Πόσο λειτουργεί ο «έξυπνος» συνδυασμός Europa και Conference League...

Πόσο λειτουργεί ο «έξυπνος» συνδυασμός Europa και Conference League...

Πόσο λειτουργεί ο «έξυπνος» συνδυασμός Europa και Conference League...

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος εξηγεί στο blog του στο Gazzetta πόσο καλά λειτουργεί η, δεν λειτουργεί η ιδέα να τερματίζεις 3ος στο Γιουρόπα Λιγκ και να παίζεις στα νοκ άουτ του Κόνφερενς Λιγκ.

Από πέρυσι, που ο Ολυμπιακός έπαιζε στο εντός έδρας παιχνίδι του με τη Φενέρμπαχτσε την 2η η, την 3η θέση στον όμιλο του στο Γιουρόπα Λιγκ, είχε αρχίσει η συζήτηση: μήπως είναι πιο έξυπνη ιδέα να μπαίνει μία ελληνική ομάδα στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, ώστε να παίρνει το «δεκάρικο» (εκατομμύρια) από την ΟΥΕΦΑ και να τερματίζει 3η για να συνεχίζει στα νοκ άουτ του Κόνφερενς Λιγκ;

Αφού θυμίσω ότι ο Ολυμπιακός δεν είχε ακολουθήσει την «έξυπνη» ιδέα, είχε κερδίσει τη Φενέρ με ένα γκολ στο τελευταίο λεπτό και είχε τερματίσει 2ος στον όμιλο, συνεχίζοντας στα νοκ άουτ της διοργάνωσης κόντρα στην Αταλάντα, να καταγράψω το εξής: στη φετινή σεζόν, και οι οκτώ ομάδες που τερμάτισαν στην 3η θέση των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ, συνεχίζοντας άρα στα νοκ άουτ του Κόνφερενς Λιγκ, αποκλείστηκαν γρήγορα γρήγορα από την τρίτη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση παίζοντας με ομάδες που ήταν στους ομίλους του Κόνφερενς Λιγκ και μάλιστα είχαν τερματίσει στη 2η θέση.

Από τα πρώτα κιόλας νοκ άουτ, τη φάση των «32» αποκλείστηκαν η πορτογαλική Μπράγκα (από την ιταλική Φιορεντίνα), η τούρκικη Τράμπζονσπορ (από την ελβετική Βασιλεία), η Γκαραμπάγκ του Αζερμπαϊτζάν (από τη βελγική Γκεντ), η βουλγάρικη Λούντογκορετς (από τη βελγική Άντερλεχτ) και η Μπόντο Γκλιμτ της Νορβηγίας (από την πολωνική Λεχ Πόζναν). Και οι μόλις τρεις που πέρασαν τη φάση των «32» αποκλείστηκαν στην αμέσως επόμενη φάση, των «16»: η ιταλική Λάτσιο (από την ολλανδική ΑΖ Άλκμααρ), η Σέριφ της Μολδαβίας (από τη γαλλική Νις) κι η κυπριακή ΑΕΚ Λάρνακα (από την αγγλική Γουέστ Χαμ).

Να είναι συμπτωματικό; Μου μοιάζει δύσκολο, γιατί μιλάμε για αποκλεισμούς και των οκτώ ομάδων που ήταν στην 3η θέση των ομίλων του Γιουρόπα (!) από οκτώ ομάδες που ήταν στην 2η θέση των ομίλων του Κόνφερενς. Πώς προέκυψαν οι οκτώ αποκλεισμοί; Λίγο…συνωμοσιολογικά μπορούμε να αναρωτηθούμε, μήπως κι η ΟΥΕΦΑ θέλει να δώσει έμφαση στη νέα διοργάνωση, με τις προκρίσεις των ομάδων που ξεκινάνε από αυτή; Λίγο πιο…αγωνιστικά μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι από τους ομίλους του Κόνφερενς προκρίνονται καλές ομάδες ως δεύτερες: ομάδες από μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, από Αγγλία, Ιταλία, Γαλλία η, από Ολλανδία και Βέλγιο. Κάπως έτσι άλλωστε φτάσαμε σε τελικό Φιορεντίνα-Γουέστ Χαμ…

Τικίνιο

Να υπενθυμίσω ότι την περασμένη σεζόν ο ΠΑΟΚ είχε φτάσει στα προημιτελικά του Κόνφερενς, ερχόμενος από τους ομίλους του Κόνφερενς κι όχι από το Γιουρόπα Λιγκ. Κι ακόμη ότι τότε από τις οκτώ τρίτες του Γιουρόπα Λιγκ είχαν προκριθεί μόνο τρεις, όλες από δυνατά ευρωπαϊκά πρωταθλήματα: η γαλλική Μαρσέιγ (πέρασε την Γκαραμπάγκ), η αγγλική Λέστερ (πέρασε τη Ράντερς Δανίας) κι η ολλανδική PSV (πέρασε τη Μακάμπι Τελ Αβίβ από το Ισραήλ). Αντίθετα, και οι πέντε άλλες τρίτες του Γιουρόπα Λιγκ είχαν αποκλειστεί από τη φάση κιόλας των 32 του Κόνφερενς: η σκοτσέζικη Σέλτικ (από την Μπόντο Γκλιμτ), η τούρκικη Φενέρμπαχτσε (από την Σλάβια Πράγας της Τσεχίας), η Σπάρτα Πράγας της Τσεχίας (από την Παρτίζαν της Σερβίας), η Μίντιλαντ της Δανίας (από τον ΠΑΟΚ) και η αυστριακή Ραπίντ (από την ολλανδική Φίτεσε). Ο δε τελικός ήταν Ρόμα-Φέγενορντ, με Λέστερ και Μαρσέιγ στα ημιτελικά.

Τα δεδομένα λοιπόν από αυτή την πρώτη διετία του Κόνφερενς Λιγκ είναι αρκετά ξεκάθαρα, ειδικά για τις ομάδες που μπαίνουν στα νοκ άουτ της διοργάνωσης ερχόμενες από τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ: από τις 16 ομάδες, οι 10 αποκλείστηκαν από τη φάση των 32, οι τρεις αποκλείστηκαν από τη φάση των 16 και μόνο οι τρεις πέρασαν στους «8», με τις δύο να φτάνουν στους «4». Κι αυτές οι τρεις ήταν από σημαντικά πρωταθλήματα της Ευρώπης, το αγγλικό, το γαλλικό και το ολλανδικό.

Κοινώς, δεν αποδεικνύεται έξυπνο να τερματίζεις 3ος στο Γιουρόπα Λιγκ, φιλοδοξώντας σε καλή πορεία στο Κόνφερενς. Το μυστικό είναι να φτιάχνεις καλή ομάδα και να διεκδικείς ό,τι το καλύτερο σε κάθε διοργάνωση που παίζεις.

Άσχετο: Δεν ξέρω αν είναι αλήθεια όσα ακούγονται περί Μουρίνιο και Παρί Σεν Ζερμέν. Αυτό που εγώ ξέρω είναι ότι εδώ και μία ολόκληρη πενταετία καμία ομάδα του 60χρονου Πορτογάλου προπονητή δεν βγήκε έστω στο Τσάμπιονς Λιγκ! Για την ακρίβεια δεν τερμάτισε καν στην πρώτη πεντάδα της βαθμολογίας. Η Ρόμα φέτος τερμάτισε 6η (κανονικά 7η, αλλά είχε -10 βαθμούς η Γιουβέντους) και πέρυσι επίσης 6. Η Τότεναμ στη διετία του τερμάτισε 6η και 7η. Και όταν απολύθηκε από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ την είχε 6η και στο τέλος της σεζόν επίσης τερμάτισε 6η. Μία ολόκληρη πενταετία στην οποία το μόνο που έχει να παρουσιάσει είναι ένα κερδισμένο Κόνφερενς Λιγκ και ένας τελικός Γιουρόπα Λιγκ.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.