Ο Αστέριος Θέμελης του ΠΑΟΚ Μόντρεαλ στο Gazzetta: «Έργο του Πουρλιοτόπουλου η επιτυχία των ακαδημιών, μετράμε πλέον 200 παιδιά στην ακαδημία»

Ο Αστέριος Θέμελης του ΠΑΟΚ Μόντρεαλ στο Gazzetta: «Έργο του Πουρλιοτόπουλου η επιτυχία των ακαδημιών, μετράμε πλέον 200 παιδιά στην ακαδημία»

Νότης Χάλαρης
Ο Αστέριος Θέμελης του ΠΑΟΚ Μόντρεαλ στο Gazzetta: «Έργο του Πουρλιοτόπουλου η επιτυχία των ακαδημιών, μετράμε πλέον 200 παιδιά στην ακαδημία»

bet365

Τα κλιμάκια του ΠΑΟΚ έχουν μετατραπεί σε ένα εργοστάσιο... ταλέντων και ο τεχνικός διευθυντής της «ασπρόμαυρης» ακαδημίας στο Μόντρεαλ μίλησε στο Gazzetta για την επιτυχία του Δικεφάλου.

«Είναι ένας νεαρός ποδοσφαιριστής που έχει πάρα πολύ ταλέντο. Μου αρέσει η κινητικότητα του στο γήπεδο, η δύναμη που έχει, το τρόπος που μπορεί να κουβαλήσει την μπάλα αλλά και να τρέξει στον κενό χώρο όπως και τα τελειώματά του είναι πολύ καλά. Είναι εξαιρετικός μέσα στην περιοχή και γνωρίζει πότε είναι το σωστό timing για τις επιλογές του. Έχει πολύ αυτοπεποίθηση σαν ποδοσφαιριστής και είναι ένας στράικερ που χρειάζεσαι στο χορτάρι. Το τι πρέπει να βελτιώσει θα το δούμε όταν αρχίσουμε προπονήσεις και εντοπίσουμε τι χρειάζεται για να πάει ακόμα πιο ψηλά».

Αυτά ήταν κάποια από τα λόγια του Φρανκ Κλόπας για τον Γιώργο Κούτσια στο Gazzetta, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωσή του από τη Chicago Fire, όπου βρίσκεται ως βοηθός προπονητή ο άλλοτε ποδοσφαιριστής των ΑΕΚ και Απόλλων Σμύρνης. Ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της Ελλάδας αλλά και από τις ακαδημίες του ΠΑΟΚ, που έκανε το επόμενο βήμα στην καριέρα του.

Ο 20χρονος φορ ωστόσο, δεν είναι το μοναδικό... παράδειγμα του Δικεφάλου καθώς από τις ακαδημίες του έχουν βγει τόσο ο Τζόλης που βρίσκεται στη Νόριτς όσο και οι Κουλιεράκης και Κωνσταντέλιας που εντυπωσιάζουν με την πρώτη ομάδα. Ο Στέφανος Τζίμας είναι το τελευταίο... πετράδι που γυάλισε καθώς έγινε ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία του κλαμπ, κάνοντας θρύψαλα το ρεκόρ του Κούδα μετά από 64 χρόνια (!).

Η ομάδα της Θεσσαλονίκης δεν περιορίζεται μόνο στην Ελλάδα, καθώς έχει δίκτυο ακαδημιών και στο εξωτερικό. Ανάμεσα σε αυτά, υπάρχει και αυτή στον μακρινό Καναδά και συγκεκριμένα στο Μόντρεαλ, η οποία μετράει κάτι παραπάνω από έναν χρόνο λειτουργίας.

Εκεί βρίσκεται ο παλαίμαχος τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ και νυν τεχνικός διευθυντής στην ακαδημία του Μόντρεαλ, Αστέριος Θέμελης ο οποίος είχε δει τόσο τον Κούτσια όσο και τον Τζίμα όταν ήταν στα μικρά κλιμάκια του συλλόγου, καθώς εκείνος έκανε την εκπαίδευση του πριν μετακομίσει στον Καναδά.

Ο 47χρονος προπονητής μίλησε στο Gazzetta και ανέλυσε τόσο τον επιλογή του 20χρονου φορ να συνεχίσει την καριέρα του στο MLS όσο και ποιος είναι ο στόχος του «Καναδού» ΠΑΟΚ μέσα από αυτό το project.

«Ταιριάζει 100% στο MLS ο Κούτσιας, σωματικά μοιάζει στον Λεβαντόφσκι ο Τζίμας»

- Πότε είδατε για πρώτη φορά τον Κούτσια εν δράση;

«Τον Κούτσια τον είχα δει όταν εκπαιδευόμουν στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ καθώς είχαμε έρθει σε συμφωνία για να αναλάβω στην ομάδα του εδώ στο Μόντρεαλ ως τεχνικός διευθυντής. Μέσα στη συμφωνία ήταν να περάσω από όλα τα τμήματα της ακαδημίας, να μιλάω με τους προπονητές, να βλέπω την εξέλιξη των παικτών και άλλα τέτοια. Αυτό που έκανα ήταν να μιλάω για παίκτες που είναι πιο εξελίξιμοι και έχουν προδιαγραφές για το μέλλον. Ο Κούτσιας βρισκόταν στην Κ17 και δεν θα ξεχάσω ένα γεγονός. Τον είχα δει να παίζει κόντρα στην Κ19 που ήταν ο Πάμπλο Γκαρσία προπονητής εκεί. Είχε γίνει ένα φιλικό και όπου έπαιζαν η Κ17 με την Κ19. Είχα ακούσει για ένα παιδί που πραγματικά κάνει τρομερά πράγματα στο γήπεδο. Αυτό που είδα ένα παιδί με στοιχεία στράικερ, δεν φοβόταν να μπει μέσα στις φάσεις. Σε εκείνο το παιχνίδι η Κ17 κέρδισε με δύο γκολ του Κούτσια και ένιωθα τόσο ενθουσιασμένος με αυτό που είδα. Το κατάλαβα από τότε ότι θα έχει την εξέλιξη που έχει»

- Σαν χαρακτήρας πώς είναι;

«Σαν χαρακτήρας, πίστεψε με, όταν ένα παιδί ξεχωρίζει και βλέπουμε ότι μπορεί να φτάσει στην πρώτη ομάδα, το δεύτερο πράγμα που ζητάμε εμείς οι προπονητές είναι να δούμε τι χαρακτήρες είναι. Επειδή εγώ δεν τον ξέρω προσωπικά, από τις πληροφορίες που πήρα από τους προπονητές του, από τον Γενικό Διευθυντή της ομάδας, μου είπαν ότι είναι ένα παιδί με χαρακτήρα που αρμόζει στο στυλ ότι έχει όλο το πακέτο. Είναι σεμνός, σέβεται τους προπονητές και τους συμπαίκτες του ενώ έχει φόκους στο 100% σε αυτό που θέλει να πετύχει και κάνει. Είναι αρκετά προσγειωμένος και είναι αυτό το πακέτο που ψάχνουμε».

- Τι σας άρεσε περισσότερο σε εκείνον;

«Αυτό που μου αρέσει πολύ σε εκείνον είναι πώς έχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για έναν σύγχρονο στράικερ. Είναι ταχυδυναμικός, έχει εξαιρετικά τελειώματα, είναι γρήγορος, χρησιμοποιεί και τα δύο του πόδια αλλά και το σώμα του για να καλύψει την μπάλα και να την κρατήσει. Έχει το ένστικτο του σκόρερ, διαβάζει το παιχνίδι και για εμένα προσωπικά, αν τα εξελίξει ακόμα περισσότερο τα στοιχεία που έχει, μπορεί να γίνει ο επόμενος φορ της Εθνικής Ελλάδας αλλά και να παίξει σε ομάδες εξωτερικού»

- Θεωρείτε πώς μπορεί να ταιριάξει στο MLS;

«Ο Κούτσιας μπορεί να ταιριάξει 100% στο πρωτάθλημα του MLS με τη Chicago Fire. Παρακολούθησα πολλά ματς πρωταθλήματος πέρσι και έτσι θεωρώ πως θα ταιριάξει απόλυτα, αρκεί να μπει στην κουλτούρα και την νοοτροπία που έχουμε στις ΗΠΑ. Δεν έχουμε διαφορά από την Ελλάδα αλλά είναι πιο αθλητικό και aggresive. Αλλά είναι αθλητικό κορμί και δεν τον φοβάμαι. Θεωρώ πως αν αρχίσει να σκοράρει όπως ο Φούντας, θα κάνει αξιόλογη πορεία».

- Θεωρείτε σωστή την επιλογή του MLS ή ήταν καλύτερο να παραμείνει στην Ευρώπη;

«Στη δεδομένη στιγμή, όταν σου έρχεται μία πρόταση από το MLS με καλές αποδοχές στο οικονομικό αλλά με το γεγονός ότι το ποδόσφαιρο εδώ αναπτύσσεται με τρελούς ρυθμούς, περιμένουμε το 2026 το Μουντιάλ κιόλας, όπου θα εκτοξευθεί το ποδόσφαιρο. Τους λείπουν κάποια στοιχεία τακτικά αλλά τα γήπεδα είναι απίθανα, υπάρχει αρκετός κόσμος που το παρακολουθεί και πιστεύω ότι αφού το οικονομικό είναι λυμένο, θεωρώ πως έκανε πολύ καλά που ήρθε στο MLS. Είναι σε πολύ καλή ηλικία και μπορεί να πάει μετά στην Ευρώπη και να παίξει εδώ σε υψηλό επίπεδο»

- Που οφείλεται αυτή η μεταμόρφωση του ΠΑΟΚ σε εργοστάσιο... ταλέντων;

«Υπάρχει ένα όνομα πίσω από την επιτυχία των ακαδημιών του ΠΑΟΚ και αυτός είναι ο Βαγγέλης Πουρλιοτόπουλος, ο οποίος έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης που βρίσκομαι εδώ στο Μόντρεαλ. Στηρίζει πολύ αυτό το πρότζεκτ αλλά είναι και ο ευεργέτης σε ότι ταλέντο υπάρχει αυτή τη στιγμή στο ελληνικό ποδόσφαιρο και στο εξωτερικό. Από τον Τζόλη μέχρι τον Λύρατζη, τον Κωνσταντέλια, τον Κούτσια. Και για τον Στέφανο Τζίμα και κρατήστε αυτό το όνομα καθώς τον είχα δει στην Κ15. Μπορεί να ακούγεται εγωιστικό, σίγουρα έχουν βοηθήσει οι προπονητές για να γίνει όλο αυτό αλλά επειδή γνωρίζω από πρώτο χέρι. Όλα αυτά τα παιδία έχουν προέλθει με μεγάλη προσπάθεια από τον Βαγγέλη Πουρλιοτόπουλο προσωπικά. Στο να πείσει αυτά τα παιδιά να έρθουν στον ΠΑΟΚ, έχει ανδρώσει αυτά τα παιδιά στις ακαδημίες. Θεωρώ πέρα από την προσωπική του επιτυχία, για όλα αυτά ο ΠΑΟΚ μπορεί να υπερηφανεύεται καθώς τη δεδομένη στιγμή στην Ευρώπη, ο Κωνσταντέλιας και ο Κουλιεράκης είναι από τα μεγαλύτερα ταλέντα. Με χαροποιεί καθώς και εμείς στο Μόντρεαλ δουλεύουμε σε αυτόν τον δρόμο και να μπορέσουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα. Έχουμε δρομολογήσει 2-3 παιδιά να ταξιδέψουν στη Θεσσαλονίκη το ερχόμενο καλοκαίρι. Αυτό που θέλουμε είναι στο άμεσο μέλλον, να στέλνουμε κάθε χρόνο παιδιά στον ΠΑΟΚ και να φτάσουν μέχρι την πρώτη ομάδα».

- Λίγα λόγια για τον Τζίμα που έγινε ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία του ΠΑΟΚ...

«Αυτό που ξεχώρισα στον Τζίμα από την πρώτη στιγμή, ήταν ο σωματότυπος του. Γεροδεμένο παιδί, ψηλός και ένα σώμα που ταιριάζει σε γνήσιο στράικερ. Από εκεί και πέρα ξέρει να το χρησιμοποιεί όπως πρέπει μέσα στην περιοχή αλλά και στο θέμα να κρατάει την μπάλα στα πόδια. Είναι σαν τον Λεβαντόφσκι το κορμί του και ταιριάζει στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Από εκεί και πέρα ως στοιχεία, με βάση την ηλικία του, όλα τα τα προσόντα είναι τόσο ανεπτυγμένα και δουλεμένα και θα τον βοηθήσει παραπάνω να πάρει λεπτά συμμετοχής και να αποκτήσει εμπειρία. Βρίσκεται ήδη στην πρώτη ομάδα, πέτυχε και το πρώτο του γκολ, μπαίνοντας στην ιστορία του ΠΑΟΚ ως ο νεότερος σκόρερ της ομάδας. Όπως δείχνουν τα πράγματα, ο Τζίμας έχει όλο το μέλλον μπροστά του. Μακάρι να συνεχίσει να ξεχωρίζει και σύντομα θα αποτελέσει μέλος της Εθνικής ομάδας».

«Στον Καναδά είναι 100 χρόνια μπροστά από την Ελλάδα...»

- Σαν τρόπος ζωής, πώς είναι εκεί στον Καναδά; Υπάρχουν προβλήματα με το χιόνι;

«Όλα λειτουργούν κανονικά. Υπάρχει παρά πολύ χιόνι αλλά έχει και τα ωραία του. Ποτέ δεν μπλοκάρουν οι δρόμοι. Όλα είναι σε μία σειρά. Υπάρχει τρομερή οργάνωση σε όλους τους τομείς και δεν μπορείς να πας κόντρα σε νόμους κλπ. Ότι κάνεις, το πληρώνεις. Ότι κάνεις προς όφελος του κράτους, όμως, αυτό είναι δίπλα σου και σε βοηθάει. Είναι 100 χρόνια μπροστά από εμάς»

- Πως ήταν η ποδοσφαιρική σας καριέρα και πώς προέκυψε να πάτε στον Καναδά; Ήταν δύσκολη απόφαση;

«Στην 20ετή καριέρα μου, θυμάμαι που έζησα μεγάλες στιγμές στον ΠΑΟΚ. Να κερδίζουμε την Άρσεναλ και να μας περιμένει ο κόσμος. Πέντε χρόνια εκεί και ήταν μεγάλο σχολείο. Ήμουν δίπλα σε ανθρώπους που είχα σε χαρτάκια, όπως Τουρσουνίδη, Μιχόπουλο κλπ. Ήμουν ΠΑΟΚ από μικρός και παρότι βρέθηκα ένα καλοκαίρι κοντά στην ΑΕΚ του Ντούσαν Μπάγεβιτς όταν ήμουν 18. Ήταν να κλείσω στην Ένωση αλλά άργησε να ολοκληρωθεί η μεταγραφή. Αν και ήταν κοντά στα δικά μου θέλω λόγω της ιστορίας της και ήταν σχεδόν δεδομένο ότι θα έκλεινα, πήγα στον ΠΑΟΚ. Έπαιξα σε ιστορικές ομάδες και έκανα μία μεγάλη καριέρα.

Μόλις έφτασε η ώρα της δύσης στην καριέρα μου, είπα πως δεν θέλω να ξανασχοληθώ με το ποδόσφαιρο. Έχω πάρει πρωτάθλημα σε όλες τις κατηγορίες εκτός από Super League. Ήμουν γεμάτος και είπα να μην ξανασχοληθώ. Και από το πουθενά, το 2013/14 προέκυψε να πάω σε μία σχολή προπονητικής, όπου στην αρχή δεν ήθελα να πάω αλλά εν τέλει το έκανα απλά για να δω. Εκεί είδα την άλλη μου… ζωή. Πέταξα όλα τα ποδοσφαιρικά μου και όταν πήγα εκεί, κόλλησα με την προπονητική, σαν μικρόβιο. Όλες μου τις σχολές τις πέρασα με την πρώτη και με υψηλούς βαθμούς. Για αυτό και ξεκίνησα νωρίς να προπονώ και ήρθε πρόταση από τον Λαγκαδά, στη Γ’ Εθνική.

Ήταν 15 ομάδες και οι οκτώ έπεφταν τότε. Όταν πήγα, στο πρώτο παιχνίδι, νικήσαμε τον Ηρακλή που είχε τερματίσει πρώτος τότε και έκανε την πρώτη ήττα από εμάς. Όταν σώθηκε η ομάδα, μου έκαναν πρόταση από την Παλαιοχώρα στη Κρήτη. Αναγκάσαμε τον Ιωνικό στην μοναδική ήττα του και με διπλό κιόλας. Η ομάδα έπεσε αλλά με ψηλά το κεφάλι καθώς είχαμε επτά 19χρονους και το εγχείρημα ήταν δύσκολο να παραμείνουμε στην κατηγορία, όταν στον όμιλο ήταν η Προοδευτική, ο Εθνικός κλπ. Και έτσι μετά πρόεκυψε η ΑΕΕΚ ΣΥΝΚΑ που ήταν ακόμα καλύτερη ομάδα. Φτάσαμε στα play off για να πάμε στη Β' Εθνική αλλά προέκυψε ο κορωνοϊός και εγώ είχα έρθει σε ρήξη με την διοίκηση και έφυγα.

Όταν ξεκίνησα την προπονητική, είχαμε έρθει με τους βετεράνους του ΠΑΟΚ στον Καναδά για να μας δουν. Είχαμε έρθει σχεδόν όλοι για τους ομογενής. Εγώ κράτησα κάποιες επαφές από εδώ και αυτοί συνέχισαν να παρακολουθούν τη δουλειά. Μόλις είδαν ότι έφυγα από τη ΣΥΝΚΑ, μου έστειλαν ένα μήνυμα για να μιλήσουμε. Ήξερα ότι ο συγκεκριμένος είχε φτιάξει μία ακαδημία του ΠΑΟΚ στο Μόντρεαλ. Όταν μου έκανε την πρόταση, μέσα μου σκεφτόμουν, πως είμαστε σε κορωνοϊό και είχα προτάσεις από Ατσαλένιο, Σπάρτη, Αιολικό, Ηρόδοτο.

Μπήκαμε σε μία διαδικασία συζήτησης αλλά δεν το πίστευα ότι θα μπορούσα να φύγω από την Ελλάδα. Είχα στόχο να προπονήσω Superleague 2. Ήρθαν στην Ελλάδα και ο ΠΑΟΚ με φώναξε για να μιλήσουμε. Δεν ήταν εύκολη απόφαση. Ήταν απόφαση ζωής. Έχω δύο παιδιά, είχα φτιάξει την οικογένειά μου. Δεν είναι εύκολο να «παρατάς» την οικογένεια σου. Λείπουν οι φίλοι, η οικογένεια. Αλλά μετά σκέφτεσαι τι πρέπει να κάνεις στις προπονήσεις και μπαίνεις σε έναν άλλο τρόπο ζωής. Δεν μετάνιωσα που ήρθα ούτε στιγμή»

«Έχουμε 200 παιδιά πλέον στην ακαδημία, κουράγιο στις οικογένειας των θυμάτων στα Τέμπη»

- Σας λείπει η Ελλάδα;

«Υπάρχει νοσταλγία για την Ελλάδα. Είναι πανέμορφη χώρα και θα έρθω τον Ιούνιο αλλά πρέπει να κάνεις και πράγματα που σε γεμίζουν. Χωρίς να είναι φιλοχρήματος. Να σε γεμίζει ηθικά και οικονομικά για να λειτουργείς ανάλογα. Να έχεις κάθε μέρα κίνητρο για να κάνεις πράγματα»

- Παρακολουθείτε το ελληνικό ποδόσφαιρο;

«Παρακολουθώ το ελληνικό ποδόσφαιρο. Βλέπω τις εξελίξεις υπάρχουν και μακάρι να είναι προς το καλύτερο αλλά κάποιοι δεν θέλουν να το αφήσουν να πάει μπροστά και είναι κρίμα για υπάρχει ταλέντο. Θεωρώ ότι δύσκολα θα αλλάξουν πράγματα. Πάντα θα μαλώνουν μεταξύ τους δίχως λύσεις και όλα θα είναι εις βάρος του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα. Και για αυτούς που το αγαπούν. Εμείς είμαστε ευλογημένοι που κάναμε το παιχνίδι, επάγγελμα. Πληρώνομαι για κάτι που αγαπάω. Δεν καταλαβαίνω πως περνάει η ώρα. Δεν σε αφήνουν στην Ελλάδα να το χαρείς. Γιατί όταν περνούν οι μήνες και δεν έχεις έσοδα, μπαίνουν ερωτηματικά που δεν θα ήθελες να μπουν. Κάνουν κακό σε αυτούς που αγαπούν το ποδόσφαιρο. Η εικόνα της Εθνικής τα λέει όλα. Είναι ο καθρέφτης μας».

- Ποια είναι η σημερινή κατάσταση του ΠΑΟΚ Μόντρεαλ;

«Βαδίζουμε στον ένα χρόνο και κάτι με πάρα πολλές δυσκολίες. Ξεκινήσαμε με μηδέν παιδιά και ήταν πολύ δύσκολο για να τον «Καναδό» ΠΑΟΚ καθώς εδώ είναι άγνωστες οι περισσότερες ομάδες της Ευρώπης. Καταφέραμε μέσα από σκληρή δουλειά, να ξεπεράσουμε τα 200 παιδιά και η καθημερινότητά μας είναι γεμάτες από προπονήσεις. Δεν έχουμε πλέον ώρες να βάλουμε παραπάνω παιδιά. Από την άλλη τη δεδομένα στιγμή, έγινε αυτό το μεγάλο δυστύχημα στα Τέμπη και θα ήθελα να στείλω μέσα από εδώ τα συλλυπητήρια όλων μας στις οικογένειες των θυμάτων. Μπορεί να μας χωρίζουν πολλά χιλιόμετρα από την Ελλάδα όμως και εμείς νιώθουμε όλο αυτό που έχει γίνει και από την πλευρά του ως τεχνικός διευθυντής θα ήθελα να δώσω κουράγιο. Μακάρι να είναι το τελευταίο τόσο δυσάρεστο γεγονός».

@Photo credits: Από τα social media του ΠΑΟΚ Μόντρεαλ

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα