Γαλανόπουλος και ΑΕΚ: Δέκα χρόνια μαζί

Γαλανόπουλος και ΑΕΚ: Δέκα χρόνια μαζί

Γιώργος Μανταίος
Γαλανόπουλος και ΑΕΚ: Δέκα χρόνια μαζί

bet365

Ο 24χρονος άσος κλείνει μία δεκαετία στην Ένωση και με αφορμή την ανανέωση του συμβολαίου του το gazzetta εξηγεί γιατί αξίζει δικαιωματικά μια θέση στο ρόστερ της «Αγιάς Σοφιάς»

Ποιος είναι αυτός ο μπόμπιρας με βλέμμα διαπεραστικό και μαλλί που θυμίζει Αμερικανό teen star; Είναι ένας από τους αρχηγούς μεγάλης αθηναϊκής ομάδας, αναδείχθηκε από τις ακαδημίες της και το επώνυμό του θυμίζει τα χρώματα της εθνικής Ελλάδας. Είναι ο Κώστας Γαλανόπουλος και με αφορμή τη συλλεκτική και αδημοσίευτη φωτό από τα... μικράτα του, αλλά και την επέκταση της συνεργασίας του με την ΑΕΚ έως το 2024, το gazzetta σας αποκαλύπτει το μονοπάτι που τον οδήγησε στις ακαδημίες και στη συνέχεια στην πρώτη ομάδα του «Δικέφαλου».

Ο Γαλανόπουλος, που την περασμένη Πέμπτη (21/7) ανανέωσε το συμβόλαιό του, αγωνιζόταν μέχρι τα 15 του χρόνια στον Κένταυρο Βριλησσίων. Ο πρώτος που διέγνωσε το ταλέντο του ήταν ο Γιώργος Παπακωστούλης, παλαίμαχος της ΑΕΚ, προπονητής με σπουδαίο έργο στις Ακαδημίες της Ένωσης και του Ολυμπιακού και νυν τεχνικός του ΑΟ Σαρωνικού Αναβύσσου. Το στιγμιότυπο είναι από ένα τουρνουά του 2009 με τον 12χρονο –τότε- «Γαλανό» να δέχεται οδηγίες από τον Παπακωστούλη πριν μπει στο γήπεδο. Σε επικοινωνία με το gazzetta ο έμπειρος προπονητής θυμάται ότι ο Γαλανόπουλος έπαιζε πάντα σε γκρουπ με μεγαλύτερα παιδιά, καθώς ξεχώριζε από τα υπόλοιπα της ηλικίας του, αγωνιζόταν ανέκαθεν στο κέντρο του γηπέδου και διακρινόταν για την ευστροφία, τη γρήγορη σκέψη του. Καίτοι μικρότερος ως γεννηθείς τις τελευταίες ημέρες του 1997, αντιστάθμιζε το σωματικό του μειονέκτημα έναντι μεγαλύτερων και πιο αναπτυγμένων παιδιών, με σωστό διάβασμα του παιχνιδιού. «Ήξερε τα προσόντα του και φρόντιζε να υπερισχύει των αντιπάλων του καλύπτοντας σωστά το χώρο, καθώς τακτικά ήταν άψογος» λέει χαρακτηριστικά ο Παπακωστούλης.

Μεταφερόμαστε τρία χρόνια μετά από εκείνο το τουρνουά. Καλοκαίρι του 2012 και η ακαδημία της ΑΕΚ με επικεφαλής τότε τον Τάσο Στασινόπουλο, πραγματοποιεί δοκιμαστικά στο Κρυονέρι. Ο Παπακωστούλης είχε ήδη αναλάβει την Κ15 και ο Μανώλης Παπαδόπουλος την Κ16. Αμφότεροι γνώριζαν τον Γαλανόπουλο και τον είχαν καλέσει στα δοκιμαστικά. Ήταν μόλις 14,5 ετών (έχει γεννηθεί στις 28/12/1997), όμως ξεχώριζε τόσο έντονα που αξιολογήθηκε ως έτοιμος να παίξει απευθείας στην Κ17, σε επίπεδο Super League. Αλλά υπήρχει ένα θέμα. Ο τότε προπονητής της Κ17, ο Χάρης Κοπιτσής, απουσίαζε επειδή έδινε εξετάσεις για πτυχίο της UEFA και όταν ενημερώθηκε, ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικός, κάτι φυσιολογικό καθώς δεν είχε εικόνα για τον παίκτη.

Ήταν κυρίως η επιμονή των Παπακωστούλη, Παπαδόπουλου που οδήγησε την ηγεσία των ακαδημιών της ΑΕΚ στην απόφαση να προχωρήσει στην απόκτηση του πιτσιρικά από τον Κένταυρο. Ο Κώστας Γαλανόπουλος εντάχθηκε άμεσα στην Κ17 για το 2012-13, μια «μαύρη» σεζόν στην Ιστορία της ΑΕΚ καθώς ολοκληρώθηκε με τον υποβιβασμό της πρώτης ομάδας. Στα χρόνια της Γ΄ και της Β΄ εθνικής οι ακαδημίες ουσιαστικά υπολειτουργούσαν, αλλά ο Κώστας δεν σκέφτηκε ούτε στιγμή να φύγει παρότι ηχούσαν οι «σειρήνες» από τις ανταγωνιστικές ΠΑΕ που την περίοδο εκείνη προσέφεραν απείρως καλύτερη προοπτική σε σύγκριση με την ΑΕΚ.
Συνέχισε να προπονείται και να εξελίσσεται υπό δυσμενείς συνθήκες και η επιστροφή της Ένωσης στην Super League συνέπεσε με τη δική του ραγδαία εξέλιξη. Μαζί με τους Βλαχομήτρο, Μαρκοπουλιώτη, ήταν τα πρώτα project της ακαδημίας που υπέγραψαν επαγγελματικά συμβόλαια, τον Αύγουστο του 2015.


Τη σεζόν 2015/16 ήταν βασικό στέλεχος της Κ19 με τη φουρνιά του Ηλία Τσέλιου και ορισμένων αξιόλογων 98άρηδων, του Πάντου, του Πανουργιά, του Γιαννούτσου, του Αντωνίου, αλλά και του Γιάννη Παπανικολάου που πρόσφατα έγινε διεθνής. Ο Νίκος Παναγιωτάρας θα του δώσει το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα, στις 31 Μαΐου 2016 σε παιχνίδι των Play Offs με τον Πανιώνιο. Την επόμενη αγωνιστική περίοδο (2016/17) ο Γαλανόπουλος έχει ανελιχθεί πλέον στην πρώτη ομάδα, συμπληρώνει σχεδόν 30 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις και η ιστορία είχε ήδη αρχίσει να γράφεται. Στέφθηκε πρωταθλητής Ελλάδας 2017/18 και συμμετείχε στους ομίλους του Champions League της σεζόν 2018/19. Σήμερα, στα 24 του χρόνια, ο μετράει 134 επίσημα ματς και 10 γκολ με τον «Δικέφαλο», 88 στη Super League, 20 στο κύπελλο και 26 στην Ευρώπη. Έγινε διεθνής στα 20 του χρόνια επί Έρικ Σκίμπε και καθιερώθηκε άμεσα στην εθνική Ελλάδας, πριν αρχίσουν τα προβλήματα τραυματισμών, που ουσιαστικά τον έχουν κρατήσει εκτός δράσης για περίπου μία διετία.

Μαζί με τον Πέτρο Μάνταλο και τον Μιχάλη Μπακάκη είναι οι παλαιότεροι παίκτες της ομάδας, οι μόνοι που έχουν «επιβιώσει» από την πρώτη χρονιά της μεγάλης επιστροφής (2015/16). Συνολικά, όμως, ο Γαλανόπουλος είναι ο μοναδικός στο ποδοσφαιρικό τμήμα του συλλόγου που κλείνει δεκαετία στα «κιτρινόμαυρα» αν συμπεριλάβουμε και τη θητεία του στις ακαδημίες. Ένα γνήσιο «τέκνο» της Ένωσης, που δίκαια και αξιοκρατικά επέκτεινε τη συνεργασία του με το club. Έχοντας διανύσει όλη τη διαδρομή από το ναδίρ του υποβιβασμού μέχρι την κατάκτηση του τίτλου και τη συμμετοχή στους ομίλους του Champions League, αλλά και ως ο μοναδικός «κιτρινόμαυρος» στον 21ο αιώνα που έχει αναδειχθεί από τις ακαδημίες του συλλόγου και έχει καταγράψει πάνω από 100 συμμετοχές με την πρώτη ομάδα, δικαιούται όσο λίγοι να πατήσει το χορτάρι της «Αγιάς Σοφιάς» με τον Δικέφαλο Αετό στο στήθος.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα