Μπρένταν Ρότζερς: Η επιτυχία της Λέστερ έχει ονοματεπώνυμο (pics & vids)

Κώστας Τόπας
Ο Μπρένταν Ρότζερς έγραψε με χρυσά γράμματα το όνομά του στην ιστορία της Λέστερ, μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου Αγγλίας.

Ο Βορειοϊρλανδός τεχνικός παράγει εξαιρετικό έργο στη Λέστερ. Με αργά αλλά σταθερά βήματα οδηγεί την ομάδα του σε επιτυχίες, οι οποίες φέρουν την υπογραφή του. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως από τη μέρα που έκατσε για πρώτη φορά στον πάγκο της Λέστερ, μέχρι σήμερα μετράει 60 νίκες, 19 ισοπαλίες, 30 ήττες και πλέον έναν τίτλο. Αυτόν του Κυπέλλου Αγγλίας.

Από την αποτυχία στην αποθέωση

Τον Φλεβάρη του 2019, η ανάληψη της θέσης του προπονητή της Λέστερ αποτέλεσε, όπως φαίνεται, αποτέλεσε την καταλληλότερη ευκαιρία για τον Μπρένταν Ρότζερς ώστε να επιστρέψει στο προσκήνιο της προπονητικής και στην ελίτ του επαγγέλματος αλλά και να βγάλει τη στάμπα του «αποτυχημένου» που του είχαν κολλήσει οι φίλοι της Λίβερπουλ.

Μετά το πέρασμα του όμως από τον πάγκο των «Reds», ο 48χρονος τεχνικός κατάφερε να διαπρέψει! Τι έκανε; Εγχώριο τρεμπλ με τη Σέλτικ σε δύο συνεχόμενες σεζόν (!), έξοδο στους ομίλους του Champions League για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια, παμβρετανικό ρεκόρ 69 αήττητων αγώνων στις εγχώριες διοργανώσεις, ένα Κύπελλο και έφυγε αφήνοντας το στίγμα του στους Κέλτες. Ετσι, λοιπόν επέστρεψε στη γνώριμα λημέρια, αλλά αυτή τη φορά σε αυτά της Λέστερ για να αναλάβει ένα δύσκολο πρότζεκτ και να οδηγήσει το κλαμπ σε δόξες όπως αυτή του 2016.

Στην πρώτη «δική» του σεζόν, «καρφίτσωσε» τις «αλεπούδες» στην πέμπτη θέση και εξασφάλισε φέτος την έξοδο στο Europa League. Εκεί βέβαια υπέστη σοκ, καθώς η τσεχική ομάδα Σλάβια Πράγας, θριάμβευσε με 2-0 στο Λέστερ και, σε συνδυασμό με το 0-0 του πρώτου ματς, προκρίθηκε πανηγυρικά και δίκαια στην φάση των «16». Παρ’ όλα αυτά ο Ρότζερς και οι παίκτες του βρήκαν τα ψυχικά αποθέματα και προσπάθησαν μέσω αυτής της… σφαλιάρας να μην το βάλουν κάτω και να επικεντρωθούν στις εγχώριες διοργανώσεις. Και συγκεκριμένα οι «αλεπούδες» έδωσαν ιδιαίτερη βάση στο FA Cup. Ειδικά μετά την επική νίκη με 3-1 επί της Γιουνάιτεντ, ο 48χρονος τεχνικός γνώριζε πως η κατάκτηση του τίτλου του αρχαιότερου ποδοσφαιρικού θεσμού είχε σχεδόν επιτευχθεί.

Λίγες ημέρες αργότερα, είδε την ομάδα του να σηκώνει το Κύπελλο της Αγγλίας στον αέρα και ο ίδιος δεν θα μπορούσε να μην είναι υπερήφανος για το κατόρθωμα της ομάδας.

«Είναι καταπληκτικό το συναίσθημα, ιδίως για εμένα που είμαι Βρετανός προπονητής. Έχω μεγαλώσει βλέποντας το FA Cup όλη μου τη ζωή και τελικά είμαι εδώ και είμαι νικητής. Είναι πραγματικά καταπληκτικό. Ήξερα ότι είχαμε προετοιμαστεί πολύ καλά και οι παίκτες έχουν δείξει μέσα στη σεζόν ότι μπορούν να πολεμήσουν, να έχουν ποιότητα και την επιθυμία να κερδίσουν. Παίζαμε ενάντια στους φιναλίστ του Champions League και δείξαμε την ποιότητα μας, ανταπεξήλθαμε στο επίπεδο στο οποίο αγωνιζόμαστε και πήραμε το τρόπαιο. Ήμασταν εξαιρετικοί ακόμη και στον τομέα της τακτικής, είμαι περήφανος για όλα τα παιδιά», ήταν τα λόγια του λίγο μετά το φινάλε της αναμέτρησης με την Τσέλσι

Μετά τον Φέργκιουσον ο Ρότζερς

Ο Ρότζερς με την κατάκτηση του FA Cup έγραψε ιστορία με χρυσά γράμματα καθώς, έγινε ο πρώτος προπονητής που κερδίζει το Κύπελλο Αγγλίας και το Κύπελλο Σκωτίας, μετά τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον! Ο παλιός προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, είχε κατακτήσει το Κύπελλο Σκωτίας 4 φορές με την Αμπερντίν και πέντε το Κύπελλο Αγγλίας με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Από την πλευρά του πάντως, ο 48χρονος γνωρίζει πολύ καλά πως το πρώτο τρόπαιο που κατέκτησε με την Λέστερ δεν θα είναι και το μοναδικό.

Παρότι στη Λίβερπουλ είχε περισσότερη προβολή και άρα το αποτύπωμα του αποτυχημένου ίσως να τον στοιχειώνει για αρκετό ακόμη καιρό, αν κάποιος σκεφτεί όσα έχει καταφέρει στο ποδοσφαιρικό κομμάτι, αξιολογώντας κάθε φορά και το υλικό που είχε διαθέσιμο, δε μπορεί παρά να αποδεχτεί πως ο Μπρένταν Ρότζερς ανήκει στην προπονητική ελίτ των ημερών μας…

Διαβάστε επίσης: