ΑΕΚ: Αποτελεσματικότητα και πρέσινγκ, τα «κλειδιά» στον Βόλο

ΑΕΚ: Αποτελεσματικότητα και πρέσινγκ, τα «κλειδιά» στον Βόλο

Δημήτρης Βέργος
ΑΕΚ: Αποτελεσματικότητα και πρέσινγκ, τα «κλειδιά» στον Βόλο

bet365

Η ΑΕΚ καλείται στον Βόλο να παρουσιάσει την αποτελεσματικότητα που τη χαρακτηρίζει από το ξεκίνημα της σεζόν και να περιορίσει τις επιθέσεις του αντιπάλου με το πρέσινγκ που αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία του Αργύρη Γιαννίκη.

Το ντεμπούτο του Αργύρη Γιαννίκη συνοδεύτηκε με νίκη χάρη στο 3-0 επί του Ατρόμητου και πλέον στο στρατόπεδο της ΑΕΚ άπαντες στρέφουν το βλέμμα τους στο εκτός έδρας ματς που ακολουθεί με τον Βόλο. Η Ένωση μέχρι την επόμενη διακοπή έχει να αντιμετωπίσει στη συνέχεια τον Άρη στο ΟΑΚΑ πριν φιλοξενηθεί κοντά στη γειτονιά της από τον Απόλλωνα Σμύρνης στη Ριζούπολη. Και ένα 4/4 είναι ευνόητο πόσο θα βοηθήσει στο ξεκίνημα του Γιαννίκη στον πάγκο δίνοντας ώθηση για την εξέλιξη και τη βελτίωση του συνόλου υπό τις οδηγίες του 41χρονου κόουτς, αλλά και για τη διατήρηση της ομάδας μέσα στις πρώτες θέσεις ενόψει και του μεγάλου ντέρμπι με τον Ολυμπιακό με την επανέναρξη. Στην ΑΕΚ πάντως από σήμερα που επιστρέφουν ξανά στις προπονήσεις στα Σπάτα μετά το χθεσινό ρεπό υπάρχει μόνο ο Βόλος και σε αυτή τη νοοτροπία μπαίνουν οι παίκτες καθώς πρόκειται για ένα απαιτητικό ματς απέναντι στην ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος που αποτελεί ένα επικίνδυνο σύνολο.

Η αποτελεσματικότητα, το «όπλο» της ΑΕΚ στο ξεκίνημα

Για την ΑΕΚ πέρα από τη σωστή πνευματική προετοιμασία για αυτό το παιχνίδι και την ετοιμότητα στην οποία επιβάλλεται να βρίσκονται οι παίκτες (κάτι το οποίο ενισχύεται από το γεγονός ότι ο Γιαννίκης τους θεωρεί όλους εν δυνάμει βασικούς), «κλειδί» θα αποτελέσει και η αποτελεσματικότητα που εμφανίζει από το ξεκίνημα της σεζόν. Ένα στοιχείο που αναμφίβολα συνδέεται με τη μεγάλη ποιότητα που έχει προσθέσει στο ρόστερ της μεσοεπιθετικά.

Τα επίπεδα της αποτελεσματικότητας της ΑΕΚ σε αυτές τις πρώτες αγωνιστικές είναι υψηλά και αυτό αποτελεί το «όπλο» των κιτρινόμαυρων μέχρι στιγμής. Είναι χαρακτηριστικό ότι με εξαίρεση την ήττα από τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα και τη νίκη επί της Λαμίας, η ΑΕΚ έχει σκοράρει από τρία γκολ σε κάθε ένα από τα υπόλοιπα παιχνίδια, παρότι σύμφωνα με την ποιότητα των φάσεων που δημιούργησε, θα έπρεπε να είχε σημειώσει λιγότερα τέρματα, όπως προκύπτει από την πλατφόρμα του Wyscout.

Τα xGoals της ΑΕΚ στις έξι αγωνιστικές σύμφωνα με το Wyscout:

ΑΕΚ – Ιωνικός 3-0 (1.77 xG)
ΟΦΗ – ΑΕΚ 3-3 (1.34 xG)
ΑΕΚ – Λαμία 1-0 (1.43 xG)
ΠΑΟΚ – ΑΕΚ 2-0 (1.08 xG)
Παναιτωλικός – ΑΕΚ 1-3 (1.81 xG)
ΑΕΚ – Ατρόμητος 3-0 (1.76 xG)

Το πρέσινγκ του Γιαννίκη μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο

Το δεύτερο «κλειδί» ενόψει Βόλου είναι πως η ΑΕΚ θα καταφέρει να αναχαιτίσει την πιο επιθετική ομάδα (βάσει στατιστικών) του πρωταθλήματος ως τώρα. Η ΑΕΚ από το πρώτο ματς του Γιαννίκη παρουσίασε μεγαλύτερη συνοχή στην ανασταλτική λειτουργία της με τις γραμμές πιο κοντά, ενώ πολύ σημαντική ήταν η εφαρμογή του πρέσινγκ που αποτελεί μία από τις σταθερές της φιλοσοφίας του Γιαννίκη. Βγάζοντας ένταση, τρεξίματα και πιέζοντας ψηλά την άμυνα του αντιπάλου, η ΑΕΚ κατάφερε στο ματς με τον Ατρόμητο να καταγράψει 82 ανακτήσεις μπάλας ισοφαρίζοντας σχεδόν την καλύτερη επίδοσή της από το ξεκίνημα του πρωταθλήματος σύμφωνα με το Wyscout.

Σε όλα τα άλλα ματς πλην Ατρόμητου και Λαμίας (όπου είχε 83 ανακτήσεις) η ΑΕΚ είχε μικρότερα ποσοστά σε αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού και το γεγονός ότι συνέβη ξανά στο πρώτο παιχνίδι του Γιαννίκη στον πάγκο λέει πολλά για το στυλ ποδοσφαίρου που θέλει να εφαρμόσει ο 41χρονος Έλληνας τεχνικός. Ειδικά απέναντι σε μια ομάδα όπως ο Βόλος, ο οποίος συνηθίζει να χτίζει τις επιθέσεις του από πίσω με την μπάλα κάτω, το πρέσινγκ μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμος παράγοντας. Για αυτό και η επιλογή της ενδεκάδας από τον Γιαννίκη και σε αυτό το παιχνίδι αναμένεται να βασίζεται ξανά στην ένταση που θα μπορούν να βγάλουν οι παίκτες του ανάλογα και με την εικόνα που θα δείξουν στις προπονήσεις, όπως ακριβώς δηλαδή συνέβη και στο παιχνίδι με τον Ατρόμητο.

Ανακτήσεις μπάλας

Πηγή Wyscout: Οι ανακτήσεις μπάλας της ΑΕΚ στο παιχνίδι με τον Ατρόμητο

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα