H ασίστ του Μάνταλου είναι η μεγάλη διαφορά της ΑΕΚ με τον Παναθηναϊκό

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
H ασίστ του Μάνταλου είναι η μεγάλη διαφορά της ΑΕΚ με τον Παναθηναϊκό

bet365

Στα play-offs της Stoiximan Super League κάθε βαθμός είναι πολύτιμος και η ΑΕΚ δείχνει ότι έχει τα «κλειδιά» που λείπουν από τον Παναθηναϊκό όταν στραβώσει ένα ματς. Γράφει ο Θάνος Σαρρής.

Ήταν κάτι που που μπορούσες να διακρίνεις και στο ματς του δεύτερου γύρου, στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου ο Παναθηναϊκός δυσκόλεψε πολύ την ομάδα του Ματίας Αλμέιδα, ρίχνοντας μια ματιά στις επιλογές που ο κάθε προπονητής είχε στον πάγκο. Σε καμία περίπτωση αυτό δεν σημαίνει ότι ο Παναθηναϊκός δεν έχει ποιοτικό ρόστερ κι αυτό άλλωστε αποδεικνύεται ότι ακόμα και σήμερα που γράφονται αυτές οι γραμμές, μετά από το εκκωφαντικό 0-0 με τον Βόλο στη Λεωφόρο, οι «πράσινοι» βρίσκονται στην πρώτη θέση του πρωταθλήματος.

Όμως, ο Παναθηναϊκός είναι περισσότερο μια ομάδα που έχτισε την πορεία της πάνω στα χαρακτηριστικά του συνόλου, με σαφή τη σφραγίδα του προπονητή, που δεν γίνεται μετά από ένα ματς ξαφνικά να μοιάζει στα μάτια ορισμένων ανεπαρκής. Το ότι ο Παναθηναϊκός έχει φτάσει να διεκδικεί στα ίσια το πρωτάθλημα, το οφείλει εν πολλοίς στον Γιοβάνοβιτς, με τα καλά και με τα κακά του. Ωστόσο, ήταν κάτι που και ο ίδιος ο Σέρβος τεχνικός παραδέχθηκε στη συνέντευξη Τύπου: «Θέλαμε ατομικές ενέργειες για να κάνουμε πράγματα επιθετικά». Αυτές ακριβώς τις ατομικές ενέργειες βρήκε η ΑΕΚ και κατάφερε να περάσει από την Τούμπα.

Η τελική έκβαση ενός 90λεπτου έχει πολλές παραμέτρους και αστάθμητους παράγοντες, οι οποίοι συχνά τείνουν να μην υπολογίζονται ή να ξεχνιούνται έπειτα από ένα αποτέλεσμα. Παράδειγμα, η νίκη του Ολυμπιακού μέσα στη Νέα Φιλαδέλφεια. Η ΑΕΚ έχει κάνει ένα πολύ καλό πρώτο ημίχρονο, ούσα ανώτερη σχεδόν σε όλα τα σημεία από τον αντίπαλό της. Δέχθηκε ένα γκολ και δεν κατάφερε να διαχειριστεί πνευματικά, πρωτίστως, την εξέλιξη αυτή, με αποτέλεσμα να βρεθεί στα σχοινιά. Όμως στην εξέλιξη των συνόλων μετρά πολύ ο τρόπος που διαχειρίζονται μια κρίση και την «εκμεταλλεύονται» για να γίνουν καλύτερα. Ανάλογη αντίδραση, για παράδειγμα, ήταν πιθανόν να συμβεί μετά το ακυρωθέν γκολ της Ένωσης στην Τούμπα. Οι παίκτες δεν είναι ρομπότ. Οι διαιτητικές αποφάσεις τους επηρεάζουν σε όλα τα επίπεδα και σε τέτοια ματς, η έλλειψη συγκέντρωσης για ορισμένα λεπτά μπορεί να κοστίσει. Η ΑΕΚ, αυτή τη φορά, κατάφερε να το διαχειριστεί και ο προπονητής της είχε την «πολυτέλεια», κοιτάζοντας στον πάγκο, να ρίξει στη μάχη πρόσωπα όπως ο Λιβάι Γκαρσία, ο Πέτρος Μάνταλος, ο Ελίασον και ο Τσούμπερ. Ποδοσφαιριστές, δηλαδή, που λογίζονται ως «βασικοί».

Μια ακόμα παρένθεση: Το ρόστερ της ΑΕΚ είναι δομημένο με τέτοιο τρόπο, ώστε ο Αλμέιδα να έχει την πολυτέλεια να σχεδιάσει ένα πλάνο ανάλογα με τις συνθήκες και τον αντίπαλο. Όχι τακτικά, η Ένωση έχει την στρατηγική της και αυτό δεν αλλάζει, ανεξαρτήτως έδρας. Αλλά το σχέδιο όσον αφορά στα πρόσωπα, το «κούμπωμά» τους με προσωπικούς αντιπάλους, με στοιχεία στον κύκλο του παιχνιδιού που σχετίζονται με αδυναμίες του αντιπάλου, με συγκεκριμένα κομμάτια του παιχνιδιού, με ζώνες στο γήπεδο που ένας ποδοσφαιριστής μπορεί να αποδώσει καλύτερα σε ένα ματς και ένας άλλος σε κάποιο άλλο.

Το ζητούμενο είναι να νιώθουν όλοι οι ποδοσφαιριστές μέρος του πλάνου και, ακόμα κι αν καλούνται να το εξυπηρετήσουν για 30 λεπτά, να αισθάνονται έτοιμοι γι' αυτό. O Πέτρος Μάνταλος έχει φέτος 5 ασίστ στο Πρωτάθλημα, παίζοντας κατά κύριο λόγο μικρά χρονικά διαστήματα. Με εξαίρεση το ματς με τον ΟΦΗ, όπου αγωνίστηκε για 82 λεπτά και με τη Λαμία, όπου έπαιξε για 89', στα τελευταία 10 ματς της Ένωσης καλείται από τον πάγκο για να εξυπηρετήσει το σχέδιο του προπονητή. Έχει ο Παναθηναϊκός τις αντίστοιχες λύσεις; Στον πρώτο γύρο, με μικρότερο ρόστερ και ένα ματς την εβδομάδα, έδειχνε ότι το πλάνο και η στρατηγική του αρκούσε για να βρει τη λύση στα δύσκολα. Είχε κι έναν παίκτη, που έχει αποδείξει ότι είναι game changer, τον Αϊτόρ, ο οποίος διαθέτει αυτή την ατομική ενέργεια που θέλει ο Γιοβάνοβιτς.

Σε έναν Μαραθώνιο, ωστόσο, οι ποιοτικές επιλογές είναι αυτές που μπορούν να δώσουν ενέργειες όπως αυτή του Μάνταλου, που «ξεκλείδωσε» το ματς στην Τούμπα. Μην ξεχνάμε ότι ο Μάνταλος δεν είναι απλώς ένας ποδοσφαιριστής με «γλυκές» μεταβιβάσεις. Είναι ένα παιδί που, πνευματικά και σωματικά, έχει περάσει πολλά, έχει «σκληρύνει», είναι γαλουχημένος έτσι ώστε να μην θολώσει όταν του έρθει η μπάλα και ο συμπαίκτης του κάνει κάθετη κίνηση, αλλά να στείλει το τόπι εκεί ακριβώς που πρέπει.

Πριν από λίγες μέρες, η πίεση ήταν στην ΑΕΚ, που σε δύο ντέρμπι είχε συγκεντρώσει μόλις έναν βαθμό. Πλέον, η σκυτάλη περνά στον Παναθηναϊκό. Είναι δύο ματς για τους «πράσινους», που καλούνται να βγάλουν το μέταλλο του πρωταθλητισμού και να δείξουν ότι μπορούν να ανταποκριθούν στην πίεση. Και στον Ολυμπιακό, επίσης, που 9 λεπτά πριν συμπληρωθεί το 90λεπτο με τον Άρη, ήταν στον έναν βαθμό από την κορυφή. Πιθανόν, αυτή η βδομάδα να καθορίσει για τα καλά φαβορί και αουτσάιντερ. Ενδέχεται όμως να αλλάξουν και πάλι οι ισορροπίες. Εδώ που φτάσαμε, η διαχείριση των αποτελεσμάτων, η ψυχολογία και οι ποιοτικές λύσεις παίζουν καθοριστικό ρόλο. Και η ΑΕΚ απέδειξε στην Τούμπα ότι «έχει» και τα τρία…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.