Ο Μαρσέλο και οι άλλοι: Οι Βραζιλιάνοι παιχταράδες που χόρεψαν… σάμπα στον Ολυμπιακό (vids)

Νότης Χάλαρης
Ο Μαρσέλο και οι άλλοι: Οι Βραζιλιάνοι παιχταράδες που χόρεψαν… σάμπα στον Ολυμπιακό (vids)

bet365

Πως γίνεται κάποιος να ξεχάσει τις στιγμές που χάρισαν στο ελληνικό ποδόσφαιρο, παίκτες όπως ο Ριβάλντο, ο Τζιοβάνι και άλλοι Βραζιλιάνοι. Μία χώρα, που οι… ειδικοί του αθλήματος, την ονομάζουν ως η «μητέρα του ποδοσφαίρου» και όχι άδικα.

Τέτοιες αξιοζήλευτες αναμνήσεις, αναβιώνει μέσα από την… αφάνα και το «αλήτικο» στυλ του, ο Μαρσέλο. Η μεταγραφή της 10ετίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο, παίρνει «σάρκα και οστά» μπροστά στην απαράμιλλη ποιότητα του 34χρονου μπακ, που έπιασε… λιμάνι και ξεσήκωσε τους πάντες.

Το Gazzetta, αρπάζει την ευκαιρία και θα σας κάνει μία αναδρομή στο παρελθόν, όπου όλος ο Πειραιάς, χόρευε στους ρυθμούς της… σάμπα.

Μοεντίν Ζε Ελίας

Μοεντίν Ζε Ελίας

Ντουντού Σεαρένσε

Ντουντού Σεαρένσε

Λουτσιάνο ντε Σόουζα

Λουτσιάνο ντε Σόουζα

Ριβάλντο

Ριβάλντο

Τζιοβάνι

Τζιοβάνι

Ήταν από τις πρώτες… βόμβες του 21ου αιώνα για τον Ολυμπιακό. Ο Μοεντίν Ζε Ελίας, ανάγκασε τον ελληνικό σύλλογο να βγάλει από τα ταμεία του, το ποσό των έξι εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει από την Μπολόνια. Μέσα σε μία τριετία, μετατράπηκε από τους κορυφαίους ξένους που φόρεσαν τα «ερυθρόλευκα».

Ο διεθνής μέσος μέτρησε 78 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, με απολογισμό τέσσερα γκολ ενώ κατάκτησε τρία πρωταθλήματα Ελλάδας. Στη συνέχεια, πήγε ως δανεικός στην Τζένοα αλλά ποτέ δεν ξέχασε όσα πέρασε στη χώρα μας.

Ήταν από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές της ΤΣΣΚΑ Μόσχας όταν τον απέκτησε ο Ολυμπιακός, το καλοκαίρι του 2008. Χρειάστηκαν έξι εκατ. ευρώ για να πιάσει… λιμάνι ο Ντουντού Σεαρένσε, ο οποίος μπορεί να είχε τα… πάνω του και τα κάτω του σαν ποδοσφαιριστής αλλά στο τέλος, αγαπήθηκε πολύ από τον κόσμο.

Έμεινε για τρία χρόνια και έπεσε πάνω στις συνεχόμενες αλλαγές προπονητών αλλά και στην μετάβαση της προεδρίας του Ολυμπιακού από τον Σωκράτη Κόκκαλη στον Βαγγέλη Μαρινάκη. Και πάλι, όμως, μέτρησε 14 γκολ και ισάριθμες ασίστ σε 94 παιχνίδια ενώ σήκωσε και δύο πρωταθλήματα με ένα κύπελλο Ελλάδας.

Ναι, δεν είχε τη λάμψη και ούτε το ιστορικό των υπολοίπων στη λίστα. Όμως θα ήταν λάθος να μείνει εκτός των σπουδαίων Βραζιλιάνων, ο Λουτσιάνο ντε Σόουζα. Ένας άνθρωπος που αγάπησε και αγαπήθηκε όσο λίγοι στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα, στον Ολυμπιακό.

Συστήθηκε στη χώρα μας, ως ποδοσφαιριστής της Ξάνθης, όμως από το καλοκαίρι του 1998 μέχρι το 2001, τίμησε (και με το παραπάνω), τη φανέλα των Πειραιωτών. Πέτυχε 21 γκολ σε 95 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις και σήκωσε το πρωτάθλημα τρεις φορές μέσα σε ισάριθμα χρόνια.

Η μεταγραφή του Μαρσέλο, γυρνάει τον κόσμο του Ολυμπιακού, στο καλοκαίρι του 2004. Τότε που οι «ερυθρόλευκοι» έφεραν τα πάνω-κάτω στη μεταγραφική αγορά, αποκτώντας τον μεγάλο Ριβάλντο. Κάτοχος Champions League, Παγκοσμίου Κυπέλλου, Χρυσής Μπάλας και δεκάδων διακρίσεων με τις φανέλες των Μπαρτσελόνα και Μίλαν.

Από τους «θρύλους» της Βραζιλίας, που παρότι ήρθε στη χώρα μας σε ηλικία 32 ετών, πρόλαβε να γράψει ιστορία στα «ερυθρόλευκα» μέσα σε τρία χρόνια. Τρία πρωταθλήματα Ελλάδας, δύο κύπελλα Ελλάδας και 43 γκολ με 23 ασίστ σε 101 παρουσίας.

Ο «μάγος» του Ολυμπιακού. Μία φράση που δεν θα αλλάξει ποτέ. Αν όχι ο κορυφαίους, σίγουρα ανάμεσα στους καλύτερους ξένους που πάτησαν στα ελληνικά γήπεδα. Έναντι 12 εκατ. ευρώ (!), ο Τζιοβάνι αφήνει τα μεγαλεία της Μπαρτσελόνα και έρχεται να αναβαθμίσει το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Έξι ολόκληρα χρόνια, ο Πειραιάς χόρευε… σάμπα μπροστά στα μαγικά που έκανε στον αγωνιστικό χώρο. Δεν ήταν μόνο τα γκολ (πρώτος σκόρερ το 2003/04 με 21 τέρματα) ή οι τίτλοι (πέντε πρωταθλήματα και ένα κύπελλο Ελλάδας). Ήταν αυτή η αύρα που έβγαζε στον αγωνιστικό, φέρνοντας τον απόλυτο πανικό στις εξέδρες.

@Photo credits: INTIME, eurokinissi