Παναθηναϊκός: Αυτός που πιστεύει ότι θα το πάρει ο Τσοκάι και όχι ο Χάμες

Γιάννης Σερέτης Γιάννης Σερέτης
Παναθηναϊκός: Αυτός που πιστεύει ότι θα το πάρει ο Τσοκάι και όχι ο Χάμες

bet365

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για την πίστη του οπαδού του Παναθηναϊκού στην ομάδα του και τις δυσκολίες του Ολυμπιακού, της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ στον μαραθώνιο του πρωταθλητισμού.

Στο 90’ λοιπόν ο Παναθηναϊκός - όπως και πέρυσι με τον Παλάσιος. Τσόκαϊ και Τρουϊγέ. Eνας 23χρονος Αλβανός αμυντικός μέσος που αγωνιζόταν στην κροατική Λοκομοτίβα Ζάγκρεμπ και χρίστηκε πέρυσι διεθνής και ένας 21χρονος Γάλλος αμυντικός μέσος που έχει μόνο πέντε συμμετοχές στη Ligue 1, αλλά πέρυσι βοήθησε την Οσέρ (23 συμμετοχές, στις 13 «βασικός»/6 ασίστ) να επιστρέψει στην πρώτη κατηγορία. Ηταν οι πρώτες και βασικές επιλογές του Ιβάν Γιοβάνοβιτς; Προφανώς όχι. Ηταν της έγκρισης Γιοβάνοβιτς; Βεβαίως, ναι. Γιατί αναφέρουμε τον Γιοβάνοβιτς;

Διότι ο οπαδός του Παναθηναϊκού έχει αρχίσει εδώ και καιρό να τον πιστεύει «τυφλά» και τείνουμε σταδιακά προς ένα σπάνιο φαινόμενο προσωπολατρείας προπονητή στον Παναθηναϊκό, που όμοιό του ειλικρινά δεν θυμάμαι στην εποχή του επαγγελματικού ποδοσφαίρου: ούτε καν ο Χουάν Ραμόν Ρότσα ούτε καν ο Γιάννης Κυράστας απολάμβαναν τόσο μεγάλης εμπιστοσύνης! Την κέρδισε, ουδείς του τη χάρισε! Και ασφαλώς δεν την επιδιώκει καθόλου μα καθόλου! Την κέρδισε με υπομονή, επιμονή, εργατικότητα, μόχθο και κυρίως με τα αποτελέσματα. Είναι κάπως επικίνδυνη για τον Παναθηναϊκό αυτή η «τυφλή» εμπιστοσύνη, μπορεί να εξελιχθεί σε πολύ επικίνδυνη μελλοντικά, αλλά προς το παρόν ωφελεί πάρα πολύ τον σύλλογο! Αφάνταστα! Διότι αν ρωτήσετε σήμερα τους οπαδούς της ομάδας - επαναλαμβάνω, σήμερα! - οι περισσότεροι θα σου πουν «Ναι, σούπερ ο Μαρσέλο και ο Χάμες, αλλά να τους δούμε, εμείς μπορούμε να το πάρουμε με τον Τσοκάι!».

  • - Αποκλείστηκε από τη Σλάβια Πράγας; «Ναι, δεν είχε κάνει μεταγραφές και πέσαμε μετά το 60’ και στα δύο ματς, αλλά μας @@@ η διαιτησία».
  • - Νίκησε με το ζόρι 1-0 τον Ιωνικό και τον Λεβαδειακό; «Ναι, αλλά δεν μας δημιούργησαν πολλές ευκαιρίες και μην ξεχνάς ότι ακόμα δεν έχει μπει ο Μπερνάρ, σημασία έχει να παίρνει τις νίκες όταν δεν παίζει καλά, έτσι κάνεις πρωταθλητισμό».
  • - Νίκησε την ΑΕΚ με το ζόρι 2-1, σκοράροντας μόνο από την άσπρη βούλα σε ματς που αν ήταν στοιχειωδώς προσεκτικός και εύστοχος στην τελική πάσα/προσπάθεια θα είχε βάλει 4-5 γκολ; «Δεν πειράζει, στα ντέρμπι μετρούν μόνο οι νίκες, ξεχνάς ότι μέχρι πέρυσι νικούσαμε σπάνια στα μεγάλα ματς;».
  • Εκανε δυο μεταγραφές μέσων μόλις την τελευταία μέρα, παρότι έχουν περάσει τρεις μήνες από τη λήξη της προηγούμενης σεζόν και δυο εβδομάδες από την πώληση του Αλεξανδρόπουλου; "Δεν πειράζει, ο Ιβάν ξέρει καλύτερα απ' όλους, δεν είδες τι παικταράς μας βγαίνει ο Τσέριν;"

Τα βλέπει όλα πράσινα λόγω και του Ολυμπιακού

Όλα ισχύουν. Όλα είναι αληθινά. Και τα θετικά και τα αρνητικά. Μα ο οπαδός του Παναθηναϊκού είναι σε φάση που τα βλέπει όλα πράσινα! Τις αναγνωρίζει τις ανορθογραφίες και τα προβλήματα, όμως τελικά υπερισχύει το συναίσθημα αυτή την περίοδο. Υπερισχύει το «έχουμε καλή ομάδα», «έχουμε καθαρή ομάδα - δεν μπλεκόμαστε με διαιτησίες», «πάμε να το πάρουμε, είναι η μεγάλη μας ευκαιρία»: κυριαρχεί η υγιής οπαδική προσδοκία, ελπίδα και κυρίως η πίστη σε κάτι τελικά πάρα πολύ καλό! Ισως επειδή πέρυσι τους ήρθε τελείως αναπάντεχα το πολύ καλό στο τέλος, παρότι στην εκκίνηση της σεζόν και μέχρι τον Φεβρουάριο η αμφισβήτηση της πορείας με τον Γιοβάνοβιτς ήταν έντονη. Σίγουρα διότι δεν έχουν αισθανθεί αυτή την προσδοκία μετά το 2011, στη σεζόν του Ζεσουάλδο Φερέιρα και "του Λέτο"!


Είναι ο ίδιος οπαδός που λέει «παικταράς ο Μαρσέλο, αλλά να τον δούμε πόσο τρέχει». «Παικταράς ο Χάμες αλλά έχει συχνούς τραυματισμούς». «Πολύ καλές οι μεταγραφές του Μπακαμπού και του Σαμασέκου, ίσως οι πιο ουσιαστικές για τον Ολυμπιακό αλλά πότε θα παίξουν και θα προσαρμοστούν;». "Ο Μπιέλ που είναι η καλύτερη μεταγραφή τους ως τώρα δεν βλέπεις πώς παίζει;". Είναι ο οπαδός που πιστεύει ακόμα περισσότερο στην ομάδα του, στην ομάδα «του Πούγγουρα, του Σάρλια, του Κώτσιρα και του Τσοκάι» βλέποντας ότι αυτή την περίοδο ο Ολυμπιακός... δεν βλέπεται. Κι όχι μόνο δεν βλέπεται: αυτό έχει συμβεί πολλάκις. Δεν βλέπεται κι αυτό του κοστίζει ακόμα κι όταν… βλέπεται! Κάνει λάθη στην άμυνα - τρώει γκολ, δημιουργεί ευκαιρίες αρκετές (με Αστέρα και Βόλο), έχει πρόβλημα στην τελική προσπάθεια και χάνει βαθμούς! Συναστρία; Παροδικό φαινόμενο; Γκαντεμιά; Ο χρόνος θα δείξει.


Ο χρόνος, όμως, κι είναι αυτό ακριβώς που πολλοί δεν βλέπουν, δεν είναι σύμμαχος μόνο για τον Ολυμπιακό, την ΑΕΚ, τον Αρη που άλλαξαν σε μεγάλο βαθμό. Είναι σύμμαχος και για τον Παναθηναϊκό και για τον ΠΑΟΚ, που έχουν λιγότερα νέα (και λιγότερα «φανταχτερά») καινούρια μέλη, όμως ακόμα κι αυτοί είναι «υπό κατασκευή». Ειδικά, δε, ο Ολυμπιακός, που είναι «υποχρεωμένος» να παίζει με άλλη ομάδα στα ευρωπαϊκά παιχνίδια του (πάρα πολλοί εκτός λίστας) και με άλλη ομάδα στο πρωτάθλημα όταν… μπουν όλοι στο παιχνίδι, υπάρχει μια έξτρα τεράστια δυσκολία για τον προπονητή. Όπως τεράστια είναι η δυσκολία να βρει ειδικά αυτή τη στιγμή τον προπονητή με τα χαρακτηριστικά που θέλει αν αποφασίσει να προχωρήσει κάποια στιγμή στην αντικατάσταση του Κάρλος Κορμπεράν.

Τα σωστά και τα λάθη ΑΕΚ/ΠΑΟΚ και το μεγάλο ερωτηματικό του Αρη

Ο Ολυμπιακός έκανε τρομερά πράγματα για ελληνική ομάδα στο φινάλε της μεταγραφικής περιόδου και στα δικά μου μάτια παραμένει το φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου, ο Παναθηναϊκός έκανε δυο κινήσεις με τις οποίες "τακτοποιήθηκε" αριθμητικά στη μεσαία γραμμή του και μένει να αποδειχθεί κατά πόσο μπορούν οι δυο νεαροί να τον βοηθήσουν ουσιαστικά όταν προσαρμοστούν στα "θέλω" του Γιοβάνοβιτς. Οι υπόλοιποι;

  • Η ΑΕΚ έκανε στοχευμένες μεταγραφές εφέτος και θα είναι μεγάλη έκπληξη αν δεν της «βγουν» οι περισσότερες. Στην αμυντική γραμμή, όμως, αν δεν της «βγει» ο Μουκουντί και μέχρι να είναι έτοιμος ο Σιντιμπέ, θα παρουσιάζει (πολύ) μεγάλα προβλήματα. Και το χειρότερο είναι πως έχει βάλει πολύ ψηλά τον πήχη σε σεζόν με τόσο μαζικές αλλαγές και καινούριο προπονητή που ψάχνεται. Θα πει κάποιος εύλογα: «το ίδιο ισχύει και για τον Ολυμπιακό». Σωστό! Όμως για τους Ερυθρόλευκους στην εξίσωση πρέπει να συνυπολογιστεί η ατομική ποιότητα ορισμένων παικτών που είναι ανώτερου επιπέδου από της ΑΕΚ (ασφαλώς και του Παναθηναϊκού και του ΠΑΟΚ) και ο χαρακτήρας μιας ομάδας η οποία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχει χάσει τέσσερα πρωταθλήματα από το 1997 μέχρι σήμερα. Αυτές είναι οι βασικές διαφορές τους, χωρίς αυτό να σημαίνει πως η ΑΕΚ δεν είναι σήμερα πιο «τακτοποιημένη» από τον Ολυμπιακό ως ομάδα. Ταυτότητα δεν έχει ακόμα, αλλά είναι σαφώς σε πιο προχωρημένο στάδιο από τους Ερυθρόλευκους που περιμένουν πολλούς.
  • Τελικά από το Big-5 μόνο ο ΠΑΟΚ δεν ενισχύθηκε μετά την έναρξη του πρωταθλήματος. Δεν είναι κακό. Για τους δικούς του λόγους τους οποίους δεν έχει εξηγήσει δημοσίως, ο άλλοτε λαλίστατος (όπως και ο Γιάννης Αλαφούζος…) Ιβάν Σαββίδης αποφάσισε να κλείσει την κάνουλα. Γούστο του και καπέλο του. Το κακό είναι να μένει «αιωρούμενο» το «μπορούμε να κάνουμε την έκπληξη, άσε τους άλλους να κάνουν μεταγραφές και τον Παναθηναϊκό να νομίζει ότι έχει ομαδάρα». Όχι, αυτός ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί να πάρει πρωτάθλημα με τόσο μεγάλο πρόβλημα στη δημιουργία και στο «9» αν δεν ανακάμψει σύντομα ο Ολιβέιρα, χωρίς αυθεντικό αμυντικό μέσο (ποιος και γιατί αποφάσισε να παραχωρηθεί ο Τσιγγάρας δεν μπορώ να καταλάβω) και με πολλούς νεαρούς στο rotation της άμυνας. Θα είναι ψηλά, δεν μπορείς να μην είναι ψηλά μια ομάδα με τόσο ισχυρό winning spirit πια, λόγω και του Λουτσέσκου. Δεν είναι καθόλου ελκυστικός σήμερα, αλλά θα δούμε και ωραία πράγματα κάποια στιγμή. Όμως σε κάθε περίπτωση μ’ αυτό το ρόστερ δεν μπορεί να πάρει το πρωτάθλημα. Μπορεί να μείνει ψηλά και να το διεκδικήσει έως ενός σημείου, ανάλογα και με το τι θα κάνουν οι… υπόλοιποι.
  • Στα δικά μου μάτια ο Αρης ήταν και παραμένει ένα τεράστιο ερωτηματικό. «Σαγηνευτικό» ερωτηματικό, σε προκαλεί το ρόστερ του να κάτσεις και να τον παρακολουθήσεις! Όμως για την πορεία του, ειλικρινά σηκώνω τα χέρια ψηλά ως προς την πρόβλεψη.
@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...