Τουμαζάτος: «Με το νέο FFP ο ρόλος των φιλάθλων είναι πιο πολύτιμος»

Τουμαζάτος: «Με το νέο FFP ο ρόλος των φιλάθλων είναι πιο πολύτιμος»

Τουμαζάτος: «Με το νέο FFP ο ρόλος των φιλάθλων είναι πιο πολύτιμος»

bet365

Ο οικονομικός διευθυντής της ΠΑΕ Άρης, Αγησίλαος Τουμαζάτος, ανέλυσε τους τρεις άξονες του νέου FFP και στάθηκε στην αυξημένη επιτήρηση και τη μείωση του ποσοστού επί των εσόδων που μπορεί να δαπανήσει μια ποδοσφαιρική εταιρία για τη δημιουργία ομάδας εξηγώντας γιατί «μεγαλώνει» η ευθύνη των φιλάθλων.

Η εντατικοποίηση των ελέγχων των ποδοσφαιρικών εταιριών σε συνδυασμό με την επιβολή ποινών αλλά και τη μείωση του ποσοστού επί των εσόδων για τη δημιουργία ομάδας είναι μερικές από τις αλλαγές που αποφάσισε η ΟΥΕΦΑ επί του Financial Fair Play, όπως εξήγησε ο οικονομικός διευθυντής της ΠΑΕ Άρης, Αγησίλαος Τουμαζάτος. Κατά τα στέλεχος της ΠΑΕ Άρης, το νέο σύστημα ελέγχου που αποφάσισε η ευρωπαϊκή ομοσπονδία και τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου 2022 θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο διότι αναγκάζει τις αθλητικές εταιρίες να λειτουργήσουν πιο τεχνοκρατικά, αναζητώντας περισσότερα έσοδα τόσο από τη μάζα των φιλάθλων τους όσο και σε εμπορικό επίπεδο.

Εξήγησε μάλιστα ότι η πρόσληψη στελεχών (στον τομέα του UEFA Investigation) με θητεία στο MLS οδηγεί στο συμπέρασμα εντονότερης εφαρμογής του αμερικανικού μοντέλου διακυβέρνησης το οποίο ήδη εφαρμόζεται από ομάδες οι οποίες ανήκουν σε αμερικανικούς δισεκατομμυριούχους ή αμερικανικά funds. Κατά την εκτίμησή του, η αυστηριοποίηση των κανόνων πηγάζει και από τον πενταπλασιασμό των συσσωρευμένων χρεών των ομάδων στα τελευταία χρόνια καθώς σήμερα ξεπερνούν τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Βασική επιδίωξη είναι η μείωση του κόστους ασχέτως της άποψης που μπορεί να έχει ο καθένας για την επιτυχία του εγχειρήματος. Το 2010 τα συσσωρευμένα χρέη έφτασαν περίπου τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, μια διαφορά που έπρεπε να την καλύψει ο χορηγός ή ο μέτοχος. Αυτό προκλήθηκε γιατί η Αγγλία ξέφυγε συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες έχοντας στον πυρήνα της το αμερικανικό σύστημα των Πρωταθλημάτων. Παράλληλα, με την είσοδο στα κλαμπ είτε δισεκατομμυριούχων από την Αραβία είτε διαφόρων επιχειρηματικών funds ουσιαστικά εκτινάχθηκε η ποδοσφαιρική βιομηχανία καθώς το επίπεδο των επενδύσεων πλησίασε το αντίστοιχο του αμυντικού τομέα. Το συγκεκριμένο γεγονός δεν απελευθέρωσε απλά αλλά έσπασε το κοντέρ της αξίας ενός ποδοσφαιριστή», σημείωσε.
Η οικονομική πορεία του αθλήματος και το προδιαγραφόμενο μέλλον αποτέλεσαν τη βάση της συζήτησης με τον οικονομικό διευθυντή της ΠΑΕ Άρης ο οποίος υπήρξε ανώτατο στέλεχος σε οικονομικούς οργανισμούς και παράλληλα διαθέτει την τεχνογνωσία αλλά και την εμπειρία από τον τρόπο σκέψης αλλά και λειτουργίας των ποδοσφαιρικών franchise’s μέσω της συμμετοχής του σε αρκετά ποδοσφαιρικά forum σε θέματα στρατηγικής και leadership.

Ο Τουμαζάτος

«Είναι ένα νέο πλαίσιο και θα πρέπει να ληφθούν υπόψη κάποια πράγματα που αφορούν την τακτική εφαρμογή. Για παράδειγμα, ο ρόλος των φιλάθλων είναι πιο πολύτιμος απ’ ότι φαντάζονται διότι, αν ούτως ή άλλως ήταν εκ των βασικών τρόπων άντλησης εσόδων, πλέον αναβαθμίζεται ακόμη περισσότερο», συμπλήρωσε.

«Αυτοί είναι οι τρεις άξονες του νέου FFP»

Ο Αγησίλαος Τουμαζάτος στάθηκε αρκετά στην εντατικοποίηση των ελέγχων η οποία αναγκάζει τις ποδοσφαιρικές εταιρίες να μην ξεφεύγουν σε επίπεδο επενδύσεων. «Πρώτος άξονας είναι η φερεγγυότητα. Οι εταιρίες θα ελέγχονται κάθε τρεις μήνες κι ενώ το παλιό σύστημα προέβλεπε δύο ελέγχους τον χρόνο συν ασφαλώς το ετήσιο σύστημα αδειοδότησης. Πλέον οι έλεγχοι γίνονται τέσσερις συν τον ετήσιο. Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά υποχρεώνεσαι να αποδεικνύεις τη φερεγγυότητά του ανά 90 ημέρες. Δίχως να λαμβάνεται υπόψη η όποια παρενέργεια σε επίπεδο εσόδων, εσύ οφείλεις να μπορείς να ανταποκριθείς στα υπογεγραμμένα συμβόλαια. Μάλιστα, οι διακανονισμοί είναι μια διαδικασία που δεν αρέσει στην ΟΥΕΦΑ χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να τους κάνει αποδεκτούς», είπε.

«Δεύτερος άξονας είναι η σταθερότητα μέσω της παραγωγής εσόδων. Με το παλιό σύστημα, ακόμη κι αν είχες αρνητική θέση δύο φορές τον χρόνο έπαιζε ρόλο η θετική μεταβολή. Μετρούσε δηλαδή το επίπεδο της αρνητικής θέσης μιας εταιρίας. Τώρα η διάταξη αναφέρει ότι θα πρέπει να έχεις θετικές θέσεις και μάλιστα αυτές να εμφανίζουν θετικές μεταβολές μέχρι τον επόμενο επανέλεγχο. Παράλληλα, υποχρεώνεται μια ποδοσφαιρική εταιρία να προχωρήσει στην κάλυψη συγκεκριμένων διοικητικών θέσεων, αλλά και προσωπικού το οποίο αφορά τη γυναικεία ομάδα. Για παράδειγμα, ο προπονητής θα πρέπει να είναι συγκεκριμένων προδιαγραφών. Στις αλλαγές συμπεριλαμβάνεται και το ποσό συμμετοχής του ιδιοκτήτη μιας εταιρίας για την κάλυψη συσσωρευμένων ζημιών όπου από τα 10 εκατομμύρια ευρώ που μπορούσε να καλύψει κάθε χρόνο και σε βάθος 3ετίας, πλέον έχει τη δυνατότητα να καλύψει ζημίες έως και 60 εκατομμυρίων ευρώ επίσης στο ίδιο χρονικό διάστημα».

Ο τρίτος άξονας είναι το λεγόμενο squad budget, δηλαδή το ποσό που θα έχει το δικαίωμα να ξοδέψει μια εταιρία για τη δημιουργία ομάδας. «Προϊόντος του χρόνου (σεζόν 2025-26) θα έχεις τη δυνατότητα να ξοδέψεις το 70% των εσόδων σου για τη συγκρότηση ομάδας αλλά μέσα σ’ αυτό το ποσοστό συμπεριλαμβάνονται και οι φόροι, άρα το ποσό είναι χαμηλότερο».

Ο Άρης

Οι ποινές για όσους δεν συμμορφωθούν

Ο υποβιβασμός ομάδας σε ευρωπαϊκή διοργάνωση (π.χ. από το Champions League να υποβιβαστεί στο Europa League) μεσούσης της περιόδου συμπεριλαμβάνεται στις ποινές που έχουν αποφασιστεί αν και είναι αλήθεια ότι τίθενται ερωτήματα για την εφαρμογή τους. Στις ποινές παραμένουν τα διοικητικά ban (απαγόρευση μεταγραφών), χρηματικά πρόστιμα σε περίπτωση που διαπιστωθούν παραβιάσεις ή πάγωμα επιδοτήσεων πέραν ασφαλώς του καθεστώτος επιτήρησης στο οποίο θα μπαίνουν οι εταιρίες οι οποίες δεν θα συμβαδίζουν με τους νέους κανόνες. Μέσα στις ποινές συμπεριλαμβάνεται και μια διάταξη η οποία εφαρμόζεται στο ΝΒΑ και πρόκειται για τον luxury tax, τον λεγόμενο φόρο πολυτελείας που πληρώνουν τα franchise σε περίπτωση που ξοδέψουν περισσότερα χρήματα από αυτά που έχουν το δικαίωμα βάσει του salary cap.

Τι σημαίνει το νέο FFP για τον Άρη;

Το Gazzetta είχε γράψει για τις «συμβουλές» του νέου FFP για τους «κίτρινους» καθώς τους υποχρεώνει να προχωρήσουν σε εταιρική αναβάθμιση προσδοκώντας σε περισσότερα εμπορικά έσοδα. Ανεξαρτήτως της εξαιρετικά δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, είναι απαραίτητος (σχεδόν) ο διπλασιασμός των εισιτηρίων διαρκείας συγκριτικά με τα περίπου έξι χιλιάδων που διατέθηκαν τη φετινή σεζόν. Η ανάπτυξη των ακαδημιών για τη δημιουργία προϋποθέσεων τόσο για τη στελέχωση της επαγγελματικής ομάδας όσο και για την πώληση ποδοσφαιριστών (για την αύξηση των εσόδων) επίσης συμπεριλαμβάνεται στις βασικές ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσουν οι Θεσσαλονικείς.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα