ποδοσφαιριστή. Ίσως είναι και κάτι παραπάνω για αυτόν τον Παναθηναϊκό, ενσαρκώνοντας πλήρως τους στίχους του Ισαάκ Σούση στον «Παλιό στρατιώτη». «Και μία δεύτερη φορά σαν τον παλιό στρατιώτη, θα πέθαινα αγάπη μου καλύτερα απ' την πρώτη».

Στρατιώτης. Ο καλύτερος. Ένας παίκτης που θα λάτρευε κάθε προπονητής. Το γκολ που «σφράγισε» το διπλό ήταν απλά μια επιβράβευση του ποδοσφαίρου για να πάρει τα credits που του αξίζουν από την «μάζα» που έχει μάθει να κρίνει από τα γκολ και τις ασίστ.

Ο Σάντσες δικαιώνεται και παράλληλα δικαιώνει και τον Γιοβάνοβιτς που τον κράτησε το περασμένο καλοκαίρι. Και για να δώσουμε μια άλλη διάσταση στο γιατί τον προτιμά από τον Βαγιαννίδη πέρα από το θέμα της εμπειρίας και της ισορροπίας.

Σε φάση ανάπτυξης του παιχνιδιού, όπως έχουμε αναφέρει από πέρσι, ο Παναθηναϊκός είναι τακτοποιημένος πάνω στο χορτάρι με ένα 3-2-5, με τον Αργεντινό να γίνεται δεξιός στόπερ και να υπηρετεί έτσι τον ρόλο του μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Ρόλος που δεν μπορεί να υπηρετήσει ο «Βάγια» που έχει άλλα χαρακτηριστικά, είναι παίκτης γραμμής, ένα επιθετικό μπακ που θα «χαραμίζονταν» εκεί. Η ομάδα, λοιπόν, ήταν, είναι και θα είναι πάνω από όλα και όλους, όπως φυσικά και το πλάνο, το σχέδιο του προπονητή.

Ο Τρεϊμάνις ούτε στα τοπικά της Λετονίας και το παράλληλο σύμπαν

Πάμε και στα όσα έγιναν στο Καραϊσκάκη. Μετά το κλείσιμο των ματιών στο πέναλτι μαρς του Τσιγγάρα πάνω στον Αϊτόρ πέρσι στη Τούμπα, ο Τρεϊμάνις κατάφερε να πάρει πίσω στο VAR ένα πέναλτι που έχουν γίνει δύο παραβάσεις πάνω στον Ολιβέιρα. Από τον Μπα αρχικά και από τον Τζολάκη στη συνέχεια. Ένα «γκρέμισμα» και μία κλωτσιά στο σώμα. Ο Λετονός ρέφερι είναι ποδοσφαιρικά επικίνδυνος και δεν πρέπει να ξανασφυρίξει στη χώρα μας. Ποτέ ξανά. Ούτε για αστείο. Και εδώ που τα λέμε ούτε στα τοπικά του Γκούλμπενε και της Βαλμιέρα δεν πρέπει να ξαναπάρει παιχνίδι μετά από αυτή την μυθική απόφαση. Ούτε για πλάκα δεν πρέπει να εμφανιστεί ξανά στην Ελλάδα, πόσω μάλλον σε παιχνίδι του Παναθηναϊκού.

Μόλις ολοκληρώθηκε το ντέρμπι στο Καραϊσκάκη προσφέρθηκε ακόμη καλύτερο θέαμα με την παρουσίαση ενός παράλληλου σύμπαντος. Από την μία ο «αδικημένος» Ολυμπιακός που φέτος έχει καταργήσει κάθε κανόνα του ποδοσφαίρου με 3 προπονητές, 18 μεταγραφές και 40 παίκτες να έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι στιγμής σε όλες τις διοργανώσεις. Πάμε πάλι. 3 προπονητές, 18 μεταγραφές, 40 παίκτες. Πάντως, η... κανονικότητα των 90's, των 00's και των 10's που επιθυμούν έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Το αποκορύφωμα του παράλληλου σύμπαντος; Το γεγονός πως ο πραγματικά αδικημένος στο Καραϊσκάκη, Ράζβαν Λουτσέσκου, θυμήθηκε πάλι τον Παναθηναϊκό και θέλησε να έχει πάρει ένα πέναλτι που δεν υπάρχει καμία επαφή(Μάγκνουσον-Κωνσταντέλιας) και μιλάμε για «βουτιά» και να μην δοθεί πέναλτι σε μπουνιά του Κοτάρσκι στον Σπόραρ. Και όλα αυτά σε μία ομιλία περί ποδοσφαιρικής δικαιοσύνης.

Μιλάμε για τον ίδιο άνθρωπο που από το βράδυ της 21ης Μαϊου και τον χαμένο για την ομάδα του τελικό του ΟΑΚΑ έχει βαλθεί να μειώνει σε κάθε ευκαιρία τον Παναθηναϊκό του Ιβάν που όπου τον πετυχαίνει του... κάνει πλάκα το τελευταίο διάστημα. Το ίδιο βέβαια έκανε και με την ΑΕΚ το 2018, το ίδιο θα κάνει αύριο-μεθαύριο πάλι με όποιον δεν μπορεί να φτάσει. Κρίμα γιατί είναι ένας εξαιρετικός προπονητής.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.