Μεταγραφάρες και «αφελληνισμός»: μόνο έξι Ελληνες ξεκινούν ως «βασικοί» στο Big-5!

Γιάννης Σερέτης Γιάννης Σερέτης
Μεταγραφάρες και «αφελληνισμός»: μόνο έξι Ελληνες ξεκινούν ως «βασικοί» στο Big-5!

bet365

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τον αφελληνισμό στις βασικές ενδεκάδες του "Big -5" και για το συντριπτικά υπέρ των ξένων ποσοστό στις εφετινές μεταγραφές τους.

Ονιεκούρου και Αμραμπατ. Παλάσιος και Καμαρά. Λόπες και Ολιβέιρα. Εντιαγέ και Τσούμπερ. Βιτάλ και Ιτούρμπε. Απ΄ όλα είχε αυτός ο μπαξές! «Μεταγραφάρες» που λεν’ και όσοι οπαδοί ηδονίζονται κάθε καλοκαίρι στο άκουσμα κάθε νέου – άγνωστου ή πασίγνωστου δεν έχει σημασία – παίκτη που έρχεται απ’ τα ξένα.


Ο ΠΑΟΚ δεν πήρε ούτε έναν Ελληνα: 6/6 αλλοδαποί. O Aρης ακόμα… καλύτερα: 9/9! Ο Παναθηναϊκός είχε 2/8 (Κώτσιρας – Βαγιαννίδης), η ΑΕΚ 4/13 (Tζαβέλλας, Ρότα, Μήτογλου, Παρράς) και ο Ολυμπιακός 1/11 (Πινακάς)! Εχει συμβεί στο παρελθόν και θα ξανασυμβεί στο μέλλον. Το αξιοσημείωτο στην εκκίνηση αυτής της σεζόν δεν είναι ότι η πλειονότητα των μεταγραφών ήταν αλλοδαποί. Αλλά ο «αφελληνισμός» στις ενδεκάδες του Big-5!

Χωρίς ίχνος υπερβολής, οι βασικοί στην εκκίνηση θα είναι σίγουρα οι εξής: Παπασταθόπουλος, Πασχαλάκης, Τζαβέλλας, Διούδης, Κώτσιρας και Χατζηγιοβάνης. Οι Ιωαννίδης, Μασούρας, Μπουχαλάκης, Ανδρούτσος, Μάνταλος, Γαλανόπουλος, Αλεξανδρόπουλος, Μάνος (οι περισσότεροι εξ' αυτών βασικά στελέχη των ομάδων τους πέρυσι) θα δώσουν μάχη για μια θέση, όπως και οι τρεις του Παναθηναϊκού, οι οποίοι απλώς ξεκινούν ως μέλη της ενδεκάδας αλλά «απειλούνται» από Σάντσες, Παλάσιος και Μπρινιόλι. Θέλετε να το… πάμε και παρακάτω; Πόσοι της ενδεκάδας τους Τζον Φαν’τ Σχιπ εναντίον της Ελβετίας αγωνίζονται σε ελληνικές ομάδες; Τρεις! Ολοι του Ολυμπιακού: Ανδρούτσος, Μπουχαλάκης, Βρουσάι.

Η μία όψη του νομίσματος, λοιπόν, μας κάνει υπερήφανους για κάθε Τζόλη, Τσιμίκα, Γιαννούλη, Πέλκα, Βλαχοδήμο. Η άλλη όψη μας δείχνει την εικόνα των «μεγάλων» που στηρίζονται στο 80%-90% σε ξένους παίκτες. Ισως αυτό να είναι απλώς ένα αποτύπωμα της στιγμής στο φθινόπωρο του 2021. Ενα θλιβερό για το ελληνικό ποδόσφαιρο στιγμιότυπο. Ισως, όμως, να είναι και κάτι βαθύτερο που διαπερνά τη ραχοκοκαλιά του ελληνικού ποδοσφαίρου, από τις ερασιτεχνικές κατηγορίες μέχρι τις ακαδημίες και τις ομάδες της Superleague 1.

Mε την προσμονή των πρώτων αποτελεσμάτων του πειράματος των «Β΄ ομάδων», ας καταγράψουμε την εικόνα αναλυτικά…

Ολυμπιακός: Μοναδικός βασικός ο Σωκράτης και… βλέπουμε

Στον Ολυμπιακό είναι προφανές πως οι διοικούντες θέλουν να κρατούν ζωντανό το δεσμό του ελληνικού στοιχείου με τον σύλλογο και τους οπαδούς. Και ότι η ομάδα διευθύνεται από έναν προπονητή, ο οποίος αν μη τι άλλο δεν «κωλώνει» να δείχνει την εμπιστοσύνη του στον Ελληνα ποδοσφαιριστή αν εκείνος ανταποκρίνεται καλύτερα στις απαιτήσεις του συγκριτικά με μια μεταγραφή ξένου.

Εφαγε μπόλικο mediaκό «ξύλο» ο Πέδρο Μαρτίνς και για τον Ανδρέα Μπουχαλάκη και για τον (καλύτερο Ελληνα παίκτη της περυσινής σεζόν) Γιώργο Μασούρα, μέχρι να αντιληφθούν χιλιάδες άμπαλοι προπονητές του πληκτρολογίου και της κερκίδας τι πραγματικά μπορούν να προσφέρουν αυτοί οι παίκτες στη μεσαία γραμμή και στα «φτερά» της ομάδας. Εφαγε «ξύλο» επικοινωνιακά και με την επιλογή του 18χρονου Κωνσταντίνου Τζολάκη στα δυο ματς με τη Λουντογκόρετς (επειδή, λέει, δεν απέκρουσε ούτε ένα πέναλτι, μιλάμε για τρέλες…) παρότι ήταν ο πιτσιρίκος εκείνος που είχε κρατήσει όρθιους τους Ερυθρόλευκους στο μπάχαλο του πρώτου αγώνα, όταν βάσει ευκαιριών οι Βούλγαροι θα έπρεπε να είχαν φύγει νικητές από το Φάληρο.

Η απόκτηση του Παπασταθόπουλου, η σοβαρή προσπάθεια για τον Μανωλά, η επιστροφή του Τοροσίδη πριν από λίγα χρόνια, η προσπάθεια ανάδειξης του Ανδρούτσου, ακόμα – ακόμα και η διατήρηση του Αβραάμ στο ρόστερ, είναι κινήσεις που δείχνουν ότι ο Ολυμπιακός δεν θέλει να χάσει τον δεσμό του με το ελληνικό στοιχείο.


Ομως τα δεδομένα αλλάζουν από σεζόν σε σεζόν! Ο Τσιμίκας πωλήθηκε (σωστά), ο Φορτούνης είναι στα πιτς. Ο Ανδρούτσος δικαίως φαίνεται να χάνει τη θέση του από τον Λαλά, ο «Μπούχα» θα είναι «τρίτος» πίσω από Εμβιλά – Καμαρά στο 4-2-3-1 και ο Μασούρας πιθανότατα θα πάρει λιγότερο χρόνο συμμετοχής εφέτος λόγω Λόπες και Ονιεκούρου (να τους δούμε και τους δύο, διότι ο πήχης είναι στα ουράνια και δεν είναι εύκολο να πιάσουν τις περυσινές επιδόσεις του Μασούρα…). Μοναδικός βασικός Ελληνας στην εκκίνηση της σεζόν είναι ο Σωκράτης και… βλέπουμε. .


ΠΑΟΚ: Μόνο ο Πασχαλάκης στην ομάδα που αναδεικνύει τους περισσότερους Ελληνες τα τελευταία χρόνια!

H ομάδα που έκανε τις δύο από τις τρεις ακριβότερες πωλήσεις Ελλήνων παικτών τον τελευταίο χρόνο (σχεδόν 19 εκατ. ευρώ από τη Νόριτς για Γιαννούλη – Τζόλη!) θα έχει έναν και μοναδικό Ελληνα στην ενδεκάδα της στην αρχή της σεζόν. Τον Αλέξανδρο Πασχαλάκη!


Η ομάδα η οποία επί Ιβάν Σαββίδη δικαιούται να υπερηφανεύεται για την οργάνωση, την ανάπτυξη, την επένδυση και τα αποτελέσματα της δουλειάς στην Ακαδημία της έκανε μία μεταγραφή Ελληνα και 25 μεταγραφές ξένων τα τελευταία τρία χρόνια: τον Ενέα Μιχάι από τον Παναιτωλικό το καλοκαίρι του 2019!


Να είμαστε δίκαιοι: ο Τσιγγάρας, ο Λύρατζης, ο Κούτσιας, ο Κωσταντέλιας και πολλοί άλλοι «έρχονται». Όμως δεν θα βρουν εύκολα χρόνο συμμετοχής. Ο ΠΑΟΚ πούλησε τα τελευταία χρόνια Κουλούρη, Χατζηισαϊα, Κίτσιου, Λημνιό, Πέλκα, Γιαννούλη, Τζόλη! Σούπερ και μπράβο του! Ετσι έπρεπε να κάνει, δεν είναι αυτό το πρόβλημα! Το πρόβλημα είναι οι μεταγραφές τύπου Βέρνμπλουμ, Χατσερίντι και Καγκάβα! Και οι βραχύβιοι δανεισμοί ξένων παικτών από τους οποίους τελικά λίγοι στεριώνουν με αγορά.


Ο ΠΑΟΚ συνεχίζει να δίνει βάρος και χρήματα στην Ακαδημία του, θα αναθρέψει μπόλικα Ελληνόπουλα και τα επόμενα χρόνια, όμως δείχνει να έχει αφήσει στην άκρη του μεταγραφικού πλάνου του το ελληνικό στοιχείο. Αν θα του βγει σε καλό κι αν αυτό το καλό θα είναι βραχυπρόθεσμο, θα φανεί από τα αποτελέσματα και την στρατηγική του τα επόμενα δύο χρόνια.

ΑΕΚ: Η μεγαλύτερη αλλαγή και ο ενδεκαδάτος Τζαβέλλας


Η ΑΕΚ είναι η ομάδα της οποίας οι οπαδοί σταδιακά από το 2018 και μετά γκρινιάζουν ανελέητα σχεδόν για όλους τους Ελληνες παίκτες της! Ηταν ο σύλλογος που στηρίχθηκε περισσότερο από κάθε άλλο πρωταθλητή τα τελευταία 20 χρόνια στο ελληνικό στοιχείο όταν σήκωσε την κούπα, συνέχισε να εμπιστεύεται Ελληνες ποδοσφαιριστές, όμως εφέτος είναι η χρονιά της μεγάλης αλλαγής. Η Ενωση ξεκινά με τον Γιώργο Τζαβέλλα μοναδικό «βασικό» στην ενδεκάδα της, θα διεκδικήσουν θέση και ο κάπτεν Μάνταλος με τον Γαλανόπουλο και όλοι οι υπόλοιποι ξεκινούν από τον πάγκο: Τσιντώτας, Μιτάι, Σβάρνας, Μπακάκης. Και ο Λάζαρος Ρότα, η μεταγραφή στις… καθυστερήσεις.


Σίγουρα το ρόστερ της χρειαζόταν ανανέωση, σίγουρα αυτό το καλοκαίρι ενισχύθηκε σε μεγάλο βαθμό. Το ζητούμενο για την Ενωση είναι να αυξήσει το ποσοστό ευστοχίας της στις μεταγραφές αλλοδαπών το οποίο μειώθηκε θεαματικά τα δύο προηγούμενα χρόνια και να ξαναβρεί τον προσανατολισμό της στις αναπτυξιακές ηλικίες, αν θέλει πραγματικά να δώσει βάρος σ΄ αυτές και να αξιοποιήσει ουσιαστικά και τις εγκαταστάσεις της. Αυτά θα φανούν στο μέλλον. Στο σήμερα, η ΑΕΚ είναι η ομάδα που έκανε το μεγαλύτερο «ντόρο» στη μεταγραφική περίοδο, αλλά και η ομάδα της οποίας η ενδεκάδα μοιάζει πιο «αφελληνισμένη» από κάθε άλλη συγκριτικά με τα τρία προηγούμενα χρόνια.

Αρης: Μόνος ή Μάνος;


O Aρης είναι η ομάδα που πήρε εφέτος 9/9 ξένους! 100%! Καμαρά, Ιτούρμπε, Φαμπιάνο, Εντιαγέ, Ντένις, Λούμορ, Χαϊροβιτς, Μπράμπετς και τον 21χρονο Ιρακινό επιθετικό Μοχανάν Αλί που περιμένουμε πώς και πώς να δούμε! Είναι και η ομάδα η οποία εκτός απροόπτου θα ξεκινήσει στη σεζόν με 11/11 αλλοδαπούς. Εκτός κι αν κάνει την έκπληξη ο Δημήτρης Μάνος, ο οποίος μαζί με τον Μπρούνο, τον Σιαμπάνη και το νεαρό Μαρτίνη είχαν αποκτηθεί πέρυσι ως δανεικοί από τον Ολυμπιακό.


Ο Μάνος ήταν βασικός στα περισσότερα από τα περυσινά ματς, όπως και ο κάπτεν Δεληζήσης, αλλά εφέτος τα δεδομένα άλλαξαν. Ο Μήτρογλου δεν κατάφερε ποτέ να πείσει τον Ακη Μάντζιο, ο Γιάννης Φετφατζίδης έφυγε νωρίς και ο Αρης έχτισε το καλύτερο ρόστερ της ιστορίας του μετά την εποχή του Εκτορ Κούπερ ουσιαστικά χωρίς βασικό Ελληνα. Δεν «στέριωσε» ούτε ο Κύπριος, Νικόλας Ιωάννου, που είχε αποκτηθεί ως δανεικός από τη Νότιγχαμ και πήγε εφέτος στην Κόμο της Serie B.

Είναι πασιφανές ότι το κλαμπ δεν δίνει βάρος στο ελληνικό στοιχείο, δεν είναι μέσα στο πρότζεκτ του συλλόγου αυτό το χαρακτηριστικό και επειδή σε όλες τις χώρες του κόσμου άπαντες κρίνονται βασικά από τα αποτελέσματα ουδείς οπαδός του θα γκρινιάξει αν αυτά είναι θετικά με μηδέν Ελληνες στην ενδεκάδα και με 2-3 στην 20άδα. Ειδικά, δε, όταν μιλάμε γι’ αυτόν τον Αρη, που κουβαλά τόσο κέφι, τόση θετική ενέργεια και προσμονή στην κερκίδα του, που αποκλείεται δυο σεζόν σερί από τον Ιούλιο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις αλλά δέχεται ελάχιστους κλυδωνισμούς μετά την αποτυχία!

Παναθηναϊκός: Στο μεταίχμιο της «εξαφάνισης» του ελληνικού στοιχείου


Ο Παναθηναϊκός ήταν η μοναδική ομάδα από το Big-5 η οποία… υποχρεωτικά κατά κάποιο τρόπο από το 2018 και έπειτα έδωσε μεγάλο βάρος, χώρο και χρόνο συμμετοχής σε Ελληνες. Λόγω των οικονομικών προβλημάτων, της ποινής απαγόρευσης μεταγραφών, της ανάδειξης 3-4 ικανών παιδιών από την Ακαδημία του, έδωσε μπόλικες συμμετοχές σε Ελληνες και απέκτησε και πολλούς: Καμπετσή, Βέργο, Χατζηθεοδωρίδη, Πούγγουρα, Παντελάκη, Κολοβό, Ιωαννίδη, Κώτσιρα.


Μισό λεπτό, όμως, διότι αυτή η εικόνα είναι μάλλον... πλαστή. Εφέτος οι μεταγραφές ήταν 6-2 (Κώτσιρας – Βαγιαννίδης), πέρυσι 11-1 (Ιωαννίδης) και πρόπερσι πάλι 11-1 (Κολοβός)! Στην πραγματικότητα ο Παναθηναϊκός ήταν η ομάδα που έδωσε περισσότερες ευκαιρίες σε παιδιά από την Ακαδημία του: Χατζηγιοβάνης, Μπουζούκης, Αλεξανδρόπουλος, Εμμανουηλίδης, Μαυρομάτης, Ζαγαρίτης, Βαγιαννίδης.


Συνεχίζει με καλές προθέσεις τη δουλειά στις αναπτυξιακές ηλικίες, αλλά δεν κάνει μεταγραφές Ελλήνων και εφέτος μπορεί να τον δούμε ακόμα και με… μηδέν Ελληνες στην ενδεκάδα του. Θεωρητικά ξεκινά με τέσσερις βασικούς: Κώτσιρα, Διούδη, Χατζηγιοβάνη, Ιωαννίδη. Όμως ο Σάντσες είναι πλέον βελτιωμένος, ο Μπρινιόλι αποκτήθηκε για βασικός, ο Παλάσιος – για όσους το έχουν ξεχάσει – παίζει ως δεξιός εξτρέμ, στη θέση δηλαδή του Χατζηγιοβάνη και Μακέντα - Καρλίτος μπορούν να διεκδικήσουν τη θέση του φορ.

Επιπροσθέτως, ο Γιοβάνοβιτς δείχνει να προτιμά το δίδυμο Μαουρίσιο – Πέρεθ, με τον Αλεξανδρόπουλο στον πάγκο. Συνεπώς; Το ξένο στοιχείο θα είναι σίγουρα πιο έντονο στην ενδεκάδα του Τριφυλλιού που θα έχει πολλούς Ελληνες στην 20άδα του και περιμένει και τον Δημήτρη Κουρμπέλη, όχι πάντως άμεσα ως «βασικό».

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...