Ο Ολυμπιακός, ο Ερυθρός Αστέρας, η Ντινάμο Ζάγκρεμπ, η Βασιλεία...

Ο Ολυμπιακός, ο Ερυθρός Αστέρας, η Ντινάμο Ζάγκρεμπ, η Βασιλεία...

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος σχολιάζει στο blog του στο gazzetta μία συνέντευξη του αφεντικού του Ερυθρού Αστέρα, που μνημόνευσε τον Ολυμπιακό.

Με αργά, αλλά σταθερά βήματα ο Ερυθρός Αστέρας επιβεβαιώνεται ως μία σημαντική ομάδα: Για έκτη στη σειρά χρονιά αναδείχθηκε πρωταθλητής Σερβίας…Στο ranking της UEFA πέρυσι ήταν Νο 36 και φέτος Νο 43, παίζοντας έξι συνεχόμενες σεζόν σε ομίλους είτε Τσάμπιονς Λιγκ, είτε Γιουρόπα Λιγκ…

Πώς μου ήρθαν όλα αυτά σήμερα; Απλά γιατί διάβασα μία συνέντευξη χθες στο Βελιγράδι του γενικού διευθυντή του Ερυθρού Αστέρα, του Ζβέζνταν Τέρζιτς, ανθρώπου που αποφασίζει για τα πάντα στον πιο μεγάλο σύλλογο της γειτονικής χώρας. Τι είπε, μεταξύ άλλων; «Λένε ότι δεν υπάρχει ισχυρός Ερυθρός Αστέρας χωρίς ισχυρή Παρτίζαν. Αυτά είναι λόγια της εποχής του κομμουνισμού. Σέβομαι την ιστορία της, αλλά σήμερα η Παρτίζαν δεν είναι ανταγωνιστής του Αστέρα. Η παγκοσμιοποίηση έκανε τη δουλειά της. Σήμερα ο Αστέρας είναι ανταγωνιστής των Φέρεντσβαρος, Ολυμπιακού, Λέγκια, Κοπεγχάγης, Ντινάμο Ζάγκρεμπ, Βασιλείας…Αυτές οι ομάδες είναι καθ΄ οδόν για να μπουν στο Τσάμπιονς Λιγκ κάθε χρόνο. Είναι ο ανταγωνισμός μας από πολλές πλευρές. Θέλουμε τους ίδιους παίκτες με αυτούς. Θέλουμε να τους ξεπεράσουμε κι είμαστε στο σωστό δρόμο. Είναι ουτοπία με τέτοια μπάτζετ να γίνουμε πρωταθλητές Ευρώπης, αλλά στόχος είναι να είμαστε σε όσο το δυνατό καλύτερη κατάταξη χρόνο με τον χρόνο. Το Τσάμπιονς Λιγκ είναι ένα διαστημόπλοιο, αλλά ο Αστέρας θα μπορούσε να φτάσει τα ημιτελικά του Γιουρόπα Λιγκ».

Με τη σημείωση ότι το αφεντικό του Ερυθρού Αστέρα μίλησε για τον Ολυμπιακό κι όχι π.χ. για τη νυν πρωταθλήτρια Ελλάδας, την ΑΕΚ, λέμε: Μπορεί σε κάποια πράγματα (π.χ. στις μεταγραφές) να υπερέβαλε, για να αναδείξει την ομάδα του, αλλά μήπως πρέπει να σκεφτούμε τι δίκια έχει και τι δίκια δεν έχει; Μήπως να προσγειωθούμε λίγο στην πραγματικότητα αναφορικά με τους στόχους που μπορεί να έχει ακόμη κι η μεγαλύτερη ελληνική ομάδα, όπως έχει εδραιωθεί ο Ολυμπιακός στη συνείδηση όλων στην Ευρώπη εδώ και πάνω από 15 χρόνια; Μήπως η Ντινάμο Ζάγκρεμπ, ο Ερυθρός Αστέρας, η Κοπεγχάγη κι η Βασιλεία είναι όντως οι αντίπαλοι μας και πρέπει σιγά σιγά να πάμε για τα επόμενα βήματα, ώστε αντίπαλοι να είναι άλλοι;

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στην πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση που έκανε στον Κορδόν και τον Μαρτίνεθ είπε, ανάμεσα σε πολλά άλλα σημαντικά πράγματα, ότι ο Ολυμπιακός τη φετινή σεζόν είχε το πιο μεγάλο μπάτζετ (πάνω από 40 εκ. Ευρώ) κι όμως είχε μία από τις πιο άσχημες σεζόν του. Αυτό δείχνει ότι δεν είναι δεδομένο ότι όταν θα πέσουν πολλά λεφτά θα έρθει κι η επιτυχία. Μπορεί και με λιγότερα χρήματα, όπως σε άλλες σεζόν, να έχεις μία καλή, ενίοτε και πολύ καλή ομάδα.

Μαρινάκης

Ένα ερώτημα είναι πόσο ο κόσμος του Ολυμπιακού θα άντεχε να δει μεταγραφές σαν αυτές που κάνει κάθε χρόνο ο Ερυθρός Αστέρας, ενώ έχει συνηθίσει να βλέπει παίκτες από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, πολλές φορές μάλιστα και πολύ μεγάλα ονόματα; Η, πόσο θα δέχονταν για προπονητές τον Μιλόγεβιτς και τον Μπαχάρ; Κι όμως ο Αστέρας με μικρότερο μπάτζετ έχει γίνει πολύ ανταγωνιστικός.

Ορισμένοι μετέφρασαν κάποια λόγια του Μαρινάκη ως πρόσκληση σε επώνυμους Ολυμπιακούς να πάρουν την ΠΑΕ! Καμία πρόσκληση δεν υπάρχει! Αν κάποιος ενδιαφέρεται, δεν χρειάζεται πρόσκληση, πάει μόνος του-και κανένας δεν ενδιαφέρεται, όπως κανείς δεν είχε ενδιαφερθεί κι όταν έφυγε ο Κόκκαλης. Ο Μαρινάκης ουσιαστικά αυτό που είπε είναι ότι εδώ και 13 χρόνια μόνος του κουβαλάει την ΠΑΕ Ολυμπιακός, αλλά και τον ερασιτέχνη Ολυμπιακό με τα τόσα τμήματα, με τεράστια επιτυχία κι όμως υπάρχουν Ολυμπιακοί που δεν τον αναγνωρίζουν, τουλάχιστον στο βαθμό που θα δικαιούνταν.

Δεν το είπε ο Μαρινάκης, δεν ήθελε να το πει, αλλά φαίνονταν από το ύφος του ότι το ένιωθε: Ο Ολυμπιακός δεν πήρε ένα πρωτάθλημα μετά από τρία στη σειρά και η κριτική που ασκήθηκε για μία σεζόν στην οποία μπήκαν τόσα λεφτά για να υπάρχει τέτοιο ρόστερ ήταν σαν να είχε μείνει ο Ολυμπιακός χωρίς πρωτάθλημα για τρία χρόνια.

Τέλος πάντων, ξέφυγα από τις αρχικές σκέψεις μου για το άρθρο. Να καταλήξω με την πραγματικότητα: ο Ολυμπιακός είναι αυτή την στιγμή πολύ μπροστά από κάθε άλλη ελληνική ομάδα στην ευρωπαϊκή κατάταξη, αλλά είναι Νο 46 (ΠΑΟΚ Νο 67, ΑΕΚ Νο 139, ΠΑΟ Νο 251). Το Νο 46 σημαίνει ότι η Ντινάμο Ζάγκρεμπ είναι Νο 29, η Βασιλεία Νο 32, η Σλάβια Νο 34, ο Ερυθρός Αστέρας Νο 44, η Κοπεγχάγη Νο 45.

Κι ο Ολυμπιακός με δουλειά και ταπεινότητα και καλές επιλογές θα πρέπει να τους ξεπεράσει πρώτα αυτούς και μετά να ανεβάσει τους στόχους του για να ξεπεράσει άλλους.

Άσχετο: Κάποια στιγμή, προς το τέλος του χειμώνα πρέπει να ήταν, είχε κάνει μία επίσκεψη ο Βρέντζος στο Ρέντη και μίλησε με τους αρχηγούς του Ολυμπιακού. Έλειπε στο Λονδίνο ο Μαρινάκης και τους μετέφερε το μήνυμα μέσω του Βρέντζου-διπλασίαζε για κάθε παίκτη το πριμ για την κατάκτηση του πρωταθλήματος…Έτσι για την ιστορία.

Φωτογραφία της ημέρας. Όχι μόνο η Σπαρτάκ Μόσχας, κι άλλη σημαντική ομάδα του ρωσικού πρωταθλήματος θέλει τον Ρέαμπτσιουκ. Μόνο που ο πατέρας του Όλεγκ έχει ρίζες από την Ουκρανία…

Ολεγκ

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.