ΠΑΟΚ: Η… καταδίκη να ψάχνεις απεγνωσμένα ένα γκολ

ΠΑΟΚ: Η… καταδίκη να ψάχνεις απεγνωσμένα ένα γκολ

bet365

Πάνω από τις ατυχίες στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και τα λάθη της σεζόν, η προσδοκία στον ΠΑΟΚ πρέπει να είναι να βρει -επιτέλους- λύση με το γκολ. Όχι απλώς ενόψει τελικού, αλλά με το μάτι στην επόμενη εποχή. Ο Σταύρος Σουντουλίδης γράφει…

Ο Ολυμπιακός έφυγε νικητής από την Τούμπα γιατί λειτούργησε σωστά σε φάση άμυνας, χτες. Δεν του το είχα. Κι όμως το έκανε με πειστικό τρόπο απέναντι σ’ έναν ΠΑΟΚ που είχε… κατοχικά ποσοστά (έκλεισε το πρώτο μέρος με 66% όπου υποτίθεται οι «ερυθρόλευκοι» ήταν πιο ορμητικοί στην επίθεση και έκλεισε το ματς με 65%) τα πάντα ήταν θέμα ποιότητας. Βγαίνει ο Σαμασέκου φάτσα με τον Κοτάρσκι (κερδίζοντας κατά κράτος -ποιον;- τον Ίνγκασον...) και σκοράρει. Βγαίνει ο Κεντζιόρα, μπερδεύεται από το άλμα του Ίνγκασον και στέλνει την μπάλα στη… Θύρα 4. Με μία ακόμη σημαντική διαφορά.

Οι αριθμοί στην περίπτωση του ΠΑΟΚ είναι αμείλικτοι: Οι «ασπρόμαυροι» ολοκλήρωσαν το χθεσινό ματς με 16 τελικές, με τα xGoals να ξεπερνούν το 1.5, τη στιγμή που ο Ολυμπιακός είχε 0.59 στην αντίστοιχη κατηγορία. Πώς το λέει ένα σύνθημα των Παοκτσήδων; «Παοκάρα, βάλε ένα γκολ, ένα γκολ...»!

Στην Τούμπα χθες ο τύποις σέντερ φορ (Μπράντον) κινήθηκε υποδειγματικά σ' ολόκληρο το πλάτος της επίθεσης, αλλά... κανονικό σέντερ φορ, να 'ναι η κατάληξη και να προσφέρει αντίκρισμα στη συνολική προσπάθεια, δεν είδαμε. Αλήθεια πως να τον δούμε, όταν ο Ολιβέιρα είναι απών και επόμενη λύση στον πάγκο είναι ο 17χρονος Τζίμας; Ο Λουτσέσκου περίμενε σχεδόν δύο χρόνια τον Ολιβέιρα και δεν ξέρει αν θα τον έχει στο πιο σημαντικό βράδυ της σεζόν, άντε βγάλε άκρη...

Ο ΠΑΟΚ στα play-offs μπήκε έχοντας στην ειδική βαθμολογία των τεσσάρων πρώτων ομάδων 10 βαθμούς. Ολοκλήρωσε τα play-offs τέταρτος, ελλείψει… τέταρτου, με μόλις ένα κερδισμένο βαθμό από το σετ αγώνων με την πρωταθλήτρια ΑΕΚ, τον δευτεραθλητή Παναθηναϊκό και τον τρίτο στη βαθμολογία Ολυμπιακό. Μηδέν βαθμούς στην Τούμπα! Ήττα από ΑΕΚ (0-1), ήττα από Παναθηναϊκό (1-2) και από Ολυμπιακό (0-1). Τέτοιο απολογισμό δεν μπορεί να το αντέξει το απαιτητικό και περήφανο κοινό του εξ ου και οι δικαιολογημένς αποδοκιμασίες στο φινάλε παρότι υπάρχει μπροστά ένας τελικός, ένας τίτλος, που μπορεί να του φτιάξει τη φετινή και την επόμενη σεζόν, λόγω Ευρώπης.

Ατυχο αποτέλεσμα, άτυχη στιγμή, άτυχο ματς, άτυχη βραδιά. Ελάχιστοι είναι που δεν φοβούνται να πουν αποτυχημένο αποτέλεσμα, στιγμή αποτυχίας, αποτυχημένο ματς, βραδιά αποτυχίας.

Ο Λουτσέσκου στην συνέντευξη Τύπου επανέλαβε τα ίδια λόγια και πάνω – κάτω τις ίδιες τοποθετήσεις για το τι φταίει. «Το μας έλειπε μόνο το γκολ», όπως είπε, το έχει ξαναπεί. Ο κάθε παίκτης έχει την έμφυτη τάση του εξωραϊσμού. Της δικαιολογίας. Το ίδιο και ο προπονητής. Στάθηκε εκ νέου στην έλλειψη ποιότητας από το ρόστερ. Και στα λάθη. Γιατί, όντως, ο ΠΑΟΚ πλήρωσε τα τόσα -παιδαριώδη και επαναλαμβανόμενα- λάθη.

Πάντως, η ποιότητα λάμπει δια της απουσίας της από το ρόστερ του ΠΑΟΚ και όσο πιο γρήγορα το αντιληφθούν στην Τούμπα ενόψει της νέας χρονιάς, ίσως υπάρχει ελπίδα. Γιατί, η ποιότητα πληρώνεται. Ειδικά όταν μιλάμε για τη «νάμπερ ουάν» προτεραιότητα, στην παρούσα φάση, του σέντερ φορ πληρώνεται και μάλιστα πολύ ακριβά.

Στο φινάλε μιας χρονιάς με πολλά πάνω και κάτω, που να μη ξεχνάμε ότι άρχισε με τον ντροπιαστικό αποκλεισμό από τη Λέφσκι, ο «Δικέφαλος» τερμάτισε δίκαια στην 4η θέση, μετά από πέντε χρόνια όπου η ομάδα τερμάτιζε στην πρώτη δυάδα του πρωταθλήματος, αλλά να με συμπαθάτε δεν έχει το τέταρτο μπάτζετ στην κατηγορία. Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να προβληματίσει τους υπευθύνους του σχεδιασμού με πρώτο τον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ. Όλα αυτά τα χρόνια, καλώς ή κακώς, ο ΠΑΟΚ είναι ένα προσωποπαγές κλαμπ, όπου ο Ιβάν Σαββίδης παίρνει όλες τις σημαντικές αποφάσεις. Και τώρα, προφανώς, είναι η ώρα να παρθούν γενναίες αποφάσεις, με επιλογές που θα στοχεύουν στην ποιότητα. Οι ποδοσφαιράνθρωποι πανηγύρισαν πέρσι όταν είδαν τόσα πολλά νεαρά παιδιά να μπαίνουν και να παίζουν, αλλά αυτή η γενναία προσπάθεια τώρα θέλει να στηριχθεί και όχι να καεί.

Αυτή η ομάδα, ο ΠΑΟΚ των πολλών νεαρών ποδοσφαιριστών (έτσι όπως δημιουργήθηκε, πορεύτηκε, αγαπήθηκε, θαυμάστηκε κάποια στιγμή στη σεζόν)λύγισε μπροστά στην πίεση των τελευταίων και καθοριστικών αγώνων, μπροστά έχει ακόμα 10 μέρες.

Η ημερομηνία λήξης, στις 24 Μαΐου, αρκεί για να υποδηλώνει ότι θα πρέπει να κάνει τη δουλειά, έως το τέλος, σωστά. Το στοίχημα, συνεπώς, δεν θα 'ναι αν θα ‘χει νέους παίκτες την επόμενη χρονιά. Το στοίχημα είναι ότι ο Λουτσέσκου θα πρέπει με κάποιο μαγικό τρόπο να βρει λύση στο πρόβλημα του γκολ.

Ο «Δικέφαλος», μόνο δέκα ημέρες μετά το κάζο της 4ης θέσης στο πρωτάθλημα, είναι εμφανές ότι θα πάει στο Βόλο για να δώσει απαντήσεις. Οχι για να δημιουργήσει (κι άλλα) ερωτηματικά ενόψει της νέας χρονιάς.

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.