Ο Πάρντιου πρεσβεύει ένα άλλο μοντέλο αγωνιστικής διοίκησης

Ο Πάρντιου πρεσβεύει ένα άλλο μοντέλο αγωνιστικής διοίκησης

Βασίλης Βλαχόπουλος Βασίλης Βλαχόπουλος
Ο Πάρντιου πρεσβεύει ένα άλλο μοντέλο αγωνιστικής διοίκησης

bet365

Η πρόσληψη του Άλαν Πάρντιου στην τεχνική ηγεσία του Άρη διαφέρει από τις επιλογές που προηγήθηκαν και ο Βασίλης Βλαχόπουλος γράφει για μια απόφαση η οποία ενδεχομένως να σηματοδοτεί την αλλαγή του μοντέλου αγωνιστικής διοίκησης.

Βασικά συμπεράσματα θα αναδυθούν μέσα από τον τρόπο δουλειάς, την αγωνιστική εικόνα αλλά και τη μεθοδολογία της ομάδας στις επόμενες μεταγραφικές περιόδους. Δεν αμφισβητείται όμως η άποψη που θέλει τον Άρη να μην προχώρησε απλά στην πρόσληψη προπονητή αλλά ενός ανθρώπου ο οποίος έχει ως αδιαπραγμάτευτο κανόνα τον απόλυτο έλεγχο της διαδικασίας στελέχωσης της ομάδας γιατί αυτό το μοντέλο αγωνιστικής διοίκησης τον εκφράζει κι εκπροσωπεί ως Βρετανός. Αυτό εφήρμοσε εκεί που εργάστηκε με την παράλληλη ανάληψη της ευθύνης για κάθε πετυχημένη ή αποτυχημένη μεταγραφική επιλογή. Κι όταν οι δικές του αντιλήψεις διέφεραν από αυτές του εκάστοτε αθλητικού διευθυντή η σύγκρουση ήταν αναπόφευκτη, όπως για παράδειγμα συνέβη στη Σαουθάμπτον αλλά και στην τελευταία χρονιά του στη Νιουκάσλ με συνέπεια την αποχώρησή του στα μέσα αυτής, παρότι η ομάδα (μόλις) είχε αποδράσει από μια περίοδο διαδοχικών αρνητικών αποτελεσμάτων και μετρούσε συνεχόμενες νίκες.

Η επιλογή του Άλαν Πάρντιου διαφέρει παρασάγκας από αυτές που προηγήθηκαν από μέρους του Άρη, κακώς συγκρίνεται επίσης με την αντίστοιχη του Πάκο Ερέρα. Μοναδικός κοινός παρονομαστής μεταξύ των δύο προπονητών είναι τα χρόνια προϋπηρεσίας τους στο ποδόσφαιρο αλλά και το γεγονός ότι δούλεψαν και σε άλλες επιτελικές θέσεις πλην αυτής του προπονητή. Προέρχονται από διαφορετικές αγωνιστικές σχολές, βλέπουν διαφορετικά το ποδόσφαιρο και κυρίως ο Πάρντιου τρέφεται μέσα από τον απόλυτο έλεγχο μιας αγωνιστικής κατάστασης σε αντίθεση με τον Ισπανό ο οποίος είχε δείξει περισσότερο συγκαταβατικός.

Ο Πάρντιου δεν είναι Μπούργος

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει η παραμικρή ομοιότητα, φάνηκε και από τις άκρως αντίθετες αρχικές τοποθετήσεις τους. Ο Χερμάν Μπούργος είχε προειδοποιήσει ότι «θα τα αλλάξω όλα» μα δεν άλλαξε το παραμικρό στο μοντέλο αγωνιστικής διοίκησης της ομάδας το οποίο παρέμεινε προσωποκεντρικό αν και περιμέναμε από τον Αργεντίνο να απλώσει τη σφραγίδα του στις αγωνιστικές αποφάσεις. Ο Πάρντιου εμφανίστηκε πιο επιφυλακτικός και πέραν της κατάθεσης ενός γενικού συμπεράσματος μίλησε για παρεμβάσεις που θα γίνουν προϊόντος του χρόνου κι αφού ζήσει τους ποδοσφαιριστές στην καθημερινότητά τους.

Ο Πάρντιου

Δεν συγκρίνονται γιατί εδώ και δύο δεκαετίες ο Πάρντιου στέκεται στην πρώτη γραμμή, ερωτευμένος με την ευθύνη της απόφασης και υπόλογος για κάθε ακραία αντίδραση από αυτές που συνηθίζει στη διάρκεια των αγώνων. Αντιθέτως, ο Χερμάν Μπούργος ήταν η σκιά του Ντιέγκο Σιμεόνε, αυτός που συμφωνούσε με τις αποφάσεις του συμπατριώτη του λειτουργώντας και σαν προστάτης του ενώ ως πρώτος προπονητής δεν μετρούσε περισσότερα από 15-16 παιχνίδια. Τα ισχυρό πλεονέκτημα του Μπούργος ήταν η προσωπικότητά του και τα χρόνια προϋπηρεσίας σ’ ένα κλαμπ με υψηλότατους στόχους. Το αντίστοιχο του Πάρντιου είναι η δουλειά που έχει επιδείξει, αλλά σε κλαμπ τα οποία δεν είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στα εγχώρια Πρωταθλήματα.

Η επιλογή από την Αγγλία θα έπρεπε να ήταν αναμενόμενη

Υπό την έννοια ότι στην τελευταία διετία ο Άρης έχει διεισδύσει σ’ αυτή την αγορά μέσα από επιλογές ποδοσφαιριστών με θητεία σε Premier League και Championship. Πλέον οι περιπτώσεις αγγίζουν τη μια ντουζίνα οπότε και την επιλογή προπονητή από το συγκεκριμένο μοντέλο ποδοσφαίρου, ως ένα βαθμό, θα έπρεπε να την περιμένουμε. Πλέον το ερώτημα είναι, πώς θα συναντηθεί η ποδοσφαιρική λογική του Πάρντιου με τα χαρακτηριστικά των παικτών που διαθέτει σήμερα ο Άρης. Μιας ομάδας δηλαδή με εξαντλητικά τρεξίματα στο γήπεδο η οποία θα παίζει σε υψηλότατο ρυθμό και θα προσπαθεί να «πνίξει» τον αντίπαλο σ’ έναν χώρο όχι μεγαλύτερο των 25-30 μέτρων. Οι ποδοσφαιριστές που διαθέτουν οι «κίτρινοι» από το κέντρο και μπροστά δεν έχουν το pressing στο αίμα τους πλην του ανθεκτικού Ντάνιελ Μαντσίνι ο οποίος λόγω ποδοσφαιρικών στοιχείων έχει τη δυνατότητα προσαρμογής σε κάθε μοντέλο. Οι υπόλοιποι εξέλαβαν το μήνυμα στην παρθενική ομιλία του Πάρντιου γιατί λέγοντας ότι… «στις ομάδες μου οι παίκτες ακουμπούν την καρδιά τους στο γήπεδο», αν μη τι άλλο φανέρωσε και τις απαιτήσεις του. Η οικονομία δυνάμεων μάλλον δεν θα επιτραπεί και οι παίκτες της μεσαίας γραμμής θα πρέπει να αυξήσουν τα τρεξίματά τους για να ανταποκριθούν σ’ αυτό που θέλει ο προπονητής τους.

Ο Πάρντιου

Προς αυτήν την κατεύθυνση, για τον Άρη είναι αναγκαίο να κριθεί πετυχημένη η ομολογουμένως ρισκαδόρικη επιλογή του Πίτερ Ετέμπο. Ο Νιγηριανός μέσος έχει εξαιρετικά στοιχεία αλλά και την αμφιβολία για την κατάστασή του μετά τον τραυματισμό του. Μετά την επιστροφή του έπαιξε μόλις ένα γεμάτο παιχνίδι – με την εθνική ομάδα της χώρας του – τον περασμένο Ιούνη όπου μάλιστα σκόραρε απέναντι στη Σάο Τομέ. Αν δεν υπήρξε αλλοίωση στοιχείων στην αγωνιστική ταυτότητα του Ετέμπο, τότε ο Πάρντιου θα βοηθηθεί αφάνταστα στην εφαρμογή του αγωνιστικού μοντέλου του γιατί ο 27χρονος είναι τρομερό εργαλείο στον άξονα. Αν όχι, θα κληθεί να διαχειριστεί μια επιπλέον δυσκολία. Πάντως, το γεγονός ότι έβαλε την υπογραφή του σ’ αυτή τη μεταγραφή δείχνει ότι έχει συγκεντρώσει πληροφορίες και σχημάτισε θετική άποψη.

Ο Άρης πρέπει να στηρίξει την επιλογή του

Ο Άλαν Πάρντιου υπέγραψε συμβόλαιο 1+1 χρόνων και μακάρι στο τέλος της χρονιάς να ενεργοποιηθεί ο δεύτερος χρόνος με συνοπτικές διαδικασίες. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υποστηριχθεί η επιλογή ενός ανθρώπου ο οποίος έχει τις δυσκολίες του (όπως έχει ομολογήσει) αλλά θεωρείται εξαιρετικός γνώστης του αντικειμένου. Ο Άρης έχει ανάγκη να ξεφύγει από την προπονητολογία και να εμπιστευτεί ένα πρόσωπο το οποίο δοκιμάστηκε σε πολύ πιο απαιτητικά Πρωταθλήματα. Όπως είναι ευθύνη και του ιδίου να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κλαμπ μέσα από τη δουλειά του.

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Βλαχόπουλος
Βασίλης Βλαχόπουλος

Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία στα τελευταία χρόνια της… λαδόκολλας. Χάριν οικονομίας, το λευκό χαρτί χρησιμοποιούταν σε έκτακτες και ιδιαιτέρως σοβαρές καταστάσεις, ούτως ή άλλως ήταν δυσεύρετο. Πρόλαβε τη διαδικασία αποστολής των φαξ, αλλά και τις πρώτες συσκευές κινητής τηλεφωνίας με τη λαστιχένια κεραία που θύμιζαν στρατιωτικούς ασυρμάτους.

Παρακολουθεί όλες… τις μπάλες, αλλά η αδυναμία του είναι η πορτοκαλί, η σπυριάρα, λόγω της ειδοποιού διαφοράς μεταξύ ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Στο μπάσκετ ΠΑΝΤΑ κερδίζει ο καλύτερος. Στο ποδόσφαιρο, μπορεί να κερδίσει ο πιο τυχερός.

ΥΓ: Οσα χρόνια κι αν περάσουν, όσα περιοδικά κι αν πέσουν στα χέρια του, το «Τρίποντο» ήταν, είναι και θα είναι το κορυφαίο forever and ever.