Μουντιάλ 2022, Αργεντινή - Γαλλία: Το μαγικό ραβδί του Μέσι απέναντι στην «άχαστη» συνταγή του Ντεσάν για μια θέση στο πάνθεον

Ιάσονας Θεριός
Μουντιάλ 2022, Αργεντινή - Γαλλία: Το μαγικό ραβδί του Μέσι απέναντι στην «άχαστη» συνταγή του Ντεσάν για μια θέση στο πάνθεον

bet365

Ο χρόνος κυλά, ο τελικός του Μουντιάλ ανάμεσα σε Αργεντινή και Γαλλία πλησιάζει (18/12-17:00) και αυτή η έκδοση της απόλυτης ποδοσφαιρικής «μάχης» θα έχει για φόντο τη μαγεία του Λιονέλ Μέσι και την εμπειρία του Ντιντιέ Ντεσάν.

Εικοσι οκτώ μέρες και 63 ματς αργότερα, έφτασε αυτή η στιγμή. Οι δύο τελευταίοι... επιζώντες του Παγκοσμίου Κυπέλλου είναι έτοιμοι για την τελευταία «μάχη». Αργεντινή και Γαλλία βρίσκονται πλέον ένα βήμα μακριά από τη σπουδαιότερη δόξα, από τη ζεστή αγκαλιά του χρυσού τροπαίου. Κάθε μια διήνυσε τον δρόμο της ως εδώ με τις δικές της δυνάμεις, με τους δικούς της πρωταγωνιστές. Κάθε μια θα θέλει όσο τίποτα να ολοκληρώσει το παραμύθι με happy ending, να ζήσει τη δική της ιστορική στιγμή. Σκαλόνι και Ντεσάν, Μέσι και Μπαπέ και εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου πίσω τους για την απόλυτη ποδοσφαιρική μάχη.

Με τη μαγεία του Μέσι και τους δεσμούς της ομάδας

Μόλις μια όμαδα το έχει καταφέρει στο παρελθόν. Η Ισπανία το 2010 μπόρεσε να βρεθεί στην κορυφή του κόσμου έχοντας ηττηθεί στο πρώτο ματς της διοργάνωσης. Η Αργεντινή μπορεί να γίνει η δεύτερη. Άλλωστε, ήδη έχει φτάσει στην...πηγή. Της μένει να ξεπεράσει το εμπόδιο της Γαλλίας, πράγμα καθόλου απλό, και να... πιεί νερό.

Εκείνη η ήττα από τη Σαουδική Αραβία στην πρεμιέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αυτή η ανατροπή «πάγωσαν» τα φλεγόμενα όνειρα εκατοντάδων χιλιάδων για το τρίτο αστέρι στην αγαπημένη τους αλμπισελέστε εμφάνιση. Με έναν ιδιαίτερο τρόπο ωστόσο, ο πάγος της ήταν κι αυτός που έβαλε τη σπίθα της πορείας της ομάδας μέχρι τον τελικό. Το εντυπωσιακό αήττητο σερί που τη συνόδευσε μέχρι τα γήπεδα του Κατάρ ταχύτατα έγινε κομμάτια. Οι πιθανές αδυναμίες της ομάδας του Σκαλόνι ξαφνικά εμφανίστηκαν μπροστά στα μάτια, του φωνάξαν «είμαστε εδώ». Κι αυτό ήταν το πρώτο βήμα.

Σταδιακά, παιχνίδι με το παιχνίδι, η Αλμπισελέστε μπορούσε να ανταποκρίνεται καλύτερα στις απαιτήσεις της διοργάνωσης. Χωρίς να εντυπωσιάσει, βγήκε από τον όμιλό της, πήρε όσα ήθελε στα νοκ-άουτ. Άλλαξε, έβαλε νέες μεταβλητές στην εξίσωση, ένιωσε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Πλαισίωσε με καλύτερο τρόπο τον Μέσι κι αυτός της ανταπέδωσε.

Στα 35 του, το μαγικό ραβδί που κρύβει στα εξάταπα καθόρισε περισσότερο από ποτέ τα πράγματα. Έγραψε τη δική του ιστορία ο Pulga, θα γίνει ο πρώτος σε συμμετοχές στο Παγκόσμιο Κύπελλο, έγινε ο πρώτος σκόρερ της χώρας του στη σπουδαιότερη διοργάνωση. Πάνω από όλα ωστόσο, έδειξε να είναι πιο χαρούμενος από ποτέ. «Πρέπει να μείνουμε ενωμένοι», είπε μετά την ήττα από τους Σαουδάραβες.

Και πράγματι αποδείχθηκε πως οι δεσμοί αυτού του γκρουπ ήταν πολύ ισχυροί για να σπάσουν στην πρώτη αναποδιά και ταυτόχρονα ικανοί να φτάσουν την Αργεντινή μέχρι το τέλος. Οι συμπαίκτες του θα αφήσουν και την τελευταία τους ανάσα στο χορτάρι προκειμένου να δουν τον Μέσι να κατακτά το Μουντιάλ. Κι εκείνος θα εξαντλήσει κάθε μιλιλίτρο των μαγικών του δυνάμεων για να μοιράσει στους τρελαμένους συμπατριώτες τους την ύψιστη ποδοσφαιρική ευτυχία, αυτό το χρυσό τρόπαιο.

Με τη συνταγή της για το back to back

Ποιος να πει τι στη νυν κάτοχο του τροπαίου; Η Γαλλία, τέσσερα χρόνια μετά, περπάτησε ξανά στην πίστα του χορού του Μουντιάλ σαν να... της ανήκει. Με τη σιγουριά της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας, με τη στόφα της νικήτριας, με την πίστη στο πλάνο του Ντεσάν για ένα μυθικό back to back. Ένα πλάνο που μπορεί να έχει δεχθεί πολλή κριτική, αλλά σε μεγάλο βαθμό στη θητεία του 54χρονου στην άκρη του πάγκου των Μπλε έχει αποδώσει.

Η Γαλλία προτιμά να αφήνει την μπάλα στον αντίπαλο, συχνά μάλιστα το επιδιώκει κιόλας. Τι να την κάνει; Γιατί να αφήσει την... αγγαρεία της κυκλοφορίας να της στερήσει την αστραπιαία εκρηκτικότητα με την οποία μπορεί να «σκοτώσει» οποιονδήποτε αντίπαλο κάνει το λάθος να της χαρίσει τον παραμικρό χώρο; Κάτι το κακό της πρόσωπο στο τελευταίο Euro, κάτι οι απουσίες βασικών παικτών για αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο έριξαν στάχτη στα ποδοσφαιρικά μάτια, τα έκαναν να πιστέψουν πως η Γαλλία δεν θα κατάφερει να διατηρήσει τα σκήπτρα της.

Κι όμως, ίσως αυτή η αναγκαστική ανανέωση στην οποία υποβλήθηκε να την έφερε μπροστά σε ένα φοβερό update. Ο Τσουαμενί έχει δώσει άλλη πνοή στο κέντρο της, ο Τεό Ερναντές άλλη διάσταση στην πτέρυγα, με τον αναγεννημένο Ντεμπελέ να έχει τη δική του σημασία. Οι σταθερές των Μπλε, είναι ίσως καλύτερες από ποτέ. Μαέστρος ο απίστευτος Γκριεζμάν, κομβικός ο Ζιρού, πάντα εκεί ο Γιορίς. Ενώ, ο Κιλιάν Μπαπέ για ακόμη ένα Παγκόσμιο Κύπελλο αποδεικνύει πως σε αυτή τη σκηνή λάμπει με μοναδικό τρόπο.

Η ισορροπία, η συνέπεια σε διεθνές επίπεδο είναι στοιχεία δυσεύρετα. Ο Ντιντιέ Ντεσάν έχει καταφέρει να βρει τη συνταγή εκείνη που σχεδόν πάντα πετυχαίνει. Με αυτήν έχει πορευτεί ως εδώ και δεν αναμένεται να την αλλάξει. Back to back είναι αυτό και η Γαλλία πρώτα θα κλείσει τα αυτιά της στις σειρήνες των επικριτών της και έπειτα θα επιχειρήσει να... κλείσει τα στόματά τους, σκαρφαλώνοντας και πάλι στην κορυφή του κόσμου.

Τα... πάντα όλα με αριθμούς για το Αργεντινή - Γαλλία

Η Αργεντινή αγωνίζεται στον έκτο τελικό της Παγκοσμίου Κυπέλλου, μόνο η Γερμανία έχει συμμετάσχει σε περισσότερους. Επιδιώκει να κερδίσει το τρόπαιο για τρίτη φορά μετά το 1978 και το 1986, αλλά με ήττα θα ισοφάριζε με τέσσερις τη Γερμανία στους περισσότερους χαμένους τελικούς.

Η Γαλλία έφτασε στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου για τέταρτη φορά, όλες οι παρουσίες της έχουν έρθει από το 1998 και μετά (1998, 2006, 2018, 2022). Διπλάσιες από οποιοδήποτε άλλο έθνος αυτή την περίοδο. Οι Μπλε, οι κάτοχοι του τίτλου, θέλουν να γίνουν μόλις η τρίτη χώρα που κατακτά διαδοχικά Παγκόσμια Κύπελλα, μετά την Ιταλία (1934 και 1938) και τη Βραζιλία (1958 και 1962).

Αυτή θα είναι η τέταρτη αναμέτρηση σε Μουντιάλ ανάμεσα στην Αργεντινή και τη Γαλλία. Η Αλμπισελέστε κέρδισε δύο από τις τρεις προηγούμενες, αλλά έχασε τη μοναδική τέτοια αναμέτρηση στη φάση νοκ άουτ, με 4-3 στη φάση των «16» του 2018.

Συνολικά, αυτή θα είναι η 13η συνάντηση μεταξύ Αργεντινής και Γαλλίας σε όλες τις διοργανώσεις, με τους Μπλε να κερδίζουν μόλις τρεις από τις προηγούμενες 12 (τρεις ισοπαλίες, έξι ήττες), αν και η πιο πρόσφατη ήταν η νίκη τους με 4-3 στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2018.

Η Γαλλία είναι αήττητη στους τελευταίους 10 αγώνες της στο Παγκόσμιο Κύπελλο με χώρες της Νότιας Αμερικής (έξι ισοπαλίες, τέσσερις νίκες). Η τελευταία της ήττα ήταν από την Αργεντινή, με 2-1 στην πρώτη φάση των ομίλων του 1978.

Αυτός θα είναι ο 11ος τελικός Παγκοσμίου Κυπέλλου που θα διεξαχθεί μεταξύ μιας χώρας της Νότιας Αμερικής και της Ευρώπης. Οι ομάδες της Νότιας Αμερικής σήκωσαν το τρόπαιο σε επτά από αυτές τις προηγούμενες δέκα περιπτώσεις. Ωστόσο, η Αργεντινή είναι υπεύθυνη για τις δύο από τις τρεις τέτοιες ήττες των ομάδων της Νότιας Αμερικής (από τη Γερμανία το 1990 και το 2014), ενώ η Γαλλία είναι υπεύθυνη για την άλλη νίκη (3-0 εναντίον Βραζιλίας το 1998).

Έχοντας χάσει 2-1 από τη Σαουδική Αραβία στην πρεμιέρα, η Αργεντινή θα μπορούσε να γίνει η δεύτερη ομάδα στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου που χάνει το πρώτο παιχνίδι μιας έκδοσης και σηκώνει το τρόπαιο, μετά την Ισπανία το 2010.

Με την Αργεντινή να χάνει 2-1 από τη Σαουδική Αραβία και τη Γαλλία να χάνει με 1-0 από την Τυνησία στους ομίλους, αυτός θα είναι μόνο ο δεύτερος τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου όπου και οι δύο φιναλίστ είχαν χάσει από έναν αγώνα. Ο άλλος ήρθε το 1978 - όταν η Αργεντινή κέρδισε το τρόπαιο αφού νίκησε 3-1 την Ολλανδία στον τελικό, όταν και οι δύο είχαν ηττηθεί από μία φορά στους ομίλους του πρώτου γύρου.

Η Γαλλία έχει κερδίσει και τους επτά νοκ-άουτ αγώνες της στο Παγκόσμιο Κύπελλο από την έναρξη του τουρνουά του 2018. Στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου, μόνο η Βραζιλία από το 1958 έως το 1970 (εννιά) είχε ποτέ μεγαλύτερο σερί νικών σε νοκ άουτ αγώνες στους τελικούς.

Η Αργεντινή έχει περιορίσει τους αντιπάλους της σε μόλις 5,7 σουτ ανά παιχνίδι σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο, λιγότερα από οποιαδήποτε άλλη ομάδα. Δεν έχουν αντιμετωπίσει πάνω από 0,6 xG σε κανένα από τα έξι παιχνίδια τους μέχρι στιγμής.

Η Γαλλία έχει τα περισσότερα xG χωρίς πέναλτι από οποιαδήποτε άλλη χώρα στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2022 (11,9), ενώ ο μέσος όρος των 0,40 xG χωρίς πέναλτι που δέχεται η Αργεντινή ανά παιχνίδι είναι ο χαμηλότερος στη φετινή διοργάνωση.

Ο Μέσι θα γίνει ο παίκτης με τις περισσότερες εμφανίσεις στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου (26). Θα μπορούσε επίσης να γίνει ο πρώτος παίκτης που θα σκοράρει στη φάση των ομίλων, στη φάση των 16, στους προημιτελικούς, στους ημιτελικούς και στον τελικό σε μία μόνο διοργάνωση του τουρνουά.

Ο Λιονέλ Μέσι έχει 11 γκολ και οκτώ ασίστ σε 25 συμμετοχές σε Μουντιάλ. Εάν σκοράρει ή δώσει ασίστ σε αυτόν τον αγώνα, θα είναι ο πρώτος παίκτης που θα καταγράψει 20 συμμετοχές γκολ στη διοργάνωση.

Και Αντουάν Γκριεζμάν και ο Κιλιάν Μπαπέ σκόραραν για τη Γαλλία στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018 (νίκη 4-2 εναντίον Κροατίας). Μόνο τέσσερις παίκτες έχουν σκοράρει ποτέ σε δύο διαφορετικούς τελικούς Παγκοσμίου Κυπέλλου: Βαβά (1958, 1962), Πελέ (1958, 1970), Μπράιτνερ (1974, 1982) και Ζιντάν (1998, 2006). Σε ηλικία 23 ετών και 363 ημερών την, ο Μπαπέ θα μπορούσε να γίνει ο νεότερος παίκτης που σκοράρει σε πάνω από έναν τελικούς Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ο Αντουάν Γκριεζμάν έχει δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες (21) και έχει περισσότερες προσδωκόμενες ασίστ (3,5) από οποιονδήποτε άλλον παίκτη στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022. Δεδομένου ότι η Opta έχει διαθέσιμα αυτά τα δεδομένα (από το 1966), μόνο ένας Γάλλος παίκτης έχει δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες σε μία μόνο έκδοση του Παγκοσμίου Κυπέλλου από τις 21 του Γκριεζμάν, με τον Ζιρές να δημιουργεί 24 το 1982 και 24 ξανά το 1986.

Στα 44 του χρόνια, ο προπονητής της Αργεντινής, Λιονέλ Σκαλόνι, είναι ο νεότερος προπονητής που βρίσκεται σε τελικό Παγκόσμιο Κύπελλο μετά τον Φέλερ το 2002 (42), ενώ θα μπορούσε να είναι ο νεότερος που έχει κερδίσει το τρόπαιο μετά τον συμπατριώτη του, Σέσαρ Λουίς Μενότι το 1978 (39).

Ο Ντιντιέ Ντεσάν θα μπορούσε να γίνει μόνο ο δεύτερος προπονητής που οδήγησε μια χώρα στη νίκη σε δύο διαφορετικά Παγκόσμια Κύπελλα, μετά τον Βιτόριο Πότζο με την Ιταλία το 1934 και το 1938.

Ο Ντεσάν έχει κερδίσει 14 από τους 18 αγώνες του ως προπονητής στην τελική φάση (δύο ισοπαλίες, δύο ήττες). Μόνο ο Χέλμουτ Σεν (16) έχει περισσότερες νίκες στο Παγκόσμιο Κύπελλο ως προπονητής, ενώ το ποσοστό νικών του 78% είναι το καλύτερο από οποιονδήποτε προπονητή έχει βρεθεί σε περισσότερους από 10 αγώνες Παγκοσμίου Κυπέλλου.

 

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022 Τελευταία Νέα