Τι έχουν κάνει Τσούμπερ και Πινέδα ως φορ ή «ψευτοεννιάρια»

Τι έχουν κάνει Τσούμπερ και Πινέδα ως φορ ή «ψευτοεννιάρια»

Γιώργος Ντυμένος
Πινέδα και Τσούμπερ

bet365

Οι Στέφεν Τσούμπερ και Ορμπελίν Πινέδα ενδέχεται να αναλάβουν ρόλο αντί-Σέρχιο Αραούχο και δείχνουν σε θέση να καλύψουν στην ΑΕΚ το μεγάλο κενό του Αργεντινού στράικερ.

Την αγωνιστική απώλεια του Σέρχιο Αραούχο καλούνται να διαχειριστούν στην ΑΕΚ, καθώς ο Αργεντινός φορ πέρασε την πόρτα του χειρουργείου και θα μείνει εκτός δράσης για χρονικό διάστημα που υπολογίζεται από τέσσερις ως πέντε μήνες. Ο 31χρονος στράικερ ήταν από τους πλέον κομβικούς παίκτες στα πλάνα του Ματίας Αλμέιδα, όπου ξέχωρα από την εντός των τεσσάρων γραμμών παρουσία του ξεχωρίζει και για τη θετική του συμπεριφορά εκτός αυτών. Ωστόσο το «κακό» συνέβη και πλέον στην Ενωση θα πρέπει να βρουν λύσεις εκ των έσω.

Ξέχωρα από τον Τομ Φαν Βέερτ που είναι ο επί χάρτου ο αναπληρωματικός επιθετικός της ομάδας (ας μην ξεχνάμε πως πρόκειται και για τον περσινό πρώτο σκόρερ της κατηγορίας), πολλές πιθανότητες να... φορέσουν τα παπούτσια του Αραούχο στο πλευρό του Λιβάι Γκαρσία έχουν (και) οι Στίβεν Τσούμπερ, Ορμπελίν Πινέδα.

Αμφότεροι δεν είναι «9άρια» αλλά μεσοεπιθετικοί, ωστόσο κατά τη διάρκεια της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου έχουν βρεθεί στην «κορυφή» της «κιτρινόμαυρης» γραμμής κρούσης, έστω ως περιφερειακοί, οπότε φαίνεται πως βρίσκονται στη σχετική «εξίσωση» του προπονητή τους. Αν μάλιστα ανατρέξουμε στα σχετικά τους πεπραγμένα θα δούμε πως και ελέω της ατομικής ποιότητας που διαθέτουν, είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε αυτόν τον ρόλο.

Ο Ελβετός μάλιστα διεκδικεί φέτος τον άτυπο τίτλο του «καλύτερου 12ου παίκτη» της σεζόν, αφού αρκετές φορές ήρθε από τον πάγκο και προσέφερε πολύτιμες λύσεις. Οπου ξέχωρα από την τριάδα πίσω από τον φορ τον έχουμε δει και επιθετικό, μόνο ή με παρτενέρ. Στις περισσότερες των περιπτώσεων μάλιστα πήρε άκρως ικανοποιητικό βαθμό και ο 31χρονος προβάλει ως ένα «πολυεργαλείο» στα χέρια του προπονητή του. Ως «φουνταριστός» ή έστω «ψευτοεννιάρι» εμφανίστηκε αρχικά στο 4-1 επί του Ιωνικού, στο πρώτο παιχνίδι της Ενωσης στην «OPAP Arena», όταν και αντικατέστησε στο 70' τον Λιβάι Γκαρσία. Σε εκείνο το ματς «φλέρταρε» με το γκολ, αλλά ο γκολκίπερ Χουτεσιώτης απέκρουσε στο 78' το κοντινό του πλασέ.

Ευρύτερα σε ανάλογο/αντίστοιχο ρόλο βρέθηκε ως τώρα σε συνολικά οκτώ αγώνες και για 346', ενώ σε Περιστέρι και Ηράκλειο ξεκίνησε εκεί βασικός. Κόντρα στον ΟΦΗ βρέθηκε στην κορυφή με τον Μάνταλο ένα κλικ πίσω του και με αντίπαλο τον Ατρόμητο ο Αραούχο ήταν που τον πλαισίωνε στα φορ. Σε αυτό το παιχνίδι μάλιστα σκόραρε ως «9άρι» και χάρισε τη νίκη στην ΑΕΚ με 1-0, όταν σε εξέλιξη στατικής φάσης έστειλε από κοντά την μπάλα στα δίχτυα.

Αθροιστικά με τη συγκεκριμένη «ιδιότητα» έχει βγάλει 11 τελικές, όπου εκτός των δύο προαναφερθέντων επιπλέον ισάριθμες (από μία στις αναμετρήσεις με Αρη, ΟΦΗ) λογίζονται ως «καθαρές» φάσεις, κάτι που σημαίνει πως είναι σε θέση να βάλει (και) ως φορ «δύσκολα» στις αντίπαλες άμυνες.

Αν μάλιστα θυμηθούμε λίγο τους αγώνες που έπαιξε «μπροστά» προκύπτει ακόμη ένα εύρημα που δεν περνά απαρατήρητο. Ο Τσούμπερ λοιπόν δεν είναι κλασικός φορ αλλά μεσοεπιθετικός με καλή τεχνική κατάρτιση και η σχετική «τέχνη» δεν ξεχνιέται όπου και να αγωνιστεί κάποιος παίκτης, ακόμη και τερματοφύλακας. Ετσι βοηθά και ως «9άρι» στο δημιουργικό κομμάτι, αφού πολλές φορές υποδέχεται την μπάλα μέσα στο «κουτί» και σε μικρό χώρο μπορεί να «φτιάξει» ευκαιρίες για τους συμπαίκτες του.

Κάτι ανάλογο έπραξε δις κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης, όπου λίγο πριν την ανάπαυλα αντικατέστησε τον Λιβάι Γκαρσία και στο 72' και 84' έβγαλε τους Γιόνσον και Ρότα αντίστοιχα σε θέση βολής από το ύψος του πέναλτι.

Ο Τσούμπερ «φουνταριστός»

Αγώνες: 8
Λεπτά: 346'
Γκολ: 1

...
Ο Πινέδα από την πλευρά του έχει ως επί το πλείστων «βγάλει» τη φετινή σεζόν σε όλες τις θέσεις πίσω από τον ή τους φορ και ο Μεξικανός κινείται κυρίως σε αυτόν τον τομέα. Σε δύο περιπτώσεις όμως τον είδαμε και περιφερειακό στο πλευρό του Αραούχο και πιο συγκεκριμένα στα πρώτα ημίχρονα των ντέρμπι με Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ στα play-offs.

Στην Τούμπα είχε δύο καλές στιγμές και υπό προϋποθέσεις σε αμφότερες θα μπορούσε να βρει δίχτυα, όμως ευρύτερα το μέχρι στιγμής αντίστοιχο δείγμα του δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Πάντως ξέρει μπάλα και διατηρεί επαφή με τα αντίπαλα δίχτυα.

Επειδή μάλιστα τόσο σε Θέλτα & Κρουζ Αζούλ πήρε τη φανέλα με το «9», ενώ κάτι ανάλογο συνέβη και σε ορισμένα παιχνίδια της Εθνικής του αυτό σημαίνει πως είναι μία σχετική «δοκιμασμένη» λύση για τον Αλμέιδα, που τον γνωρίζει άλλωστε πολύ καλά από την κοινή τους παρουσία στη χώρα του.

Ο Πινέδα «φουνταριστός»

Αγώνες: 2
Λεπτά: 94'

@Photo credits: eurokinissi

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα