ΠΑΣ Γιάννινα: Από τον Αναστασιάδη στον Στάικο οι Γιαννιώτες επιμένουν ελληνικά

ΠΑΣ Γιάννινα: Από τον Αναστασιάδη στον Στάικο οι Γιαννιώτες επιμένουν ελληνικά

bet365

Ο ΠΑΣ Γιάννινα συνεχίζει να επιμένει ελληνικά στο θέμα του προπονητή με τον Θανάση Στάικο να είναι ο αντικαταστάτης του Ηρακλή Μεταξά και το Gazzetta κάνει μια αναδρομή από το 2011-12 και τον Άγγελο Αναστασιάδη μέχρι σήμερα.

Μετά την απόφαση του Ηρακλή Μεταξά να αποχωρήσει προκειμένου να αναλάβει την τεχνική ηγεσία του Αστέρα Τρίπολης, στον ΠΑΣ Γιάννινα όχι απλά δεν έψαξαν πολύ για τον αντικαταστάτη του, αλλά ουσιαστικά τον είχαν βρει άμεσα. Και τον είχαν βρει γιατί οι Γιαννιώτες συνεχίζουν να δίνουν ευκαιρίες σε νέους προπονητές και ειδικά σε Έλληνες νέους προπονητές.

Αυτό έκαναν και με τον Θανάση Στάικο, ο οποίος από συνεργάτης του Μεταξά θα αναλάβει για πρώτη φορά πρώτος προπονητής στην μεγάλη κατηγορία, έχοντας βρεθεί στον πάγκο της Ερμιονίδας και Παναρκαδικού. Το να αναλάβει ο βοηθός πρώτος προπονητής γίνεται για δεύτερη φορά στον ΠΑΣ, την πρώτη είχε γίνει με τον Γιάννη Χριστόπουλο.

Αξίζει να αναφερθεί πως από τα μέσα της περιόδου 2011-12, όταν ο Άγγελος Αναστασιάδης ανέλαβε τα ηνία αντικαθιστώντας τον Στεφάν Ντεμόλ, ο ΠΑΣ Γιάννινα επιμένει ελληνικά, καθώς μόνο Έλληνες έχουν καθίσει στον πάγκο του ως τώρα. Στην συνέχεια θα πάμε να δούμε το ποιοι είναι, αλλά και τι πέτυχαν και όσον αφορά την θέση στο πρωτάθλημα, αλλά και το πόσες νίκες, ισοπαλίες και ήττες είχε ο καθένας.

Έλληνες και με εμπειρία στο εξωτερικό

Έλληνες και με εμπειρία στο εξωτερικό

Ξεκίνημα με Αναστασιάδη

Ξεκίνημα με Αναστασιάδη

Το όχι του Αναστασιάδη και το χρίσμα στον βοηθό Γιάννη Χριστόπουλο

Το όχι του Αναστασιάδη και το χρίσμα στον βοηθό Γιάννη Χριστόπουλο

Τρεις οι αλλαγές σε μία χρονιά

Τρεις οι αλλαγές σε μία χρονιά

Πετράκης ο μακροβιότερος

Πετράκης ο μακροβιότερος

Ο Γιαννίκης, η άνοδος με το καλημέρα και η 9η θέση

Ο Γιαννίκης, η άνοδος με το καλημέρα και η 9η θέση

Ο Μεταξάς και η είσοδος στα playoffs

Ο Μεταξάς και η είσοδος στα playoffs

Πριν πάμε όμως στον κάθε τεχνικό ξεχωριστά, στον ΠΑΣ εκτός από το μοντέλο των βοηθών που το έχει εφαρμόσει δύο φορές, έχει επίσης δύο φορές δώσει τα ηνία σε προπονητές που ναι μεν είναι Έλληνες, αλλά δούλευαν στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Γερμανία. Ο λόγος φυσικά για τον Αργύρη Γιαννίκη και τον Ηρακλή Μεταξά.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή και συγκεκριμένα από τον Δεκέμβρη του 2011. Τότε στον ΠΑΣ είχαν αποφασίσει να απομακρύνουν τον Στεφάν Ντεμόλ με τον Άγγελο Αναστασιάδη να αναλαμβάνει. Ο έμπειρος προπονητής κάθισε στον πάγκο των «κυανόλευκων» σε 20 παιχνίδια για το πρωτάθλημα, έχοντας 8 νίκες, 4 ισοπαλίες και 8 ήττες οδηγώντας τους νεοφώτιστους στην Super League στην εξαιρετική 8η θέση.

Μετά από τέτοια πορεία, ο ΠΑΣ Γιάννινα ήταν λογικό να θελήσει να κρατήσει τον Αναστασιάδη, με τον έμπειρο προπονητή όμως να λέει όχι στην πρόταση. Τότε για πρώτη φορά (η δεύτερη η φετινή), ο Γιώργος Χριστοβασίλης αποφασίζει να δώσει το χρίσμα στον συνεργάτη του, Γιάννη Χριστόπουλο και δικαιώνεται απόλυτα. Την περίοδο 2012-13 με τον Χριστόπουλο στον πάγκο, ο ΠΑΣ καταλαμβάνει την 5η θέση και παίρνει το εισιτήριο για την Ευρώπη, αλλά δεν παίρνει την σχετική άδεια και δεν αγωνίζεται εκτός συνόρων. Συνολικά ο Χριστόπουλος στον έναν χρόνο που ήταν προπονητής της ομάδας είχε 14 νίκες, 9 ισοπαλίες και 13 ήττες.

Η περίοδος 2013-14 ήταν η χειρότερη όσον αφορά τους προπονητές, καθώς ο ΠΑΣ, μια ομάδα που όλα αυτά τα χρόνια έχει δείξει πως εμπιστεύεται τους ανθρώπους που αναλαμβάνουν τα ηνία της ομάδας, άλλαξε 3, φτάνοντας να τερματίσει στην 11η θέση. Αρχικά ξεκίνησε με τον Σάββα Παντελίδη ο οποίος είχε 3 νίκες, 2 ισοπαλίες και 4 ήττες, μετά ανέλαβε ο Σάκης Τσιώλης που οδήγησε τους Γιαννιώτες σε 3 νίκες και 7 ήττες και τέλος ανέλαβε ο Γιάννης Πετράκης.

Ο Γιάννης Πετράκης που ήταν ο τελευταίος προπονητής της περιόδου 2013-14, είναι και αυτός που έχει καθίσει περισσότερες φορές από κάθε άλλον στον πάγκο του ΠΑΣ Γιάννινα. Συνολικά ο 63χρονος τεχνικός, ανέλαβε όπως αναφέραμε στα τέλη της περιόδου 2013-14 και έμεινε στα Γιάννενα μέχρι και το 2018-19. Συνολικά σε 165 φορές που είχε τα ηνία των Ηπειρωτών τους οδήγησε σε 50 νίκες, 54 ισοπαλίες και 61 νίκες.

Όσον αφορά τις θέσεις που πήρε ο ΠΑΣ με τον Πετράκη προπονητή, το 2013-14 ήταν 11ος, το 2014-15 6ος, όπως την ίδια θέση πήρε και το 2015-16 παίρνοντας την δεύτερη φορά το εισιτήριο για το Europa League (πήρε τη θέση του Πανιωνίου που τερμάτισε 5ος αλλά δεν πήρε άδεια συμμετοχής), ενώ την πρώτη ο Γιάννης Πετράκης είχε αναδειχθεί καλύτερος προπονητής του πρωταθλήματος. Οι καλές πορείες με τον Κρητικό στο πάγκο συνεχίστηκαν και το 2016-17 και 2017-18 με τον ΠΑΣ να τερματίζει στην 9η θέση, αλλά την περίοδο 2018-19 οι Γιαννιώτες δεν τα κατάφεραν και τερματίζοντας στην 14η θέση υποβιβάστηκαν.

Ο υποβιβασμός μετά από συνεχόμενα καλά χρόνια στην Super League, έφερε και αλλαγή στην τεχνική ηγεσία, με τον «Γερμανό», Αργύρη Γιαννίκη να αναλαμβάνει. Με τον Γιαννίκη στον πάγκο ο ΠΑΣ Γιάννινα κατακτά την πρώτη θέση στην Super League 2 και κερδίζει άμεσα την άνοδό του, ενώ την επόμενη αγωνιστική περίοδο και συγκεκριμένα αυτή του 2020-21 τερματίζει στην 9η θέση. Συνολικά και στις δύο χρονιές και στις δύο κατηγορίες, με τον Γιαννίκη στον πάγκο ο ΠΑΣ είχε 24 νίκες, 12 ισοπαλίες και 17 ήττες.

Η πορεία του ΠΑΣ Γιάννινα στο πρωτάθλημα και κυρίως το όμορφο ποδόσφαιρο που έπαιζε, έδωσε την ευκαιρία στον Γιαννίκη να βρεθεί στον πάγκο της ΑΕΚ, με τον «Γερμανό» να μην αρνείται την πρόταση της Ένωσης. Μετά την φυγή του Γιαννίκη οι Ηπειρώτες κοίταξαν πάλι την συγκεκριμένη αγορά και πήραν τον επίσης γερμανομαθή, Ηρακλή Μεταξά. Η παρουσία του Μεταξά στον πάγκο του ΠΑΣ ήταν εξαιρετική, «αναγκάζοντας» και τους φίλους της ομάδας να αλλάξουν το πανό που είχαν φτιάξει και ζητώντας από τον Γιαννίκη να μην φύγει γιατί θα πηδούσαν από το μπαλκόνι. Ο Μεταξάς οδήγησε τον ΠΑΣ στα playoffs και την 5η θέση, με τους Γιαννιώτες δικαίως να συγκαταλέγονται στις καλύτερες ομάδες του πρωταθλήματος, έχοντας συνολικά 12 νίκες, 10 ισοπαλίες και 14 ήττες.

Ωστόσο και πάλι είχαμε το ίδιο έργο. Ο Μεταξάς μετά την χρονιά αυτή, δέχθηκε πρόταση από τον Αστέρα Τρίπολης που θέλησε να πληρώσει και την ανάλογη ρήτρα, την αποδέχθηκε και έτσι θα συνεχίσει στην Αρκαδία, με τον συνεργάτη του Θανάση Στάικο να αναλαμβάνει και επίσημα νέος προπονητής.