Γιώργος Κούτσιας: Από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας στην «πόλη του Τζόρνταν»!

Γιώργος Κούτσιας: Από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας στην «πόλη του Τζόρνταν»!

Σταύρος Σουντουλίδης Σταύρος Σουντουλίδης
Γιώργος Κούτσιας: Από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας στην «πόλη του Τζόρνταν»!

bet365

Ο Σταύρος Σουντουλίδης βρίσκει την αφορμή, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, να αναφερθεί στο άκρως επιτυχημένο πρότζεκτ των Ακαδημιών του ΠΑΟΚ και στο παρασκήνιο της πώλησης του Γιώργου Κούτσια στους Chicago Fire.

Οι Ακαδημίες του ΠΑΟΚ είναι ένα ελληνικό και υγιές οικοδόμημα με σαφή προοπτική, το μάξιμουμ της θετικής ενέργειας όλου του κλαμπ, που πριν από μερικά χρόνια με εντολή του Ιβάν Σαββίδη πήρε την κεφαλαιώδη απόφαση να στρέψει το βλέμμα προς το μέλλον και τη ρότα του προς τα εμπρός.

Επί Ιβάν Σαββίδη, οι «ασπρόμαυρες» Ακαδημίες είναι έτη φωτός μπροστά απ’ τη δεύτερη καλύτερη στην Ελλάδα. Είναι το απόλυτο success story. Το δείχνουν τα αποτελέσματα της στοχευμένης δουλειάς, η δημιουργία υπεραξίας, οι τίτλοι, οι πωλήσεις.

Γι’ αυτό και στην περίπτωση της πώλησης του Γιώργου Κούτσια, η πώληση στους Chicago Fire, δεν είναι θα είναι ακόμη μια απλή «μπίζνα», που θα φέρει στο ταμείο της ομάδας 2,5 με 3 εκατομμύρια ευρώ. Αποτελεί άλλη μια καλή ένδειξη ότι, για όλη την περιρρέουσα γκρίνια, το είδος «Έλληνας ποδοσφαιριστής» πηγαίνει μπροστά. Οι γενιές πηγαίνουν μπροστά. Ακολουθεί, η καθεμιά, την εξέλιξη του χώρου της.

Για τον ΠΑΟΚ οι Ακαδημίες του είναι πετυχημένο πρότζεκτ. Γιατί προτού έρθει στο προσκήνιο για τα καλά ο 19χρονος Γιώργος Κούτσιας να μας απασχολήσει με την πώληση του σ’ ένα από τα πλέον εξελίξιμα πρωταθλήματα του κόσμου, όπως είναι το MLS, είχαν προηγηθεί κι άλλα παιδιά που βγήκαν μέσα από τα σπλάχνα του συλλόγου. Ο Σταφυλίδης (€1.500.000). Ο Κουλούρης (€3.500.000). Ο Πέλκας (€2.200.000). O Τζόλης (€13.000.000). Τώρα ο Κούτσιας (2.500.000). Θα ακολουθήσει ο Κωνσταντέλιας που εδώ και μέρες κάνει διαδοχικά «λίμιτ απ» και ο «θόρυβος» γύρω του φαίνεται να έχει ανάψει για τα καλά. Ο Κουλιεράκης. Ο Τζίμας και έπονται κι άλλα ταλαντούχα παιδιά. Όλοι τους προέκυψαν και προκύπτουν μέσα από την παραγωγική διαδικασία. Τον στόχο, το όραμα, τη φιλοδοξία.

Οι πωλήσεις δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα στο ποδόσφαιρο, ωστόσο στον ΠΑΟΚ (του Σαββίδη) έχουν βρει τον τρόπο να εξελίξουν το πρότζεκτ των υποδομών και η επένδυσή να έχει πιάσει τόπο. Τα πρότζεκτ, δεν τα αποφασίζει κανένας προπονητής. Ο προπονητής τα εκτελεί. ‘Η δεν τα εκτελεί. Τα πρότζεκτ, τα αποφασίζει η ιδιοκτησία και η εκάστοτε διοίκηση.

Το διπλό δέλεαρ για έναν 19χρονο

Γιώργος Κούτσιας

Ο 19χρονος, πια, Γιώργος Κούτσιας, γεννημένος στις 8 Φεβρουαρίου του 2004, μπορεί να μην παίζει μπάσκετ αλλά ποδόσφαιρο, όμως, σύντομα θα έχει την ευκαιρία να βρεθεί στο Σικάγο και τα παλιά (μπασκετικά) λημέρια του Μάικλ Τζόρνταν

Το νεαρό «αετόπουλο» ετοιμάζεται τις βαλίτσες για το ταξίδι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και την «πόλη των ανέμων», καθώς το θέμα της πώλησης του στους Chicago Fire, ομάδα του αμερικάνικου MLS έχει μπει στην τελική ευθεία του. Ο μικρός από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας, που σε ηλικία 8 ετών εντάχθηκε στις «ασπρόμαυρες» ακαδημίες, είναι παθιασμένος με το ποδόσφαιρο. Το αποδεικνύει με τα γκολ του και τη γενικότερη στάση του απέναντι στο ίδιο το άθλημα. Στα μάτια πολλών συνεχίζει να είναι ένα «success story», έστω κι αν στον ΠΑΟΚ δεν κατόρθωσε, για πολλούς και διαφόρους λόγους που του γνωρίζει καλύτερα πρώτα ο ίδιος, να κερδίσει την εμπιστοσύνη των προπονητών της πρώτης ομάδας.

Ο Αμπέλ Φερέιρα ήταν αυτός που του άνοιξε την πόρτα για τη μετάβαση από τις ακαδημίες στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, αλλά ποτέ δεν τον είχε ψηλά στις επιλογές του, έστω κι αν επί των ημερών του έκανε ντεμπούτο με την «ασπρόμαυρη» φανέλα και σε ηλικία 16 ετών, 7 μηνών και 11 ημέρων μπήκε στο top-3 των νεότερων ποδοσφαιριστών, που έχουν αγωνιστεί με τον ΠΑΟΚ κι ο νεότερος που παίζει τα πέντε τελευταία χρόνια στην Σούπερ Λιγκ. Ακολούθησε η συνεργασία με τον Πάμπλο Γκαρσία και με τον Ραζβάν Λουτσέσκου πριν έρθει ο δανεισμός του στον ΝΠΣ Βόλος, όπου μέχρι τώρα έχει καταγράψει 22 συμμετοχές με 4 γκολ και 1 ασίστ. Με την πρώτη ομάδα του «Δικεφάλου» έπαιξε σε 12 παιχνίδια, πέρσι αγωνίστηκε σε 16 ματς με τον ΠΑΟΚ Β πετυχαίνοντας 10 γκολ, πρωταθλητής με την Κ19 και την Κ17.

Ραζβαν Λουτσέσκου-Γιώργος Κούτσιας

Για να πάει δανεικός στην ομάδα του Βόλου υπέγραψε το καλοκαίρι νέο συμβόλαιο με ποσό - ρεκόρ (250.000 Ευρώ) για την ηλικία του και τώρα ετοιμάζεται να υπογράψει τετραετές συμβόλαιο με την ομάδα του Σικάγο, που με την ολοκλήρωσή του θα του έχει αποφέρει 2.000.000 Ευρώ δίχως τα μπόνους. Αυτός ήταν ο ένας από τους δύο λόγους που έκαναν τον 19χρονο επιθετικό να κάνει σαν τρελός μπροστά στην προοπτική της μεταγραφής. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το πρότζεκτ που ακολουθούν στο Σικάγο και φέρει την υπογραφή του Τζορτζ Χέιτζ, ο οποίος έχει το «know-how» από την εξαιρετική δουλειά που είχε κάνει για πολλά χρόνια στη Βασιλεία.

Ο Ελβετός αθλητικός διευθυντής ήταν αυτός που πίεσε για την απόκτηση του Γιώργου Κούτσια. Λίγους μήνες προτού ο ΠΑΟΚ συμφωνήσει με τον Όλαφ Ρέμπε για τον αντίστοιχο ρόλο, είχε έρθει στη Θεσσαλονίκη και συζήτησε με την οικογένεια Σαββίδη για να αναλάβει τα καθήκοντα του αθλητικού διευθυντή. Είδε τον Κούτσια σ’ ένα παιχνίδι της Εθνικής Νέων με την Ελβετία, έμαθε πράγματα για εκείνον και έκτοτε τον παρακολουθούσε. Τώρα, τον παίρνει στο Σικάγο ως βασικό φορ της ομάδας και θέλει να τον έχει στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος στις 4 Μαρτίου όταν θα υποδεχθεί στο χωρητικότητας 61,5000 θέσεων «Soldier Field» τη New York City FC.

Όταν έφτασε μια ανάσα από την Ίντερ

Γιώργος Κούτσιας

Το καλοκαίρι του 2020 ο Γιώργος Κούτσιας είχε αποφασίσει να δοκιμάσει την τύχη του στο εξωτερικό. Για να ακριβολογούμε, δεν το είχε απλά αποφασίσει, αλλά ήταν με το διαβατήριο στο χέρι και με το ένα πόδι είχε περάσει, ήδη, την Αδριατική με τελικό προορισμό το Μιλάνο και την Ιντερ.

Οι συζητήσεις με τους «νερατζούρι» ήταν προχωρημένες σε μια εποχή που η ομάδα του Μιλάνου είχε ανοίξει παρτίδες με τις «ασπρόμαυρες» ακαδημίες και αποκτώντας το ίδιο διάστημα από τον ΠΑΟΚ τον ταλαντούχο τερματοφύλακα, Νίκο Μπότη, ο οποίος μιλώντας πρόσφατα στο Gazzetta αποθέωσε κι αυτός τις «ασπρόμαυρες» ακαδημίες!

Με αρκετό κόπο και πολλές συζητήσεις οι άνθρωποι του «Δικεφάλου» κατάφεραν να αλλάξουν την άποψη της οικογένειας και να βάλουν ένα «στοπ» στο ταξίδι προς την Ιταλία. Δυόμιση χρόνια αργότερα, η πόρτα για το ταξίδι σ' έναν κανούργιο και λαμπερό κόσμο άνοιξε για τον 19χρονο επιθετικό, που καλείται αυτή τη φορά να αρπάξει την ευκαιρία απ' τα μαλλιά...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.