Πώληση Νιουκάστλ: «Καμπανάκι» της Διεθνούς Αμνηστίας για τους Σαουδάραβες και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Gazzetta team
Πώληση Νιουκάστλ: «Καμπανάκι» της Διεθνούς Αμνηστίας για τους Σαουδάραβες και τα ανθρώπινα δικαιώματα

bet365

Η αγοραπωλησία της Νιουκάστλ ολοκληρώνεται πολύ σύντομα, αλλά η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε από την Premier League να εξετάσει ενδελεχώς τις παραβάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Σαουδική Αραβία, προτού ανάψει το «πράσινο φως».

Θέμα ημερών, ενδεχομένως και ωρών, μοιάζει η οριστικοποίηση της πώλησης της Νιουκάστλ από τον Μάικ Άσλεϊ σε Σαουδάραβες δισεκατομμυριούχους, οι οποίοι φέρονται να έχουν καταβάλει προκαταβολή για μια συμφωνία που θα φτάσει τα 350 εκατομμύρια ευρώ.

Στην Σαουδική Αραβία, όμως, υπάρχει μια... ιδιαίτερη ερμηνεία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με αποτέλεσμα η Διεθνής Αμνηστία να στείλει επιστολή στην αγγλική Premier League, με την οποία της ζητάει ενδελεχή έρευνα για τις παραβάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την συγκεκριμένη χώρα, προτού αποφασίσει να ανάψει το «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας.

Το κονσόρτσιουμ «Public Investment Fund» επιβλέπεται από τον Πρίγκιπα της χώρας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, για τον οποίο η Διεθνής Αμνηστία υποστηρίζει ότι έχει εμπλακεί σε «σαρωτική καταστολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Η Premier League, πάντως, δεν προβλέπει στους κανονισμούς της συγκεκριμένα στάνταρ σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, σχετικά με νέους ιδιοκτήτες.

Η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει την ανησυχία της, κάνοντας αναφορές στην επιστολή της και στην δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018 στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, για την οποία υπάρχουν ερωτηματικά σε σχέση με την εμπλοκή του Πρίγκιπα.

PREMIER LEAGUE NEWS FEED