Αυγενάκης: «Να σταματήσει τους εκβιασμούς η Super League 2 και να επιστρέψει στα γήπεδα»

Newsroom
Αυγενάκης: «Να σταματήσει τους εκβιασμούς η Super League 2 και να επιστρέψει στα γήπεδα»

bet365

Ο Λευτέρης Αυγενάκης στο πλαίσιο της ομιλίας του στη Βουλή για τα επιμέρους κριτήρια της φετινής κατανομής των 62,7 εκατ. ευρώ στον επαγγελματικό και ερασιτεχνικό αθλητισμό μέσω της φορολογίας των κερδών των παικτών των τυχερών παιγνίων, αναφέρθηκε ξανά στην διοίκηση της Super League 2.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, κάλεσε τις ομάδες της SuperLeague 2 να επιστρέψουν στην αγωνιστική δράση αν θέλουν να συνεχιστεί ο διάλογος και να σταματήσουν την εκβιαστική συμπεριφορά τους.

«Από τη Super League 2 αναμένουμε την αλλαγή της εκβιαστικής και ατελέσφορης στάσης της, την επιστροφή των ομάδων στην αγωνιστική δραστηριότητα και κατόπιν τη συνέχεια του διαλόγου μας. Επιπλέον, εξετάζουμε και όλους τους δυνατούς τρόπους μέριμνας και διασφάλισης των δικαιωμάτων των ποδοσφαιριστών και των εργαζομένων στις ΠΑΕ της SL2, εφόσον η παράλογη συμπεριφορά της Super League 2 συνεχιστεί» είπε χαρακτηριστικά από την Βουλή.

«Είναι ώρα να πρυτανεύσει η λογική στην Super League 2 και όχι οι ακρότητες και οι τακτικισμοί» πρόσθεσε ο Υφυπουργός Αθλητισμού.

Ακόμη, εξηγώντας κάθε πτυχή και λεπτομέρεια των δύο συναντήσεων (23 Ιανουαρίου και 31 Ιανουαρίου) με τους επικεφαλής των επαγγελματικών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου (Super League 1 και Super League 2), μπάσκετ (ΕΣΑΚΕ) και βόλεϊ (ΕΣΑΠ) για την χρηματοδότηση, αναφέρθηκε στις παραμέτρους που τέθηκαν υπόψιν τους.

Χαρακτηριστικά:

  • Δεν θα δικαιούνται χρηματοδότησης οι Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρίες που δεν έχουν π.χ. καταθέσει την απαραίτητη Εγγυητική Επιστολή και δεν έχουν εξασφαλίσει από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού το απαραίτητο Πιστοποιητικό Συμμετοχής στο πρωτάθλημα τους (όπως ο Απόλλων Λάρισας και ο Ηρόδοτος στην SL2).
  • Δεν θα καταβληθεί χρηματοδότηση στις Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρίες που εμπλέκονται σε Αναφορές προς την Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας, για πιθανή συμμετοχή τους σε χειραγωγημένους αγώνες, έως ότου η ΕΠΑΘΛΑ να εκδώσει Πόρισμα. Εφόσον το Πόρισμα αποσταλεί στις αθλητικές Αρχές για περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης, η αναστολή χρηματοδότησης παραμένει έως ότου τα αρμόδια όργανα να αποφανθούν.

Τι λα ληφθεί υπ' όψιν κατά την κατανομή των ποσών

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού αποκάλυψε πως «για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο στην ΕΠΑΘΛΑ έχουν φτάσει ήδη 13 αναφορές για πιθανή χειραγώγηση αγώνων στην SL2 και μία για αγώνα της Basket League. Ήδη αξιολογήθηκαν από την ΕΠΑΘΛΑ οι 11 από τις 13 Αναφορές Αγώνων της SL2 και για δύο εξ αυτών των αγώνων προκύπτει Πόρισμά της για περαιτέρω διερεύνηση από τον Αθλητικό Εισαγγελέα και το Πειθαρχικό Όργανο της ΕΠΟ. Ομοίως, Πόρισμα για περαιτέρω διερεύνησης από τον Αθλητικό Εισαγγελέα και το Πειθαρχικό Όργανο της ΕΟΚ προέκυψε και για τον έναν αγώνα μπάσκετ».

Επιπλέον, ο κ. Αυγενάκης επισήμανε ότι για την κατανομή των ποσών που αναλογούν στις Λίγκες ενημερώθηκαν όλοι τους ότι πλέον λαμβάνονται υπόψη και:

  • Τα στοιχεία συμμετοχής τους στον τζίρο των στοιχηματικών εταιριών.
  • Η απόφαση 600 της 7ης Οκτωβρίου 2021, που παρατάθηκε και τον Οκτώβριο του 2022, από την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων για επιβολή ορίων επιτρεπόμενου στοιχηματισμού στην SL2, με πολύ χαμηλά ποσά ανά άτομο.
  • Η ΕΕΕΠ συμμετέχει στην Ε.Π.ΑΘΛ.Α. (μαζί με τον Αθλητικό Εισαγγελέα, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, την ΕΛ.ΑΣ. και το Υφυπουργείο Αθλητισμού) και έχουν θέσει το «επικίνδυνο» (όπως έχει χαρακτηρισθεί) πρωτάθλημα της SL2 υπό αυστηρή επιτήρηση.
  • Τα έσοδα από τις ευρωπαϊκές συμμετοχές, που λαμβάνουν από τις διεθνείς Ομοσπονδίες, αναλόγως το άθλημα, αλλά και ο αριθμό των συμμετεχόντων ομάδων στα πρωταθλήματα, όπου αλλού πλεονάζουν (όπως στην SL2, όπου συμμετέχουν 30 ΠΑΕ) και αλλού υπολείπονται (όπως στη Volley League Ανδρών με μόνο 10 ομάδες).

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού υπογράμμισε πως «αναμένοντας την επιστροφή όλων στις συζητήσεις εντός 48 ωρών για να επέλθει τελική συμφωνία, η Super League 2 αποφάσισε αιφνιδίως τη διακοπή του πρωταθλήματος, με έωλες απαιτήσεις και φανταστικούς ισχυρισμούς για οφειλόμενα ποσά που δεν προκύπτουν από πουθενά. Πιο συγκεκριμένα, απαιτούν σε επίσημη ανακοίνωσή τους 8 – 8,5 εκατομμύρια ευρώ! Αναφέρεται η ΚΥΑ του 2021, που αφορούσε στην τότε κατανομή και η οποία περιγράφει το ΑΝΩΤΑΤΟ ποσό που μπορεί να δοθεί σε κάποια κατηγορία, εφόσον τα έσοδα από το στοίχημα φτάσουν ή ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ! Γράφει «έως» εκείνη η ΚΥΑ, που δεν αφορά τούτη την κατανομή».

Προσέθεσε, παράλληλα, ο κ. Αυγενάκης ότι «στην παραπλανητική ανακοίνωση περί διακοπής της SL2 δεν γίνεται και καμία αναφορά ότι συμφωνούν στις εξαιρέσεις χρηματοδότησης ομάδων που δεν πληρούν τα κριτήρια, όπως τους είχαν αναλυθεί»

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού κατέληξε λέγοντας «εμείς δουλέψαμε εντατικά, ώστε τις αμέσως προσεχείς ημέρες να κατανεμηθούν τα 62,7 εκατ. ευρώ, σε όλο τον υπόλοιπο επαγγελματικό και ερασιτεχνικό αθλητισμό» και μίλησε λεπτομερώς για τα ποσά που θα εισπράξει κάθε ομάδα της Super League 1, της Basket League και της Volley League, αλλά και ο ερασιτεχνικός αθλητισμός (τα 5.742 εγγεγραμμένα ερασιτεχνικά σωματεία στο Μητρώο 2022, οι 340 σύλλογοι των Εθνικών κατηγοριών Ανδρών και Γυναικών, οι Εθνικές μας ομάδες όλων των αθλημάτων και όλων των ηλικιών κ.λπ.)

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE 2 Τελευταία Νέα