Ο Κώτσιρας αναβαθμίζει την θέση του δεξιού μπακ στον Παναθηναϊκό

Ο Κώτσιρας αναβαθμίζει την θέση του δεξιού μπακ στον Παναθηναϊκό

Ο Κώτσιρας αναβαθμίζει την θέση του δεξιού μπακ στον Παναθηναϊκό

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για την μεταγραφή του Γιάννη Κώτσιρα στον Παναθηναϊκό.

Οι ποδοσφαιριστές του ελληνικού πρωταθλήματος που διαθέτουν ένα αξιολόγο «πακέτο» για να αναβαθμίσουν το έμψυχο δυναμικό ή να αποτελέσουν μια επένδυση για το μέλλον και μπορούσε να τους «χτυπήσει» ο Παναθηναϊκός, ήταν και είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. Στα υψηλά στρώματα αυτής της λίστας, το όνομα του Γιάννη Κώτσιρα ήταν πάντα εκεί. Το «τριφύλλι» ψάχτηκε κατά το παρελθόν για τον 28χρονο δεξιό μπακ, εκείνος έφτασε μια ανάσα από την ΑΕΚ τον Ιανουάριο και τελικά το πλήρωμα του χρόνου για την μεταγραφή καριέρας έφτασε αυτό το καλοκαίρι για τον Κώτσιρα, ο οποίος προβάρει την πράσινη φανέλα.

Απαραίτητη παρένθεση: Κάθε μεταγραφή κρίνεται πάνω στο χορτάρι και δεν έχει καμία σημασία ούτε τι θα γραφτεί, ούτε η άποψη του κόσμου. Τα λόγια δεν παίζουν μπάλα. Είναι ωραίες συζητήσεις αυτές κάθε καλοκαίρι αλλά δεν κρίνουν τίποτα. Ο μοναδικός καθρέφτης είναι τα παιχνίδια. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειώσουμε το εξής:

Το αν θα «πιάσει» ένας ποδοσφαιριστής σε μία ομάδα είναι το αποτέλεσμα μίας εξίσωσης, στην οποία δεν παίζουν μπάλα μόνο τα χαρακτηριστικά, η ποιότητα, η αθλητική αξία, το σχέδιο αξιοποίησης από έναν προπονητή. Στην Ελλάδα δεν έχουμε μάθει να τον μετράμε σοβαρά τον ανθρώπινο παράγοντα και σίγουρα αυτό, το κομμάτι δηλαδή της προσαρμογής, της ψυχολογίας, να είναι εξίσου σημαντικό με το καθαρά ποδοσφαιρικό.

Για αυτό ολοένα και περισσότερες ομάδες βρίσκουν το νόημα να διαθέτουν στο οργανόγραμμά τους στελέχη που είναι υπεύθυνα για την προσαρμογή των ποδοσφαιριστών, ενώ πρόσφατα έχουν δημιουργηθεί μέχρι και εσωτερικές εφαρμογές σε κλαμπ, τα οποία παρέχουν κάθε πιθανή πληροφορία που μπορεί να χρειαστεί ένας ποδοσφαιριστής για την ζωή του στο καινούριο περιβάλλον. Για αυτό, πλέον, οι μεγαλύτεροι σύλλογοι στον πλανήτη επενδύουν ολοένα και περισσότερα χρήματα στην ψυχολογική υποστήριξη των παικτών. Κλείνει η παρένθεση.

Από την στιγμή, λοιπόν, που η σοβαρή αξιολόγηση ενός ποδοσφαιριστή μπορεί να γίνει με ασφάλεια μόνο στο τέλος της σεζόν, αυτό που μπορούμε να κάνουμε αυτή την εποχή είναι να δούμε τα χαρακτηριστικά, να αξιολογήσουμε αν η ομάδα είχε ανάγκη από τον συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή και φυσικά να διαπιστώσουμε τον πρότερο ποδοσφαιρικό του βίο. Αυτό θα κάνουμε σήμερα για τον Κώτσιρα και μάλιστα σε σύγκριση με τον Φακούντο Σάντσες, τον μοναδικό δεξιό μπακ που διαθέτει στο ρόστερ του ο Παναθηναϊκός. Ο Γιοάν Μολό είναι εκτός συμβολαίου και σε καμία περίπτωση δεν είναι ακραίος αμυντικός και παρά την τιμιότητά του, υστερεί τακτικά στο ανασταλτικό κομμάτι του παιχνιδιού.

Τον είχε ανάγκη, θεωρητικά τον αναβαθμίζει

Eίχε, λοιπόν, ανάγκη ο Παναθηναϊκός έναν δεξιό μπακ; Φυσικά. Και είχε ανάγκη κάποιον που να μπορεί να πάρει φανέλα βασικού, που θα έχει την δυνατότητα να παίξει όλη την πλευρά, που θα είναι το ίδιο ίδιο καλός και στα 3/3 του αγωνιστικού χώρου. Όπως θα δείτε από το heatmap καριέρας του Κώτσιρα, είναι ένας ακραίος που ανεβοκατεβαίνει με μεγάλη συχνότητα την πλευρά, όπως οι περισσότεροι μπακ στο σύγχρονο ποδόσφαιρο και συνεισφέρει και στις τρεις στιγμές της επιθετικής ανάπτυξης. Σε build up, progression και finishing. Επίσης είναι αξιόπιστος αμυντικά.

Το «τριφύλλι» σε αυτή την θέση διαθέτει μόνο τον Φακούντο Σάντσες, οπότε οι «πράσινοι» σωστά έψαχναν κάτι καλύτερο από τον Αργεντινό μπακ. Με μία πρόχειρη ματιά και κατά γενική ομολογία ο Κώτσιρας είναι ένας πιο αξιόλογ0ς δεξιός ακραίος αμυντικός από τον Σάντσες.

Η προχειρότητα, όπως θα έχετε καταλάβει, δεν είναι μια κατάσταση που αρέσει σε τούτη την γωνιά, οπότε με την βοήθεια του Wyscout συγκρίναμε σημαντικές επιδόσεις στο παιχνίδι των δύο παικτών, για να επιβεβαιώσουμε την εικόνα που υπάρχει με την πρώτη ματιά και να καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ο Παναθηναϊκός πήρε έναν καλύτερο δεξιό μπακ από αυτόν που έχει ήδη.

Ο Γιάννης Κώτσιρας

Καλύτερος παντού!

Με στοιχεία από την καριέρα και των δύο παικτών τα τελευταία πέντε χρόνια, τα στοιχεία είναι τα εξής:

Ο Κώτσιρας έχει 67% επιτυχημένες ενέργειες ανά ματς έναντι 57.3% του Σάντσες.

Στις μπροστινές πάσες ο Έλληνας μπακ έχει 70% ευστοχία έναντι 61.6% του Αργεντινού, 16.1 ανά παιχνίδι έναντι 11.84 που δείχνει και μεγαλύτερη αξιοπιστία και περισσότερη συμμετοχή στην ανάπτυξη της ομάδας.

Στις σέντρες ο Κώτσιρας είναι εμφανώς πιο αποτελεσματικός με 36.9% ευστοχία έναντι 30.4% του Σάντσες, του οποίου δεν είναι το δυνατό σημείο αυτού του είδους οι μεταβιβάσεις. Το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Παναθηναϊκού έχει καλές επαφές με την μπάλα και μπορεί να βοηθήσει κάλλιστα στην δημιουργία.

Στις αμυντικές μονομαχίες ο διεθνής Έλληνας έχει 65.1% έναντι 63.7% ενώ τόσο στα κοψίματα όσο και στις επανακτήσεις είναι από «πάνω» με 5.32 και 8.95 έναντι 5.1 και 7.71!

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.