Ο καλός παίκτης φαίνεται από την πρώτη ματιά και δεν ψάχνει δικαιολογίες

Ο καλός παίκτης φαίνεται από την πρώτη ματιά και δεν ψάχνει δικαιολογίες

Ο καλός παίκτης φαίνεται από την πρώτη ματιά και δεν ψάχνει δικαιολογίες

bet365

Ο Βασίλης Βλαχόπουλος γράφει για την επίδραση του Βλάντιμιρ Νταρίντα στον Άρη και για τις δικαιολογίες που δεν θα επικαλεστεί ποτέ ένας καλός ποδοσφαιριστής.

Με αφορμή τα εξαιρετικά νούμερα του Βλάντιμιρ Νταρίντα στα πρώτα παιχνίδια του με τη φανέλα του Άρη, από περιέργεια, έριξα χθες μια ματιά στις επιδόσεις του στα πρώτα δέκα παιχνίδια του στην κάθε ομάδα από την οποία πέρασε. Μάλλον δεν είναι συμπτωματική η άμεση καθιέρωσή του. Η στατιστική απεικόνιση δεν είναι αρκετή για να περιγράψει το επίπεδο επίδρασής του στο παιχνίδι του Άρη – σε αυτή αναφέρθηκε και ο συμπατριώτης του Γιάκουμπ Μπράμπετς σε συνέντευξή του στην Τσεχία – γιατί η εικόνα είναι πιο ισχυρός μάρτυρας. Ακόμη όμως κι αν περιοριστούμε στους αριθμούς, έχει τρία γκολ και τρεις ασίστ. Καθόλου άσχημα για έναν νεοφερμένο ποδοσφαιριστή ο οποίος «προσλήφθηκε» για να βάλει σε μια τάξη τη μεσαία γραμμή των «κίτρινων», μέσα από την προσωπικότητα και την εμπειρία του, αλλά αυτός συνέβαλε στην επίλυση (ως ένα βαθμό) του προβλήματος στη δημιουργία και στο γκολ. Δηλαδή, έκανε πολλά περισσότερα πράγματα σε σύγκριση με την αρχική απαίτηση.

Η διαδρομή του στο ποδόσφαιρο αποδεικνύει ότι είναι κάτι που συνηθίζει. Ως 20χρονος πολλά προσδοκώμενος μέσος, εξίσου παραγωγικό ξεκίνημα (πέντε γκολ) είχε κάνει προ 12ετίας και στην Μπάνικ Σοκόλοφ, στο ξεκίνημα της επαγγελματικής καριέρας του. Δύο χρόνια αργότερα, βούτηξε στα βαθιά νερά του γερμανικού Πρωταθλήματος με τη φανέλα της Φράιμπουργκ. Στάθηκε άτυχος γιατί λόγω τραυματισμού έχασε τα πρώτα επτά παιχνίδια της Bundesliga αλλά όταν μπήκε στην 11αδα, δεν ξαναβγήκε ποτέ. Το ίδιο έγινε και στη Χέρτα Βερολίνου στην οποία παρέμεινε για μια επταετία. Εκεί μάλιστα δεν είχε να διαχειριστεί κακοτυχίες.

Η περίπτωση του Τσέχου επιβεβαιώνει έναν άγραφο κανόνα που διαχωρίζει ποδοσφαιριστές από… ποδοσφαιριστές. Ο «καλός» δεν χρειάζεται δικαιολογίες και χρόνο στην προσαρμογή του αλλά και στην αντίληψη του αγωνιστικού ρόλου του. Γιατί πατάει γερά στα πόδια του, έχει αυτοπεποίθηση αλλά και την ικανότητα διαχείρισης καταστάσεων. Με εννιά χρόνια προϋπηρεσίας στην Bundesliga, ο Νταρίντα μπήκε στο γήπεδο και αμέσως άρχισε να ξεχωρίζει σαν τη μύγα μες το γάλα. Στην πρόσφατη συνέντευξή του σε ΜΜΕ της πατρίδας του ρωτήθηκε για τα γκολ που σημείωσε με τους «κίτρινους» και γενικώς για το επίπεδο δημιουργικότητάς του. «Βλέποντας τις ελληνικές ομάδες διαπίστωσα ότι στην άμυνα δεν λειτουργούν πειθαρχημένα. Αν διαβάσεις σωστά τις άμυνες θα διαπιστώσεις ότι αφήνουν κενά κι αυτά προσπαθώ να εκμεταλλευτώ», είπε.

Ο Νταρίντα

Αυτό επιβεβαιώνεται από τους αριθμούς καθώς ο 32χρονος μετρά 16 τελικές προσπάθειες, είναι 4ος σε σουτ εντός μεγάλης περιοχής (13), πρώτος σε δοκάρια (3) και σταδιακά αναρριχείται στην κατηγορία και του αριθμού πασών. Προς το παρόν είναι στην 5η θέση με 90 έχοντας τα μισά ή και λιγότερα παιχνίδια από τους ποδοσφαιριστές που προπορεύονται στη σχετική λίστα.

Είναι φανερό εν τέλει ότι ανεξαρτήτως της εξέλιξης της φετινής χρονιάς, το μεγάλο κέρδος του Άρη είναι ότι ενόψει της επόμενης χρονιάς έχει τον ηγέτη που απελπισμένα έψαχνε στον άξονα της μεσαίας γραμμής. Τον box to box ποδοσφαιριστή, αυτόν που θα τρέξει χιλιόμετρα για να καλύψει ή να δημιουργήσει χώρους και θα πατήσει στην αντίπαλη περιοχή προσφέροντας στην ομάδα έναν έξτρα τρόπο έκφρασης στην επίθεση.

Υγ: Στην πρόσφατη συνάντησή του με τους ρεπόρτερ του Άρη, ο Ρόμπερτ Παλίκουτσα αποκάλυψε την αναζήτησή του για ομογενείς Έλληνες οι οποίοι (ως επί των πλείστων) αγωνίζονται σε Γερμανία, Αυστραλία και Ηνωμένες Πολιτείες. Μέσα σε αυτούς είναι και ο Νεκτάριος Τριάντης, ο 20χρονος στόπερ της Αδελαϊδα ο οποίος έπαιξε έξι παιχνίδια με την U20 της Αυστραλίας. Προσωπικά δεν είμαι αντίθετος αυτής της αρκεί όμως να αξιολογηθεί σωστά, πρώτα, το υλικό που διαθέτει η ομάδα. Για παράδειγμα, ο Χερμάν Μπούργος χρησιμοποίησε στα φιλικά παιχνίδια του περασμένου καλοκαιριού τον Κωνσταντίνο Τανούλη και πέραν της ικανοποίησής του, είπε ότι μαζί με τους υπόλοιπους πιτσιρικάδες, έχει προοπτική. Δηλαδή, ας κοιτάξει ο Άρης να δώσει ευκαιρίες στα παιδιά του όπως ο Τανούλης, ο Σγούρος, ο Χατζηιωάννου κ.α. ή τουλάχιστον ας βρει τον τρόπο να βεβαιωθεί αν στο μέλλον μπορούν να αποκτήσουν ρόλο στην επαγγελματική ομάδα

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Βλαχόπουλος
Βασίλης Βλαχόπουλος

Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία στα τελευταία χρόνια της… λαδόκολλας. Χάριν οικονομίας, το λευκό χαρτί χρησιμοποιούταν σε έκτακτες και ιδιαιτέρως σοβαρές καταστάσεις, ούτως ή άλλως ήταν δυσεύρετο. Πρόλαβε τη διαδικασία αποστολής των φαξ, αλλά και τις πρώτες συσκευές κινητής τηλεφωνίας με τη λαστιχένια κεραία που θύμιζαν στρατιωτικούς ασυρμάτους.

Παρακολουθεί όλες… τις μπάλες, αλλά η αδυναμία του είναι η πορτοκαλί, η σπυριάρα, λόγω της ειδοποιού διαφοράς μεταξύ ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Στο μπάσκετ ΠΑΝΤΑ κερδίζει ο καλύτερος. Στο ποδόσφαιρο, μπορεί να κερδίσει ο πιο τυχερός.

ΥΓ: Οσα χρόνια κι αν περάσουν, όσα περιοδικά κι αν πέσουν στα χέρια του, το «Τρίποντο» ήταν, είναι και θα είναι το κορυφαίο forever and ever.