Μεγάλο μάθημα για τον ΠΑΟΚ με τα projects παικτών

Μεγάλο μάθημα για τον ΠΑΟΚ με τα projects παικτών

Μεγάλο μάθημα για τον ΠΑΟΚ με τα projects παικτών

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει σήμερα στο blog του στο Gazetta.gr για τους νεαρούς παίκτες που πλαισιώνουν την ομάδα του ΠΑΟΚ και όσα έγιναν φέτος που οδηγούν σε αναγκαστικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με την επόμενη σεζόν.

Πόσα και πόσα καλά και κολακευτικά σχόλια δεν ειπώθηκαν και δεν γράφτηκαν στη διάρκεια της χρονιάς από ουδέτερους και αντικειμενικούς παρατηρητές για το πλάνο με τους νέους παίκτες του ΠΑΟΚ… Τώρα, με τον ΠΑΟΚ τέταρτο και καταϊδρωμένο ενόψει της νέας ευρωπαϊκής και ελληνικής σεζόν όλα αυτά καλό θα είναι να μαζευτούν και να αγγίξουν την ελληνική πραγματικότητα με πιο ρεαλιστικό τρόπο.

Όχι για να αλλάξει εντελώς το βασικό πλάνο. Αυτό θα ήταν λάθος. Το ζήτημα είναι να προσαρμοστεί καλύτερα στα ελληνικά και ΠΑΟΚτσήδικα δεδομένα, σε σχέση με τις ανάγκες που ανέδειξαν τα προβλήματα της ομάδας, αλλά και το επίπεδο που ορίζει και ο ανταγωνισμός.

Ήταν πέντε Ιουνίου του 2022 όταν είχε ήδη περιγραφεί το νέο πλάνο του ΠΑΟΚ και δημιουργούνταν η πρώτη εικόνα ανανέωσης του ρόστερ. Ο Ζοσέ Μπότο είχε ήδη αναπτύξει το σκεπτικό του πλάνου που οραματίστηκε η ιδιοκτησία και υπηρετούσε ο ίδιος και καλό είναι να προσέχουμε κάθε λεπτομέρεια όσων γράφουμε. Ακριβώς αυτά έγραφα και τότε μαζί με την αμφιβολία μου για την επιτυχία διεκδίκησης μεγάλων στόχων όπως μπορείτε να διαβάσετε σε εκείνο το κείμενο. Από τότε! Με στοιχεία και όχι αερολογίες.

Ο ΠΑΟΚ είχε κάνει ήδη και τις πρώτες επιλογές τύπου Κουαλιάτα, Κοτάρσκι και Αντρέ Ρικάρντο, ενώ νωρίτερα είχε έρθει και ο Φιλίπε Σοάρες και οριακά (σε σχέση με την ηλικία του) ο Σάστρε.

Τότε έγραψα κάτι πολύ σημαντικό που όλος ο ΠΑΟΚ έπρεπε ήδη να έχει εμπεδώσει: Στο blog… «ο πρώτος στόχος των νεαρών που φέρνει ο ΠΑΟΚ» Ο πρώτος στόχος των νεαρών που φέρνει ο ΠΑΟΚ σχολίαζα ότι όλοι αυτοί που είχαν συμφωνήσει και θα έρχονταν, θα έπρεπε τουλάχιστον να είναι στα ίδια επίπεδα με τους Έλληνες που ο ΠΑΟΚ ανεβάζει από τη δική ακαδημία. Λέξη προς λέξη σημείωνα: «Εύχομαι λοιπόν ο κάθε Κουαλιάτα και ο κάθε Κοτάρσκι ή ακόμη και ο Σοάρες με τον οποίο ήδη έχουμε… γνωριστεί στα γήπεδα, να τα καταφέρουν γρήγορα και να φθάσουν στον επίπεδο των 22χρονων που ο ίδιος ο ΠΑΟΚ έχει εκπαιδεύσει και έχει ανεβάσει από τις ακαδημίες του».

Αν ο Μπότο (κακώς) δεν το είχε αντιληφθεί, έπρεπε όλοι οι υπόλοιποι να τον ενημερώσουν σχετικά με το υψηλότατο επίπεδο των ακαδημιών του ΠΑΟΚ και το κατά πόσο έπρεπε η βάση της ανανέωσης να προέρχεται από την ίδια την ομάδα και όχι από μεγάλες και δαπανηρές αναζητήσεις στο εξωτερικό. Αυτές, τύπου Κουαλιάτα και Φιλίπε (πάνω από 5,5 εκατομμύρια ευρώ και οι δύο) που τελικά έκαναν κακό στον ΠΑΟΚ και στον ίδιο τον Πορτογάλο, όπως και στη γενική λειτουργία, συνεννόηση και εμπιστοσύνη εντός ΠΑΕ. Αλλά αυτά ας μην τα εξηγήσουμε τώρα…

Πέρασε ο καιρός και όσα έγιναν φέτος στον ΠΑΟΚ με το ρόστερ του, ειδικά με τους νεαρούς, συμπλήρωσαν τα περασμένα. Να κάνουμε τον απολογισμό τριετίας-τετραετίας για τους παίκτες που ήρθαν απέξω σε σχέση με τους γηγενείς των ακαδημιών σε αυτό το διάστημα όπου η ιδιοκτησία αποφάσισε να ακολουθήσει ένα άλλο πλάνο; Γιατί όποιος θεωρεί ότι η κεντρική απόφαση ήταν του στελέχους-υπαλλήλου, είναι εντελώς εκτός τόπου και χρόνου. Από την άλλη όμως για τη διαδικασία ανανέωσης και τις επιλογές μία προς μία, προφανώς και δεν φταίει τόσο η ιδιοκτησία, όσο εκείνοι που τις υλοποίησαν. Φταίνε για τις αποτυχίες, πρέπει να πάρουν μπράβο για τις επιτυχίες.

Οκτώ ξένοι Vs οκτώ ξένοι ακαδημιών

Για να δούμε λοιπόν τους ξένους και τους παίκτες των ακαδημιών του ΠΑΟΚ:

Απέξω, σε αυτές τις ηλικίες, ήρθαν τα τελευταία χρόνια:

- Περέιρα

- Μιχόγεβιτς

- Νινούα

- Φιλίπε Σοάρες

- Κοτάρσκι

- Ντάντας

- Αντρέ Ρικάρντο

- Κουαλιάτα

Ο καθένας κάνει τον απολογισμό του και βγάζει συμπεράσματα.

Να πάμε και σε Έλληνες μέσα από τις ακαδημίες του ΠΑΟΚ που προωθήθηκαν τα τελευταία χρόνια:

Λύρατζης

Τσιγγάρας

Τζόλης

Κούτσιας

Κουλιεράκης

Μιχαηλίδης

Κωνσταντέλιας

Τζίμας

Οκτώ εναντίον οκτώ και σε μερικές περιπτώσεις μπορούμε να το πάμε και θέση προς θέση. Προφανώς και δεν είναι όλοι οι ξένοι κακοί με μέτρια παρουσία στον ΠΑΟΚ και δεν είναι όλοι οι νεαροί Έλληνες οι σούπερ που έκαναν τη διαφορά. Εννοείται ότι δεν θέτουμε και θέμα εθνικότητας. Το ζήτημα έχει να κάνει με το ταλέντο και τις βάσεις των παικτών και όχι με το τι αναφέρει η ταυτότητά τους. Εξάλλου για τον ΠΑΟΚ ανεβαίνει τώρα και ο Πολωνός Μαξ Σνάουτσνερ, που χθες έπαιζε σε ημιτελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης με την εθνική νέων της χώρας του, αν και είναι ένα ακόμη ποδοσφαιρικό προϊόν του Δικεφάλου. Ενδιάμεση περίπτωση είναι ο 23χρονος Βόσνιος Μπράντονιτς, που ήρθε και για δύο χρόνια πήρε γεύση από τη δουλειά στις ακαδημίες του ΠΑΟΚ, πραγματοποιώντας φέτος σεζόν στη SL2 με 9 γκολ και 7 ασίστ!

Φθάνει με τα projects

Που θέλουμε να καταλήξουμε μετά από το πρώτο και βασικό συμπέρασμα που θέλει τους νεαρούς του ΠΑΟΚ από τις δικές του ακαδημίες, να είναι -κατά βάση- εδώ και χρόνια, ανώτεροι από τους ξένους συνομηλίκους τους που έρχονται με αρκετά λεφτά στην Ελλάδα...

Ο ΠΑΟΚ σε αυτή τη φάση και με αυτούς τους αγωνιστικούς στόχους που έχει αλλά δεν πέτυχε, δεν γίνεται, δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει στην απόκτηση και άλλων projects. Φθάνει! Μέχρι εδώ καλά είναι! Το 30% του ρόστερ είναι κάτω των 23 και ήδη μερικοί έχουν γίνει και πρωταγωνιστές. Πέρσι δόθηκαν εκατομμύρια σε τέτοιες περιπτώσεις (πολλοί ξεχνάνε πόσα χρήματα δαπάνησε ο ΠΑΟΚ) και φέτος πρέπει να γίνει στροφή στην προσωπικότητα και στην ποιότητα που θα έρθει για να ενισχύσει άμεσα την ομάδα, χωρίς το ρίσκο αναμονής που έχουν οι περιπτώσεις παικτών που πρώτα βοηθιούνται από την ομάδα και μετά… ίσως κάτι προσφέρουν σε αυτή. Προσέξτε τη διαφορά: Τώρα ο ΠΑΟΚ "καίγεται" για παίκτες που θα έρθουν και θα δώσουν σε αυτόν προσωπικότητα και ποιότητα και όχι νέους που αρχικά θα περιμένουν να... πάρουν μαθήματα ώστε στην πορεία να παίξουν. Αν παίξουν...
Ο Δικέφαλος του Βορρά έχει Κωνσταντέλια! Έχει Κοτάρσκι! Έχει Κουλιεράκη! Έχει τον Τζίμα που… έρχεται φορτσάτος. Μια χαρά προοπτική (αγωνιστική και οικονομική) υπάρχει και με τους άλλους! Ακόμη και αν κάποιοι αποχωρήσουν ή παραχωρηθούν, θα ανέβουν άλλοι ή θα επιστρέψουν από δανεισμό. Η περίπτωση του Σμυρλή είναι χαρακτηριστική. Αλίμονο αν και πάλι ο ΠΑΟΚ δώσει λεφτά για να φέρει τέτοια projects από το εξωτερικό, αλίμονο και αν οι 10 που τώρα βρίσκονται στην πρώτη ομάδα, γίνουν 15-17!

Το ποδόσφαιρο και η δική μας πραγματικότητα μέσα σε ένα πολύ πιο ανταγωνιστικό ποδοσφαιρικό περιβάλλον, έδειξε ήδη στον ΠΑΟΚ ότι οι καλοί του νέοι παίκτες που ήδη αποδίδουν, έχουν μεγάλη ανάγκη από ποιοτικά στηρίγματα, από παίκτες με προσωπικότητα και νοοτροπία νικητή που -σε γενικές γραμμές- πληρώνονται λίγο παραπάνω.

Όλα αυτά στον ΠΑΟΚ τα διαπίστωσαν, τα έχουν αποφασίσει και περιμένουμε πλέον τις πράξεις έτσι ώστε κάτω από πολύ καλύτερες συνθήκες ο Δικέφαλος του Βορρά να αναπτύξει το πλάνο του με τους νεαρούς και να το συνδυάσει με κανονικό πρωταθλητισμό και αγωνιστικές επιτυχίες σε Ελλάδα και Ευρώπη. Θεωρώ και νομίζω ότι σύντομα από τις ανακοινώσεις του ΠΑΟΚ θα αποδειχθεί ότι το επίπεδο των έμπειρων και ποιοτικών παικτών που θα έρθουν, θα αλλάξει το στάτους της ομάδας.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.