Ο μουντιαλικός Σιντιμπέ στην ΑΕΚ: Από γειτονιά μεταναστών στο Τρουά, στην κορυφή του κόσμου!

Ο μουντιαλικός Σιντιμπέ στην ΑΕΚ: Από γειτονιά μεταναστών στο Τρουά, στην κορυφή του κόσμου!

Δημήτρης Βέργος
Ο μουντιαλικός Σιντιμπέ στην ΑΕΚ: Από γειτονιά μεταναστών στο Τρουά, στην κορυφή του κόσμου!

bet365

Το Gazzetta γράφει για την σπουδαία καριέρα του Τζιμπρίλ Σιντιμπέ, ο οποίος ξεκινώντας από μια φτωχική γειτονιά μεταναστών στο Τρουά, έφτασε να κρατήσει στα χέρια του το τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου με την Εθνική Γαλλίας, φέρνοντας μουντιαλικό αέρα στην ΑΕΚ!

Η αποκάλυψη της Equipe τα μεσάνυχτα του Σαββάτου για τον Τζιμπρίλ Σιντιμπέ και την ΑΕΚ πήρε... σάρκα και οστά καθώς η Ένωση έφτασε σε οριστική συμφωνία με τον 30χρονο Γάλλο μπακ και την Τετάρτη φέρνει στην Αθήνα έναν παίκτη με σπουδαίες παραστάσεις. Ανώτερη άλλωστε από την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου δεν υπάρχει. Ο Σιντιμπέ αναβαθμίζει την αμυντική γραμμή της ΑΕΚ καθώς αποτελεί έναν πολυσύνθετο αμυντικό που εκτός από τη θέση του δεξιού μπακ, έχει τη δυνατότητα να καλύψει και το αριστερό άκρο σε τετράδα στην άμυνα (όπως φαίνεται πιο κάτω στο heatmap του Wyscout), αλλά να παίξει και ως στόπερ σε τριάδα στην αμυντική γραμμή.

Ο Σιντιμπέ καλύπτει όλη τη δεξιά πλευρά

Η φυσική θέση του Σιντιμπέ είναι βέβαια το δεξί άκρο της άμυνας, ωστόσο δεν πρόκειται μόνο για έναν αμυντικογενή πλάγιο αμυντικό καθώς στην καριέρα του συνηθίζει να ανεβαίνει και να καλύπτει όλη τη δεξιά πλευρά συνεισφέροντας τόσο στα αμυντικά όσα και στα επιθετικά του καθήκοντα. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι την περσινή σεζόν στη Μονακό είχε χάσει τη θέση του από τη βασική ενδεκάδα, έρχεται στην ΑΕΚ με ανεβασμένα ποσοστά, που σε αρκετούς τομείς είναι πάνω από τους μέσους όρους της καριέρας του.

Σύμφωνα με το Wyscout την τελευταία του σεζόν στη Μονακό είχε μέσο όρο ανά παιχνίδι 61,3% επιτυχία στις 8,29 αμυντικές μονομαχίες που έδινε, είχε 48,9% κερδισμένες δεύτερες μπάλες, 83,3% επιτυχία στα τάκλιν, 5,27 κοψίματα και 11,45 ανακτήσεις μπάλας. Επίσης με την μπάλα στα πόδια επιχειρούσε να παίξει προς τα μπροστά έχοντας 20 προωθητικές μπαλιές μέσο όρο ανά αγώνα με 70,4% επιτυχία, ενώ περνούσε μέσο όρο ανά ματς 9,58 πάσες στην τελική τρίτη με ποσοστό ευστοχίας 63%, και 3,16 πάσες στην περιοχή του αντιπάλου με ποσοστό επιτυχίας 50%.

Το heatmap του Σιντιμπέ

Το Μουντιάλ, το ενωμένο γκρουπ και ο Ζιρού

Ο Σιντιμπέ φέρνει στην ΑΕΚ έναν μουντιαλικό αέρα. Όπως είχε κάνει και ο Ντομαγκόι Βίντα με τη μεταγραφή του νωρίτερα μέσα στο καλοκαίρι. Κορυφαία στιγμή στην καριέρα του 30χρονου Γάλλου μπακ δεν είναι άλλη από εκείνη της κατάκτησης του Μουντιάλ το καλοκαίρι του 2018 στον τελικό με την Κροατία. Εκείνο το βράδυ ο Βίντα ήταν στον αγωνιστικό χώρο με τη φανέλα της Κροατίας και ο Σιντιμπέ στον πάγκο της Γαλλίας. Στο τουρνουά ο Σιντιμπέ είχε μόλις μια συμμετοχή στο τρίτο ματς του ομίλου με τη Δανία, καθώς μπροστά του είχε τον Παβάρ που αποτελούσε τη βασική επιλογή στο δεξί άκρο της άμυνας. Ωστόσο, η συμμετοχή στην αποστολή των τρικολόρ που έφτασαν στην κορυφή του κόσμου ήταν αναμφίβολα κάτι ξεχωριστό για τον ίδιο, όπως και το γεγονός ότι κράτησε στα χέρια του το βαρύτιμο τρόπαιο.

Για τον Σιντιμπέ το κλειδί της επιτυχίας των Γάλλων σε εκείνο το Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν πως υπήρχε ενότητα στην ομάδα. «Ήμασταν ενωμένοι σαν γκρουπ», είχε υποστηρίξει σε συνέντευξή του στο RMC. Μάλιστα ο Σιντιμπέ δύο χρόνια μετά την κατάκτηση του Μουντιάλ, όντας παίκτης της Έβερτον, είχε αποκαλύψει σε συνέντευξή του στην Telegraph ότι ακόμα το τσατ της συζήτησης μεταξύ των παικτών της Εθνικής Γαλλίας που έφτασε στην κατάκτηση του Μουντιάλ παρέμενε ανοικτό «με τους Μεντί, Μπαπέ, Πογκμπά και Γκριεζμάν να είναι οι πιο ενεργοί σε αυτό», όπως είχε δηλώσει. Βέβαια για τον Σιντιμπέ σε αυτήν την επιτυχία ξεχωριστό ρόλο είχε ο Ολιβιέ Ζιρού. «Δεν νομίζω ότι η Γαλλία θα είχε φτάσει στην κατάκτηση του ΜΜουντιάλ αν ο Ζιρού δεν ήταν στην ομάδα, με ό,τι προσέφερε τόσο στο αμυντικό όσο και στο επιθετικό κομμάτι, με την υποστήριξη που έδινε, με τη χημεία του τόσο με τον Μπαπέ, όσο και με τον Γκριεζμάν. Είχε την απαραίτητη εμπειρία», είχε υπογραμμίσει ο Σιντιμπέ στο RMC.

Εκπροσωπεί τη Γαλλία έχοντας όμως το Μάλι μέσα του

Ο Σιντιμπέ είναι παιδί μεταναστών από το Μάλι που γεννήθηκε στην πόλη Τρουά στις 29 Ιουλίου του 1992. Μπορεί να επέλεξε στην καριέρα του την Εθνική ομάδα της Γαλλίας, ωστόσο μέσα στην ψυχή του δεν ξεχνάει ποτέ τη χώρα των γονιών του. Μετά τη μεταγραφή του στη Λιλ έναντι 2,5 εκατ. ευρώ από την Τρουά το 2012, είχε μιλήσει με το Μάλι για να εκπροσωπήσει την Εθνική ομάδα. Αλλά παρά την αγάπη του για τη χώρα καταγωγής του πατέρα και της μητέρας του, με τις ευλογίες των γονιών του, επέλεξε τη Γαλλία χωρίς όμως να ξεχνά τις ρίζες του.

«Οι γονείς μου είναι από το Μπαμάκο και όπως και άλλα μέλη της οικογένειάς μου θα τους άρεσε πολύ αν έπαιζα για το Μάλι. Αλλά θα αναγκαζόμουν να φεύγω από τη Λιλ αρκετά και είχα στόχο να πάρω ακόμα περισσότερο χρόνο συμμετοχής εκεί. Έτσι έδωσα προτεραιότητα στον σύλλογό μου που με βοήθησε να φτάσω ως την Εθνική Γαλλίας. Οι γονείς μου με άφησαν να πάρω εγώ την απόφαση χωρίς να προσπαθήσουν να με επηρεάσουν. Παίζοντας για την Εθνική Γαλλίας είναι σαν να εκπροσωπώ το Μάλι. Όλοι γνωρίζουν από που κατάγομαι», είχε πει ο Σιντιμπέ σε συνέντευξή του στο Jeune Afrique.

Ο Σιντιμπέ με το τρόπαιο του Μουντιάλ

Η μεταγραφή των 15 εκατ. στη Μονακό και το ενδιαφέρον της Άρσεναλ του Βενγκέρ

Σε συλλογικό επίπεδο η κορυφαία στιγμή στην καριέρα του Σιντιμπέ ήταν η σπουδαία μεταγραφή του από τη Λιλ στη Μονακό το καλοκαίρι του 2016, όταν οι Μονεγάσκοι έβγαλαν από τα ταμεία τους ούτε λίγο ούτε πολύ 15 εκατ. ευρώ για να τον φέρουν στο Πριγκιπάτο! Μάλιστα εκείνο το καλοκαίρι για τον Σιντιμπέ ενδιαφέρον είχε δείξει και ο Αρσέν Βενγκέρ για να τον πάρει στην Άρσεναλ, αλλά τελικά ο ίδιος προτίμησε τη Μονακό όπου ήξερε ότι θα παίζει περισσότερο.

«Τα ποσά δεν λένε κάτι σήμερα. Σίγουρα οικονομικά το ποσό ήταν υψηλό, αλλά δεν αισθάνομαι πίεση. Επέλεξα τη Μονακό παρά το γεγονός ότι η Αρσεναλ ήθελε επίσης να με εντάξει στο δυναμικό της. Το σκέφτηκα αρκετά, αλλά η Μονακό ήταν η πρώτη μου επιλογή. Είχα την εγγύηση ότι θα αγωνιζόμουν στο δεξί άκρο της άμυνας, εκεί όπου κάνω τις καλύτερες εμφανίσεις μου. Και το κυριότερο είναι ο περισσότερος χρόνος συμμετοχής», είχε τονίσει στο Jeune Afrique.

Ο Σιντιμπέ στη Μονακό

Η φτώχεια των παιδικών χρόνων και το πάθος για το ποδόσφαιρο

Μέχρι να έρθει όμως η ηχηρή μεταγραφή στη Μονακό, η κατάκτηση του Μουντιάλ με την Εθνική Γαλλίας και οι εμφανίσεις του στην Πρέμιερ Λιγκ κατά τον δανεισμό του στην Έβερτον τη σεζόν 2019-2020, ο Σιντιμπέ είχε βιώσει δύσκολα παιδικά χρόνια στο Τρουά. Οι γονείς του ήταν βιοπαλαιστές, προσπαθώντας να δώσουν ό,τι καλύτερο σε αυτόν και τα αδέρφια του και μέσω του ποδοσφαίρου κατάφερε τελικά να χτίσει μια καλύτερη ζωή.

«Υπήρχε μεγάλη φτώχεια. Το μοναδικό μας πάθος ήταν το ποδόσφαιρο. Προσωπικά το ποδόσφαιρο με βοήθησε να βρω μια συγκεκριμένη ισορροπία μεταξύ του σχολείου και της γειτονιάς. Οι γονείς μας ήταν απαιτητικοί καθώς στόχος τους ήταν να πάρουμε την κατάλληλη εκπαίδευση και να σπουδάσουμε», είχε αναφέρει σε άλλη του συνέντευξη στην Parisien ο Σιντιμπέ, ο οποίος το 2010 όταν αναδείχθηκε από τα τμήματα υποδομής της Τρουά καθιερώθηκε από το κέντρο της άμυνας στο δεξί άκρο καθώς οι προπονητές του είχαν διακρίνει τα φυσικά του προσόντα για τη θέση.

Στόχος του ακόμα το Μουντιάλ του 2022

Γυρνώντας στο σήμερα, ο Σιντιμπέ μέσω της ΑΕΚ έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του και τη συμμετοχή με την Εθνική Γαλλίας στο επερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 στο Κατάρ. Σε μια πρόσφατη συνέντευξή του τον Νοέμβριο στο Canal+ ο Μεντί είχε ουσιαστικά παραδεχθεί ότι αυτό είναι κάτι που εξαρτάται από τον ίδιο.

«Το ότι δεν καλούμαι πλέον στην Εθνική ομάδα της Γαλλίας έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν ήμουν το ίδιο όπως ήμουν παλιότερα. Το πιο σκληρό είναι όταν βλέπεις πως ένας αριστερός μπακ παίζει στη θέση σου. Σε πειράζει μέσα σου. Αλλά αυτό δεν είναι κριτική προς τον προπονητή. Θα έχει τους λόγους του και το αποδέχομαι. Το όνειρο και ο στόχος μου είναι να είμαι μέλος της αποστολής της Εθνικής Γαλλίας στο επόμενο Μουντιάλ. Και όχι μόνο να βρίσκομαι στις τελικές κλήσεις αλλά και να παίξω όσο το δυνατόν περισσότερο».

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα