Κριστιάνο Ρονάλντο: «Blackout» στο ντεμπούτο του, για το καλό του αγγλικού ποδοσφαίρου

Κριστιάνο Ρονάλντο: «Blackout» στο ντεμπούτο του, για το καλό του αγγλικού ποδοσφαίρου

Κριστιάνο Ρονάλντο: «Blackout» στο ντεμπούτο του, για το καλό του αγγλικού ποδοσφαίρου

bet365

Το δεύτερο ντεμπούτο του Κριστιάνο με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν θα μεταδοθεί live πουθενά στην Αγγλία. Ο λόγος; Το τηλεοπτικό «blackout», ο ηθικός όσο κι αμφιλεγόμενος κανόνας που διαφυλάσσει την πυραμίδα του αγγλικού ποδοσφαίρου εδώ και δεκαετίες.

Στην Ελλάδα οι φίλοι του ποδοσφαίρου και της Premier League θα είναι συντονισμένοι στους τηλεοπτικούς τους δέκτες κατά τις 17:00, έτοιμοι να παρακολουθήσουν μετά από 12 χρόνια τον Κριστιάνο Ρονάλντο να αγωνίζεται με τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο «Ολντ Τράφορντ». Οποιαδήποτε άλλη ώρα και μέρα αν διεξαγόταν το ματς κόντρα στη Νιούκαστλ, τη δυνατότητα αυτή θα είχαν φυσιολογικά και όλοι οι Άγγλοι φίλαθλοι. Η ζώνη 17:00-19:00, όμως, τρεις με πέντε για το Ηνωμένο Βασίλειο, το καθιστά απαγορευτικό.

Ναι, η Μεγάλη Βρετανία θα είναι μία από τις χώρες όπως η Κούβα, το Τουρκμενιστάν και η Βόρεια Κορέα που δεν θα δει κανείς σε live μετάδοση το δεύτερο ντεμπούτο του Κριστιάνο στην Premier League. Συνθήκη αναπόφευκτη, όσο ισχύει το σαββατιάτικο τηλεοπτικό «blackout» στο Νησί.

Τι είναι το blackout κι από πότε υφίσταται;

Πρόκειται για μία παράδοση πέντε και πλέον δεκαετιών σύμφωνα με την οποία δεν μεταδίδονται αγώνες από τις 14:45 ως τις 17:15 (ώρα Αγγλίας), ούτως ώστε να μην υποπροβάλλονται τα ματς των μικρότερων κατηγοριών και να ενθαρρύνονται οι φίλαθλοι να δώσουν το παρών στον αγώνα της τοπικής τους ομάδας.

Στην περίπτωση του Γιουνάιτεντ-Νιούκαστλ, το ματς δεν επιλέχθηκε από το Sky Sports, το BT Sport ή την Amazon, τους τηλεοπτικούς παρόχους της PL ώστε να μεταδοθεί σε ξεχωριστή ζώνη ώρας, αφού δεν ήταν γνωστό κατά την ανακοίνωση του προγράμματος ότι ο Πορτογάλος σούπερ σταρ θα πυροδοτήσει τη «βόμβα» της επιστροφής του στους Κόκκινους Διαβόλους ή ότι θα πραγματοποιήσει το ντεμπούτο του κόντρα στις Καρακάξες. Κάπως έτσι, η αναμέτρηση έμεινε στο «πακέτο» των σαββατιάτικων ματς που αρχίζουν στις 17:00.

Ο κανονισμός προβλέπεται στο άρθρο 48 των Αρχών της UEFΑ, με τη δυνατότητα ενός «blackout» 2,5 ωρών το Σάββατο ή την Κυριακή να δίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες-μέλη.

Μπορεί εύκολα κανείς να συμπεράνει ότι το μέτρο εισήχθη από καταβολής της εκσυγχρονισμένης Premier League, αλλά δεν είναι έτσι. Το «blackout» εγκαθιδρύθηκε σε πρώιμη μορφή στο αγγλικό ποδόσφαιρο από τα '60s, από όταν δηλαδή άρχισαν οι τηλεοπτικές παραγωγές και τοποθετήθηκαν μικρόφωνα και κάμερες στα γήπεδα της First Division. Πρωτεργάτης, μάλιστα, ήταν ο πρόεδρος της Μπέρνλι, Μπομπ Λορντ, ο οποίος έπεισε τους ιθύνοντες της Football League για αυτό το «βέτο», προκειμένου να μην πλήττονται οι μικρότερες ομάδες και να μην επηρεαστεί η προσέλευση στα γήπεδα των χαμηλότερων κατηγοριών. Από το 1987 και την απόκτηση των δικαιωμάτων από την ITV, η FA έθεσε κι επίσημα αυτόν τον κανόνα, που ισχύει ως και σήμερα. Από το «blackout» πολλές φορές προκύπτουν και παράπλευρες απώλειες, αφού αν ένα ματς της La Liga μεταδίδεται από το Sky Sports στις 17:00, θα χαθεί αναγκαστικά το πρώτο 15λεπτο του αγώνα.

Παράλληλα, το «blackout» πρέπει να τηρείται και από τις pubs, οι οποίες απαγορεύεται να προβάλλουν μέσω live-stream τους αγώνες σε αυτό το δίωρο. Αντίθετα, εξαιρούνται οι ραδιοφωνικές μεταδόσεις.

Ντεμπούτο Κριστιάνο, ή γηπεδάκι για την ομάδα της πόλης σου;

Το σκεπτικό πίσω από αυτό το μέτρο θέλει τον κόσμο στα γήπεδα, απ' ότι μπροστά στις οθόνες. Όχι, όμως, μόνο για αυτά των 60.000 στην Premier League, αλλά και σε κάθε ρομαντική έδρα με χωρητικότητα 1.000 οπαδούς. Θέλει γεμάτο το «Άνφιλντ», αλλά και το «Rossett Park» της Marine FC που χωράει 3.185 θεατές και μόλις 389 καθήμενους.

Η ώρα των 17:00 αποτελεί την πιο δημοφιλή για τα σαββατιάτικα ματς σε όλες τις αγγλικές κατηγορίες. Από την PL ως την Conference και τις βαθιές ερασιτεχνικές λίγκες. Κι αν, λοιπόν, η αγγλική τηλεόραση έδινε τη δυνατότητα στους περιστασιακούς φιλάθλους να παρακολουθήσουν από την τηλεόραση τα ματς των ισχυρών, το ντεμπούτο του Κριστιάνο Ρονάλντο ή οποιοδήποτε άλλο μεγάλο ματς που παίζεται την ίδια ώρα, ένα μεγάλο κομμάτι τους θα γυρνούσε την πλάτη στην ομάδα της πόλης.

Αυτό είναι, άλλωστε, το αξιοζήλευτο πνεύμα του αγγλικού ποδοσφαίρου, η στενή σύνδεση των ποδοσφαιρόφιλων με το κλαμπ της μικρής ή μεγάλης πόλης τους, ο ποδοσφαιρικός τοπικισμός που το διατηρεί σε μια σφαίρα μοναδικότητας ως προς την κουλτούρα και την πρόοδο που ακολουθεί.

Πόσο μεγάλη θα ήταν η ζημιά αν δεν υπήρχε το «blackout»; Κανείς δεν ξέρει με ακρίβεια. Σίγουρα, η οικονομική χασούρα θα απειλούσε σε βάθος χρόνου την ύπαρξη των κλαμπ και ολόκληρη την πυραμίδα. Για ένα Σάββατο ίσως οι απώλειες να ήταν ελεγχόμενες. Τι θα γίνει όμως μετά από 10 σερί Σάββατα μέσα στον χειμώνα, που όλο και περισσότερος κόσμος θα έχει την ευκαιρία να μην βγει στο κρύο και να παρακολουθήσει από την άνεση του σπιτιού το μεγάλο ματς, θυσιάζοντας την επίσκεψή του στο γήπεδο του τοπικού κλαμπ;

Premier League: Το τελευταίο «σκοτεινό» κάστρο του Top-5

Η Αγγλία είναι η μοναδική χώρα από τις προηγμένες ποδοσφαιρικά που διαθέτει έναν τέτοιο κανόνα. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι άλλες χώρες υποβαθμίζουν τη βάση της πυραμίδας για τα ματς των επαγγελματικών κατηγοριών. Πολύ απλά, τα ματς της Bundesliga στη Γερμανία μεταδίδονται σταθερά κάθε Σάββατο στις 16:30 (ώρα Ελλάδος). Καμία μικρότερη κατηγορία δεν προγραμματίζει ματς σε αυτή τη ζώνη ώρας, με τα περισσότερα να διεξάγονται νωρίτερα το απόγευμα (14:30 η Τσβάιτε Λίγκα, 15:00 η τρίτη κατηγορία).

Για να εφαρμοστεί το «blackout» σε μία χώρα, άλλωστε, πρέπει να διεξάγονται την ίδια ώρα τουλάχιστον οι μισοί αγώνες των δύο πρώτων κατηγοριών. Στο παρακάτω tweet του δημοσιογράφου του ESPN, Dale Johnson, παρουσιάζονται τα ποσοστά για όλες τις χώρες του Top-5.

Στη Γαλλία, η Ligue 2 παίζει στις 8 το απόγευμα το Σάββατο, ώρα που δεν υπάρχουν παράλληλα αναμετρήσεις της Ligue 1.

Στην Ιταλία, τα ματς της Serie B αρχίζουν στις 3 το μεσημέρι, συμπίπτοντας μόνο με το πρώτο ημίχρονο των αγώνων της Serie A που ξεκινούν στις 4 (ώρα Ελλάδος). Οι Ισπανοί το πάνε ένα βήμα παρακάτω, δίχως κοινές ώρες διεξαγωγής στις πρώτες κατηγορίες.

Ισότητα, ρομαντισμός ή ξεπερασμένη λογική;

Προφανώς, οι Άγγλοι γνωρίζουν ότι ένας γέννημα-θρέμμα οπαδός της Ρότσντεϊλ, της Τορκί ή της Κρου Αλεξάντρα δεν θα σταματήσει να πηγαίνει γήπεδο επειδή στην τηλεόραση παίζει η Γιουνάιτεντ, η Λίβερπουλ ή η Άρσεναλ. Αυτό που κρατάει ακόμη ζωντανό το κλίμα ρομαντισμού στο αγγλικό ποδόσφαιρο είναι η εμπειρία, η παράδοση, τα ταξίδια εκτός έδρας σε όλη τη χώρα για να υποστηρίξεις την ομάδα σου. Κι αυτού του είδους οι οπαδοί φέρνουν «ζεστό» χρήμα στα ταμεία των μικρότερων κλαμπ, αφού οι κάτοχοι διαρκείας κλείνουν τα εισιτήριά τους από το καλοκαίρι.

Οι πολέμιοι του κανονισμού δεν είναι λίγοι. Αυξάνονται, μάλιστα, στο Νησί χρόνο με τον χρόνο, σε κάθε βήμα ψηφιακής και οργανωτικής εξέλιξης της Premier League. Σαφώς, για τους φιλάθλους του εξωτερικού, το να μπορείς να παρακολουθήσεις ματς όπως το Λέστερ-Μάντσεστερ Σίτι, το Άρσεναλ-Νόριτς και το Γιουνάιτεντ-Νιούκαστλ μόνο μέσω «πειρατικών» σάιτ ή σε μαγνητοσκόπηση εν έτει 2021, προκαλεί... αμηχανία.

Το αγγλικό ποδόσφαιρο, όμως, δεν μοιάζει με κανένα άλλο. Κι ένας από τους λόγους είναι το τηλεοπτικό «blackout». Στην πραγματικότητα, δεν πηγαίνει καν πίσω την ήδη άπιαστη εμπορική αξία και δημοφιλία του προϊόντος της Premier. Είναι το ήθος του αγγλικού ποδοσφαίρου, μια σταθερά-ανάχωμα στην παγκοσμιοποιημένη εκδοχή του, προς όφελος των παραδοσιακών φιλάθλων.

Photo Credits: Getty Images

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα