Αγγαρεία ακόμα και για το Μαρόκο

Γιάννης Λαμπίρης Γιάννης Λαμπίρης
Αγγαρεία ακόμα και για το Μαρόκο

bet365

Ο Γιάννης Λαμπίρης γράφει από το Κατάρ για τον αδιάφορο μικρό τελικό της Κροατίας με το Μαρόκο.

Αποστολή στο Κατάρ: Γιάννης Λαμπίρης

Το σκεπτικό της ΦΙΦΑ για τον αγώνα κατάταξης της 3ης-4ης θέσης (μακράν τον πιο αδιάφορο αγώνα μεταξύ των 64 του Παγκοσμίου Κυπέλλου) είναι ότι αποτελεί σημαντικό κίνητρο και για τις δύο ομάδες η κατάκτηση του…χάλκινου μεταλλίου.

Πράγματι δίνουν μετάλλιο στους νικητές αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχει τη βαρύτητα ενός χάλκινου μεταλλίου σε Ολυμπιακούς Αγώνες και αυτό φαίνεται και από τις ίδιες διοργανώτριες αρχές.

«Game for 3th & 4th place» γράφει η ΦΙΦΑ (Αγώνας για την 3η και 4η θέση) ενώ η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή τον αναφέρει ως: «Game for Bronze medal» (Αγώνας χάλκινου μεταλλίου) η διαφορά είναι χαώδης.

Για ένα παιχνίδι που εμείς το έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα – κακώς – να το αποκαλούμε «Μικρός Τελικός».

Ο τελικός είναι ένας (Μεγάλος) και μοναδικός πάει και τελείωσε απλά όλες οι άλλες διεθνείς ομοσπονδίες (μπάσκετ, βόλεϊ και πόλο) έχουν καταφέρει να αναβαθμίσουν τον ρόλο του συγκεκριμένου αγώνα σε αντίθεση με το ποδόσφαιρο που επιμένει να το παρουσιάζει σαν γιορτή.

Η ΟΥΕΦΑ αντίθετα όσο η τελική φάση Euro γινόταν ως ένα άτυπο φάιναλ φορ με μόνο τέσσερις ομάδες διεξήγαγε κανονικά τον αγώνα της 3ης θέσης που τελευταία φορά έγινε το 1980 στην Ιταλία (η παρθενική διοργάνωση της εθνικής μας ομάδας) που οι ομάδες είχαν αυξηθεί σε 8. Από τη Γαλλία το 1984 ο αγώνας αυτός πέρασε ανεπιστρεπτί στο μπαούλο της ιστορίας.

Την ίδια ώρα η ΦΙΦΑ ισχυρίζεται ότι είναι χαρά για τις ομάδες όπως η Πολωνία (1982) , το Βέλγιο (1986 και 2018) η Σουηδία και η Βουλγαρια (1994) η Κροατία (1998), η Κορέα και η Τουρκία (2002) να παίζουν σε έναν τελευταίο αγώνα για την 3η θέση.

Ας ρωτήσει βέβαια και Ιταλία-Βραζιλία (που έπαιξαν το 1978), Ιταλια-Αγγλια (1990), Γερμανία-Πορτογαλία (2006), Γερμανία-Ουρουγουάη (2010), Βραζιλία-Ολλανδια (2014) να εκφράσουν τα συναισθήματά τους.

Με τη λογική της ΦΙΦΑ θα πρέπει να ισχύει συνεπώς το ίδιο (και πολύ περισσότερο) για το εκπληκτικό Μαρόκο που έχει κάνει την κορυφαία πορεία που έκανε ποτέ αφρικανική ομάδα φτάνοντας στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Αντί επιλόγου παραθέτουμε την δήλωση του εξαιρετικού προπονητή του Μαρόκου, Ουαλίντ Ρεγκραγκί στην επίσημη συνέντευξη Τύπου εν όψει αυτού του αγώνα.

«Για να είμαστε ειλικρινείς, το ματς είναι ταλαιπωρία για μένα. Είναι πολύ δύσκολο πράγμα να παίζεις δύο ημέρες μετά από μία τεράστια απογοήτευση».

Είτε τρίτος τερματίσεις ή τέταρτος, θυμάσαι στο φινάλε μόνο εκείνον που κατέκτησε το τρόπαιο, ούτε καν εκείνον που ήταν φιναλίστ.

Μόνο τους νικητές θυμόμαστε και εμείς χάσαμε στον ημιτελικό. Σίγουρα για την εικόνα μας θα ήταν όμορφο να πάρουμε την τρίτη θέση αλλά είναι δύσκολο να δούμε με όμορφο μάτι τον μικρό τελικό», ήταν τα λόγια του 47χρονου τεχνικού.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιάννης Λαμπίρης
Γιάννης Λαμπίρης
  • Tags: