ΑΕΚ: Οι νέοι ρόλοι του Αλμέιδα στους πρωταγωνιστές της επίθεσης

ΑΕΚ: Οι νέοι ρόλοι του Αλμέιδα στους πρωταγωνιστές της επίθεσης

Δημήτρης Βέργος
Αραούχο, Λιβάι Γκαρσία, Τσούμπερ

bet365

Μέσα από τους Αραούχο, Λιβάι Γκαρσία και Τσούμπερ, ο Ματίας Αλμέιδα συνθέτει το δίδυμο στη επίθεση της ΑΕΚ. Και οι τρεις τη φετινή σεζόν υπηρετούν διαφορετικούς ρόλους από αυτούς που είχαν, αλλά το κάνουν με επιτυχία. Κάτι που δεν έγινε τυχαία από τον «Πελάδο».

Για αρκετά μεγάλο διάστημα τη φετινή σεζόν η ΑΕΚ διέθετε την καλύτερη επίθεση στο πρωτάθλημα, έχοντας ως μεγάλο προνόμιο την πολυφωνία της στο σκοράρισμα. Άλλωστε η ποιοτική αναβάθμιση που έγινε στο ρόστερ το περσινό καλοκαίρι δυνάμωσε σημαντικά όλες τις γραμμές με συνέπεια η Ένωση να παίρνει γκολ από διάφορες μονάδες της. Δεδομένο είναι επίσης το γεγονός ότι η ΑΕΚ χρειάζεται να γίνει περισσότερο αποτελεσματική. Το στοιχείο της κυνικότητας στην τελική τρίτη είναι αλήθεια ότι λείπει από τους κιτρινόμαυρους, οι οποίοι βάσει των ποιοτικών τους ευκαιριών θα έπρεπε να μετρούν τουλάχιστον 60,46 γκολ σύμφωνα με τα xGoals του Wyscout, ενώ έχουν σκοράρει 56 στο πρωτάθλημα.

Η αναποτελεσματικότητα σε κάποια παιχνίδια έχει αποτελέσει πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο τρόπος λειτουργίας της επίθεσης της ΑΕΚ με την πίεση ψηλά, τις ανακτήσεις μπάλας και τη γρήγορη μετάβαση, όπως επιτάσσει η ποδοσφαιρική φιλοσοφία του Ματίας Αλμέιδα, έχει αποτελέσει σήμα κατατεθέν, χαρακτηρίζοντας στη ταυτότητα της Ένωσης τη φετινή σεζόν. Στην κορυφή της επίθεσης οι βασικές μονάδες του «Πελάδο» είναι ο Λιβάι Γκαρσία ως προωθημένος και ο Σέρχιο Αραούχο ως δεύτερος επιθετικός πίσω από τον φορ, ενώ μέσα στη σεζόν στις επιλογές για τις δύο θέσεις μπήκε και ο Στίβεν Τσούμπερ. Μια επίθεση με πρωταγωνιστές παίκτες που υπηρετούν υπό τις οδηγίες του Αργεντινού κόουτς διαφορετικούς ρόλους καθώς ο Αλμέιδα τους προσάρμοσε στο πλάνο του βάσει των χαρακτηριστικών που διέκρινε. Πήρε το ρίσκο και δικαιώθηκε.

Ο μαχητής Αραούχο που βγήκε από την περιοχή

Για τον Αραούχο έχει γίνει πολύ κουβέντα από το ξεκίνημα της σεζόν για το γεγονός ότι ο Αλμέιδα τον έβγαλε από την περιοχή και τον έβαλε πίσω από τον φορ, δίνοντας του εντολή να συμμετέχει πολύ στην πίεση και στην ανασταλτική λειτουργία, αλλά και στη δημιουργία. Στην πιο ώριμη σεζόν του με την κιτρινόμαυρη φανέλα, φορώντας το περιβραχιόνιο του αρχηγού, ο «Τσίνο» θυσιάζεται πάντα για το καλό του συνόλου και αυτό τον κάνει ακόμα πιο χρήσιμο στον τρόπο λειτουργίας της επιθετικής ανάπτυξης, μετρώντας συνολικά επτά γκολ και επτά ασίστ.

Ο νέος φορ Λιβάι Γκαρσία που εκτίναξε τις μετοχές

Πάνω σε αυτό άλλωστε ο Αλμέιδα ταίριαξε και τον Λιβάι Γκαρσία στον νέο του ρόλο καθώς τον πήρε από το δεξί άκρο και τον μετέφερε στην κορυφή της επίθεσης. Η δύναμη, η ταχύτητα και η εκρηκτικότητά του 25χρονου από το Τρίνινταντ και Τομπάγκο ήταν χαρακτηριστικά που έπεισαν τον Αργεντινό τεχνικό να τον μετατρέψει σε «εννιάρι» και να βγάλει την καλύτερη version του Λιβάι με την κιτρινόμαυρη φανέλα. Τα 16 γκολ του συνολικά το επιβεβαιώνουν, με τον Λιβάι να εκτινάσσει τις μετοχές του και να ανεβάζει ακόμα περισσότερο τις προσδοκίες για την επόμενη σεζόν έχοντας μάθει καλύτερα τη θέση.

Ο φουριόζος Τσούμπερ στην κορυφή της επίθεσης

Μέσα σε αυτό το δίδυμο προστέθηκε στη συνέχεια ακόμα μια επιλογή, αυτή του Τσούμπερ, ο οποίος μετά την επέμβαση στους κοιλιακούς προσαγωγούς βρήκε και πάλι τον καλό του εαυτό. Σε αυτό συνέβαλε και η αυτοπεποίθηση που ανέκτησε και κυρίως η μεταφορά του από την αριστερή πλευρά στην επίθεση. Είτε ως αντί-Αραούχο είτε στην κορυφή. «Σε αυτή τη θέση είναι πιο ουσιαστικός στις ενέργειες του. Είναι καλός στο ένας εναντίον ενός. Είναι ποδοσφαιριστής που αν τον βάλουμε απέναντι από το τέρμα μπορεί να κάνει καλά πράγματα», είχε διακρίνει ο Αλμέιδα με τον Τσούμπερ να αναγεννιέται και αυτός όπως ο Λιβάι στον νέο του ρόλο υπό τις οδηγίες του Αργεντινού κόουτς μετρώντας πέντε γκολ μέσα στο 2023.

Και ο πολυθεσίτης Πινέδα, ταγμένος στον Αλμέιδα

Το... μαγικό άγγιγμα του Αλμέιδα στην ΑΕΚ μέσα στη γενικότερη μεταμόρφωση του αγωνιστικού προσώπου της λοιπόν έχει οδηγήσει και στην ανάδειξη παικτών σε νέους ρόλους. Δείγμα της οξυδέρκειας του Αργεντινού τεχνικού και της ικανότητάς του να παίρνει το απόλυτο από κάθε ποδοσφαιριστή του φτιάχνοντας ένα ισχυρό γκρουπ. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πόσο ταγμένοι είναι οι παίκτες στο πλάνο του Αλμέιδα δεν είναι άλλο φυσικά από αυτό του Ορμπελίν Πινέδα, ο οποίος έχει παίξει στις πλευρές, κεντρικό χαφ, έχει κάνει και τον αντι-Αραούχο στη θέση πίσω από τον επιθετικό, ενώ έχει γυρίσει για λίγο και ως δεξιός μπακ κάνοντας τον «Πελάδο» να τονίζει ότι πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή που μπορεί να μεταλλαχτεί.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα