ΠΑΟΚ: Καλός με Ολιβέιρα, καλύτερος με Κούρτιτς, αν τα καταφέρει και με Καγκάβα...

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για τον φιλικό αγώνα του ΠΑΟΚ με τη Σαρλερουά, επιμένοντας σε κάποια συγκεκριμένα πρόσωπα της αναμέτρησης, αλλά και της προετοιμασίας.

Ο νέος ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου έδωσε ένα ακόμη φιλικό παιχνίδι επί Ολλανδικού εδάφους. Λίγα και πολύ συγκεκριμένα πράγματα έχουμε να σχολιάσουμε γι’ αυτό καθ’ αυτό το ματς απέναντι σε μία μικρομεσαία ομάδα του Βελγίου…

Οι ασπρόμαυροι ήταν οργανωμένοι, είχαν μερικά καλά διαστήματα είτε έπαιζαν με τους πιο έμπειρους, είτε με τους πιο νεαρούς στο δεύτερο ημίχρονο και κατάφεραν να κερδίσουν με ένα καθαρό 2-0 που πάντα μετράει. Ο Λουτσέσκου (για κάποιους λόγους) λέει ότι δεν τον νοιάζει το αποτέλεσμα, αλλά όταν στην παραμικρή άσκηση της προπόνησης επιβραβεύεις τον νικητή και βάζεις κάμψεις στον ηττημένο, πώς δεν σε νοιάζει το αποτέλεσμα στο φιλικό;

Η ομάδα του ΠΑΟΚ πέρασε ένα δύσκολο πρώτο δεκάλεπτο όπου και πάλι δεν ανταποκρίθηκε καλά στην πίεση των αντιπάλων. Από το 15΄ μέχρι το 65΄ κυριάρχησε και με υπομονή στο παιχνίδι έβγαλε πάνω από 4-5 καθαρές φάσεις για γκολ, χωρίς να απειλείται καθόλου. Στο σημείο που «έκατσε» δέχθηκε δύο φάσεις τις οποίες έβγαλε ο σταθερός Ζίφκοβιτς και τελικά ήρθε η νίκη με τα γκολ Ολιβέιρα και Μουργκ.

Ατομικά μου άρεσε η διάθεση και οι αποφάσεις του Ουάρντα στο πρώτο μέρος, ενώ ήταν παρά πολλά και πολύ χρήσιμα όσα προσέφερε ο Ολιβέιρα στην επανάληψη. Παίζει πολύ καλά με πλάτη, είναι γρήγορος και αυτό θα βοηθήσει ιδιαίτερα στο συνδυαστικό ποδόσφαιρο. Το τελείωμά του ήταν εξαιρετικό και σαφώς το γκολ πάντα βοηθάει τον επιθετικό και σε ψυχολογικό επίπεδο.

Μέχρι τώρα κατά την παραμονή μας στην Ολλανδία, περισσότερα μπορούμε να γράψουμε για πρόσωπα, παρά για την ομάδα που διαμορφώνεται. Από όπου και να το δεις λοιπόν, το μεγάλο και αναπάντητο ερωτηματικό μέχρι τώρα, σχετίζεται με τον Καγκάβα. Αυτός είναι το θέμα. Ποιότητα έχει, μυαλό έχει, διάθεση έχει, το ζήτημα είναι αν σωματικά μπορεί να ανταποκριθεί. Προσωπικά, δυσκολεύομαι να απαντήσω. Είναι νωρίς. Σε αυτό το στάδιο εξάλλου, οι πολλοί έχουν βαριά πόδια. Αν ο ΠΑΟΚ και ο Λουτσέσκου καταφέρει και επαναφέρει τον Ιάπωνα σε ένα καλό ποσοστό των μέγιστων δυνατοτήτων του, τότε θα μιλάμε για πολύ μεγάλη μεταγραφή. Μέχρι τώρα, στον αγώνα με την PSV και στις προπονήσεις, φαίνονται κάποια σημάδια ανάκαμψης. Σήμερα στο ματς πάντως με τον ΠΑΟΚ να κρατάει περισσότερο την μπάλα και πάλι δυσκολεύονταν να κάνει πολλά. Θα δούμε και στην πορεία…

* Ο ΠΑΟΚ τα καταφέρνει και φέρνει έναν ποδοσφαιριστή που έχει τόσες πολλές γεμάτες χρονιές στο Καμπιονάτο. Η μεταγραφή Κούρτιτς είναι σπουδαία και γεμίζει το κέντρο του Δικεφάλου με δύναμη, προσωπικότητα και ποιότητα δουλεμένη σε Ιταλικό ποδοσφαιρικό περιβάλλον. Ένα ακόμη συμβόλαιο εκατομμυρίου! Έγινε η αρχή και… για να δούμε πόσα ακόμη θα προστεθούν σε σχέση με τους άλλους 2-3-4 που θα έρθουν. Ο Λουτσέσκου πάντως το πρώτο πράγμα που είπε γι’ αυτόν είναι ότι… «θα παίξει στο κέντρο και θα ελευθερώσει τον Ελ Καντουρί τον οποίο υπολογίζει πιο μπροστά». Αυτό για να καταλάβουμε πόσο μεγάλη αξία δίνει στον Ελ Καντουρί.

* Μαθήματα διαχείρισης παρέδωσε ο Λουτσέσκου με όσα προχθές έκανε με τον Ουάρντα. Πολλοί βιάστηκαν να προδικάσουν το τι θα συμβεί. Άσχετοι με τη λογική του Ρουμάνου, ο οποίος χθες έστησε ολόκληρη παράσταση για να καλωσορίσει έναν νέο παίκτη! Αυτό το μήνυμα ήθελε να περάσει στον Αιγύπτιο και να του δώσει και άλλη ευκαιρία. Αν τώρα ο παίκτης έχει άλλα στο μυαλό του, αν ξανακάνει τα ίδια, τότε θα αποδειχθεί ότι τίποτα δεν έγινε τυχαία. Θα δούμε. Καλό θα είναι πάντως να μην βιαζόμαστε όταν κρίνουμε από μακριά.

* Απάντηση και πάλι σε σχόλιο περασμένου blog, όπου ανέφερα ότι ο ΠΑΟΚ χρειάζεται και ποιότητα. Φυσικά και επιμένω στο ότι… «η ομάδα κάνει τον παίκτη». Είμαι 100% βέβαιος και θα το υποστηρίζω συνέχεια. Από εκεί και πέρα όταν ο ΠΑΟΚ είναι στο 5 του ελληνικού επιπέδου, όσο και αν δουλέψει, προφανώς και δεν θα φθάσει εύκολα στο 7 του Ολλανδικού, που είναι η PSV. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται και ποιότητα. Αλίμονο… Δηλαδή αν ο ΠΑΟΚ δουλέψει τέλεια με 20… -απλά καλούς- 20χρονους, υπάρχει ποτέ περίπτωση να πάρει το πρωτάθλημα; Φυσικά και χρειάζεται ένα μίνιμουμ ποιότητας, ώστε με δουλειά να πάρεις από τον καθένα το καλύτερο και έτσι να κατακτήσεις τους στόχους σου. Η δουλειά κάνει την ομάδα, η ποιότητα (πολλές φορές) καθορίζει το ταβάνι της ομάδας. Τα ευκόλως εννοούμενα είναι καλό να αποφεύγονται.