Σαλερνιτάνα: Παραμονή Πρωτοχρονιάς μετρά αντίστροφα για την παραμονή της

Σαλερνιτάνα: Παραμονή Πρωτοχρονιάς μετρά αντίστροφα για την παραμονή της

Κωνσταντίνος Κωλαΐτης
Σαλερνιτάνα: Παραμονή Πρωτοχρονιάς μετρά αντίστροφα για την παραμονή της

bet365

Όταν ο κόσμος θα εύχεται τα πρώτα «Καλή χρονιά», η Σαλερνιτάνα θα είναι εκτός Serie A και οι οπαδοί της θα το πανηγυρίζουν. Εκτός αν βρεθεί αγοραστής μέσα στις τελευταίες 48 ώρες του 2021.

«5, 4, 3, 2, 1». Ποδαρικό με το δεξί. Ευχές για ευτυχισμένο το 2022. Τα καθιερωμένα εθιμοτυπικά λίγο-πολύ γνωστά και συγκεκριμένα σε όλον τον πλανήτη για την υποδοχή του νέου χρόνου. Κι έτσι θα τον υποδέχονταν και στο Σαλέρνο, στην ακτή του πολύχρωμου και πανέμορφου Αμάλφι, όπου έχει έδρα η Σαλερνιτάνα. Η φετινή παραμονή Πρωτοχρονιάς, όμως, δεν μοιάζει με όλες τις άλλες. Ισοδυναμεί με ψυχοφθόρο «θρίλερ». Κάθε δευτερόλεπτο που θα περνά στη διάρκεια της αντίστροφης μέτρησης και λιγότερη άμμος στην κλεψύδρα για τη σωτηρία της νεοφώτιστης ομάδας, για την παραμονή στη Serie A.

Στο τέλος του πρώτου γύρου, η Σαλερνιτάνα είναι ουραγός με 8 βαθμούς και στο -8 από την έξοδο της επικίνδυνης ζώνης. Αυτός, όμως, δεν είναι ο λόγος για τον οποίο κινδυνεύει να υποβιβαστεί από την 1η Ιανουαρίου. Το ενδεχόμενο ήταν ορατό εδώ και καιρό και οι όροι ξεκάθαροι: βρείτε αγοραστή, ή αποχωρείτε από την κατηγορία.
Η ομάδα που ανέβηκε από το πουθενά, κόντρα σε κάθε προγνωστικό στα «σαλόνια» από τη Serie B, η ομάδα που έκανε το «μπαμ» με την απόκτηση του 39χρονου Φρανκ Ριμπερί, βρέθηκε αμέσως στο προσκήνιο για το ιδιοκτησιακό της καθεστώς το περασμένο καλοκαίρι. Από την πρώτη στιγμή που εξασφάλισε την άνοδο, η ιταλική Ομοσπονδία (FIGC) προαισθάνθηκε ότι θα υπάρξει κώλυμα, καθώς ιδιοκτήτης της ομάδας είναι ο ιδιοκτήτης της Λάτσιο, Κλαούντιο Λοτίτο μαζί με τον κουνιάδο του, Μάρκο Μετσαρόμα.

Η σύνδεση με δύο συλλόγους από τον ισχυρό άνδρα των Λατσιάλι είχε καταστήσει αμφίβολη τη συμμετοχή της Σαλερνιτάνα στο φετινό πρωτάθλημα. Αρχικά, η FIGC και ο πρόεδρός της, Γκαμπριέλε Γκραβίνα, έδωσαν διορία 30 ημερών για την πώληση του κλαμπ. Κονσόρτιουμ από το Λουξεμβούργο και τη Μέση Ανατολή περιορίστηκαν σε απλό ενδιαφέρον, η φερόμενη πρόταση του Ιταλού ιδιοκτήτη της Λιντς, Αντρέα Ραντριτσάνι, ύψους 26 εκατομμυρίων ευρώ απορρίφθηκε καθώς απείχε κατά πολύ από την αντικειμενική αξία του κλαμπ και με το τέλος της διορίας αυτό παρέμεινε στα χέρια του Λοτίτο και του Μετσαρόμα. Παρ' όλα αυτά, η ομάδα πήρε κανονικά θέση στην αφετηρία της 1ης αγωνιστικής. Ο Γκραβίνα αποφάσισε τελικά να οριστεί προσωρινή διοίκηση και η ομάδα να τεθεί σε καθεστώς οικονομικής διαχείρισης, με τη διορία για την πώληση να παίρνει παράταση μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2022.

Ο Λοτίτο έπαψε να έχει λόγο και ανάμειξη στα πράγματα. Οι μήνες πέρασαν χωρίς την παραμικρή θετική εξέλιξη στη διαδικασία εύρεσης αγοραστή. Στο πρόσφατο συμβούλιο των μετόχων της ιταλικής Λίγκας νωρίτερα μέσα στον Δεκέμβριο, κατατέθηκε αίτημα προς τη FIGC για νέα παράταση, ώστε η Σαλερνιτάνα να βγάλει τη σεζόν στην 1η κατηγορία και να μη μείνει με 19 ομάδες το πρωτάθλημα. Γεγονός που θα προξενούσε προβλήματα και με τα τηλεοπτικά δικαιώματα λόγω των 20 αγώνων της που θα χάνονταν από το συνολικό πακέτο: οι 19 του β' γύρου, καθώς και το τελευταίο του α΄ γύρου κόντρα στην Ουντινέζε, για το οποίο η Σαλερνιτάνα δεν ταξίδεψε ποτέ λόγω απαγορευτικού της υγειονομικής αρχής και κινδυνεύει να το χάσει στα χαρτιά.

Λοτίτο

Ωστόσο, η απάντηση ήταν αρνητική. Όχι άλλη παράταση: «Ένας τόσο μεγάλος σύλλογος αξίζει να προχωρήσει παρακάτω. Ελπίζουμε να βρεθεί γρήγορα η λύση. Η μόνη σανίδα σωτηρίας είναι ένας νέος ιδιοκτήτης που θα μπορεί να παρέχει συνέπεια και σταθερότητα στο project». Ο Γκραβίνα δεν κάνει πίσω και το πιο αξιοπερίεργο της υπόθεσης είναι ότι ούτε οι οπαδοί της Σαλερνιτάνα επιθυμούν να κάνει. Οι οργανωμένοι της Curva Nord των «Ιππόκαμπων» ζητούν εδώ και χρόνια την αποχώρηση του Κλαούντιο Λοτίτο από τον σύλλογο και δηλώνουν έτοιμοι να υπομείνουν ακόμα μια «βουτιά» στα τοπικά, αρκεί να ξεφορτωθούν τον ταπεινωτικό ζυγό του ισχυρού άνδρα της Λάτσιο.

«Γκραβίνα, τήρησε την υπόσχεσή σου! Και στα ερασιτεχνικά, και στην τέταρτη κατηγορία, και σε γήπεδα στη μέση του πουθενά. Για μας η Σαλερνιτάνα δεν ανήκει σε κατηγορίες», έγραφε το πανό των οπαδών στο «Stadio Arechi», στη διάρκεια της ήττας με 5-0 από την Ίντερ.

Πόσες είναι, λοιπόν, οι πιθανότητες να λυτρωθεί η Σαλερνιτάνα στο... παρά ένα του 2021 και της διορίας της; Ελάχιστες, αναμφίβολα. Όπως αποκάλυψε η «Gazzetta Dello Sport» στο φύλλο της Δευτέρας (27/12), αναμένονται δύο προτάσεις, από επιχειρηματικούς ομίλους της Ρώμης και του Τορίνο. Η «μάχη» με τον χρόνο, ωστόσο, είναι αδυσώπητη και πλέον ακόμη κι ο Νο1 υπέρμαχος για την παραμονή υποστηρικτής της δεν πιστεύει στο «θαύμα».

Αν το 2022 δεν συνοδευθεί από θαύματα και η επιχείρηση «πώληση» μείνει στη μέση, τότε η Σαλερνιτάνα θα κάνει restart πιθανότατα από τη Serie C. Το έσχατο επίπεδο της επαγγελματικής πυραμίδας στην Ιταλία. Όλα τα φετινά αποτελέσματά της στη Serie A θα ακυρωθούν και η ομάδα της Καμπανίας θα δοκιμαστεί σκληρά. Το σίγουρο είναι ότι κανείς οπαδός, καμία ομάδα δεν θα ήθελε να βρίσκεται στη θέση της Παραμονή Πρωτοχρονιάς...

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image
 

SERIE A Τελευταία Νέα