Παράσχος: Έργα και ημέρες του μακροβιότερου προπονητή του Ατρομήτου (vids)

Φώτης Καρακούσης
Παράσχος: Έργα και ημέρες του μακροβιότερου προπονητή του Ατρομήτου (vids)

bet365

Ο Γιώργος Παράσχος από το Σάββατο (25/9) επέστρεψε και επίσημα στον πάγκο του Ατρομήτου και το Gazzetta σας θυμίζει τα έργα και ημέρες του μακροβιότερου προπονητή των «κυανόλευκων». Τα ματς σταθμός και η ιδιαίτερη σχέση που έχει με τον ΟΦΗ.

Ο κύβος ερρίφθη και ο αντικαταστάτης του Άνχελ Λόπεθ βρέθηκε άμεσα. Ο λόγος για τον Γιώργο Παράσχο, τον προπονητή με τα περισσότερα ματς σε επίπεδο Α' Εθνικής, ο οποίος ανακοινώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου από τους Περιστεριώτες. Ο 69χρονος προπονητής επιστρέφει σε μία ομάδα που έχει γράψει την δική του ιστορία. Είναι ο άνθρωπος που την οδήγησε στην Ευρώπη, που την οδήγησε στην πρώτη εκτός έδρας νίκη εκτός συνόρων, που έφτασε να έχει μαζί της ένα αήττητο σερί 17 αγώνων σε όλες τις διοργανώσεις.

Ο Παράσχος αγάπησε τον Ατρόμητο και ο κόσμος του Ατρομήτου αγάπησε με την σειρά του τον έμπειρο προπονητή και μετά την αποχώρηση του Λόπεθ στους «κυανόλευκους» θεωρούν πως είναι ο άνθρωπος που θα τους οδηγήσει στον δρόμο των επιτυχιών, αξιοποιώντας ένα ιδιαίτερα πλούσιο ρόστερ, μετά και τις 14 μεταγραφές του καλοκαιριού. Εμείς θα προσπαθήσουμε να σταθούμε σε σημαντικές στιγμές του Γιώργου Παράσχου στις περασμένες θητείες του στον Ατρόμητο.

Κόντρα στην ΑΕΚ ο πρώτος αγώνας και τα επεισόδια που επισκίασαν τα πάντα

Κόντρα στην ΑΕΚ ο πρώτος αγώνας και τα επεισόδια που επισκίασαν τα πάντα

Έξοδος στην Ευρώπη με το «καλημέρα» έστω και με την τιμωρία του ΠΑΟΚ και πρώτη νίκη με ΟΦΗ

Έξοδος στην Ευρώπη με το «καλημέρα» έστω και με την τιμωρία του ΠΑΟΚ και πρώτη νίκη με ΟΦΗ

Πρώτος Ευρωπαϊκός αγώνας κόντρα στη Σεβίλλη και το «διαζύγιο» μετά την ήττα στο «Γεντί Κουλέ»

Πρώτος Ευρωπαϊκός αγώνας κόντρα στη Σεβίλλη και το «διαζύγιο» μετά την ήττα στο «Γεντί Κουλέ»

Επιστροφή το 2012-13 όπου έχασε έξοδο στο Champions League λόγω ενός ανύπαρκτου οφσάιντ

Επιστροφή το 2012-13 όπου έχασε έξοδο στο Champions League λόγω ενός ανύπαρκτου οφσάιντ

Το 2013-14 οδήγησε τον Ατρόμητο σε αήττητο σερί 13 αγώνων με πολύ ωραίο ποδόσφαιρο

Το 2013-14 οδήγησε τον Ατρόμητο σε αήττητο σερί 13 αγώνων με πολύ ωραίο ποδόσφαιρο

Πρώτη νίκη στην Ευρώπη με τον Παράσχο στον πάγκο

Πρώτη νίκη στην Ευρώπη με τον Παράσχο στον πάγκο

Με Πανθρακικό το 100ο του παιχνίδι στον Ατρόμητο

Με Πανθρακικό το 100ο του παιχνίδι στον Ατρόμητο

Τελευταία χρονιά με ήττα στην Κρήτη, αποκλεισμό με Σαράγεβο και οι συνολικοί αριθμοί του στον Ατρόμητο

Τελευταία χρονιά με ήττα στην Κρήτη, αποκλεισμό με Σαράγεβο και οι συνολικοί αριθμοί του στον Ατρόμητο

Οι φοβερές συμπτώσεις με τον ΟΦΗ

Οι φοβερές συμπτώσεις με τον ΟΦΗ

Η καριέρα του Γιώργου Παράσχου στον Ατρόμητο ξεκίνησε την περίοδο 2005-06 και το πρώτο του παιχνίδι ήταν απέναντι στην ΑΕΚ στο Περιστέρι τ οποίο έληξε 0-0. Ένα παιχνίδι που όλοι θυμούνται όχι γιατί ο άνθρωπος με τα περισσότερα ματς στην ιστορία των «κυανόλευκων» έκανε ντεμπούτο, αλλά δυστυχώς για τα επεισόδια που έλαβαν χώρα από τους οπαδούς της Ένωσης στις εξέδρες. Επεισόδια που είχαν ως συνέπεια ο Ντέμης Νικολαΐδης, τότε πρόεδρος της ΑΕΚ, να θέσει προ των ευθυνών τους, τους οπαδούς της ομάδας τους και να χαλάσει τις σχέσεις μαζί τους. Ο αγώνας αυτός ήταν στις 29 Αυγούστου του 2005 και στο αγωνιστικό μέρος δεν είδαμε κάτι σημαντικό, αλλά στην επιστροφή του Ατρομήτου στην Α' Εθνική οι Περιστεριώτες δεν έχασαν απέναντι σε έναν τόσο δυνατό αντίπαλο.

Για την ιστορία ο Ατρόμητος αγωνίστηκε κόντρα στον Ατρόμητο με τους: Μιχαηλίδη, Γελαδάρη, Ντάγκα, Μικέ, Σωτήρχο, Χάλαρη (85' Γεωργίου), Πετκόφ, Καραδήμο (75' Κατεμής, Κορακάκη (78' Δήμο), Κούτση, Ζαχαρόπουλο.

Την ίδια χρονιά ο Ατρόμητος κατάφερε να πάρει το εισιτήριο για την Ευρώπη. Για την ακρίβεια πάνω από αυτόν είχε τερματίσει ο ΠΑΟΚ, ωστόσο οι Θεσσαλονικείς τιμωρήθηκαν και έτσι οι «κυανόλευκοι» κέρδισαν τη θέση αυτή. Όσον αφορά την πρώτη χρονιά του Γιώργου Παράσχου στον πάγκο του Ατρομήτου, συνολικά κάθισε σε 31 παιχνίδια στον πάγκο των «κυανόλευκων» έχοντας σε πρωτάθλημα και Κύπελλο 12 νίκες, 6 ισοπαλίες και 13 ήττες.

Η πρώτη νίκη ήταν απέναντι στον ΟΦΗ για την 3η αγωνιστική. Συγκεκριμένα στις 18 Σεπτεμβρίου του 2005 ο Ατρόμητος με γκολ των Σκαρμούτσου (28'), Κατεμή (61'), Δήμου (65') και Κούτση (85') επικράτησε με 4-0 των Κρητικών, σε έναν ιστορικό αγώνα για τον Παράσχο, καθώς οδήγησε για πρώτη φορά τον Ατρόμητο σε νίκη.

Η σύνθεση των «κυανόλευκων»

Ατρόμητος: Μιχαηλίδης, Γελαδάρης, Ντάγκας, Δήμος, Σωτήρχος, Παππάς, Καραδήμος (57' Μικές), Κορακάκης (69' Ντόε), Κούτσης, Ζαχαρόπουλος, Σκαρμούτσος (45' Κατεμής).

Έχοντας την πρώτη χρονιά κερδίσει όπως αναφέραμε την έξοδο στην Ευρώπη, έστω και με τον αποκλεισμό του ΠΑΟΚ, ο Γιώργος Παράσχος έμεινε και την δεύτερη, έχοντας την περίοδο 2006-07 σε 19 παιχνίδια με 4 νίκες, 7 ισοπαλίες και 8 ήττες. Οι «κυανόλευκοι» έπαιξαν για πρώτη φορά σε εκτός συνόρων διοργάνωση και συγκεκριμένα για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ αντιμετώπισαν την εξαιρετικά δυνατή Σεβίλλη χάνοντας στη Ριζούπολη με 2-1 (το γκολ για τους γηπεδούχους το είχε πετύχει ο Κορακάκης) και στην Ισπανία με 4-0. Δύο σημαντικά παιχνίδια για τον Ατρόμητο απέναντι σε μία ομάδα που έχει την δική της ιστορία στην συγκεκριμένη διοργάνωση και τα οποία έγιναν την 2η χρονιά της επιστροφής τους στην μεγάλη κατηγορία.

Η ενδεκάδα στο πρώτο ευρωπαϊκό αγώνα ήταν: Μιχαηλίδης, Γελαδάρης (45' Κουτσοσπύρος), Κριστιάνο, Γεωργίου, Μαρσέλο Ολιβέιρα, Κατεμής, Λουτσιάνο (58' Άντερσον), Μερίνο (73' Λαζανάς), Σανόκο, Κορακάκης, Ντόε.

Ο Γιώργος Παράσχος έμεινε μέχρι και τις 6 Ιανουαρίου του 2007 στον πάγκο του Ατρομήτου, όταν και αποχώρησε μετά την βαριά ήττα από τον ΟΦΗ στο Γεντί Κουλέ με 4-1. Συνολικά στην πρώτη του θητεία στον Ατρόμητο είχε 50 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις με 16 νίκες, 13 ισοπαλίες και 21 ήττες.

Η δεύτερη θητεία του Γιώργου Παράσχου στον Ατρόμητο ήταν ακόμα καλύτερη. Ο έμπειρος προπονητής αντικατέστησε τον Νίκο Αναστόπουλο λίγο πριν τα playoffs και η πορεία του σε αυτά ήταν εξαιρετική. Αρχικά για την κανονική διάρκεια αντιμετώπισε τον ΟΦΗ με το ματς να λήγει 2-2. Εκείνη την χρονιά κάθισε στον πάγκο των «κυανόλευκων» σε 8 παιχνίδια (2 για την κανονική διάρκεια και 6 για τα playoffs) έχοντας συνολικά 4 νίκες, 3 ισοπαλίες και 1 ήττα. Η μοναδική ήττα στα playoffs ήταν από τον Αστέρα στην Τρίπολη με 2-1. Στον Ατρόμητο δεν θα ξεχάσουν ποτέ τους τον τελευταίο αγώνα για τα playoffs κόντρα στον Αστέρα στο Περιστέρι. Συγκεκριμένα στις 2 Ιουνίου του 2013 οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες χωρίς γκολ, με τους γηπεδούχους να φωνάζουν για ένα καθαρό γκολ του Ναπολεόνι που ακυρώθηκε ως οφσάιντ. Αν το τέρμα αυτό μετρούσε ο Ατρόμητος θα έπαιρνε την 2η θέση και θα έπαιζε στα προκριματικά του Champions League και δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν πως θα άλλαζε η ιστορία της ομάδας.

Η επόμενη χρονιά (2013-14) ήταν ίσως η καλύτερη του Γιώργου Παράσχου στον πάγκο του Ατρομήτου. Όχι μόνο για τα αποτελέσματα, όπου σε 48 παιχνίδια (40 πρωτάθλημα, 6 Κύπελλο και 2 Ευρώπη) είχε συνολικά 25 νίκες, 13 ισοπαλίας και 10 ήττες, αλλά για την εικόνα της ομάδας στον αγωνιστικό χώρο. Οι Περιστεριώτες έπαιξαν την περίοδο αυτή το πιο ωραίο ποδόσφαιρο στην σύγχρονη ιστορία τους, με τον Γιώργο Παράσχο να το πιστώνεται και με το παραπάνω. Μάλιστα στο πρωτάθλημα οι «κυανόλευκοι» έφτασαν να έχουν ένα αήττητο 13 αγώνων χάνοντας από τον Λεβαδειακό με 1-0. Συνολικά τερμάτισαν στην 3η θέση στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος με 66 βαθμούς, όσους είχε και ο 4ος Παναθηναϊκός, με τον ΠΑΟΚ να έχει 69 και τον πρώτο Ολυμπιακό 86.

Την ίδια χρονιά ο Γιώργος Παράσχος έγραψε για ακόμα μία φορά ιστορία στον πάγκο του Ατρομήτου. Συγκεκριμένα οδήγησε τους «κυανόλευκους» στην πρώτη τους νίκη σε Ευρωπαϊκή διοργάνωση και μάλιστα ήταν και εκτός έδρας. Μια νίκη που έγινε στην Ολλανδία κόντρα στην Άλκμααρ για τα playoffs του Europa League. Αρχικά οι Περιστεριώτες ηττήθηκαν στο Περιστέρι από τους Ολλανδούς με 3-1, ωστόσο πήγαν να κάνουν την απόλυτη ανατροπή στην χώρα της τουλίπας. Επικράτησαν με 2-0 με γκολ των Παπαδόπουλου (53') και Καραγκούνη (74') και έβαλαν όχι απλά δύσκολα στους αντιπάλους τους που για τα τελευταία 20 λεπτά με τις καθυστερήσεις, ήταν όλοι πίσω προκειμένου να γλιτώσουν έναν πιθανό διασυρμό.

Στη νίκη στην Ολλανδία που ήταν και η πρώτη εκτός έδρας στην Ευρώπη για τον Ατρόμητο αγωνίστηκαν οι: Τσενάμο, Παπουτσογιαννόπουλος(45' Γιαννούλης), Ταυλαρίδης (84' Μπρίτο), Φυτανίδης, Λαζαρίδης, Ιγκλέσιας, Δημούτσος (59' Πίτου Γκαρσία), Ούμπιδες, Ναπολεόνι, Καραγκούνης, Παπαδόπουλος.

Κόντρα στον Πανθρακικό στην Κομοτηνή ο Γιώργος Παράσχος έγινε ο πρώτος προπονητής του Ατρομήτου που έφτασε τα 100 παιχνίδια στον πάγκο της ομάδας. Συγκεκριμένα στις 13 Απριλίου του 2014 οι Περιστεριώτες φιλοξενήθηκαν από τους ακρίτες που είχαν στον πάγκο τους τον Άκη Μάντζιο, επικρατώντας με 3-1. Ο Ούμπιδες στο 19' και 78' πέτυχε τα δύο γκολ και ο Δημήτρης Παπαδόπουλος στο 70' το τρίτο για τους νικητές, στο ιστορικό όπως αναφέραμε παιχνίδι του Παράσχου. Η τότε ενδεκάδα του Ατρομήτου ήταν: Τσενάμο, Φυτανίδης, Νάστος (45' Θεολόγους), Λαζαρίδης, Μπρίτο (80' Φάμπιο), Μπάλλας, Δημούτσος, Ούμπιδες, Πίτου Γκαρσία, Παπαδόπουλος (85' Γεωργίου), Καραμάνος.

Η χρονιά 2014-15 ήταν η τελευταία του στον Ατρόμητο, στον οποίο επέστρεψε φέτος μετά την απομάκρυνση του Άνχελ Λόπεθ. Συνολικά την συγκεκριμένη περίοδο κάθισε μόλις 6 παιχνίδια στον πάγκο των «κυανόλευκων», από τα οποία τα 4 για το πρωτάθλημα και 2 για την Ευρώπη, έχοντας 3 νίκες 1 ισοπαλία και 2 ήττες. Στην Ευρώπη υπήρξε ο αποκλεισμός από την Σεράγεβο, που ήρθε με 2 ήττες μία με 2-1 στο Σαράγεβο και με 3-1 στο Περιστέρι. Όσον αφορά το τελευταίο του παιχνίδι με τον Ατρόμητο ήταν κόντρα και πάλι στον ΟΦΗ χάνοντας στην Κρήτη με 1-0.

Συνολικά σε όλες τις διοργανώσεις, ο Γιώργος Παράσχος κάθισε στον πάγκο του Ατρομήτου σε 112 παιχνίδια, τα περισσότερα από κάθε άλλον στην ιστορία των «κυανόλευκων» και είχε 48 νίκες, 30 ισοπαλίες και 34 ήττες.

Αν σε όλα αυτά τα 112 παιχνίδια του Γιώργου Παράσχου στον πάγκο του Ατρομήτου υπάρχει μια ομάδα που τον έχει «σημαδεύσει», αυτή σίγουρα είναι ο ΟΦΗ. Κόντρα στους Κρητικούς ο έμπειρος τεχνικός πέτυχε την πρώτη του νίκη με τους «κυανόλευκους» και συγκεκριμένα η ομάδα του επικράτησε με 4-0. Ο ΟΦΗ ήταν η ομάδα που τον οδήγησε για πρώτη φορά εκτός Ατρομήτου όταν είχε κερδίσει με 4-1 στο Γεντί Κουλέ, ενώ στην επιστροφή του στους Περιστεριώτες ο πρώτος αντίπαλος ήταν και πάλι ο ΟΦΗ με το ματς να λήγει ισόπαλο με 2-2. Η «καρμική» σχέση του Παράσχου με τον ΟΦΗ έκλεισε στις 20 Σεπτεμβρίου του 2014. Εκείνη την ημέρα κάθισε για τελευταία φορά στον πάγκο του Ατρομήτου, καθώς αποχώρησε μετά την ήττα από τους Κρητικούς με 1-0 στο Ηράκλειο.