Ολυμπιακός: Από τον Εμβιλά στον Βατσλίκ κι από τον Όλεγκ στον Σισέ…

Ολυμπιακός: Από τον Εμβιλά στον Βατσλίκ κι από τον Όλεγκ στον Σισέ…

Ολυμπιακός: Από τον Εμβιλά στον Βατσλίκ κι από τον Όλεγκ στον Σισέ…

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος κάνει μέσα από το blog του στο Gazzetta σκόρπιες σκέψεις για τον Ολυμπιακό, αγωνιστικά (και μεταγραφικά).

ΛΕΝΕ ότι οι δημοσιογράφοι κρίνουμε εκ των υστέρων.

Να σας θυμίσω, πάντως, ότι το πρωί του ντέρμπι Ολυμπιακού-ΑΕΚ είχα επισημάνει ότι φέτος ο Ολυμπιακός κερδίζει ντέρμπι μόνο όταν παίζει με εξτρέμ. Εξ ου και είχα την…ακραία εκτίμηση ότι ο Μαρτίνς, απόντος του Ροντρίγκες, θα έβαζε έστω ως αλλαγή τον παροπλισμένο Ονιεκούρου. Τελικά είδατε ότι και σε αυτό το ντέρμπι, όπως και στα τρία προηγούμενα (τα δύο 0-0 με ΠΑΟ και το 1-1 στην Τούμπα), ο Ολυμπιακός χωρίς καθαρόαιμο εξτρέμ έφερε ισοπαλία, ενώ στα τρία άλλα που είχε παίξει με Ονιεκούρου η, Ροντρίγκες είχε κερδίσει (3-2 και 1-0 την ΑΕΚ και 2-1 τον ΠΑΟΚ). Σύμπτωση; Σε εφτά παιχνίδια σύμπτωση;…

ΜΕΤΑΞΥ άλλων, ο Εμβιλά έχει βοηθήσει στη φετινή σεζόν τον Ολυμπιακό και με σωτήριες επεμβάσεις του μπροστά στην εστία του Βατσλίκ, σε τουλάχιστον τρεις-τέσσερις περιπτώσεις.

Ο Γάλλος αμυντικός μέσος, όμως, αποδεικνύεται ότι έχει ένα κουσούρι: δεν μαρκάρει καλά στο χώρο ευθύνης του, δηλαδή στο δεύτερο δοκάρι, στις εκτελέσεις κόρνερ. Κι έτσι, όταν η μπάλα περάσει από το πρώτο δοκάρι και φτάσει στο δεύτερο, ο Ολυμπιακός θα γλιτώσει το γκολ, μόνο όταν ο αντίπαλος αστοχήσει, κάτι δύσκολο από τόσο καλή θέση.

Έτσι έγινε η ισοφάριση της ΑΕΚ την Κυριακή από τον Σιμάνσκι, όπως κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο είχε ισοφαρίσει (πάλι 1-1) η ΑΕΚ με τον Σιμόες και πέρυσι τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ! Κοινώς, η ΑΕΚ τις δύο φορές που δεν έχασε στα 10 τελευταία παιχνίδια της με τον Ολυμπιακό, δεν έχασε από την αδυναμία του Εμβιλά να πάρει τις κεφαλιές προ των Σιμάνσκι και Σιμόες.

Να θυμίσω ότι ακριβώς έτσι είχε ισοφαρίσει και η Σλόβαν (2-2) τον Ολυμπιακό στην Μπρατισλάβα, τον περασμένο Αύγουστο, με τον Εμβιλά να πηγαίνει δεύτερος στη φάση προ του σκόρερ Γκριν, ενώ και ο ΠΑΣ τις προάλλες ισοφάρισε τον ολυμπιακό (1-1) με τον Περέα πάλι από κόρνερ και την μπάλα στο δεύτερο δοκάρι, απλά τότε ήταν σουτ κι όχι κεφαλιά, στον ίδιο όμως χώρο ευθύνης του Εμβιλά, που κι εκεί είχε αδρανήσει.

ΑΛΛΗ μία καλή ημέρα (βραδιά) στη δουλειά ήταν για τον Βατσλίκ το παιχνίδι της Κυριακής στο Καραϊσκάκη.

Χρειάστηκε να επέμβει σε τέσσερις τελικές, τις τρεις τα κατάφερε (με μία δύσκολη επέμβαση και δύο καλά μπλοκαρίσματα της μπάλας), τη μία όχι χωρίς ευθύνη (στο γκολ του Σιμάνσκι, όπου…απεγνωσμένα πήγε να διώξει την μπάλα με το δεξί πόδι, την βρήκε, αλλά ήταν σχεδόν αδύνατο να της αλλάξει τόσο την πορεία, ώστε να αποφύγει την παραβίαση της εστίας του). Επιπλέον: πρώτον, δεν αιφνιδιάστηκε στην ευκαιρία του Λιβάι, από κόρνερ, και μπλόκαρε πάλι την μπάλα, στην επαφή της με τα πόδια του κυνηγού της ΑΕΚ, όντας πάντως και τυχερός που ήρθε προς το μέρος του και δεν πήγε σε κάποια γωνία. Δεύτερον, παρότι η ταχύτητα δεν είναι το…μεγάλο όπλο του, κάλυψε πλήρως την άμυνα του βγαίνοντας πολύ μακριά από την εστία του και διώχνοντας την μπάλα με κεφαλιά ψαράκι σε μία πάσα που έγινε στην πλάτη των συμπαικτών του. Και τρίτον, από δικές του καλές βαθιές πάσες ξεκίνησαν τόσο το γκολ του Καρβάλιο, όσο κι η ευκαιρία του Τικίνιο στο 93’, αλλά κι άλλη μία επικίνδυνη επίθεση!

Γενικά, θα μπορούσα να πω ότι ο Τσέχος μετά τον Σωκράτη και τον Εμβιλά ήταν ο πιο αξιόπιστος παίκτης του Ολυμπιακού (με τον Μασούρα πιο δραστήριο επιθετικά). Αλλά αυτό το θέμα με την δισταχτικότητα του να κάνει εξόδους σε ψηλές μπάλες, είναι κάτι που δεν το περνάς απαρατήρητο. Υπήρχε και στο ματς με την ΑΕΚ μία φάση, που έβγαλε μεγάλο ερωτηματικό, στο 48’ στην εξέλιξη ενός κόρνερ της ΑΕΚ, με μία σέντρα που έγινε προς τον Βράνιες. Ο στόπερ της ΑΕΚ δεν μπόρεσε να πάρει την κεφαλιά κι η μπάλα έφυγε άουτ (ενώ και να την έβρισκε και να σκόραρε ακόμη, θα ακυρώνονταν το γκολ, αφού ήταν ένα μέτρο οφσάιντ, έστω κι αν περιέργως ο επόπτης Παπαδάκης δεν το πήρε χαμπάρι). Όμως, είδαμε όλοι τον Βατσλίκ να αποφεύγει να βγει σε μία φάση που νομίζω ότι θα έπρεπε να το κάνει. Και δεν είναι η πρώτη φορά, όπως όλοι ξέρουμε.

Ρεαμπτσιουκ

ΗΤΑΝ πολύ προσεκτικός την Κυριακή ο Ρέαμπτσιουκ στα ανασταλτικά του καθήκοντα-τόσο, όμως, που παραμέλησε σε μεγάλο βαθμό τα δημιουργικά, καθώς βγήκε λιγοστές φορές μπροστά, ενώ η ομάδα είχε ανάγκη τις πλαγιοκοπήσεις κι από αριστερά, ώστε να μην παίζει μόνο με τον Λαλά από δεξιά. Μία φορά ο Όλεγκ έκανε σωστή κίνηση, παίρνοντας σωστή πάσα (Εμβιλά) και κάνοντας σωστό γύρισμα κι αμέσως βγήκε μεγάλη ευκαιρία για τον Ολυμπιακό, άσχετα αν την έχασε (κι αυτή) ο Ελ Αραμπί. Ο Μολδαβός διεθνής το «έχει» αυτό-το γύρισμα προς το πέναλτι, που είναι η ιδανική πάσα που πρέπει να γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις που μπουκάρει ο μπακ. Αυτό που δεν έχει, και δυστυχώς δεν φτιάχνει, είναι η σέντρα του, και ειδικά όταν δεν είναι αυτή πάνω στο σπριντ, αλλά είναι με τον παίκτη στατικό.

Είναι προφανές ότι «μέτρησε» πολύ ο αριστερός μπακ του Ολυμπιακού την ταχύτητα του Λιβάι και ήταν πολύ…εγκρατής στο να βγει μπροστά, αφήνοντας τη θέση του. Γενικά δε, καλά τον πήγε τον εξτρέμ της ΑΕΚ (μόνο μία φορά έφυγε λίγο από τον έλεγχό του, στο σουτ στο 89’) , αλλά αυτό που έκανε στη φάση του κόρνερ που μνημόνευσα παραπάνω, είναι να σηκώνεις τα χέρια ψηλά: να έχει πάρει μαν του μαν στην εκτέλεση του κόρνερ τον Λιβάι και ξαφνικά να τον…παρατάει, με αποτέλεσμα να μείνει ο παίκτης της ΑΕΚ εντελώς μόνος του τη μικρή περιοχή και μάλλον να αιφνιδιάζεται και να μην κάνει κίνηση προς την μπάλα, κι απλά η μπάλα να κτυπάει πάνω του και να πάει προς τον Βατσλίκ.

Να καταλάβω ότι είχε δυσκολία π.χ. μία φάση που βγήκε στην πλάτη του Ρέαμπτσιουκ ο Ρότα, κι ευτυχώς για τον Ολυμπιακό δεν πέρασε καλή σέντρα-αυτές οι κινήσεις στην πλάτη του μπακ είναι όντως δύσκολες, κι ο Όλεγκ ατυχώς ενώ έχει θεματάκια εκεί, δεν τις έχει δουλέψει όσο πρέπει. Αλλά πώς να καταλάβω την αντίδραση του στην εκτέλεση του κόρνερ και την αντίδραση του, είναι σαν να σταμάτησε το μυαλό του.

Σισέ

ΕΙΧΕ και τις καλές του στιγμές στο ντέρμπι ο Σισέ, όπως μία ωραία νίκη που είχε σε προσωπική μονομαχία με τον Κριχόβιακ η, κάποιες καλές μακρινές πάσες του με τις οποίες άλλαξε το παιχνίδι η, δύο κεφαλιές που πήρε καθαρίζοντας ισάριθμα κόρνερ της ΑΕΚ. Αλλά, μην κρυβόμαστε, ήταν μακριά από τον καλό εαυτό του και μάλλον ατύχησε ο Μαρτίνς στην απόφαση του να τον βάλει.

Είτε επειδή το μυαλό του ήταν ακόμη στην πρόκριση στα τελικά του Μουντιάλ, είτε επειδή ήρθε κουρασμένος από τα ταξίδια και τα παιχνίδια (στα οποία έπαιξε προερχόμενος, μην ξεχνάμε, από τον τραυματισμό του στα Γιάννινα), ο Αφρικάνος διεθνής άσος σάστισε η, πήγε δεύτερος στην μπάλα σε φάσεις της ΑΕΚ, πούλησε δύο φορές την μπάλα έξω από την περιοχή του Βατσλίκ, έχασε κι άλλες φορές τον έλεγχο της.

Δεν ξέρουμε τι θα έκανε αν έπαιζε βασικός ο Μανωλάς, όμως ο Σισέ ήταν ξεκάθαρα κάτω από ένα μέσο όρο ανεκτής απόδοσης.

Άσχετο: Ακριβώς πριν πέντε ημέρες ήμουν ξεκάθαρος, από εδώ («υπονοούνται διάφορα από διάφορους περί Ολυμπιακού και Καμπελά, αλλά η πραγματικότητα είναι μία. Δεν υπάρχει καμία εξέλιξη μέχρι αυτή την στιγμή για ένα θέμα που έχει πρωτοπροκύψει εδώ και σχεδόν ένα μήνα»). Και είδατε τελικά ότι όντως δεν υπήρξε καμία εξέλιξη για τον Καμπελά σε σχέση με τον Ολυμπιακό. Τι θα γίνει μέχρι το καλοκαίρι, που θα είναι ξανά ελεύθερος ο Γάλλος, έχει καιρό να το δούμε. Αλλά δεν υπάρχει κάτι αυτή την ώρα που να μας κάνει να υποθέτουμε ότι ντε και καλά θα γίνει κάτι έστω τότε. Άλλωστε, και για τον Καμπελά θα υπάρξουν κι άλλες ευκαιρίες και για τον Ολυμπιακό, όμως, θα υπάρξουν κι άλλες ευκαιρίες…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.