Βίνταρ Όρν Κιάρτανσον: Το ισλανδικό «παγοθραυστικό» που θέλει να... ζεστάνει ξανά τις κάννες του στον Ατρόμητο (vid)

Βίνταρ Όρν Κιάρτανσον: Το ισλανδικό «παγοθραυστικό» που θέλει να... ζεστάνει ξανά τις κάννες του στον Ατρόμητο (vid)

Νότης Χάλαρης
Βίνταρ Όρν Κιάρτανσον: Το ισλανδικό «παγοθραυστικό» που θέλει να... ζεστάνει ξανά τις κάννες του στον Ατρόμητο (vid)

bet365

Συστήθηκε σε όλους, με αυτό που έχει μάθει να κάνει... καλύτερα. Το γκολ. Η αδυναμία του Βίνταρ Όρν Κιάρτανσον, με την οποία κοσμεί την επιθετική γραμμή του Ατρομήτου και το Gazzetta κάνει μία αναδρομή στην καριέρα του.

«Εαυτός». Αυτό σημαίνει η ονομασία της, μίας από τις πιο νότιες πόλεις της Ισλανδίας. Το Σέλφος είναι από τις πιο ζεστές περιοχές της χώρας, με την θερμοκρασία να φτάνει μέχρι και τους 28 βαθμούς κελσίου το καλοκαίρι. Από εκεί προέρχεται και ο Βίνταρ Όρν Κιάρτανσον. Ο άνθρωπος που έμαθε από μικρός να... σκοράρει είτε έβρισκε δίχτυα, είτε... προβλήματα από την ζωή.

Ένας δεινός γκολτζής, που ήρθε στην Ελλάδα για να αναγεννήσει την καριέρα, που έχτισε μέσα από τις γεμάτες σεζόν του, μέσω του Ατρομήτου. Το Gazzetta, με αφορμή το παρθενικό του γκολ στην πρεμιέρα της Superleague κόντρα στον ΟΦΗ, σας κάνει μία αναδρομή στην καριέρα του και σας τον δίνει στο... πιάτο. Πρώτος σκόρερ σε τρία διαφορετικά πρωταθλήματα και τέρμα σε όγδοη διαφορετική ομάδα.

Ο τρομακτικός σεισμός του 2008...

Μόλις δύο μήνες πριν, είχε πατήσει τα 18 του χρόνια και όμως, το δώρο της φύσης ήταν βγαλμένο από... εφιάλτη. Ο Κιάρτανσον έζησε με τον χειρότερο τρόπο έναν από τους μεγαλύτερους σεισμούς στην Ισλανδία, στις 29 Μαΐου του 2008.

Ένας σεισμός 6,3 ρίχτερ έφερε τα πάνω κάτω στην Σέλφος, την περιοχή όπου έμενε ο Ισλανδός φορ, καθώς ήταν τόσο δυνατός που προκάλεσε δεκάδες υλικές ζημιές σε σπίτια και δρόμους ενώ αναφορές από τότε, κάνουν λόγο και για νεκρούς. Φυσικά, επηρεάστηκε και η οικογένεια του Κιάρτανσον, αφού υπήρξαν εξίσου προβλήματα στο δικό του σπίτι.

Επαγγελματίας στα... 16 του και το «μπαμ» με Βαλερένγκα!

Μπορεί στην Ισλανδία το ποδόσφαιρο να μην είναι από τα κορυφαία στην Ευρώπη αλλά σίγουρα, έχει και εκείνο τα... διαμάντια του. Ένα τέτοιο ήταν το 2006, ο Βίνταρ Όρν Κιάρτανσον ο οποίος έκανε τα πρώτα του βήματα σε ηλικία μόλις 16 ετών, κάνοντας τρομερά πράγματα με την πρώτη ομάδα της Σέλφος. Ήταν τόσο γρήγορη η ανάπτυξή του, που τον Μάρτιο του 2013, έπεισε την Φιλκίρ να κάνει κίνηση και να τον αποκτήσει έναντι 40 χιλιάδων ευρώ.

Παρότι βάδιζε τα 23 χρόνια ζωής, μία σεζόν στην δεύτερη κατηγορία της Ισλανδίας ήταν αρκετό για να... γυαλίσει στους «μεγάλους» των Σκανδιναβικών χωρών. Μέσα σε 30 παιχνίδια, κατάφερε να ματώσει τα αντίπαλα δίχτυα 21 φορές (!), κάνοντας τον απαραίτητο θόρυβο για να τον προσέξει η Βαλερένγκα από τη Νορβηγία και με την σειρά της, να προσφέρει 120 χιλιάδες ευρώ για χάρη του.

Το μεγάλο... μπαμ έγινε τότε. Στην πρώτη και μοναδική σεζόν του στην νορβηγική ομάδα, σπάει κάθε ρεκόρ, διαλύοντας τα κοντέρ του πρώτου σκόρερ του πρωταθλήματος με 25 γκολ αλλά και γενικά του κλαμπ με 31 τέρματα σε 33 ματς σε όλες τις διοργανώσεις (!). Η τιμή του εκτοξεύθηκε αλλά το μέλλον του, ήταν μακριά από την... Ευρώπη.


Το... διάλλειμα στην Κίνα και η δυναμική επιστροφή στην Ευρώπη!

Παρά το έντονο ενδιαφέρον από ευρωπαϊκές ομάδες, τα 2,5 εκατ. ευρώ της Ζιανγκζού αλλά και το τεράστιο συμβόλαιο που του προσφέρθηκε, έκαναν τον νεαρό, τότε, φορ να κάνει το μεγάλο βήμα για την Κίνα. Βέβαια, η οικονομική κρίση που... έσκασε στο κινέζικο ποδόσφαιρο, ήταν και αυτό που τον έφερε πίσω στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Σουηδία για χάρη της Μάλμε.

Το... ταλέντο του σκοραρίσματος δεν χάθηκε, με τον ίδιο να σκοράρει 17 γκολ (!) μέσα σε έξι μήνες παρουσίας, χαρίζοντας το πρωτάθλημα στο σουηδικό κλαμπ. Κάπως έτσι, έρχεται και η πρόταση των 3,5 εκατ. ευρώ για το επόμενο βήμα στην Μακάμπι Τελ Αβίβ. Εκεί, όπου θα έκανε την ολική... εκτόξευση.

Το όνομα που δημιούργησε ήταν βγαλμένο από τα πιο όμορφα όνειρα που θα είχε ως παιδάκι που αρχίζει την μπάλα. Μέσα σε μία διετία ο Ισλανδός φορ τα έκανε... όλα. Έπαιξε δύο σερί σεζόν στους ομίλους του Europa League, αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ την σεζόν 2017/18 με 15 γκολ και τελείωσε την παρουσία του στο Ισραήλ με συνολικά 44 τέρματα σε 92 παρουσίες (!).

Η μοναδική παρουσία του στην Ελλάδα και η πρόταση... μαμούθ από Νιούκαστλ!

Ο διεθνής επιθετικός, πριν έρθει στην Ελλάδα για χάρη του Ατρόμητο, είχε παίξει άλλη μία φορά στην Αθήνα και συγκεκριμένα στη Νέα Σμύρνη. Ήταν την σεζόν 2017/18, για τον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League, όταν ο Κιάρτανσον είχε αγωνιστεί κόντρα στον Πανιώνιο με τα χρώματα της Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Ο φορ του Ατρομήτου, είχε πετύχει το γκολ της νίκης στο πρώτο ματς στο Ισραήλ ενώ ήταν βασικός στο παιχνίδι της Ελλάδας, όπου πάλι η Μακάμπι είχε επικρατήσει με 1-0. Όπως ήταν φυσικό, οι αριθμοί που είχε πετύχει, δεν πέρασαν απαρατήρητοι από τις ομάδες της Ευρώπης, με την μεγαλύτερη πρόταση να εντοπίζεται από την... Αγγλία.

Η Νιουκάστλ και συγκεκριμένα, ο Ράφα Μπενίτεθ, ήταν η μεγάλη επίσημη πρόταση που είχε στο συρτάρι της η Μακάμπι Τελ Αβίβ για τον Κιάρτανσον, η οποία άγγιζε τα οκτώ εκατ. ευρώ (!). Το γεγονός πως ο Ισπανός προπονητής τον ήθελε τόσο στις «καρακάξες» ήταν κάτι που άρεσε στον Ισλανδό αλλά όχι και στην ομάδα, που δεν αποδέχθηκε ποτέ την παραπάνω πρόταση καθώς ζητούσε... παραπάνω.

Έτσι, η συνέχεια του Ισλανδού φορ ήταν το καλοκαίρι του 2018, να ταξιδέψει στην Ρωσία για χάρη της Ροστόβ, έναντι 2,5 εκατ. ευρώ.

Οι «χαμηλές» πτήσεις μέχρι το ταξίδι στην Αθήνα...

Η παρουσία του στην Ρωσία δεν θύμιζε σε τίποτα τον ποδοσφαιριστή που θαύμαζε η Ευρώπη σε Σκανδιναβία και Ισραήλ. Ακολούθησαν οι δανεισμοί σε Ρουμπίν Καζάν, Χάμαρμπι και Μαλάτιασπορ πριν επιστρέψει στην Νορβηγία για χάρη της Βαλερένγκα, ώστε να βρει τον παλιό του εαυτό. Το ότι πέτυχε περίπου έντεκα γκολ μέσα στην διετία, αποδείκνυε την κατάσταση του διεθνή Ισλανδού, ο οποίος έχασε και την θέση στα βασικά πλάνα της εθνικής ομάδας.

Έτσι, η πρόταση του Ατρομήτου ήταν το... κλειδί για την αναγέννησή του. Σε ηλικία 32 ετών, το ελληνικό πρωτάθλημα αποτελεί την τελευταία ευκαιρία του Ισλανδού ώστε να βρει μία θέση και να αγωνιστεί με το εθνόσημο στο στήθος.

Το... παράπονο για EURO και Μουντιάλ

Αν ο Κιάρτανσον έχει κάποιο... παράπονο από την καριέρα του, αυτό είναι σίγουρα για την παρουσία του σε μεγάλα γεγονότα με την εθνική ομάδα. Συγκεκριμένα, το 2016 αποτελεί μία ιστορική χρονιά για την Ισλανδία στο ποδόσφαιρο, καθώς η ομάδα ποδοσφαίρου προκρίθηκε για πρώτη φορά σε τελικά EURO ενώ δύο χρόνια μετά, έφτασε μέχρι τελικά και του Μουντιάλ στην Ρωσία.

Ο Ισλανδός επιθετικός, σε καμία από αυτές τις συμμετοχές δεν βρέθηκε ούτε καν στην αποστολή, παρότι σε εκείνο το διάστημα, ήταν από τους κορυφαίους σκόρερ του Ισραήλ. Μάλιστα, ένα χρόνο πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο, είχε δεχθεί και την πρόταση από τη Νιουκάστλ.

Όπως και να έχει, ο Βίνταρ Όρν Κιάρτανσον είναι πλέον ποδοσφαιριστής του Ατρομήτου και το παρθενικό του τέρμα, στο ντεμπούτο του στην Superleague, μόνο χαμόγελα φέρνει στο ελληνικό κλαμπ και το περιβάλλον του. Όμως, φέρνει ωραίες αναμνήσεις και στον ίδιο. Ο λόγος είναι επειδή είχε σκοράρει στην πρεμιέρα και με την Φίλκιρ, όπου την ίδια σεζόν είχε πετύχει την μεγάλη μεταγραφή του στην Βαλερένγκα.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα