Πογέτ: «Περιμένω να μου ανανεώσουν το συμβόλαιο και να αρχίσω να μιλάω ελληνικά» 

Ο Πογέτ

bet365

Ο ομοσπονδιακός μας τεχνικός, Γκουστάβο Πογέτ, μίλησε στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ για τη θητεία του στην Εθνική μας ομάδα αλλά και τη συνέχεια και το τι περιμένει.

Ο Γκουστάβο Πογέτ μίλησε στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ και την εκπομπή «Τελευταία Σελίδα», μιλώντας όχι μόνο για την Εθνική Ελλάδας, αλλά και για την ΑΕΚ και τη ζωή στην Ελλάδα.

Ο έμπειρος τεχνικός επισήμανε για:

Το εάν συμφωνεί στη φράση 'τέλος καλό όλα καλά' και τον χαρακτήρα του: Συμφωνώ απόλυτα και ελπίζω να πάνε όλα καλά τον Μάρτιο. Όχι, δεν θα άλλαζα τίποτα από τον εαυτό μου. Ο μόνος που λέω 'όχι' είμαι εγώ. Το 'όχι' είναι όχι. Δεν αλλάζει.

Το επιτελείο του στο ματς με τη Γαλλία: Ήταν μια ευκαιρία να δω το staff μου. Το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό.

Το εάν έπαιξαν και για αυτόν οι παίκτες του: Θέλω να πιστεύω ότι έπαιξαν - και - για μένα (οι παίκτες του). Από τη συνάντηση που είχαμε και τη σχέση που έχουμε αναπτύξει πιστεύω ότι έπαιξαν για μένα.

Τη σύνδεση της Ελλάδας με την Ουρουγουάη: Όπως ζείτε έντονα εδώ τα ντέρμπι τα ζούμε και στην Ουρουγουάη. Με ντέρμπι όπως της Νασιονάλ με την Πενιαρόλ. Πάντα ένιωθα ότι θα γυρνούσα στην Ελλάδα. Μου ταιριάζει πολύ το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Την ΑΕΚ: Το λάθος που έκανα (στην ΑΕΚ) ήταν να είμαι πολύ Βρετανός. Πολύ επαγγελματίας. Πριν καν τελειώσει το συμβόλαιό μου είχα ενημερώσει ότι θα αποχωρήσει και αυτό δεν άρεσε στο boss (αφεντικό). Είχαμε κάνει διαπραγματεύσεις αλλά απείχαμε πολύ. Είχα μία πολύ αγγλική άποψη. Είχα επικοινωνήσει νωρίτερα στον σύλλογο ότι θα αποχωρήσω. Αυτό τώρα δεν το κάνω. Έχω συμβόλαιο μέχρι τον Μάρτιο. Σίγουρα είναι και κάποια πράγματα ιδιωτικά.

Το εάν θα γύριζε στην ΑΕΚ: Δεν το ξέρω (εάν θα γυρίσει κάποτε στην ΑΕΚ επειδή η Εθνική παίζει στην OPAP Arena). Γιατί για παράδειγμα εμένα η πρώτη μου πρόταση ήταν να παίξουμε στη Λεωφόρο. Όταν το είπα τότε μου είπαν την ιστορία με τον Ότο. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με το γήπεδο αλλά θα θέλαμε και το πέταλο ανοιχτό. Τώρα γνωρίζω κάποια πράγματα περισσότερο.

Το κατά πόσον η σύζυγός του ήταν θετική στην επιστροφή στην Ελλάδα: Η γυναίκα μου μου είπε 100% 'πάμε στην Ελλάδα' αλλά με έναν όρο: 'πάμε στη Γλυφάδα'. Είναι ένα μέρος που θα μου άρεσε να μείνω για όλη μου τη ζωή. Όλη η γειτονιά με φωνάζει κόουτς. Μετά τον Βόλο μου έλεγαν όλοι 'ο προπονητής της Εθνικής ομάδας'.

Την εξέλιξή του: Ναι, είμαι πιο ώριμος και πιο σοφός. Περιμένω να μου ανανεώσουν το συμβόλαιο και να αρχίσω να μιλάω ελληνικά. Η πρώτη λέξη που έμαθα στην Ελλάδα ήταν 'αύριο'.

Τον Τσε Γκεβάρα: Η δική μου γενιά μεγαλώσαμε με τον Τσε Γκεβάρα. Ως ένα πολύ σημαντικό σύμβολο.

Τους πολέμους: Δεν μου αρέσει καθόλου η πολιτική. Και δεν είναι θέμα άποψης. Πραγματικά είναι τρομερά προβλήματα αυτά που δημιουργεί η πολιτική.

Το τι τον 'τρελαίνει' στο ελληνικό ποδόσφαιρο: Στο ελληνικό ποδόσφαιρο η πολιτική. Όλοι μαζί. Προσοχή εδώ. Εγώ θαυμάζω πολύ τον πρόεδρο της ΕΠΟ. Είναι μεγάλο πρόβλημα η πολιτική και δεν γίνεται να συνεχίζεται. Ένα πράγμα είναι επίσης το πώς παρκάρουν τα αυτοκίνητα. Δεν παρκάρουν. Απλά 'πετάνε' το αυτοκίνητό τους.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο: Αισθάνθηκα άσχημα να βλέπω την Εθνική να παίζει στο ΟΑΚΑ με τόσο λίγο κόσμο. Οπότε ένας στόχος ήταν να αρχίσουμε να νικάμε για να ενώσουμε τον κόσμο και νομίζω έχουμε ήδη δει διαφορά σε αυτό το κομμάτι της σύνδεσης με τον κόσμο. Ανυπομονώ και μετράω μέρες για τα παιχνίδια του Μαρτίου. Και εάν μου ανανεώσουν το συμβόλαιο μετά τον Μάρτιο θα μιλήσω για όλα. Για το προπονητικό κέντρο και για το γήπεδο που τώρα είναι κλειστό (Άγιο Κοσμά). Θα μιλήσω για όλα.

Το εάν θα ήθελε συνάντηση με τους προπονητές των μεγάλων ομάδων ή των ομάδων ή τους προέδρους: Με τους προπονητές ήδη μιλάμε. Με προέδρους ίσως με 2 ή 3. Ναι θα ήθελα. Δεν ξέρω εάν πολύς κόσμος θα ήθελα να το κάνω. Θα ήθελα να κάτσουμε στο τραπέζι για να μιλήσουμε για ποδόσφαιρο και όχι για πολιτική.

Την αγκαλιά και τη συζήτηση με τον Ντεσάν: Ναι μου το το είπε και μένα (ο Ντεσάν) ότι δεν έκατσα στον πάγκο για να τον αντιμετωπίσω.

Το Καζακστάν: Το σημαντικό είναι ότι βρήκαμε τρόπο να καταλάβουμε και να ενσωματώσουμε την ταυτότητά μας. Θα πρέπει να αλλάξουμε κάποια πράγματα. Τρέφουμε σεβασμό για το Καζακστάν. Επειδή έχουμε ήδη κατεβάσει ματς στον υπολογιστή και τα αναλύουμε και θα παίξουμε με το καλύτερο δυνατό σύστημα.

Τις κλήσεις και το εάν είχε παρεμβάσεις: Ποτέ κανείς δεν μου έχει επιβάλλει καμία κλήση. Δεν θα είχε πιθανότητα. Το μόνο που μου έτυχε ήταν παράπονα κάτω από το τραπέζι. Εγώ πάντα λέω ότι εάν υπάρχει κάποια αμφιβολία μπορεί να με καλέσουν (όποιος θέλει). Όσον αφορά στον Φορτούνη εγώ δεν έχω να κάνω κάποιο παραπάνω σχόλιο για την απόφασή του. Για τις κλήσεις το πιο σημαντικό είναι τα χαρακτηριστικά του παίκτη. Το πιο σημαντικό είναι να καταλάβουν τη φιλοσοφία μου και το τι ευθύνη έχουν παίζοντας στην Εθνική. Εάν γυρίζουμε τον χρόνο πίσω δεν είχα ποτέ δεύτερες σκέψεις για τις κλήσεις μου. Εμένα με ευχαριστεί η πίεση. Υπεύθυνος πάνω απ' όλα είμαι εγώ. Εγώ θα πάρω τις αποφάσεις που είναι πιο καλές για μένα. Εγώ είμαι αυτός που παίρνω τις αποφάσεις και έχω την ευθύνη αλλά δεν δέχομαι πίεση (εννοεί για το θέμα των κλήσεων). Ποτέ κανείς δεν μου τηλεφώνησε να μου ζητήσει το οτιδήποτε.

Το τι δεν πήγε καλά με τον Φορτούνη: Δεν υπάρχει κάτι παραπάνω. Ούτε... ανακάτεμα με την κουτάλα. Εγώ τον κάλεσα τον Μάρτιο αλλά μετά τον Ιούνιο δεν τον κάλεσα και του τηλεφώνησα να του πώ το γιατί. Μετά τον Σεπτέμβριο μου τηλεφώνησε για το ότι σταματά. Τον Κώστα φέρνουμε σε δύσκολη θέση τώρα. Είναι άδικο γιατί πήρε μία απόφαση. Κανένα θέμα ανταγωνισμού δεν υπήρχε με Μπακασέτα και Φορτούνη. Είναι 2 εξαιρετικοί επαγγελματίες. Εμένα δεν μου έδωσε καθόλου την εντύπωση ο Φορτούνης ότι δεν αντέχει την πίεση. Γιατί την κάνετε σε μένα την ερώτηση; Ο Κώστας πήρε την απόφαση. Στον Κώστα πρέπει να κάνετε την ερώτηση. Υπάρχουν παίκτες όπως ο Τζόρνταν που βγήκαν από το παιχνίδι και γύρισαν. Ναι η αγκαλιά μου είναι πάντα ανοιχτή. Έχουμε μία εξαιρετική σχέση. Με πήρε τηλέφωνο πριν ανακοινώσει την απόφασή του. Ναι γιατί όχι (εάν θέλει να γυρίσει); Είναι απόφασή του.

Τον Κωνσταντέλια και το γιατί έπαιξε με Νέα Ζηλανδία ως βασικός και όχι με Γαλλία: Πάντα ψάχνουν για προβλήματα που δεν υπάρχουν. Εγώ έχω εξαιρετική σχέση και με τον κόσμο του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ. Προσπαθούν να δημιουργήσουν προβλήματα με ψέμματα. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Εγώ είμαι ο προπονητής και φτιάχνω την ομάδα. Είναι λίγο σύνθετο να το πω αυτό (για τον Κωνσταντέλια και σε σχέση με το τι πρέπει να κάνει). Έχει ορισμένα χαρακτηριστικά εξαιρετικής ποιότητας που πρέπει να εξελίξει.

Τον Φαν'τ Σχιπ και εκτός από τον Μπακασέτα ποιοι άλλοι παίκτες τον έκαναν περήφανο: Όχι, δεν έχω μιλήσει με τον κ. Φαν'τ Σχιπ. Ως αρχηγοί υπάρχουν διάφοροι. Πολύ σημαντικός για μένα είναι ο Τζαβέλλας. Είναι ο ρόλος του στην ομάδα... Αλλά είμαστε γκρουπ πολύ σημαντικό. Οι αρχηγοί μας είναι πολύ σημαντικοί. Εξαιρετικοί αρχηγοί και πολύ καλοί χαρακτήρες: Μάνταλος, Μπακασέτας, Βλαχοδήμος, Κουρμπέλης, Τσιμίκας, Μπουχαλάκης, Μπάλντοκ...

Τις επιλογές του σε παίκτες όπως με Ρέτσο, Μπουχαλάκη και Ζέκα: Οι προπονητές είμαστε διαφορετικοί. Εάν ένας παίκτης μου τα υλοποιεί αυτά που θέλω στο γήπεδο είμαι ευχαριστημένος.

Τον Τζαβέλλα και το ότι σταμάτησε και την αλλαγή του με τη Νέα Ζηλανδία: Ούτε και εγώ ήξερα ότι θα αποχωρήσει. Ξέραμε πως είχε 49 συμμετοχές. Ήταν μία απόφαση όλης της ομάδας, θα είναι ο Τζαβέλλας για να γιορτάσει τις 50 συμμετοχές. Και όταν συνέβη αυτό καταλαβαίνετε το συναίσθημα. 100% θα ήθελα 3 - 4 ακόμα όπως τον Τζαβέλλα.

Τα σημεία διαφωνίας με την ΕΠΟ και το προπονητικό: Κάνω ό,τι μπορώ και ό,τι περνάει από το χέρι μου για να πατήσουμε το πόδι μας στο δικό μας προπονητικό. Διότι εάν μείνω εδώ 2 - 3 χρόνια και δεν έχουμε προπονητικό θα έχω και εγώ την ευθύνη μου. Ναι είναι αλήθεια ότι ρωτάω για μέρη. Είχαμε πάει να δούμε το γήπεδο του μπιτς βόλεϊ. Εδώ τώρα ρωτάω τον Υπουργό Αθλητισμού μπορούμε να το κάνουμε; Και στην Κηφισιά κάτι αντίστοιχο; Μπορούμε;

Σε ποιούς ανήκει; Και στην Ουρουγουάη τον περασμένο αιώνα δεν υπήρχε προπονητικό αλλά είμαστε στο 2023. Το είδα και σε άλλες χώρες να συμβαίνει με τα γήπεδα. Να επικεντρωθούμε στο τι πρέπει να κάνουμε. Όποτε θέλει ναι (μετά από ερώτηση εάν θα έκλεινε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για το προπονητικό). Εγώ θέλω να βάζω τους παίκτες μου στο γήπεδο χωρίς δικαιολογίες. Τα προηγούμενα χρόνια πάντα είχαμε κάποιες δικαιολογίες. Εγώ δεν δέχομαι καμία δικαιολογία. Νομίζω ότι υπάρχουν ιδέες. Αλλά μην το αφήσουμε για αύριο.

Τον Πρωθυπουργό που ασχολείται με το ποδόσφαιρο και την πιθανή συνάντηση και το γήπεδο: Αυτό ελπίζω. Εγώ είμαι διαθέσιμος. Εάν δεν μπορέσω εγώ να το χρησιμοποιήσω το προπονητικό να το κάνει ο επόμενος. Εγώ είμαι ανοιχτός να παίξουμε όπου μπορούμε να μαζέψουμε περισσότερο κόσμο. Ακόμα και στην Κρήτη.

Την πρόκριση για το EURO και εάν μπορεί να το πει: Δεν μπορώ να υποσχεθώ τίποτα. Έχουμε μία πολύ μεγάλη ευκαιρία. Δεν φοβόμαστε το Καζακστάν αλλά έχουμε σεβασμό. Είμαστε των άκρων. Όμως αυτό είναι δική μου ευθύνη. Ηρεμία. Σίγουρα θα ήθελα να γίνουν γρήγορα τα ματς. Θα βλέπουμε το Καζακστάν αυτό το τετράμηνο και ίσως τη Γεωργία. Είναι πάντα στην οθόνη του υπολογιστή μου το Καζακστάν.

Το εάν είναι πρόκληση για εκείνον το EURO: Σίγουρα ναι. Είναι μεγάλη πρόκληση. Και εάν μπορούμε να πάμε στο Μουντιάλ ακόμα καλύτερα. Δεν έχω καμία ενημέρωση ακόμα (για το συμβόλαιο). Ίσως αύριο (γέλια).

Τον Φορτούνη: Έχω μία ιστορία. Δεν μπορούσα να μπω στο αεροπλάνο γιατί όλοι μου μιλούσαν για τον Κώστα. Δεν μπορούσα να φύγω γιατί ήταν οπαδοί του Ολυμπιακού και μου έλεγαν για τον Κώστα.

Τον συνεργάτη του και την αναφορά περί των οφειλών του: Όταν παίρνω μία απόφαση τη σκέφτομαι πολύ. Δεν έχω μετανιώσει ποτέ για αυτό που έκανα. Και τώρα το γνωρίζουν αυτό το θέμα. Εγώ δεν πηγαίνω πλαγίως και ούτε έχω επαφές με δημοσιογράφους. Πηγαίνω απευθείας και όταν θέλω κάτι το λέω. Μου έκανε εντύπωση που δεν το ήξερε κανένας.

Την Ιρλανδία και την Εθνική: Δεν έχω καμία άλλη κρούση από άλλη Ομοσπονδία. Σε ένα περιβάλλον το είπα (εννοεί για το εάν θα ήταν ανοιχτός στο ενδιαφέρον των Ιρλανδών). Ήταν πολύ έξυπνος ο δημοσιογράφος. Οπότε τώρα που έδιωξαν τον προπονητή ίσως να υπάρχει μία θέση άδεια. Ίσως μιλάνε με άλλους 2 - 3 προπονητές (ανέφερε και τον Κιν). Περιμένω για να πάμε στο EURO. Θέλω να παραμείνω εδώ (στην Ελλάδα) μέχρι το Μουντιάλ. Εάν μου ανανεώσουν το συμβόλαιο υπόσχομαι ότι θα καθίσω με καθηγητή να μάθω ελληνικά. Υπάρχει μία λέξη που όλος ο κόσμος τη λέει. Η πρώτη που έμαθα αλλά δεν μπορώ να την πω εδώ. Ηταν η δεύτερη λέξη που έμαθα γιατί η πρώτη ήταν το 'αύριο'.

@Photo credits: eurokinissi
 

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ EURO Τελευταία Νέα