Μουντιάλ 2022, Αργεντινή: Μέσι vs Μαραντόνα στο απόλυτο Μουντιαλικό «crash test» (infographics, vids)

Μουντιάλ 2022, Αργεντινή: Μέσι vs Μαραντόνα στο απόλυτο Μουντιαλικό «crash test» (infographics, vids)

Βασίλης Μπαλατσός
Μουντιάλ 2022, Αργεντινή: Μέσι vs Μαραντόνα στο απόλυτο Μουντιαλικό «crash test» (infographics, vids)

bet365

Ο Λιονέλ Μέσι στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ έχει την τελευταία του ευκαιρία να «πετάξει» μια για πάντα από πάνω του τη «σκιά» του θρυλικού Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα. Το Gazzetta με τη βοήθεια του Sofascore βάζει στο... μικροσκόπιο τους δυο «Θεούς» της Αργεντινής.

«Ναι αλλά ο Μαραντόνα πήρε Παγκόσμιο Κύπελλο με την Αργεντινή». Ο Λιονέλ Μέσι ότι και να πετύχαινε στην καριέρα του, όσα τρόπαια και να σήκωνε, όσα γκολ και να έβαζε, όσα ρεκόρ και να έκανε πάντα άκουγε αυτή την ατάκα στις συγκρίσεις του με τον Pibe de Oro για τον καλύτερο όλων των εποχών.

Είναι γεγονός πως ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα είναι μια από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου και η «σκιά» του στους μεταγενέστερους παίκτες είναι μεγάλη. Πολλοί ξεκίνησαν ως ο «νέος Μαραντόνα» και... πνίγηκαν στην πορεία από το «βάρος» της σύγκρισης. Φυσικά ο Pulga από μικρή ηλικία απέταξε αυτόν τον χαρακτηρισμό και έγινε... ο Μέσι.

O Λίο με το Copa America του 2021 έδιωξε σε έναν βαθμό την «υποχρέωση» της επιτυχίας με την εθνική, όμως ο απόλυτος στόχος για να τελειώσει μια και καλή τις συγκρίσεις των «GOATs» είναι το Παγκόσμιο Κύπελλο. Το Gazzetta με τη βοήθεια του Sofascore αναλύει τους αριθμούς των δυο θρύλων σε Μουντιάλ.

Μέσι 2022 vs Μαραντόνα 1986

Καταρχάς θα πιάσουμε το «peak» των δυο παικτών. O Μαραντόνα ηγήθηκε της Αργεντινής στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1986, ενώ αν η Αργεντινή πάρει το τρόπαιο στον τελικό με τους Γάλλους θα μείνει για μια ζωή στην ιστορία ως το Μουντιάλ του Μέσι.

mesmarΟι δυο θρύλοι έχουν από πέντε γκολ, ο Ντιεγκίτο έχει πέντε ασίστ σε επτά αγώνες και ο Λίο τρεις σε έξι ματς και θέλει δύο στον μεγάλο τελικό για να τον πιάσει και σε αυτό το κομμάτι. Αμφότεροι έχουν τον ίδιο βαθμό απειλής. Ο Μαραντόνα είχε 4.29 σουτ ανά αγώνα με 17% ποσοστό μετατροπής σε γκολ, ενώ ο Μέσι έχει 4.50 με 19% ποσοστό μετατροπής σε γκολ. Όσον αφορά τις πάσες κλειδιά ανά αγώνα ο Pulga έχει 3.00 και o Pibe de Oro 3.86, φυσικά με ματς παραπάνω.

Οι μεγάλες διαφορές υπέρ του Μαραντόνα είναι στις επιτυχημένες ντρίμπλες ανά αγώνα (7.57 - 2.50) και στις κερδισμένες μονομαχίες ανά αγώνα (17.43 - 6.50). Στο «heat map» φαίνεται πως ο Ντιέγκο κινούταν σε περισσότερους χώρους, ενώ ο Μέσι είναι κυρίως κεντρικά και δεξιά μερικά μέτρα έξω από την αντίπαλη περιοχή. Άξιο αναφοράς είναι πως ο Ντιεγκίτο τότε ήταν στα 26 του χρόνια και ο Μέσι βαδίζει στο 35ο έτος της ηλικίας του.

Η συνολική παρουσία τους σε Παγκόσμια Κύπελλα

Ας δούμε όμως και την «μεγάλη εικόνα» στην παρουσία τους σε Μουντιάλ. O Μαραντόνα μέτρησε 21 εμφανίσεις σε τέσσερα Παγκόσμια Κύπελλα (1982, 1986, 1990, 1994), ενώ ο Μέσι έχει 25 σε πέντε τουρνουά (2006, 2010, 2014, 2018, 2022). Ο Ντιεγκίτο θα μπορούσε να είχε περισσότερες αλλά αποβλήθηκε μετά από δύο παιχνίδια στο τελευταίο του Μουντιάλ, καθώς βρέθηκε θετικός σε απαγορευμένη ουσία.

mesmarΟ Λίο με τις τρεις ασίστ του στο Μουντιάλ του Κατάρ έχει πιάσει τον Ντιέγκο στις οκτώ και με τα πέντε τέρματα του έφτασε τα έντεκα, τον ξεπέρασε (οκτώ), έσπασε το ρεκόρ του Μπατιστούτα και πλέον είναι πρώτος σκόρερ της Αλμπισελέστε σε Παγκόσμια Κύπελλα. Απόλυτη ισορροπία έχουν στις επιτυχημένες ντρίμπλες ανά αγώνα (5.00).

Ο Μέσι είναι πιο απειλητικός σε επίπεδο τελικών, καθώς έχει περισσότερα σουτ ανά αγώνα (3.96 - 2.81), όμως ο Μαραντόνα έχει περισσότερες πάσες κλειδιά (3.19 - 2.18). Μεγάλη είναι η διαφορά υπέρ του Pibe de Oro στα κερδισμένα φάουλ (7.24 - 2.92) και στις κερδισμένες μονομαχίες (14.38 - 9.36). Στο «heat map» φαίνεται πως ο Ντιέγκο ήταν κινητικός σε περισσότερους χώρους.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022 Τελευταία Νέα