Premier League: Πρώτη δύναμη οι Αμερικανοί ιδιοκτήτες μετά την αγορά της Μπέρνλι (pic)

Gazzetta team
Premier League: Πρώτη δύναμη οι Αμερικανοί ιδιοκτήτες μετά την αγορά της Μπέρνλι (pic)

bet365

Η μεταβίβαση της Μπέρνλι στα χέρια της «ALK Capital» άλλαξε τις ισορροπίες στην ιδιοκτησία των ομάδων της Premier League, με τους Αμερικανούς επενδυτές να διαθέτουν, πλέον, την πλειονότητα των 20 κλαμπ και να ξεπερνούν τους Βρετανούς.

Η Μπέρνλι ήταν και το τελευταίο «κάστρο» από τις ομάδες της φετινής Premier League, που ξέφυγε από το μοντέλο τοπικής ιδιοκτησίας κι απέκτησε πανίσχυρο επενδυτή. Η αμερικανική εταιρεία επενδύσεων ALC Capital ολοκλήρωσε τη μεταβίβαση ύψους 200 εκατ. λιρών και πέρα από τη νέα δυναμική που ξεπροβάλει στο μέλλον των Κλάρετς, επέφερε νέες ισορροπίες στο τοπίο των ιδιοκτητών της Premier League.

Για την ακρίβεια, μετά από αυτήν την εξέλιξη, οι περισσότερες ομάδες της PL ανήκουν σε Αμερικανούς επενδυτές. Η Μπέρνλι έγινε η 6η ομάδα, μετά τις Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Άρσεναλ, Κρίσταλ Πάλας, Φούλαμ, που περνάει σε χέρια εταιρειών/παραγόντων από τις ΗΠΑ, την ώρα που οι Βρετανοί ιδιοκτήτες υποχώρησαν σε 5 κλαμπ (Μπράιτον, Έβερτον, Τότεναμ, Νιούκαστλ, Γουέστ Χαμ).

Από τα υπόλοιπα κλαμπ, οι Γουλβς, Σαουθάμπτον και Γουέστ Μπρομ ανήκουν σε Κινέζους επενδυτές, ενώ Ιταλία (Λιντς), Σαουδική Αραβία (Σέφιλντ Γιουνάιτεντ), Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (Μάντσεστερ Σίτι), Ταϋλάνδη (Λέστερ), Ρωσία (Τσέλσι) και Αίγυπτος (Άστον Βίλα) ελέγχουν επίσης ομάδες στο κορυφαίο πρωτάθλημα.

Δείτε αναλυτικά τον πίνακα των ιδιοκτητών της Sun:

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα