Ο Άρης χρειάζεται οπωσδήποτε αποτέλεσμα

Βασίλης Βλαχόπουλος
Ο Βασίλης Βλαχόπουλος γράφει για τον οριακό χαρακτήρα του αγώνα με τον Παναθηναϊκό, τις θεωρίες συνομωσίας και το αποτέλεσμα που μετράει…

Στις κακές συνήθειες που απέκτησε ο Άρης της τελευταίας τριετίας είναι και οι κρίσεις του Σεπτεμβρίου καθώς αν ταξιδέψει κανείς στον χρόνο θα διαπιστώσει ότι η κατάσταση που εξελίσσεται τις τελευταίες ημέρες είναι όμοια με αυτές του ’19 και του ’20. Λες και είναι στο αίμα του να βιώνει την πρώτη κρίση πριν έρθουν τα πρωτοβρόχια για να βρει ένα μέρος να προστατευτεί όταν αρχίσουν οι βροχές. Σε αντίθεση με τις πρακτικές του πρόσφατο παρελθόντος, αυτή τη φορά αντιμετωπίζεται με group therapy (και όχι με απομάκρυνση του προπονητή), τουτέστιν με μπόλικες εσωτερικές συζητήσεις και ομιλίες, σαν κι αυτή του Άκη Μάντζιου, την αντίστοιχη του Θόδωρου Καρυπίδη αλλά και την κουβέντα μεταξύ των ποδοσφαιριστών στ’ αποδυτήρια η οποία – προσωπική άποψη εκφράζω – μάλλον είναι πιο απαραίτητη από κάθε άλλη. Είναι το ζήτημα των ισορροπιών που θίξαμε στη συγκεκριμένη γωνιά πριν από δύο εβδομάδες και την ικανότητα που θα πρέπει να χαρακτηρίσει τον Άκη Μάντζιο στην επιβολή τους, στην κατανόηση του ρόλου από τον καθένα με τη συνδρομή της διοίκησης.

Απορροφώντας την ατμόσφαιρα των ημερών, αναδεικνύεταιι η πίεση που νιώθει ο Άκης Μάντζιος, η αίσθησή του ότι είναι αναγκαία η αναστροφή κλίματος μέσα από τα αποτελέσματα, έστω κι αν ο Θόδωρος Καρυπίδης του παρείχε ψήφο εμπιστοσύνης. Καταρχήν, αυτή η πίεση υπάρχει εδώ και κάμποσους μήνες, για κάποιους εξάλλου ο έμπειρος τεχνικός δεν ήταν ποτέ αποδεκτός, ακόμη κι όταν η ομάδα γκρέμιζε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Πίεση δεν έχει μόνο ο Μάντζιος αλλά ο κάθε επαγγελματίας στην καθημερινότητά του. Αυτό είναι το περιβάλλον. «Εκεί που είσαι χαλαρός και λες ότι δεν έχει τίποτα, ετοιμάσου να ξυπνήσεις με πονοκέφαλο», μου έλεγε κάποτε ένας συνάδελφος, την εποχή της έντυπης δημοσιογραφίας, της εφημερίδας και των πρωινών που άλλοτε ήταν ευχάριστα κι άλλοτε σκέτη καταστροφή, να ανοίξει η γη να σε καταπιεί αν είχες και την τρέλα της είδησης.

Για να μην το κουράζουμε λοιπόν, ο Μάντζιος ξέρει τον οριακό χαρακτήρα που έχει και για τον ίδιο ο αγώνας με τον Παναθηναϊκό, δεν είναι δα κάνα παιδαρέλι, αντιλαμβάνεται επίσης ότι εργάζεται σε μια ομάδα η οποία από το 2018 έως και σήμερα άλλαξε τέσσερις προπονητές (Πάκο Ερέρα, Σάββας Παντελίδης, Μίκαελ Ένινγκ) συμπεριλαμβανομένου και του ιδίου με ενδιάμεσες στάσεις στον πάντα φιλότιμο και εργάτη, Τόλη Τερζή. Καταλαβαίνει καλύτερα από εμάς, που γράφουμε το κοντό και το μακρύ μας, ότι ο προπονητής είναι ο πλέον αναλώσιμος σε μια ομάδα, αυτός που πληρώνει το μάρμαρο καθώς επίσης και ότι πολλές φορές δεν λαμβάνεται υπόψη ο πρότερος αγωνιστικός βίος αλλά το παρόν. Εδώ προπονητές της Interwetten Superleague που επίσης έχουν δώσει τα διαπιστευτήριά τους και είναι πετυχημένοι, ξέρουν ότι μετά από 1-2 αρνητικά αποτελέσματα η καρέκλα που κάθονται θα έχει μόλις δύο ποδάρια.

Αν ο Καρυπίδης ήθελε αλλαγή, ήδη θα την είχε κάνει

Αυτή είναι η προσωπική αίσθησή μου, δίχως αυτό να σημαίνει ότι ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ Άρης δεν έβαλε κάτω το ενδεχόμενο αλλαγής στην τεχνική ηγεσία και δεν έκανε την έρευνά του. Παρένθεση: Για να προχωρήσεις σε μια αλλαγή θα πρέπει αυτός που θα βρεις να σου εγγυάται (ως ένα βαθμό) κάτι καλύτερο από αυτό που έχεις. Μετά, να αισθανθείς ότι αυτός που θα έρθει θα έχει την ίδια «κ...α» με σένα. Αυτή η απόφαση δεν είναι εύκολη, γιατί υπάρχουν άλλα δέκα κριτήρια.

Κρίνοντας από το πώς διαχειρίστηκε αντίστοιχες υποθέσεις στο παρελθόν, είναι προφανές ότι θέλει να αποφύγει την αλλαγή και να δώσει χρόνο στον Άκη Μάντζιο ο οποίος α) είναι δική του επιλογή, β) οδήγησε την περσινή ομάδα στην καλύτερη πορεία των τελευταίων 40 χρόνων κι αυτό δεν διαγράφεται από τη μία μέρα στην άλλη και γ) καταλαβαίνονται στις μεταξύ τους συζητήσεις. Και ο Θόδωρος Καρυπίδης θέλει να συνεργάζεται με ανθρώπους οι οποίοι αντιλαμβάνονται και τον δικό του ψυχισμό. Επίσης, αν ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ είχε αποφασίσει να προχωρήσει σε αλλαγή, δεν θα ήταν χθες στις εγκαταστάσεις του Νέου Ρυσίου για να βάλει πλάτη στην ανατροπή μιας κατάστασης. Είναι πολύ ξεκάθαρο ότι θέλει να αποφύγει τις κοσμογονικές αλλαγές.

Τι σημαίνει το «πάρε τις αποφάσεις που θέλεις;»

Αυτή η διαρροή της ΠΑΕ Άρης για το περιεχόμενο της συζήτησης του Θόδωρου Καρυπίδη με τον Άκη Μάντζιο σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως και με κακεντρέχεια καθώς γράφτηκε και το μυθικό… «καλά δεν αποφάσιζε ο Μάντζιος;». Κι όμως, είναι πολύ απλή η ερμηνεία. Όταν ένας προπονητής αποφασίζει να προχωρήσει σε τομές ταυτοχρόνως προετοιμάζεται για τυχόν συγκρούσεις και είναι απαραίτητο να νιώθει την υποστήριξη της διοίκησης/ιδιοκτήτη. Αυτό το μήνυμα έλαβε. Ο Έλληνας τεχνικός δείχνει διατεθειμένος να επιστρέψει στο περσινό μοντέλο έως ότου προσαρμοστούν ή βρουν χημεία οι νέοι παίκτες. Δηλαδή μπορεί ο Μπαντού Ντιαγέ να μην ξεκινήσει στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό αλλά να πάρει φανέλα βασικού ο Τζέιμς Τζέγκο. Ο Χουάν Ιτούρμπε δεν έχει καταθέσει πειστήρια ετοιμότητας ή αποτελεσματικότητας για να αξίζει θέση στην 11αδα. Ισχυρά ονόματα και οι δύο, αλλά εδώ διακυβεύεται η πορεία μιας ομάδας. Τα ονόματα μπαίνουν στην άκρη, προέχει το ομαδικό συμφέρον.

Το αποτέλεσμα θα κρίνει

Επειδή όμως τα λόγια, σαν αυτά που ειπώθηκαν στο Νέο Ρύσιο, δεν είναι τίποτε άλλο από φτερά στον άνεμο, για να αποδράσει ο Άρης από την πρώτη κρίση της χρονιάς χρειάζεται αποτέλεσμα. Ένα στήριγμα να ακουμπήσει. Στην περασμένη διετία, οι πρώτοι αγώνες με τον Παναθηναϊκό λειτούργησαν ευεργετικά στην ηρεμία και την αυτοπεποίθηση της ομάδας. Πέρυσι, μετά τον αποκλεισμό από την Αστάνα, τις προβληματικές εμφανίσεις και την ισοπαλία με τον ΠΑΣ στο «Κλ. Βικελίδης» ήρθε η νίκη επί των «πράσινων» στο ΟΑΚΑ, αποτέλεσμα το οποίο άλλαξε ολοκληρωτικά την ατμόσφαιρα εντός των αποδυτηρίων. Πρόπερσι, ο Άρης άρχισε το Πρωτάθλημα με ισοπαλία με τον ΟΦΗ, ήττα από τον Βόλο για να έρθει το εμφατικό 4-0 επί του Παναθηναϊκού. Βέβαια, ο Παναθηναϊκός της περσινής σεζόν ουδεμία ομοιότητα έχει με την αντίστοιχη φετινή ομάδα, παρότι ψάχνει στοιχεία για να συνθέσει την αγωνιστική ταυτότητά του, προσπαθώντας να συρρικνώσει τον χρόνο που συνήθως χρειάζονται οι νέοι παίκτες για να προσαρμοστούν. Αυτή τη στιγμή, ο Παναθηναϊκός δείχνει να μην έχει την πίεση που αισθάνεται ο Άρης, αλλά το αυριανό (22/9, 20:30) παιχνίδι είναι εξίσου σημαντικό και γι’ αυτόν.