ΑΕΚ: Η προετοιμασία, οι ευρωπαϊκοί όμιλοι και το ρόστερ

Δημήτρης Βέργος
Ο Ματίας Αλμέιδα στα τέλη του τρέχοντος μήνα θα ξεκινήσει να χτίζει την ΑΕΚ της σεζόν 2023-2024 με πρώτη πρόκληση τα προκριματικά του Champions League, έχοντας φυσικά ήδη εγγυημένη συμμετοχή σε ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Η σεζόν 2022-2023 ολοκληρώθηκε με τον ιδανικότερο τρόπο για την ΑΕΚ. Ξεκίνησε με τη μεγάλη επιστροφή στη Νέα Φιλαδέλφεια και την είσοδο στην ολοκαίνουργια OPAP Arena και τελείωσε με την κατάκτηση του νταμπλ. Σειρά παίρνει πλέον ο αγωνιστικός σχεδιασμός της ΑΕΚ. Ο Ματίας Αλμέιδα θα έχει σημαντικό λόγο σε αυτόν όπως και το περσινό καλοκαίρι λειτουργώντας αρμονικά με τους υπεύθυνους για την υλοποίησή του.

Η προετοιμασία της ΑΕΚ με πρώτο στόχο τους ομίλους του Champions League

Η ΑΕΚ έχει ήδη οργανώσει το πλάνο της καλοκαιρινής της προετοιμασίας, η οποία θα λάβει χώρα ξανά επί ολλανδικού εδάφους. Οι κιτρινόμαυροι θα αναχωρήσουν για τις Κάτω Χώρες στις 27 Ιουνίου και θα επιστρέψουν στις 14 Ιουλίου. Ένα διάστημα 17 ημερών, το οποίο αντιστοιχεί με εκείνο του περσινού καλοκαιριού όταν και η ΑΕΚ είχε πραγματοποιήσει το βασικό στάδιο από τις 12 ως τις 29 Ιουλίου.

Αυτό μας δείχνει πως ο Αλμέιδα πάνω-κάτω θα κινηθεί στο περσινό μοντέλο προετοιμασίας, έχοντας φέρει το πλάνο δύο εβδομάδες πιο πίσω λόγω της συμμετοχής στα προκριματικά του Champions League καθώς η ΑΕΚ θα δώσει το πρώτο παιχνίδι για τον γ' προκριματικό στις 8 ή 9 Αυγούστου και τη ρεβάνς στις 15 Αυγούστου. Και η προετοιμασία θα γίνει με το βλέμμα στον πρώτο στόχο για τους ομίλους του Champions League.

Άλλωστε και ο Δημήτρης Μελισσανίδης στην ομιλία του προς τους παίκτες μετά τον τελικό του Κυπέλλου είχε τονίσει μεταξύ άλλων: «Δυνατά για Champions League τώρα». Η ΑΕΚ φυσικά έχει εγγυημένη συμμετοχή σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης, αυτής του Conference League, ωστόσο η πρόκληση του Champions League είναι μεγάλη, ενώ ακόμα κι αν δεν τα καταφέρει είτε θα παίξει στα play-offs του Europa League με στόχο την πρόκριση στους ομίλους, είτε θα μπορέσει να βρεθεί στους ομίλους του Europa εφόσον αποκλειστεί από τα play-offs του Champions.

Το ρόστερ της ΑΕΚ θα χτιστεί με σκοπό να ανταποκριθεί σε τρεις διοργανώσεις

Σε όποια ευρωπαϊκή διοργάνωση βέβαια κι αν αγωνιστεί η ΑΕΚ, η πρόκληση είναι έτσι κι αλλιώς μεγάλη καθώς η Ένωση επιστρέφει σε ευρωπαϊκούς ομίλους και εκτός από το πρεστίζ έχει ανάγκη και τη συγκομιδή βαθμών για το ranking της στην UEFA. Δεδομένα η ΑΕΚ θα έχει τη νέα σεζόν μίνιμουμ 10 επιπλέον αναμετρήσεις σε σύγκριση με όσες είχε φέτος καθώς θα δώσει τέσσερα ματς τον Αύγουστο σε προκριματικά και play-offs και άλλα έξι στη συνέχεια τουλάχιστον στον όμιλο που θα συμμετέχει.

Αυτό σημαίνει πως το βάθος του ρόστερ που ήταν φέτος τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά αναβαθμισμένο θα χρειαστεί να έχει επιπλέον επιλογές. Άλλωστε ο Δημήτρης Μελισσανίδης στο πρόσφατο γεύμα με τους ρεπόρτερ στην OPAP Arena έκανε λόγο για τέσσερις με πέντε προσθήκες στο ήδη υπάρχον ανταγωνιστικό ρόστερ. Δεδομένα ο «Πελάδο» θα χρειαστεί να έχει κι άλλες λύσεις για το rotation που κάνει μεταξύ των συνεχόμενων αγώνων.

Φέτος είδαμε ότι ο Αργεντινός τεχνικός λειτούργησε μαεστρικά στα συνεχόμενα ματς που προέκυψαν αρχικά με τους αγώνες Πρωταθλήματος και Κυπέλλου Novibet τον Γενάρη και στη συνέχεια στα play-offs έχοντας όλο το ρόστερ ενεργό και πανέτοιμο. Με ανάλογη φιλοσοφία θα κινηθεί και την επόμενη σεζόν. Έχοντας την Ευρώπη που θα αυξήσει τους αγώνες και τις απαιτήσεις θα είναι σημαντικό για τον «Πελάδο» να μπορεί να κινείται με ευελιξία στο rotation βασισμένος σε ένα έτσι κι αλλιώς ποιοτικό ρόστερ το οποίο θα χαρακτηρίζεται από ομοιογένεια με τον βασικό κορμό να διατηρείται για δεύτερη σερί σεζόν.

@Photo credits: INTIME