Κέρδισε όχι «κούπα», αλλά αξιοπιστία ο ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου (vids)

Κέρδισε όχι «κούπα», αλλά αξιοπιστία ο ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου (vids)

Κέρδισε όχι «κούπα», αλλά αξιοπιστία ο ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου (vids)

bet365

O ΠΑΟΚ. που ξεκίνησε με ήττα στην Τούμπα απ' τον ΠΑΣ είναι… καβάλα στ' άλογο και βρίσκεται μετά την πέμπτη αγωνιστική μπροστά στη βαθμολογία. Γιατί τα νούμερα θα… πήγαιναν περίπατο, αν δεν «έπιαναν» τα τρικ του Λουτσέσκου.

Ο φετινός ΠΑΟΚ μπορεί να μειονεκτεί σε πολλά, ηθελημένα ή μη να καθυστέρησε το καλοκαίρι στο κομμάτι της ενίσχυσης, αλλά έχει φροντίσει μέχρι τώρα να μας παρουσιάσει στο γήπεδο μια ομάδα που έχει, σε εξαιρετικό βαθμό, ανεπτυγμένη τη συνολική συγκρότησή του, τη συγκέντρωσή του, την ισορροπία του.

Οι «ασπρόμαυροι» από την στιγμή που επέστρεψε στην καθημερινότητα της ομάδας ο Ραζβάν Λουτσέσκου διαθέτουν την ικανότητα, σε ό,τι προσηλωθούν, να μπορούν να το κάνουν. Ότι δεν το κάνουν κάθε Κυριακή ή Πέμπτη (στην Ευρώπη), αυτό είναι άλλο. Ξέρουν όμως, και το ξέρεις κι εσύ, ο θεατής απέξω, ότι μπορούν. Έχουν κι ένα σπάνιο πλεονέκτημα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ότι θα κατεβούν να παίξουν, πχ. σε τρεις εβδομάδες στον Πειραιά, και δεν θα φοβηθούν.

Ο «Δικέφαλος» ξεκίνησε με ήττα στην πρεμιέρα απ' τον ΠΑΣ. Απρόσμενη μέχρι ενός βαθμού, με την ομάδα να προέρχεται από την καλύτερη έως τώρα εμφάνιση κόντρα στη Ριέκα και την πρόκριση στους ομίλους του Europa Conference League. Από εκείνο το βράδυ και για τα επόμενα τρία, όπου κατά δήλωσή του ο Λουτσέσκου έχασε τον ύπνο του, ο ΠΑΟΚ μοιάζει μ’ ένα σύνολο που αποφάσισε συνοπτικά πως δεν υπήρχε περίπτωση να ηττηθεί, πηγαίνει σε κάθε γήπεδο συνειδητά να πάρει το αποτέλεσμα που θέλει και να φύγει.

Μεγάλο προσόν του η κυκλοφορία της μπάλας

Ο Ρουμάνος τεχνικός έχει αποδείξει, όπως έχω ξαναγράψει, πως δεν υπάρχει άλλος στον κόσμο να πηγαίνει τα ματς που θέλει, στο μηδέν-έως-ένα γκολ. Και εκεί που παίζει για το μηδέν, να ‘ναι πάλι αυτός, όχι ο αντίπαλος, που θα φτάνει πιο κοντά στο ένα. Μπορεί να το κάνει. Με επιτυχία. Καλύτερη απόδειξη για το πως κύλησε το πρώτο μεγάλο ντέρμπι της χρονιάς με την ΑΕΚ, δεν υπάρχει.

Εκείνη τη βραδιά στην Τούμπα, ουσιαστικά, πρωτοείδαμε την… παντέτα με τους τρεις χαφ (Σβαμπ, Κούρτιτς, Αουγκούστο), με τον ΠΑΟΚ να αφήνει κάποιες φορές την μπάλα στον αντίπαλο (52%-48% η κατοχή) καμία σχέση με τα υπόλοιπα παιχνίδια, όπου το σύνολο του Λουτσέσκου απέδειξε στο χορτάρι ότι η κυκλοφορία της μπάλας είναι το μεγάλο της προσόν. Φάνηκε ξεκάθαρα στα δύο από τα τρία γκολ που πέτυχε στο Ηράκλειο επί του ΟΦΗ, όπου και πάλι η κατοχή ήταν μοιρασμένη στη μέση.

Ανέκαθεν το 4-2-3-1 έμοιαζε να είναι το αγαπημένο σύστημα του Λουτσέσκου. Το έχει «φορέσει» στο 38% των αγώνων, το μετέτρεψε σε 4-4-2 στο 11% και σε 4-4-1-1 στο 10%. Επαιξε σε πολύ λιγότερο βαθμό και για μικρότερη διάρκεια το 3-4-2-1 (9%), το 3-4-3 (7%) και το 4-3-3 (7%).

Ακόμα και με τρανταχτές ελλείψεις, κυριότερη αυτή του Ομάρ Ελ Καντουρί, ο Λουτσέσκου καταφέρνει να παρουσιάσει μια συμπαγή κι αποτελεσματική ομάδα. Στα δύο ματς, όπου η κατοχή της μπάλας έφτασε για τον ΠΑΟΚ κοντά στο 70% δεν κέρδισε, μάλιστα αυτό συνέβη παίζοντας εντός έδρας. Με τον ΠΑΣ Γιάννινα (68,94) και με την Σλόβαν (66,51).

Οι τελικές, οι σκόρερ και το «κλειδί»

Ο Λουτσέσκου έχει φροντίσει να παρουσιάσει στο γήπεδο μια κυνική ομάδα. Αρκετοί λένε πως μοιάζει μ’ αυτή που κατέκτησε πριν από 2,5 χρόνια το νταμπλ. Με εξαίρεση το κομμάτι της φιλοσοφίας και της νοοτροπίας, ο φετινός ΠΑΟΚ δεν έχει την ταχύτητα της ομάδας που έκανε το νταμπλ, ούτε έναν σκόρερ (Πρίγιοβιτς) να μονοπωλεί στην κορυφή της επίθεσης του.

Δώδεκα διαφορετικοί παίκτες έχουν βρει δίχτυα μέχρι τώρα στα 11 επίσημα παιχνίδια, με τον «Δικέφαλο» να πετυχαίνει ένα γκολ ανά 4,9 προσπάθειες στην εστία και να παράγει 13,55 τελικές προσπάθειες ανά αγώνα. Ο μ.ο. των τερμάτων του (17) ανέρχεται σε 1,55, με τις 22 τελικές (οι 8 στην εστία) στον εντός έδρας αγώνα με τη Ριέκα να είναι το επιθετικό limit up, έστω κι αν πέτυχε μόλις ένα γκολ, ενώ οι 8 τελικές (οι 2 στην εστία) απέναντι στην Σλόβαν είναι η χειρότερη μέχρι στιγμής επιθετική παραγωγή του. Χειρότερη κι από τις 8 τελικές (οι 3 εστία) στην Τρίπολη κόντρα στον Αστέρα.

Οι δώδεκα διαφορετικοί σκόρερ μπορεί να εμφανίζουν έναν «πλουραλισμό», ωστόσο σ’ ότι αφορά το πρωτάθλημα θα πρέπει να βάλει ακόμη περισσότερο στην εξίσωση τους παίκτες της μεσαίας γραμμής. Αυτό μοιάζει να είναι το «κλειδί», άλλωστε τη χρονιά του νταμπλ πήρε 14 γκολ από τους χαφ του και μέχρι τώρα έχει πάρει τρία γκολ σε πέντε παιχνίδια από τους Κούρτιτς (2) και Αουγκούστο.

Πηγή στοιχείων ανάλυσης της απόδοσης: Wyscout.

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα