Βίντα, ακόμη ένας που ταιριάζει στο ποδόσφαιρο του Αλμέιδα

Βίντα, ακόμη ένας που ταιριάζει στο ποδόσφαιρο του Αλμέιδα

Βίντα, ακόμη ένας που ταιριάζει στο ποδόσφαιρο του Αλμέιδα

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος αναλύει την απόδοση του Κροάτη κεντρικού αμυντικού κατά την διάρκεια της περσινής σεζόν στην Μπεσίκτας, και γράφει για ακόμη έναν μεταγραφικό στόχο που έχει τα στοιχεία που ζητεί το αγωνιστικό μοντέλο του προπονητή της ΑΕΚ.

Οπως και με τον Μπόγκνταν Πλάνιτς, στην περίπτωση του Ντομαγκόι Βίντα, ανεξάρτητα από το αν τελικώς η ΑΕΚ θα τον αποκτήσει ή όχι, ο παρατηρητής οδηγείται σε μια εύκολη διαπίστωση: η ΑΕΚ σημαδεύει έναν κεντρικό αμυντικό που ταιριάζει στο αγωνιστικό μοντέλο του Ματίας Αλμέιδα, δηλαδή έναν παίκτη με χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας κεντρικός αμυντικός για να είναι λειτουργικός βάσει των αρχών της αγωνιστικής φιλοσοφίας του προπονητή της ΑΕΚ.

Όπως και ο Πλάνιτς, ο Βίντα είναι ένας κεντρικός αμυντικός μαθημένος να αγωνίζεται σε ομάδα που στήνει στην σέντρα την αμυντική γραμμή της επειδή ανεβαίνει ψηλά στο τερέν για να πιέσει τον αντίπαλο όταν αυτός βρίσκεται στο πρώτο στάδιο ανάπτυξης της επίθεσης. Στην διάρκεια της περσινής σεζόν, που έπαιζε με αυτό τον τρόπο στην Μπεσίκτας, ο Βίντα την ολοκλήρωσε με 79,8% επιτυχία στις ενέργειές του, με 63,4% αποτελεσματικότητα στις μονομαχίες και 75% αποτελεσματικότητα στις αμυντικές μονομαχίες.

Πώς το κατάφερε αυτό στα 33 του; Χάρη στην εμπειρία του o Κροάτης κερδίζει την φθορά του χρόνου με τις τοποθετήσεις του. Ακριβώς επειδή προστατεύει τον εαυτό του από τα σπριντ, ο Βίντα κινείται προκειμένου να βγει πρώτος στην μπάλα, παίζει με την φυσική δύναμή του και επιδιώκει το φυσικό παιχνίδι, και επιτίθεται στον αντίπαλο όταν αυτός έχει την μπάλα προκειμένου να μη του δώσει την επιλογή μιας ανοιχτής ντρίμπας για να τον “τρέξει” και να τον νικήσει στο σπριντ. Ο Βίντα συμπεριφέρεται με την ένταση που ζητά ο Αλμέιδα από τους ποδοσφαιριστές του, η στάση του στο τερέν είναι επιθετική και ενεργητική - όχι παθητική.

Με την μπάλα στα πόδια, ο Βίντα ήταν πέρσι όσο ακριβής δείχνει ο μέσος όρος του στις μεταβιβάσεις (91.7%). Και δεν είναι κάποιος που επιλέγει μόνο τη μεταβίβαση δίπλα του ή που παίζει την μπάλα προς τα πίσω. Στην μεγάλη πλειοψηφία τους οι πάσες του είναι προωθητικές, με ακρίβεια του 85%. Χάρη στην ικανότητά του να χρησιμοποεί και το αριστερό πόδι ο Κροάτης δεν γίνεται προβλέψιμος, και γι’ αυτό καταφέρνει να ανταπεξέρχεται ακόμη και απέναντι σε αντιπάλους που κάνουν επιθετικό πρέσινγκ. Ο Βίντα ψάχνει και τις μακρινές μεταβιβάσεις, με ακρίβεια 58%, και παραμένει ικανός να ψάχνει ποιοτικές πάσες για να ακυρώσει μια αμυντική γραμμή του αντιπάλου.

Ένας παίκτης που ήταν ανάμεσα στους αρχηγούς της Μπεσίκτας, με παραστάσεις που φτάνουν μέχρι τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, είναι προφανώς παραπάνω από αρκετός, στα 33 του, για μια ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό στην Ελλάδα. Ανεξάρτητα όμως από το αν θα τον αποκτήσει ή όχι η ΑΕΚ, αυτό που συμβαίνει αυτό το καλοκαίρι στην ΑΕΚ σηματοδοτεί αλλαγή νοοτροπίας στον τρόπο που χτίζεται το ρόστερ. Διότι ο Βίντα, όπως και ο Πλάνιτς, αλλά και οι παίκτες που έχουν ήδη αποκτηθεί από την ΑΕΚ (Πινέδα, Γιόνσον, Γκατσίνοβιτς) έχουν τα χαρακτηριστικά που ταιριάζουν στο ποδόσφαιρο που παρουσιάζει μέχρι σήμερα στην καριέρα του ο Αλμέιδα. Δηλαδή είναι παίκτες με τα χαρακτηριστικά που αναζητεί ο προπονητής. Και αυτό, το να επιλέγει παίκτες του προπονητή, η ΑΕΚ δεν το έκανε πάντα.

Πηγή στοιχείων ανάλυσης της απόδοσης: Wyscout.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.