Αντρέα Πίρλο: Οι κανόνες του ως προπονητής, η διαχείριση του Κριστιάνο Ρονάλντο και η τραγωδία στην Τουρκία

Newsroom
Αντρέα Πίρλο: Οι κανόνες του ως προπονητής, η διαχείριση του Κριστιάνο Ρονάλντο και η τραγωδία στην Τουρκία

bet365

Ο Αντρέα Πίρλο βρίσκεται στην Τουρκία, στη δεύτερη προπονητική του απόπειρα και μετά τον φονικό σεισμό που έπληξε τη γειτονική μας χώρα, μίλησε στην «Daily Mail» για την τραγωδία και την ως τώρα εμπειρία του στην άκρη των πάγκων.

Τις τελευταίες ημέρες, το ποδόσφαιρο στην Τουρκία έχει γίνει κόμβος βοήθειας. Η έδρα της Μπεσίκτας έχει μετατραπεί σε τράπεζα αίματος και αυτοσχέδιο ταχυδρομείο με κουτιά για βοήθεια και μπουκάλια νερό να στοιβάζονται δίπλα - δίπλα.

Η Φενέρμπαχτσε άνοιξε το γήπεδό της για να «φιλοξενήσει» τα δέματα που φτάνουν με τα είδη πρώτης ανάγκης. Η Γαλατασαράι έστειλε περισσότερα από 40 φορτηγά με προμήθειες και φορητές τουαλέτες στη 12ωρη διαδρομή προς το επίκεντρο. Ο φονικός σεισμός συντάρραξε όλη τη χώρα και οι ομάδες της δεν μπορούσαν να μείνουν άπραγες. Την ίδια στιγμή στην Φατίχ Καραγκουμρούκ συγκλονίστηκαν από όσα άκουσαν στο σπαρακτικό κάλεσμα του Βολκάν Ντεμιρέλ. Ο πρώην προπονητής της και τώρα υπεύθυνος για την Χατάισπορ δημοσίευσε μια έκκληση για βοήθεια.

Η ομάδα του Αντρέα Πίρλο παρακολουθεί όπως και όλος ο υπόλοιπος πλανήτης τα όσα ακολούθησαν του σεισμού στη γειτονική χώρα. «Λυπάμαι για ό,τι συνέβη, λυπάμαι για όλους», λέει ο Ιταλός τεχνικός μιλώντας αποκλειστικά στην «Daily Mail». «Ελπίζω να μπορέσουμε να συνεισφέρουμε κάτι για να τους βοηθήσουμε να ξεπεράσουν αυτή την τεράστια τραγωδία», πρόσθεσε.

Την Πέμπτη, ο προπονητής, το επιτελείο του και οι παίκτες του βοήθησαν στη φόρτωση βοήθειας σε φορτηγά που κατευθύνονταν προς τις περιοχές που επλήγησαν σοβαρά. «Λυπάμαι πολύ και για τον Βολκάν, ο οποίος δυστυχώς βρίσκεται εκεί σε αυτή την τραγική στιγμή. Θέλουμε να βοηθήσουμε. Ξέρουμε ότι θα είναι δύσκολο, αλλά προσπαθούμε να κάνουμε το χρέος μας. Στέλνω μια μεγάλη αγκαλιά σε όλους», προσθέτει.

«Έχω τρεις ή τέσσερις κανόνες...»

Μιλώντας για το νέο κεφάλαιο της ζωής του, την προπονητική, ο πάλαι ποτέ «μαέστρος» της Ιταλίας και των Μίλαν, Γιουβέντους αποκαλύπτει τους κανόνες του, τις επιρροές του, τη διαχείριση του Κριστιάνο Ρονάλντο και δηλώνει θαυμαστής των Φρένκι Ντε Γιονγκ και Κάλβιν Φίλιπς.

«Όταν ήμουν παίκτης, ήταν διαφορετικά - ήταν εύκολο», λέει ο Πίρλο, ο οποίος κατέκτησε 18 μεγάλα τρόπαια με τη ροσονέρα και την μπιανκονέρα φανέλα. «Σκέφτεσαι μόνο πώς μπορείς να παίξεις, το αποτέλεσμα, αν παίζεις καλά ή όχι. Όταν είσαι προπονητής, πρέπει να καταλαβαίνεις τα πάντα. Πρέπει να μιλήσεις με 20 ανθρώπους με διαφορετική νοοτροπία - ίσως 10 να είναι ευχαριστημένοι, οι άλλοι όχι.

Επομένως, είναι μια δύσκολη δουλειά, είναι διαφορετική δουλειά. Είμαι ένας φυσιολογικός άνθρωπος, ξέρω ότι υπήρξα σημαντικός παίκτης. Αλλά τώρα είναι τελείως διαφορετικά γιατί είμαι ένας νέος προπονητής. Πρέπει να δουλέψω, να δουλέψω καλά, γιατί κάθε μέρα είναι σημαντικό να βελτιώνομαι - όπως και για τους παίκτες». ανέφερε περιγράφοντας τη δουλειά του τεχνικού.

«Έχω τρεις ή τέσσερις κανόνες», εξήγησε. «Δεν μου αρέσουν τα τηλέφωνα πριν από το παιχνίδι. Δεν μου αρέσει να φτάνουν οι παίκτες αργά στις συναντήσεις. Αν φτάσουν αργά, δεν παίζουν. Όταν είσαι στο γήπεδο, πρέπει να δουλεύεις 100%. Μετά, μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις».

Ο Πίρλο θέλει οι ομάδες του να κυριαρχούν στον αγωνιστικό χώρο και να έχουν τον έλεγχο της μπάλας. Ανάμεσα λοιπόν σε αυτούς που έχει ως παραδείγματα είναι ο Μικέλ Αρτέτα και ο Πεπ Γκουαρδιόλα. «Είναι σημαντικό να καταλαβαίνεις και να μαθαίνεις από αυτούς».

Αναφορικά στη διαχείριση του Κριστιάνο Ρονάλντο (στη Γιουβέντους): «Για μένα ήταν εύκολο να συνεργαστώ μαζί του. Ήταν καλός άνθρωπος, πολύ επαγγελματίας. Ήθελε να παίζει σε κάθε παιχνίδι, να σκοράρει σε κάθε παιχνίδι. Δεν είχαμε πρόβλημα, αλλά το ποδόσφαιρο αλλάζει πολύ γρήγορα. Η ηλικία επίσης. Ίσως είχε πρόβλημα με άλλη ομάδα, αλλά για μένα ήταν μια καλή εμπειρία», σημείωσε.

Ενώ για τις δυσκολίες του νέου του ρόλου ανέφερε ότι: «Οι παλιοί παίκτες πρέπει να καταλάβουν: είσαι προπονητής, όχι πρώην παίκτης. Ο προπονητής πρέπει να ξέρει τι μπορεί να ζητήσει από την ομάδα των παικτών του, γιατί κάθε ομάδα παικτών έχει διαφορετικό στυλ και πρέπει να προσαρμόζεσαι. Πρέπει να τους ζητάς πράγματα που μπορούν να κάνουν. Αυτό είναι σημαντικό».

Ο Πίρλο είναι μεγάλος θαυμαστής του Φρένκι Ντε Γιονγκ «ένας από τους καλύτερους μεσοεπιθετικούς στον κόσμο» και του αρέσει και ο Κάλβιν Φίλιπς ακόμα και αν πιστεύει ότι το παρατσούκλι - ο Πίρλο του Γιορκσάιρ - δεν ταιριάζει απόλυτα. «Είναι πολύ καλός παίκτης, αλλά δεν έχει τη δική μου ποιότητα» λέει ο Ιταλός. «Παίζει πολύ καλά στην ίδια θέση. Αλλά δεν έχουμε τις ίδιες ικανότητες».

 

SUPER LEAGUE ΤΟΥΡΚΙΑΣ Τελευταία Νέα