Κορονοϊός: Πώς ο Covid μπορεί να επηρεάσει τις καρδιές των αθλητών βραχυ/μακροπρόθεσμα

Κορονοϊός: Πώς ο Covid μπορεί να επηρεάσει τις καρδιές των αθλητών βραχυ/μακροπρόθεσμα

Newsroom
Κορονοϊός: Πώς ο Covid μπορεί να επηρεάσει τις καρδιές των αθλητών βραχυ/μακροπρόθεσμα

bet365

O καθηγητής Εμίλ Φεραρί, επικεφαλής του καρδιολογικού τμήματος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Νίκαιας, εξηγεί πώς ο κορωνοϊός, μπορεί να επηρεάσει τις καρδιές των αθλητών, βραχυπρόθεσμα αλλά και σε βάθος χρόνου. 

Το πόσο και σε τι επίπεδα επηρεάζει ο κορωνοϊός τους αθλητές είναι κάτι που δεν έχει σε απόλυτο βαθμό προσδιοριστεί. Ανάλογα με την περίπτωση, ο Covid-19 μπορεί να επηρεάσει αθλητές σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό. Τελευταία, χρονικά παραδείγματα, που έγιναν γνωστά, είναι αυτά των διεθνών Πιέρ Εμερίκ Ομπαμεγιάνκ και Μάριο Λεμινά που αντιμετωπίζουν καρδιακά προβλήματα που προκλήθηκαν αφότου διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.

«Εάν οι παίκτες έχουν μη σοβαρό Covid, δεν πρέπει να κάνουν τίποτα για 7 ημέρες έως δύο εβδομάδες, μετά μπορούν να συνεχίσουν την προπόνηση. Σε περίπτωση συμπτωμάτων, πρέπει να συμβουλευτούν αμέσως ειδικούς», εξηγεί ο καθηγητής, επικεφαλής του καρδιολογικού τμήματος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Νίκαιας και μέλος της αθλητικής καρδιολογικής μονάδας. «Για σοβαρή μορφή, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχει προσβληθεί ο καρδιακός μυς. Η μυοκαρδίτιδα, φλεγμονή του μυοκαρδίου, μπορεί να απαγορεύσει τον αθλητισμό από τρεις έως έξι μήνες», εξηγεί.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι, μπορεί η μυοκαρδίτιδα είναι η αιτία του 20% των θανάτων μεταξύ των elite αθλητών, η φλεγμονή του μυοκαρδίου είχε ήδη παρατηρηθεί με όλους τους άλλους ιούς! «Είναι ένας συνδυασμός περιστάσεων», θυμάται ο καθηγητής ο οποίος τίθεται υπέρ του εμβολιασμού προσθέτοντας ότι: «για να ανιχνεύσουμε την καρδιακή βλάβη, μπορούμε να κάνουμε εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένων εξετάσεων αίματος και μαγνητικής τομογραφίας»! Σύμφωνα με τον καθηγητή, η μυοκαρδίτιδα μπορεί να έχει επιπτώσεις για μήνες ή χρόνια. «Καλύτερα να χάσεις τη θέση σου παρά τη ζωή σου» υπογραμμίζει.

Θυμίζουμε ότι οι Γκαμπονέζοι διεθνείς (Ομπαμεγιάνγκ και Λεμινά) αποχώρησαν από το Copa Africa για ιατρικούς λόγους, με τον Λαμινά να διαψεύδει «τις φήμες» που υπάρχουν για έξοδο σε νυχτερινό κέντρο κατά τη διάρκεια του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής.

Πληροφορίες από το: RMC Sport

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα