ΑΕΚ: Ντέρμπι διεκδικητών που έκρινε μια απόφαση!

ΑΕΚ: Ντέρμπι διεκδικητών που έκρινε μια απόφαση!

Γιώργος Τσακίρης Γιώργος Τσακίρης
ΑΕΚ: Ντέρμπι διεκδικητών που έκρινε μια απόφαση!

bet365

Ο Γιώργος Τσακίρης γράφει για το ντέρμπι που φανέρωσε πως η Ένωση έχει κλείσει τη διαφορά με τους «ερυθρόλευκους», εστιάζει στη φάση Μασούρα – Βράνιες και έχει υστερόγραφα...

Απογοήτευση, πίκρα και στεναχώρια... Αναμενόμενα συναισθήματα έπειτα από την ολοκλήρωση του αγώνα με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ για το κιτρινόμαυρο στρατόπεδο και όσους υπάρχουν μέσα, έξω, γύρω από αυτό... Απόλυτα δικαιολογημένα αφού πρόκειται για ένα ακόμη ματς που η ΑΕΚ δεν καταφέρνει να κερδίσει τους «ερυθρόλευκους» του Μαρτίνς με αποτέλεσμα να προκαλείται, εκτός των άλλων, έντονη αμφισβήτηση...

Τούτη τη φορά για να συμβεί αυτό έπαιξε καθοριστικό ρόλο μια διαιτητική απόφαση όπου θα άλλαζε τα δεδομένα του ντέρμπι τη στιγμή που εκείνη την ώρα, στη ροή του ματς, η ΑΕΚ ήταν το αφεντικό χωρίς να πνίγει τον αντίπαλό της, αλλά δεν του επέτρεπε να βγάλει τρίτη πάσα. Είχε πάρει τον έλεγχο, τον ταλαιπωρούσε από τα άκρα -επαναλαμβάνω δίχως να δημιουργεί καταστάσεις... πνιγμού αντιπάλου- και έδειχνε να ξέρει πως δεν θα του επιτρέψει να φτάσει στο αμυντικό δικό της τρίτο.

Αυτό δείχνουν άριστη προετοιμασία και διάβασμα του παιχνιδιού από τον προπονητή της. Στον Αργύρη Γιαννίκη πρέπει να αναγνωριστεί η σωστή δουλειά, τακτική προσέγγιση, ο καταρτισμός της ενδεκάδας και η διαχείριση από τον πάγκο. Μπορεί κανείς μετά το τέλος του αγώνα με τον Ολυμπιακό να κρίνει ότι θα έπρεπε να ξεκινήσει ο Άμραμπατ αντί του Λιβάι Γκαρσία που δεν ήταν καθόλου καλός, για την ακρίβεια δεν εμφανίστηκε ποτέ στο ματς, αλλά θαρρώ δεν είναι δα και παράλογη επιλογή!

Είναι καλό μαντάτο αυτό για την ΑΕΚ αλλά αποδεδειγμένα δεν είναι αρκετό και δεν θα 'χει να δώσει τίποτα αν η συνέχεια των αποτελεσμάτων στα πολύ σημαντικά ματς που ακολουθούν δεν ανταποκριθεί η ομάδα. Σε ένα ντέρμπι πάντως που δεν υπήρχε στο ματς ο Γκαρσία, υστέρησε ο Τσούμπερ, ήταν μέτρια τα μπακ σου αν και είχες χώρους άπειρους προς εκμετάλλευση στα άκρα και ο Σιμάνσκι ήταν επιπόλαιος, το γεγονός ότι έχασες λόγω διαιτητικής απόφασης έχει κι αυτό τη σημασία του.

Ξεκάθαρα βάζει χέρια, γιατί; Λάθος και πέναλτι!

αεκ

Διότι αυτή είναι η πραγματικότητα... Πριν μέρες στο ματς του Παναθηναϊκού με τον ΠΑΟΚ οι φιλοξενούμενοι πήραν ένα πέναλτι που χωρίς VAR δεν θα το έδινε ΠΟΤΕ και κανένας! Απόλυτα δικαιολογημένα... Αυτό του Βιγιαφάνες πάνω στον Μιχαηλίδη. Είναι το κλασικό και απόλυτο τηλεοπτικό πέναλτι. Αυτό ακριβώς είναι και η φάση του 34ου λεπτού όπου ο Μασούρας βάζει τα χέρια του και σπρώχνει (δεν ξέρω αν είναι δυνατά ή όχι) τον Βράνιες. Ούτε ο άσος του Παναθηναϊκού σε εκείνο το ματς... έσπασε το πόδι του αντιπάλου (απλά πρόλαβε και έβαλε εκείνος πρώτος το δικό του), ούτε βέβαια αυτός του Ολυμπιακού το κάνει σκόπιμα!

Όμως διάολε το κάνει! Βάζει τα χέρια του όπως φαίνεται ΞΕΚΑΘΑΡΑ στον Βόσνιο κεντρικό αμυντικό χωρίς ΚΑΝΕΝΑ λόγο να το κάνει αφού έχουν και απόσταση για να φοβηθεί κάτι ο διεθνής Έλληνας άσος. Δέχομαι ενστικτωδώς να το έκανε, δέχομαι να πει κανείς «εντάξει δεν τον γκρεμίζει σκόπιμα, δεν πάει να τον κατεδαφίσει», δέχομαι τα πάντα. Όμως είναι φάση που οφείλει ΕΣΤΩ να τη δει ξανά γιατί συνιστά παράβαση αφού στο ποδόσφαιρο ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΑΙ ρητά να παίζεις την μπάλα και τον αντίπαλο με τα χέρια...

Είναι ένα λάθος του Μασούρα στη φάση, άθελά του, το οποίο συνιστά στην εποχή του VAR και όσων έχουμε δει αντίστοιχων φάσεων (για να μη γράψω εκατοντάδες στον κόσμο, θα σημειώσω μίνιμουμ δεκάδες) πέναλτι. Και το ερώτημα που δεν έχει απάντηση είναι το εξής: γιατί βάζει χέρια ο Μασούρας; Άντε ο Βράνιες πάει να πέσει μόνος του όπως προσπάθησαν να βιάσουν την αλήθεια σκόπιμα κάποιοι, γιατί ρε παίδες βάζει χέρια στη μέση του αντιπάλου ενώ τρέχει; Γιατί; Υπάρχει λόγος; Το να διαβάζω ότι είναι ανεπαίσθητη επαφή, το ακούω και το δέχομαι, είναι επαφή όμως και είναι χέρια ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ λόγο!

Πρόκειται για τη φάση που έκρινε το αποτέλεσμα. Διότι μπορεί να μην σκόραρε η ΑΕΚ, μπορεί το πέναλτι να πήγαινε στα... πουλιά, ή να το βγαζε ο Βάτσλικ (αν και όπως τον είδα χθες δύσκολο...), τέλος πάντων να χανόταν... Το σίγουρο είναι ότι δεν θα δεχόταν γκολ στην εξέλιξη της φάσης η ομάδα του Γιαννίκη. Διότι απλά δεν θα υπήρχε τέτοια, εξέλιξη εννοώ. Και όταν λέμε ότι η διαιτητική απόφαση ήταν καθοριστική για την τελική εξέλιξη του αγώνα το λέμε βάση του αποτελέσματος όπως ΠΑΝΤΑ συμβαίνει. Δεν σημαίνει ότι ο ρέφερι το έκανε σκόπιμα, ή ότι ο Ολυμπιακός έστησε την ΑΕΚ. Όχι... Αλλά είναι σε ένα καθοριστικό σημείο του ντέρμπι ένα σημαντικό λάθος. Συμβαίνει...

Το απαράδεκτο και οι... χορηγίες στα γκολ του Ολυμπιακού!

αε

Έπαιξε ρόλο βέβαια και το μπούλινγκ όλης της εβδομάδας για τον Τιάγκο Μαρτίνς που ήταν στο VAR και δεν είπε έστω το αυτονόητο για τη φάση στο συμπατριώτη του: «ψηλάκο μου δεν μου μοιάζει για πέναλτι, αλλά βάζει χέρια, δες μια φορά κι εσύ κι αποφάσισε», απλά και όμορφα... Ο ίδιος τύπος που έδωσε πέναλτι σε ΑΕΚ – Αρης ως VAR επειδή μπερδεύτηκαν τα πόδια παικτών (στο ματς Κυπέλλου). Αυτό δείχνει πρόθεση από άνθρωπο που προφανέστατα είναι επηρεασμένος απ' όσα έχει μάθει ότι λένε στον Ολυμπιακό για εκείνον από το προηγούμενο ματς που ήταν στο VAR σε ματς των ερυθρόλευκων...

Από κει και πέρα βέβαια, για να μη λείψει το... αυτομαστίγωμα, εννοείται πως είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ σε επίπεδο νοοτροπίας να αφήνουν κάποιοι τη φάση για να διαμαρτυρηθούν και ο Ολυμπιακός να βγαίνει στην κόντρα με δυο επαφές και να σου κάνει γκολ επειδή πετάς... χαρταετό! Ούτε στο πρωτάθλημα Τύπου. Ψέματα εκεί συμβαίνει... Κάνε φάουλ, πάρε κάρτα, πήγαινε τράβα τον διαιτητή σε επίπεδο διαμαρτυρίας για να μη μπορεί να βλέπει και να σφυρίξει για να δείξει κίτρινη για παρατεταμένη διαμαρτυρία.

Όμως μη δεχθείς έτσι γκολ. Απαράδεκτο... Όπως το 'να 'χεις εσύ τη σέντρα και στο 30ο δευτερόλεπτο να έχει κόρνερ ο αντίπαλος. Αστείο... Δεν μπορεί να συμβαίνει! Απαγορεύεται. Μπαίνεις κοινώς φοβικά και χωρίς συγκέντρωση. Η ΑΕΚ δέχτηκε τρία γκολ, με τα δυο να τα προσφέρει στον αντίπαλο, ειδικά το τρίτο (αυτό το ατομικό λάθος που δεν δικαιολογείται βέβαια, συμβαίνει δυστυχώς, όπως και στο πρώτο του Ολυμπιακού κάνει τραγική έξοδο ο Βάτσλικ) και αυτό είναι θέμα που πρέπει να το λύσει. Στο πρώτο δε ο Σιμάνσκι λειτουργεί τραγικά, δεν πάει καν στο ριμπάουντ σε κόρνερ στο ύψος της μεγάλης περιοχής, μόνο το σώμα να έβαζε δεν θα μπορούσε να σουτάρει στοχεύοντας ο Καμαρά!

Δεν γίνεται να μη μπορεί να δημιουργήσει ο Ολυμπιακός και 'συ να είσαι ευγενική χορηγός της επίθεσής του... Απογοητευτικό! Μετά δε το 1-3 ο Ολυμπιακός είχε τη φάση με το δοκάρι (λογικό αφού για ένα τρίλεπτο το έχασαν στην ΑΕΚ όσοι έπαιζαν, σοκαριστικό γκολ) που θα μπορούσε να ανοίξει το σκορ και να χαθεί η αναγνώριση της εικόνας που είδαμε στο τέλος του ματς με τον κόσμο να μένει στο γήπεδο και να χειροκροτεί για την προσπάθεια.

Υγ: Σε ότι αφορά την πιο... αντικειμενική άποψη κάποιου τρίτου σχετικά με τις δυο ομάδες, θα συμφωνήσω στο συμπέρασμα του ντέρμπι με το άρθρο του Γιάννη Σερέτη εδώ στο Gazzetta σχετικά με το γεγονός που υπογραμμίζει ότι η ΑΕΚ έχει κλείσει τη ψαλίδα και προσθέτει ότι χρειάζεται μεγαλύτερη ποιότητα μεσοαμυντικά. Εγώ θα πω στη μεσαία γραμμή κυρίως διότι με ένα οκτάρι δυνατό θα βοηθηθεί συνολικά και η άμυνα και η επίθεση. Το συμπέρασμα αυτό είναι: ότι δηλαδή η Ένωση έδειξε στο χορτάρι ότι έχει μαζέψει τη διαφορά που υπήρχε από τους ερυθρόλευκους σε μεγάλο βαθμό. Όπως φάνηκε ότι οι δυο αυτές ομάδες τούτη τη στιγμή μοιάζουν περισσότερο ικανές για να πάνε έως το τέλος, πιο γεμάτες σε ρόστερ και πιο ικανές ποδοσφαιρικά σε επίπεδο δυνατοτήτων ποδοσφαιριστών. Να δούμε...

Υγ2: Σε συνέχεια του παραπάνω: να δούμε αν υφίσταται κάτι τέτοιο διότι μπροστά της η ΑΕΚ έχει την υποχρέωση τριών νικών σε ματς με ΠΑΣ εκτός, Παναθηναϊκό εντός και Αστέρα στην Τρίπολη! Σε αυτή τη τριάδα αγώνων θα φανεί – αποδειχθεί αν η Ένωση και ο Γιαννίκης μπορούν να μείνουν στο κόλπο, έστω στο -6, ή αν θα πάμε στην αρχή του δεύτερου γύρου και έπειτα στις γιορτές με την ΑΕΚ σε... μαυρίλα, προβληματισμό και εσωστρέφεια! Απλά τα πράγματα... Η αρχή γίνεται το Σάββατο στα υπέροχα Ιωάννινα.

Υγ3: Υπέροχη η παρουσία του κόσμου, όμορφη ατμόσφαιρα που είχε λείψει τόσο πολύ, εκπληκτικά ώριμη στάση και μπράβο σε όλους για όλη την εικόνα σε όλα αυτά τα παιχνίδια έως και το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Νομίζω δεν διάβασα πουθενά στα ερυθρόλευκα μέσα να 'χει γίνει κάτι και σε αποδυτήρια, ή στην άφιξη και αναχώρηση της αποστολής τους, κάτι που συμβαίνει πάντα βέβαια, αλλά επειδή εκείνοι -για να στηρίξουν τον φίλο τους Καρυπίδη- επικοινωνούν και γράφουν για... ζούγκλες και μπράβους!

Υγ4: Μπράβο ρε... άρρωστε παικταρά Αραούχο. Στα μισά της εβδομάδας έκανες υπερπροσπάθεια να είσαι έτοιμος στο ματς και ήσουν ο κορυφαίος του γηπέδου και απ' τις δυο ομάδες και έβαλες δυο γκολ απ' το πουθενά, τα οποία έψαξες να τελειώσεις και δύσκολα... Μοχαμαντί δεν χρειάζεται συγγνώμη για ένα λάθος, δεν το επαναλαμβάνεις και προχωράς, δεν έκανες κάτι σκόπιμα, όλα τα ματς κάνεις τη διαφορά, με τον Ολυμπιακό δεν σου βγήκε γενικά... Δεν πειράζει. Συγγνώμη δεν χρειάζεται διότι δεν έγινε σκόπιμα.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιώργος Τσακίρης
Γιώργος Τσακίρης

Όλα ξεκίνησαν για τον Γιώργο Τσακίρη το 1999 στο Παγκόσμιο Άρσης Βαρών στο ΣΕΦ. Έπειτα, ακολούθησε το Εθνοσπόρ το 2000 και το 2001 η παράλληλη ενασχόληση με το ρεπορτάζ της ΑΕΚ έως και σήμερα με σταθμούς καριέρας την SportDay στο ξεκίνημά της και στον ΣΠΟΡ FM 94.6 (όπου συνεχίζουμε), έπειτα στην Εξέδρα και από το 2011 στο καλύτερο «μαγαζί» απ' όλα: Gazzetta.gr. 22 χρόνια πλέον στο κιτρινόμαυρο ρεπορτάζ και συνεχίζουμε...