Ζόαν Σάστρε: Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για το νέο δεξί μπακ του ΠΑΟΚ (vids)

Σταύρος Σουντουλίδης
Ζόαν Σάστρε: Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για το νέο δεξί μπακ του ΠΑΟΚ (vids)

bet365

Από την εξωτική Πάλμα ντε Μαγιόρκα ο Ζόαν Σάστρε είναι καθοδόν για την Τούμπα και το Gazzetta σκιαγραφεί το προφίλ του πρώτου μεταγραφικού αποκτήματος του ΠΑΟΚ με την «υπογραφή» του Ζοσέ Μπότο.

Tο καμάρι των Βαλεαρίδων Νήσων είναι ένα και λέγεται: Ράφα Ναδάλ! Γέννημα-θρέμμα του Μονακόρ επιμένει να δηλώνει μόνιμος κάτοικος της Μαγιόρκα και να κάνει περήφανους τους συντοπίτες τους.

Σε πολύ κοντινή απόσταση, «ένα τσιγάρο δρόμος», στα 25 χιλιόμετρα από την πόλη του Ισπανού «βασιλιά» του τένις βρίσκεται το Πορρέρες, ένας από τους 54 δήμους που υπάρχουν στο νησί, μη φανταστείτε ότι έχει και πολλά πράγματα να δείτε, χαμένο μέσα στην πεδιάδα σου προσφέρει τη δυνατότητα να χαλαρώσεις και να ηρεμήσεις για μερικές ώρες μακριά από το πολύβουο κομμάτι της Πάλμα ντε Μαγιόρκα.

Πυλώνας της περιοχής είναι η γεωργία, με τις καλλιέργειες δημητριακών τις αμυγδαλές και τους αμπελώνες να κυριαρχούν μαζί με το μεγάλο αριθμό ανεμόμυλων. Τι άλλο είναι ξακουστό και φημισμένο από το Πορρέρες; Τα βερίκοκα και ο γεννημένος στις 30 Απριλίου του 1997, Ζόαν Σάστρε. Γι’ αυτό το 2019 όταν το ποδοσφαιρικό καμάρι ολόκληρου του νησιού, η RCD_Mallorca, επέστρεφε στη La Liga, το δημοτικό συμβούλιο της πόλης του απένειμε τιμητική πλακέτα και η δήμαρχος, Φραντσέσκα Μόρα, ντύθηκε τη φανέλα που στο πίσω μέρος της είχε το Νο2.

Στα 12 του αποφάσισε ότι ήθελε να γίνει ποδοσφαιριστής. Η ένταξη στα τμήματα υποδομής της Μαγιόρκα έμοιαζε μονόδρομος. Όμως, ο Ζόαν είχε βάλει στόχο να αγωνιστεί με τους «Μπερμεγιόνες», κάτι που έγινε πραγματικότητα έξι χρόνια αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν αγωνίστηκε για πρώτη φορά σε επαγγελματικό επίπεδο με την ομάδα της καρδιάς του απέναντι στην Ουέσκα για το Copa Del Rey.

Η Γιουνάιτεντ και οι «μεγάλοι» της Ισπανίας

Πριν από τρεισήμισι χρόνια η περίπτωση του «κυκλοφορούσε» στα βρετανικά «ταμπλόιντ» και χαρακτηριζόταν ως «μια από τις πιο συναρπαστικές προοπτικές σε ολόκληρη την πυραμίδα του ισπανικού ποδοσφαίρου», όπως έγραψε η «Daily Mirror» τον Ιούνιο του 2018.

Στα 21 του είχε κατορθώσει μέσα από τις εμφανίσεις με τη Μαγιόρκα στα… χαμηλά του ισπανικού ποδοσφαίρου να στρέψει πάνω του τα βλέμματα πολλών ευρωπαϊκών ομάδων.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τον είχε πολύ ψηλά στη λίστα των «υποσχόμενων ποδοσφαιριστών», την ίδια ώρα που η «Sport» έγραφε ότι τον δεξιό μπακ της Μαγιόρκα «παρακολουθούν Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα και Βιγιαρεάλ από την Ισπανία» και το όνομα του υπήρχε στα ρεπορτάζ της Γκλάντμπαχ και του Αμβούργου.

Ο Σάστρε παρέμενε ένα από τα πιο δημοφιλή πρόσωπα στο νησί και οι φίλαθλοι πίεζαν για την παραμονή του. Όπερ και εγένετο. Όταν στην Τούμπα πανηγύριζαν την κατάκτηση του αήττητου πρωταθλήματος και του νταμπλ, στο τέλος της σεζόν 2018-19, ο Ισπανός αμυντικός γιόρταζε την άνοδο στη La Liga. Βλέπετε, υπήρξε βασικός κι αναντικατάστατος (30 συμ.) σ’ όλη τη διαδρομή, μέσω των μπαράζ ανόδου απέναντι σε Αλμπαθέτε και Λα Κορούνια, για τα μεγάλα σαλόνια του ισπανικού ποδοσφαίρου.

Οι δύσκολες στιγμές της ανανέωσης

Με τη Μαγιόρκα να ετοιμάζεται για να αντιμετωπίσει τη Ρεάλ Μαδρίτης, την Μπαρτσελόνα, την Ατλέτικο, τη Σεβίλλη και τις άλλες μεγάλες δυνάμεις του ισπανικού ποδοσφαίρου, το θέμα της ανανέωσης του συμβολαίου με τον Σάστρε παρέμενε ένα «αγκάθι» στις σχέσεις της διοίκησης με τον ποδοσφαιριστή, που ήταν γέννημα-θρέμμα των ακαδημιών του συλλόγου.

Ο Ζόαν μπήκε στο περιθώριο. Ενημερώθηκε ότι θα πρέπει να προπονείται μόνος του. Πικράθηκε και δεν το έκρυψε, χωρίς πάντως να μπει στη διαδικασία να κατηγορήσει τους παράγοντες της ομάδας που αγαπούσε και συνεχίζει να τη θεωρεί «ομάδα της ζωής μου…».

«Ήταν ξεκάθαρο ότι ο σύλλογος κοίταξε τα συμφέροντά του και εγώ τα δικά μου. Ήταν μια άβολη κατάσταση. Μου είχε δημιουργήσει μια άσχημη γεύση και με πόνεσε. Στη διάρκεια των επαφών υπήρξαν πολλές στιγμές έντασης, σε σημείο που έφτασαν να πουν ότι σταματάει η διαπραγμάτευση, “αυτά είναι αν θέλεις” μου είχαν πει και όλα λύθηκαν από την στιγμή που δέχθηκα την προσφορά τους Για μένα η Μαγιόρκα είναι ο σύλλογος της καρδιάς μου και το όνειρό μου ήταν να παίξω με τη φανέλα της στη μεγάλη κατηγορία», είχε πει πριν δύο χρόνια σε μια συνέντευξη του στην ultimahora.es.

Το γυαλί είχε ραγίσει…

Το νέο συμβόλαιο ήταν τετραετούς διάρκειας, με λήξη τις 30 Ιουνίου του 2023, ο Σάστρε επέστρεψε στις προπονήσεις και στην προετοιμασία της ομάδας στο προπονητικό κέντρο του «Son Moix». Όμως, το γυαλί είχε ραγίσει. «Η αλήθεια είναι ότι όλα είχαν ξεκινήσει άσχημα από την πρώτη στιγμή», θυμάται ο Ισπανός αμυντικός που οφείλει πολλά στον Βιθέντε Μορένο, γι’ αυτό και πληγώθηκε όταν ο 47χρονος τεχνικός έφυγε μαζί με όλη την προπονητική ομάδα του για τη Βαρκελώνη και την Εσπανιόλ.

«Μόνο καλά λόγια έχω για τον Βιθέντε και πάντοτε θα τον ευχαριστώ για τη βοήθεια του, για την εμπιστοσύνη του και ότι πόνταρε σε μένα. Εξαιτίας του καθιερώθηκα στην ενδεκάδα», λέει για τον προπονητή χάρη στον οποίο έφτασε να έχει παίξει σε 129 παιχνίδια με τη φανέλα της Μαγιόρκα. Βρέθηκαν αντίπαλοι την σεζόν 2020-21, όμως στο τέλος της σεζόν πανηγύρισαν την άνοδο στη La Liga.

Η Μαγιόρκα με το μισό και πιο κάτω μπάτζετ τερμάτιζε δεύτερη πίσω από την Εσπανιόλ. Κι όλα αυτά χάρη στο πολύ καλό ξεκίνημά της, όταν έμεινε χωρίς ήττα σε δεκαπέντε παιχνίδια και έχοντας δεχθεί μόλις τρία γκολ.

Ο Λουίς Γκαρθία που είχε αντικαταστήσει τον Μορένο έβλεπε στο πρόσωπο του έναν ποδοσφαιριστή με αρχές στο γήπεδο. Υπό τις οδηγίες του ο 24χρονος αμυντικός την σεζόν της (νέας) επιστροφής στη La Liga «έγραψε» 32 συμμετοχές, με 1 γκολ και 3 ασίστ. «Ο Λουίς είναι ένας σπουδαίος προπονητής και ένας σπουδαίος άνθρωπος, πολύ διαφανής. Σου λέει τα πάντα κατάματα και αυτό μου αρέσει, είναι το κλειδί για να συνεχίσεις να είσαι οικογένεια», είχε δηλώσει ο Ζόαν μέχρι που είδε τη διοίκηση το περασμένο καλοκαίρι να προχωράει στην απόκτηση του συνομήλικου του, Πάμπλο Μαφέο, από την Στουτγάρδη, με αναγκαστική «οψιόν» αγοράς στο τέλος της φετινής σεζόν.

Ο Σάστρε έχασε τη θέση του στην ενδεκάδα, μετά βίας μέτρησε 464' λεπτά στο γήπεδο (9 συμ.), ο Γκαρθία το κατάλαβε και τον έστειλε ενώπιον της διοίκησης να συζητήσουν για τη μεταγραφή του. Είχε φτάσει η στιγμή της αποχώρησης...

Κάπως έτσι άνοιξε ο δρόμος προς την Ελλάδα και την Τούμπα για να γίνει ο όγδοος Ισπανός παίκτης, μετά τους Γκονζάλες, Βιτόλο, Χακόμπο, Λόπεθ, Πέρεθ, Κάνιας και Κρέσπο, που θα ντυθεί στα «ασπρόμαυρα».

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image, RCD_Mallorca

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα