Μουντιάλ 2022, Αργεντινή: Η «Equipe» θεωρεί αντικανονικό το γκολ του Μέσι για το 3-2 (vid)

Μουντιάλ 2022, Αργεντινή: Η «Equipe» θεωρεί αντικανονικό το γκολ του Μέσι για το 3-2 (vid)

bet365

Στη Γαλλία φωνάζουν για το τρίτο γκολ της Αργεντινής στην παράταση, με την «Equipe» να επικαλείται τους ποδοσφαιρικούς νόμους και να αναφέρει πως το τέρμα του Λιονέλ Μέσι δεν έπρεπε να μετρήσει. Δείτε τη φάση και τι προβλέπει ο κανονισμός.

Η Αργεντινή γιορτάζει την κατάκτηση του Παγκόσμιου Κυπέλλου, οι περισσότεροι ουδέτεροι χάρηκαν με την ψυχή τους τον συναρπαστικό τελικό που προσέφεραν οι δύο ομάδες, αλλά στη Γαλλία «βράζουν» για τον ρέφερι της αναμέτρησης, Μαρτσίνιακ και το VAR.

Η γαλλική εφημερίδα βαθμολόγησε μόλις με «2» τον Πολωνό διαιτητή, ο οποίος κατά γενική ομολογία διαχειρίστηκε υποδειγματικά το ειδικό βάρος της αναμέτρησης και «χτύπησε» ξανά με... καθαρό μυαλό, υποστηρίζοντας πως το δεύτερο γκολ του Λιονέλ Μέσι στην παράταση δεν έπρεπε να μετρήσει.

Ο λόγος; Η αντικανονική παρουσία των αναπληρωματικών της Αργεντινής εντός αγωνιστικού χώρου που δεν... κρατιόντουσαν να ορμήσουν στον Μέσι, κλάσματα του δευτερολέπτου πριν την επίτευξη του γκολ για το 3-2 στην παράταση.

Ουσιαστικά, το γαλλικό Μέσο χρησιμοποίησε ένα «καρέ» που κυκλοφόρησε στα social media και δείχνει το γήπεδο από ψηλά, επιβεβαιώνοντας τον κανονισμό που προβλέπει ότι αν ένας από τους παίκτες ή το σταφ της ομάδας που πετυχαίνει γκολ στην ίδια φάση μπει στον αγωνιστικό, ο ρέφερι πρέπει να ακυρώσει το γκολ πριν δώσει συνέχεια στο ματς.

Οι κανόνες του ποδοσφαίρου θα έδιναν το δικαίωμα στον Μαρτσίνιακ να ακυρώσει τυπικά αυτό το γκολ, σε μια φάση που πάντως ρεαλιστικά μόνο το VAR θα μπορούσε να έχει άποψη και αποτελεί «ψίλο στ' άχυρα», αλλά όπως επίσης προβλέπει ο κανονισμός, από τη στιγμή που το ματς συνεχίστηκε, το γκολ μετράει κανονικά και ο ρέφερι είναι υποχρεωμένος απλά να εξασφαλίσει ότι το επιπλέον άτομο βρίσκεται εκτός αγωνιστικού χώρου.

Αναλυτικά τι προβλέπουν οι κανονισμοί:

9. Επίτευξη γκολ με επιπλέον άτομο στον αγωνιστικό χώρο

Εάν αφού σημειωθεί ένα γκολ, ο διαιτητής συνειδητοποιήσει, πριν από την επανέναρξη του παιχνιδιού, ότι ένα επιπλέον άτομο ήταν στον αγωνιστικό χώρο όταν σημειώθηκε το γκολ:

  • ο διαιτητής πρέπει να ακυρώσει το γκολ εάν το επιπλέον άτομο ήταν:
  1. παίκτης, αναπληρωματικός, παίκτης που αντικαταστάθηκε/αποβλήθηκε ή υπάλληλος ομάδας της ομάδας που σημείωσε το γκολ. Το παιχνίδι ξαναρχίζει με άμεσο ελεύθερο λάκτισμα από τη θέση του επιπλέον ατόμου
  2. ένας εξωτερικός παράγοντας που παρενέβη στο παιχνίδι, εκτός εάν προκύψει γκολ όπως περιγράφεται παραπάνω σε «έξτρα άτομα στον αγωνιστικό χώρο»· Το παιχνίδι ξαναρχίζει με fair play
  • ο διαιτητής πρέπει να επιτρέψει το γκολ εάν το επιπλέον άτομο ήταν:
  1. παίκτης, αναπληρωματικός, αντικατασταμένος παίκτης, παίκτης που αποβλήθηκε ή υπάλληλος ομάδας της ομάδας που δέχθηκε το γκολ
  2. ένας εξωτερικός παράγοντας που δεν παρενέβη στο παιχνίδι

Σε όλες τις περιπτώσεις, ο διαιτητής πρέπει να απομακρύνει το επιπλέον άτομο από τον αγωνιστικό χώρο.

Εάν αφού σημειωθεί ένα γκολ και ξεκινήσει ξανά το παιχνίδι, ο διαιτητής συνειδητοποιήσει ότι ένα επιπλέον άτομο ήταν στον αγωνιστικό χώρο όταν σημειώθηκε το γκολ, το γκολ δεν μπορεί να ακυρωθεί. Εάν το επιπλέον άτομο είναι ακόμα στο γήπεδο, ο διαιτητής πρέπει:

  • να σταματήσει το παιχνίδι
  • να διατάξει την απομάκρυνσή του επιπλέον ατόμου
  • να συνεχίσει το ματς με ελεύθερο διαιτητή ή ελεύθερο λάκτισμα ανάλογα με την περίπτωση

Ο διαιτητής πρέπει να αναφέρει το περιστατικό στις αρμόδιες αρχές.

 

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022 Τελευταία Νέα