Παναθηναϊκός: Ξεκινά ενισχυμένος με πυλώνα τον Ιβάν και προβλήματα «χημείας» και αμυντικής συμπεριφοράς

Γιάννης Σερέτης
Ο Γιάννης Σερέτης αναλύει τα δεδομένα και τα ζητούμενα για τον καινούριο Παναθηναϊκό την παραμονή της έναρξης της Superleague Interwetten.

Eφυγε μόνο ένας «βασικός» αυτό το καλοκαίρι από τον Παναθηναϊκό, ο Γιοάν Μολό. Πήρε καινούριο τερματοφύλακα και νέο δεξιό μπακ που δύσκολα θα κάνουν την τεράστια διαφορά συγκριτικά με πέρυσι, επένδυσε στη μεσοεπιθετική γραμμή του με δυο δανεικούς (Βιτάλ – Λούντκβιστ) και την ακριβότερη μεταγραφή στην εννιαετία Αλαφούζου (Σεμπαστιάν Παλάσιος), απέκτησε μόνο έναν χαφ που αποτελεί ερωτηματικό και βαρόμετρο ελλείψει Κουρμπέλη στην αρχή της σεζόν (Ρουμπέν Πέρεθ). Δεν πήρε βασικό φορ και βασικό στόπερ, περιμένει τον Μπαρτ Σένκεφελντ και τον αρχηγό του και ξεκινά τη σεζόν με πολλά προβλήματα στην ανασταλτική λειτουργία του.


Εκανε μία νίκη σε εννέα φιλικά ματς (3-2 τη Λαμία), δέχθηκε γκολ σε όλα, σκόραρε σε όλα εκτός από το 3-0 εναντίον της Αλκμααρ. Ηταν ομάδα του «goal – goal» στην περίοδο της προετοιμασίας ο Παναθηναϊκός, μα δεν πρόκειται μεσοπρόθεσμα να δούμε στο πρωτάθλημα την ομάδα της προετοιμασίας! Όχι μόνο διότι οι Σένκεφελντ – Κουρμπέλης… κάποια στιγμή θα τεθούν στη διάθεση του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, αλλά και επειδή έκανε τέσσερις μεταγραφές στο… 87’ στο 88’ και στο 90’: Λούντκβιστ, Βιτάλ, Παλάσιος, Μπρινιόλι.


Και οι τέσσερις έτοιμοι, με προετοιμασία ή και παιχνίδια στις προηγούμενες ομάδες τους! Και οι τέσσερις «νέοι» σε σύνολο με καινούριο προπονητή που φαίνεται και η πιο ισχυρή «σταθερά» του Τριφυλλιού σ’ αυτό το restart. O Γιοβάνοβιτς είναι προπονητής που αξίζει της εμπιστοσύνης του συλλόγου και των φίλων του και παρότι η χημεία είναι μάθημα στο οποίο ο Παναθηναϊκός μένει προς το παρόν μετεξεταστέος λόγω της καθυστέρησης στις μεταγραφές, είναι βέβαιο πως οι Πράσινοι δεν θα έχουν την περυσινή εικόνα.


Το ζητούμενο, βεβαίως για τον κόουτς και το κλαμπ είναι τα αποτελέσματα. Είναι αυτά που πήρε πέρυσι και κατάφερε να διατηρήσει όρθιο τον Παναθηναϊκό ο Λάζλο Μπόλονι όταν αντικατέστησε τον Ντάνι Πογιάτος. Η περυσινή τελική αποτυχία σε Κύπελλο και play offs σε συνδυασμό με την επιστροφή των οπαδών στα γήπεδα και τη μεγαλύτερη (εκ πρώτης όψεως…) ενίσχυση συγκριτικά με την περυσινή περίοδο βάζουν ακόμα πιο ψηλά τον πήχη.

Oλοι περιμένουν τουλάχιστον την επιστροφή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, όμως και ο ανταγωνισμός είναι μεγαλύτερος πια. ΠΑΟΚ και ΑΕΚ με καινούριους προπονητές, δυο Δικέφαλοι ενισχυμένοι, δεν πρόκειται να παρουσιάσουν την περυσινή εικόνα. Ο Ολυμπιακός είναι ο… Ολυμπιακός, ο Αρης (παρά το -6) έχασε από τους βασικούς του μόνο τον πολυσυζητημένο Λίντσεϊ Ρόουζ και πήρε τουλάχιστον τέσσερις παίκτες που μπορούν να ανεβάσουν το επίπεδό του. Ο Αστέρας έχει ταυτότητα, σκληράδα και ομοιογένεια, Ατρόμητος και ΟΦΗ δύσκολα θα παρουσιάσουν τα περυσινά μαύρα χάλια, η διαδρομή θα είναι πιο δύσκολη από πέρυσι για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος θα μπορούσε να έχει ενισχυθεί πιο ουσιαστικά και πιο γρήγορα!


Μια πρώτη εικόνα για το ρόστερ ανά θέση μας είναι η κάτωθι και μας φανερώνει τα δεδομένα μόνο στην έναρξη μιας σεζόν κατά της οποίας τη διάρκεια το Τριφύλλι θα αλλάξει πολύ και θα βελτιωθεί αν βρει τα αντισώματα που θα του χρειαστούν σίγουρα στην αρχή, διότι ας μην περιμένει κάποιος ότι θα κάνει… τρία «διπλά» σε Γιάννενα, «Κλεάνθης Βικελίδης» και «Γ. Καραϊσκάκης» στις πρώτες πέντε αγωνιστικές…

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: «Μάχη» Σωκράτη – Αλμπέρτο


Δεν έφυγε κανένας, αποκτήθηκε o 30χρονος Ιταλός Αλμπέρτο Μπρινιόλι, ο οποίος θα συναγωνιστεί με τον Σωκράτη Διούδη για τη θέση του βασικού. Ο ελεύθερος από την Εμπολι κίπερ έρχεται με 285 συμμετοχές σε Serie B – Serie C και 14 συμμετοχές στη Serie A (13 με την Μπενεβέντο και μία με την Σαμπντόρια). Τα στοιχεία δείχνουν τερματοφύλακα όχι καλύτερο του Διούδη κάτω από την εστία, ικανό στις εξόδους και με τη μπάλα στα πόδια, αλλά σε κάθε περίπτωση το κριτήριο είναι «θολό» αν αξιολογήσουμε τη Serie B με την Superleague 1.

Θεωρητικά μιλώντας ο Παναθηναϊκός είναι ενισχυμένος στη θέση του τερματοφύλακα, όμως ας μην λησμονούμε την περυσινή απόδοση του Διούδη που έβαλε πολύ ψηλά τον πήχη και για τον εαυτό του και για τον Ιταλό συνάδελφό του, όντας ο MVP της σεζόν για τον Παναθηναϊκό. Χάρη σ’ αυτή την απόδοση, άλλωστε, «τρούπωσε» στη βασική τριάδα της Εθνικής Ελλάδας, μαζί με τον Οδυσσέα Βλαχοδήμο και τον Αλέξανδρο Πασχαλάκη.

ΑΜΥΝΑ: Πολλά προβλήματα στην εκκίνηση


Αποχώρησαν ο φιλότιμος εξτρέμ Γιοάν Μολό που μετατράπηκε πέρυσι από τον Λάζλο Μπόλονι σε ακραίο μπακ και ο νεαρός στόπερ Δημήτρης Καραγιάννης που πήγε ως ελεύθερος στον ΠΑΣ Γιάννινα. Αποκτήθηκε νωρίς – νωρίς ο Γιάννης Κώτσιρας με αγορά από τον Αστέρα Τρίπολης και εν συνεχεία ο Κροάτης στόπερ Ζβόνιμιρ Σάρλια, ελεύθερος από την τουρκική Ανκαραγκουτσού, η οποία υποβιβάστηκε. Δεν αποκτήθηκε τελικά αναπληρωματικός αριστερός μπακ στη θέση του Χατζηθεοδωρίδη παρά το φλερτ με τον Φεράρι του Βόλου, δεν αποκτήθηκε «κλασάτος» αριστεροπόδαρος στόπερ όπως ήθελε αρχικά ο Γιοβάνοβιτς.

Τα δίδυμα Βέλεθ – Σιδεράς και Βέλεθ – Σάρλια που δοκιμάστηκαν στα φιλικά αντιμετωπίζουν πάμπολλα προβλήματα αέρος και εδάφους (διότι ο Γιοβάνοβιτς δεν θέλει «γιόμες» από τους στόπερ στους εξτρέμ και τους φορ όπως ο Μπόλονι, αλλά κανονικό χτίσιμο επιθέσεων), ο Κώτσιρας στα φιλικά δεν είναι καλύτερος του Φακούντο Σάντσες και το μοναδικό θετικό έως τώρα είναι ο σαφώς «απελευθερωμένος» Χουάνκαρ, ο οποίος θα βοηθήσει εφέτος περισσότερο και επιθετικά.

Μακροπρόθεσμα θα πρέπει να περιμένουμε Σένκεφλεντ και Κουρμπέλη, αλλά αυτό το… πόσο «μακροπρόθεσμα» είναι εγάλο ερωτηματικό και προς το παρόν ουδείς βάζει το χέρι του στη φωτιά για το πότε ακριβώς θα είναι πανέτοιμοι. Μέχρι να επιστρέψουν στην 18άδα αρχικά, ο Παναθηναϊκός πιθανότατα θα χρειαστεί να σκοράρει… πολύ για να νικήσει, αν αναλογιστούμε ότι δέχθηκε γκολ σε όλα τα φιλικά του και μάλιστα σε αρκετά παιχνίδια χωρίς να πιέζεται και χωρίς να δέχεται πλήθος ευκαιριών από τον αντίπαλό του. Γι’ αυτό, βεβαίως, δεν ευθύνονται μόνο οι αμυντικοί, αλλά με τα σημερινά δεδομένα φαίνεται πως η ανασταλτική λειτουργία είναι μεγαλύτερο πρόβλημα από τη δημιουργία φάσεων, τομέας στον οποίο επί Γιοβάνοβιτς είχε σημειωθεί αξιοπρόσεκτη πρόοδος προτού καν αποκτηθούν οι Βιτάλ, Παλάσιος και Λούντκβιστ!


ΜΕΣΑΙΑ ΓΡΑΜΜΗ: «Βαρόμετρο ο Ρουμπέν Πέρεθ


Το μεγάλο ερωτηματικό και ο «παίκτης – κλειδί» τουλάχιστον στην εκκίνηση για τον Παναθηναϊκό είναι ο Ρουμπέν Πέρεθ. Εφυγε ο Νιάς (δανεικός από τη Λιλ) και ο Σανκαρέ (ελεύθερος στην τουρκική Τζιρεσούνσπορ), αποκτήθηκε ο Ισπανός αμυντικός χαφ ελεύθερος από τη Λεγανές και ο Λούνκβιστ δανεικός από τη Χρόνινχεν. Κι όσο απουσιάζει ο Κουρμπέλης, ο Πέρεθ είναι το μοναδικό αυθεντικό «εξάρι» της ομάδας. Εμπειρος πολύ (261 ματς στη La Liga), δυναμικός, ενίοτε σκληρός, με σχετικά καλό βαθμό στο passing game, όχι ο ταχύτερος χαφ του κόσμου, ούτε στο επίπεδο τεχνικής του Κουρμπέλη, ο Ισπανός καλείται να κουβαλήσει στην πλάτη του μεγάλες ευθύνες στην αρχή της σεζόν και είναι ζητούμενο αν θα μπορέσει να ανταποκριθεί καλύτερα από τον άγουρο, αλλά με σαφώς περισσότερα προσόντα, Σεχ Νιάς.

Ειδικά δεδομένου ότι ο Γιοβάνοβιτς προχωρά βασιζόμενος στο 4-2-3-1 (ο Μπόλονι επέλεγε το 4-3-3, διάταξη την οποία εφάρμοσε ο Σέρβος τεχνικός μόνο εναντίον της Μίλαν) και ακόμα… ειδικότερα δεδομένου ότι ο παρτενέρ του Πέρεθ είναι ο έμπειρος Μαουρίσιο και όχι ο άπειρος, αλλά με περισσότερα τρεξίματα/κλεψίματα Αλεξανδρόπουλος. Οσο για τον Ραμόν Λούντκβιστ; Η μεταγραφή ενός Σουηδού με δανεισμό από την Χρόνινχεν δεν είχε τη χρυσόσκονη της απόκτησης των latin Παλάσιος – Βιτάλ, αλλά μάλλον αυτός κερδίζει πιο γρήγορα την εμπιστοσύνη του Γιοβάνοβιτς στο «10» και εκπαραθυρώνει από την ενδεκάδα τον Λούκας Βιγιαφάνιες…


ΕΞΤΡΕΜ: Υπερπληθυσμός και φουλ ενίσχυση


Εφυγαν οι Εμμανουηλίδης – Σαβιέρ, αποκτήθηκαν οι Βιτάλ – Παλάσιος. Εμεινε και ο Τάσος Χατζηγιοβάνης που τον «πάει» ο Γιοβάνοβιτς! Εμειναν και οι Ενγκμπακοτό – Αϊτόρ! Μεγάλες οι προσδοκίες στις θέσεις όπου ο Παναθηναϊκός μετράει τις περισσότερες επιλογές που δεν του «βγήκαν» τα τελευταία χρόνια: Μολό, Μπεκ, Σαβιέρ, Αϊτόρ, Ενγκμπακοτό δεν ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις και έρχονται ένας Βραζιλιάνος και ένας Αργεντινός για να κάνουν τη διαφορά. Ο Γιώργος Δώνης έπαιζε δυο χρόνια με Χατζηγιοβάνη – Μπουζούκη, ο Μπόλονι χρησιμοποίησε και Ιωαννίδη – Καμπετσή, αλλά τελικά στα περισσότερα παιχνίδια προτίμησε Βιγιαφάνιες – Χατζηγιοβάνη.


Σίγουρα ενισχυμένος σε θέσεις όπου «πονούσε» ο Παναθηναϊκός, ισχυρός συναγωνισμός, πολλές επιλογές, ζητούμενο η χημεία! Ειδικά αν στο 4-2-3-1 η τριάδα πίσω από τον σέντερ φορ αποτελείται από τους τρεις νέους (Βιτάλ – Λούντκβιστ – Παλάσιος). Θετικό για το Τριφύλλι ότι όλοι προέρχονται από αγωνιστική δράση και είναι έτοιμοι, αλλά οι δυο latin που ήρθαν με 15 ματς το τελευταίο τρίμηνο σε φουλ αγωνιστικό πρόγραμμα θα χρειαστούν και «διαχείριση» μέχρι τον Ιούνιο…

ΣΕΝΤΕΡ ΦΟΡ: Χωράει μόνο ένας και δεν είναι καινούριος...


Εφυγε νωρίς ο Περέα που πήγε από δανεικός στο Βόλο ελεύθερος στον ΠΑΣ Γιάννινα και αργά ο Καμπετσής ως δανεικός στη Βίλεμ. Παρότι πέρυσι είχε υπογράψει νέο τριετές συμβόλαιο πετυχαίνοντας τρία γκολ σε δέκα μέρες τον Ιανουάριο (δεν έβαλε κανένα άλλο εν συνεχεία!). Η απουσία τεχνικού διευθυντή, η απροθυμία των Μακέντα – Καρλίτος να αναζητήσουν τον επόμενο σταθμό της καριέρας τους (αμφότεροι έχουν συμβόλαιο άνω των 500.000 ευρώ μέχρι το 2023) και η προτεραιότητα που δόθηκε στην ενίσχυση σε άλλες θέσεις είχαν ως συνέπεια ο Παναθηναϊκός να ξεκινήσει τη σεζόν με την τριάδα Ιωαννίδη – Καρλίτος – Μακέντα.

«Επαρκής» θα μπορούσε να πει κάποιος, δεδομένου ότι στο 4-2-3-1 του Γιοβάνοβιτς «χωράει» μόνο ένας εκ των τριών. Aλλο, όμως, το «επαρκής», άλλο το «βελτιωμένος». Σε πρώτη φάση, τουλάχιστον μέχρι τον Ιανουάριο, ο Παναθηναϊκός θα πορευτεί μ’ αυτή την τριάδα, η οποία θεωρητικά εφέτος έχει καλύτερους τροφοδότες και έναν προπονητή ο οποίος δεν θα έχει στο μυαλό του μόνο τις κόντρα επιθέσεις. Ιωαννίδης και Καρλίτος εμφανίζονται πολύ βελτιωμένοι, ο Μακέντα δεν έχει γράψει ούτε μισό γκολ στα φιλικά αλλά είναι ο επί τριετία πρώτος σκόρερ της ομάδας, αλλά σίγουρα ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε να είχε επενδύσει σε έναν ικανότερο σέντερ φορ αν είχε καλύτερο προγραμματισμό και ήταν πιο αποφασιστικός/ικανός στο μεταγραφικό παζάρι. Λεφτά υπήρχαν…