ΠΑΟΚ και Λουτσέσκου με Φερνάντες και Κούτσια

ΠΑΟΚ και Λουτσέσκου με Φερνάντες και Κούτσια

ΠΑΟΚ και Λουτσέσκου με Φερνάντες και Κούτσια

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για τα τελευταία μεταγραφικά του ΠΑΟΚ, το θέμα Φερνάντες που προχωράει, όλα τα δεδομένα για τον Κούτσια και κλείνει το blog του στο gazzetta.gr με ένα μικρό σχόλιο για τα διαιτητικά.

Την άποψή μου για το ρόστερ του ΠΑΟΚ και τη δουλειά του Λουτσέσκου αυτή την μεταβατική σεζόν της ανανέωσης δεν την αλλάζω. Θα την επαναλάβω με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις και μεταγραφικές κινήσεις του Δικεφάλου.

Πρώτα από όλα θυμίζω (γιατί σίγουρα αρκετοί δεν κατάλαβαν ή δεν θέλουν να καταλάβουν αυτό που από τον Μάιο ισχύει) ότι ο ΠΑΟΚ αποφάσισε να αλλάξει και να ανανεώσει την ομάδα του ποντάροντας σε έναν κορμό έμπειρων παικτών (είναι περίπου το 30% του ρόστερ) αποκτώντας ταυτόχρονα πολλούς νεαρούς παίκτες, με τους οποίους ο επιτυχημένος προπονητής του θα επιδιώξει να φτιάξει ομάδα. Ο ΠΑΟΚ θέλει να είναι ψηλά, να διεκδικεί στόχους και να δίνει υπεραξίες στους ποδοσφαιριστές του, έτσι ώστε να εξελίσσεται και από τα κέρδη να βελτιώνεται. Η αρχή (όπως αναμένονταν) ήταν και είναι δύσκολη, οι παίκτες που ήρθαν ακόμη δυσκολεύονται αλλά δεν κρίνονται από τώρα και τέλος πάντων με τα πολλά, η ομάδα αρχίζει να βρίσκει ένα χαρακτήρα, χωρίς όμως να λύσει ή να βελτιώσει το ποιοτικό της πρόβλημα στην επίθεση. Εκεί που και πέρσι υπέφερε, εκεί που και φέτος δεν έχει παίκτες με νούμερα σε γκολ-ασίστ. Κάπως έτσι η ποιοτική ανάγκη ενίσχυσης με έναν τουλάχιστον παίκτη (προφανώς μεσοεπιθετικό) που θα έρθει και γρήγορα θα κάνει την ουσιαστική διαφορά κυρίως με γκολ-ασίστ, φώναζε και φωνάζει σε κάθε ματς όλο και περισσότερο.

Όσο λοιπόν και αν δουλέψει ο Λουτσέσκου, όσο και αν ανεβάσει αυτή την ομάδα, το ταβάνι του ΠΑΟΚ με αυτό το ρόστερ και τη συγκεκριμένη αδυναμία, θα παραμείνει χαμηλό, ειδικά στην προσπάθεια να κάνει πρωταθλητισμό.

Ο Δικέφαλος του Βορρά λοιπόν, δεν έπρεπε να πάρει έναν ακόμη μεσοεπιθετικό. Παίκτες, έχει για τις θέσεις. Πολύ ποιοτικούς και έτοιμους παίκτες που θα κρίνουν ματς με ατομικές ενέργειες είχε ανάγκη. Έναν Ίβιτς ήθελε και θέλει ο ΠΑΟΚ. Έναν Βούκιτς (παικτάρα) εκτιμώ ότι έχει ανάγκη αυτή η ομάδα. Γκολ, ασίστ, ίσως και όγκο μέσα στο γήπεδο, προσωπικότητα. Κυρίως όμως γκολ-ασίστ.

Ο Λουτσέσκου που καλώς ή κακώς είναι εύκολος προπονητής στις μεταγραφές και δεν θέλει να δημιουργεί προβλήματα, έκανε –μαζί με τον Μπότο- διάφορες εισηγήσεις από τον Ιούλιο. Τότε, ξεκίνησαν με τον Σοτέλδο. Φθάσαμε Σεπτέμβριο όμως και ο ΠΑΟΚ έμεινε (μεταξύ άλλων) με τη λύση Πάολο Φερνάντες. Προσωπικά δεν έχω τόσο ξεκάθαρη εικόνα για τον παίκτη. Αφήνω άλλους «ειδικούς» να γράφουν και να λένε τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει στον ΠΑΟΚ. Το μόνο που ξέρω γι’ αυτόν, είναι ότι έχει καλή τεχνική. Το αν παίζει στον άξονα, δεξιά ή αριστερά το θεωρώ λίγο-πολύ ως αστείο για να τον κριτικάρουμε εν έτη 2022. Αυτό που επίσης βλέπω (και είναι αντικειμενικό) αφορά τα μέτρια νούμερά του, όπου και αν έπαιξε. Το αν ένας καλός παίκτης του Βόλου μπορεί να σταθεί στον ΠΑΟΚ και να κάνει τη διαφορά, είναι επίσης πολύ υποκειμενικό.

Αφήνοντας έξω και την αρνητική μου άποψη για το αν ο ΠΑΟΚ έπρεπε να πάρει παίκτη από τον Μπέο, θα σταθώ στην άποψη του Λουτσέσκου που προφανώς μετράει περισσότερο. Ο Ρουμάνος έχει –εδώ και καιρό- εισηγηθεί θετικά για την απόκτηση του Φερνάντες επειδή θεωρεί ότι ο Ισπανός διαθέτει την ατομική ενέργεια που δεν έχουν άλλοι μεσοεπιθετικοί του ΠΑΟΚ. Τον βλέπει στο 10, τον βλέπει φυσικά και στα πλάγια. Κυρίως του αρέσει η πρωτοβουλία και η αποφασιστικότητα που διαπιστώνει ότι έχει ο παίκτης κοντά στην αντίπαλη περιοχή. Πάει κατά μέτωπο στον αντίπαλο, σουτάρει, πιστεύει στον εαυτό του και επιχειρεί με θράσος να ξεκλειδώσει την αντίπαλη άμυνα. Αυτά βλέπει ο Λουτσέσκου και αυτά ζήτησε. Ο Σαββίδης «ψήθηκε» τις τελευταίες ημέρες γι’ αυτή την ανάγκη της ομάδας, έγιναν και άλλες επαφές για τέτοιους παίκτες (όχι φυσικά τον Χάμες) και κάπως έτσι λογικά θα τελειώσει η μεταγραφή Φερνάντες. Μεταγραφή που δεν έκλεισε, αλλά… για εκεί πάει και έτσι θα απαντηθεί το ερώτημα: Μπορεί ένας καλός παίκτης του Βόλου να σταθεί ή να κάνει τη διαφορά ή να λύσει το ποιοτικό πρόβλημα που έχει ο ΠΑΟΚ μπροστά;

ΠΑΟΚ και Κούτσιας

Από εκεί και πέρα υπάρχει το θέμα του Κούτσια ή του τρίτου φορ για τον ΠΑΟΚ. Ο νεαρός είναι ξεκάθαρα ένας από τους καλύτερους επιθετικούς (ίσως και στην Ευρώπη) γι αυτές τις ηλικίες. Το ότι του το λένε αυτό όμως, μέχρι τώρα του έκανε κακό στη νοοτροπία και στον τρόπο με τον οποίο βλέπει το ποδόσφαιρο. Την άποψη αυτή την έχουν πάρα πολλοί που γνωρίζουν τον Κούτσια. Το θέμα είναι ότι τη δεδομένη στιγμή υπάρχει ένα ζήτημα με το παρόν και το μέλλον του. Το συμβόλαιό του μπαίνει στην τελευταία χρονιά και ο ΠΑΟΚ προφανώς θέλει να το ανανεώσει. Ο Βόλος τον θέλει δανεικό και για τον ΠΑΟΚ τίθεται το θέμα αν είναι προτιμότερο να μείνει ως τρίτος και να παίζει κυρίως στον ΠΑΟΚ Β που και πέρσι έκανε τη διαφορά, ή αν πρέπει να πάει να παίξει σε άλλη ομάδα της SuperLeague. Όλα είναι ανοικτά για ένα από τα πιο κρίσιμα θέματα του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ ενόψει της νέας σεζόν. Μίας ομάδας που θυμίζουμε ότι έχει βασικό στόχο την ανάδειξη και καθιέρωση νέων παικτών.

Και όπως έγραψα στις αρχές Ιουνίου, στο ξεκίνημα αυτής της νέας προσπάθειας μακάρι οι νέοι που έρχονται από το εξωτερικό να βρίσκονται τουλάχιστον στο επίπεδο των νέων που ο ίδιος ο ΠΑΟΚ αναδεικνύει από τις ακαδημίες του. Μέχρι τώρα πάντως στον βασικό κορμό είναι (για παράδειγμα) οι Λύρατζης, Κουλιεράκης, Τσαούσης, και πολλοί από όσους φέτος αποκτήθηκαν, παλεύουν να προσαρμοστούν και να δείξουν πράγματα. Φυσικά και διαφωνώ με όσους βιαστικά και επιπόλαια έβγαλαν αυτές τις μεταγραφές (Κουαλιάτα, Ρ.Σοάρες, Ρικάρντο, και άλλοι) πρόχειρες και αποτυχημένες…

Συζήτηση θέλει (και μάλιστα σοβαρή) για το αν ο ΠΑΟΚ μπορεί και πρέπει να μείνει με δύο φορ στο ρόστερ του. Έστω και για 7-8 ματς, μια και τόσα μένουν μέχρι την επόμενη μεταγραφική περίοδο.

* Χωρίς πολλά-πολλά (σε αυτό το blog) για όσα γίνονται διαιτητικά αυτό το πρώτο διάστημα της σεζόν, είναι ξεκάθαρο για εμένα ότι: Ο Ολυμπιακός έχει καταγράψει δύο μεγάλες ήττες με Κλάτενμπεργκ και Καραντώνη, ενώ μία ήττα έχει και η ΑΕΚ με όσα έγιναν τα τελευταία 24ώρα. Οι δύο ΠΑΕ που εξακολουθούν να πιστεύουν πώς το παιχνίδι παίζεται πολύ περισσότερο στο παρασκήνιο απ’ ότι μέσα στο γήπεδο (ο Ολυμπιακός επιστρέφει σε αυτή τη λογική γιατί πλέον δεν εμπιστεύεται καθόλου την ομάδα έτσι όπως την άλλαξε και τη διαμόρφωσε μέσα στο Σεπτέμβριο) έχουν υποστεί μέχρι τώρα σοβαρά πλήγματα.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.