Ο «μύθος» του γρήγορου γκολ που λύνει τα χέρια στο φαβορί

Ο «μύθος» του γρήγορου γκολ που λύνει τα χέρια στο φαβορί

Ο «μύθος» του γρήγορου γκολ που λύνει τα χέρια στο φαβορί

bet365

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος κάνει ένα μίνι-απολογισμό της φάσης των ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου και δηλώνει εντυπωσιασμένος από το “refuse to lose” των μικρών, ακόμη κι όταν βρίσκονταν πολύ νωρίς πίσω στο σκορ από τα μεγαθήρια.

«Κυνηγάει το γκολ στα πρώτα λεπτά, ώστε να της φύγει το άγχος και στη συνέχεια να γίνει πιο εύκολο το έργο της». Ένα από τα πολλά κλισέ που έχουμε οι δημοσιογράφοι, κατά τη διάρκεια της περιγραφής ενός ποδοσφαιρικό αγώνα. «Πέτυχε το γκολ που ήθελε στο πρώτο 20λεπτο και τώρα θα βρει περισσότερους χώρους για ακόμη περισσότερα τέρματα» είναι η ατάκα που συνήθως ακολουθεί μετά το άνοιγμα του σκορ από το φαβορί της αναμέτρησης. Και πράγματι, σε μεγάλο βαθμό ισχύουν όλα τα παραπάνω. Συμβαίνει κατά κόρον, είτε πρόκειται για διεθνείς διοργανώσεις, είτε για εγχώρια πρωταθλήματα. Μόνο που το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο διαφέρει ακόμα και σε αυτό. Στο Κατάρ, κανένα φαβορί που «έκατσε» πάνω στο γρήγορο γκολ του, δεν έφτασε στη νίκη. Μάλιστα, στις περισσότερες περιπτώσεις υπέστη ηχηρό κάζο, γνωρίζοντας την ήττα.

Μόλις στην τρίτη αγωνιστική ημέρα, στο πρώτο παιχνίδι που διεξήχθη στις 12 το πρωί, η Αργεντινή... πιάστηκε στον ύπνο. Γρήγορο 1-0 με το πέναλτι του Μέσι και στη συνέχεια τρία ακόμη γκολ για την «αλμπισελέστε». Βέβαια δε μέτρησε κανένα, λόγω οφσάιντ, όμως η αίσθηση που υπήρχε, είναι πως στην επανάληψη θα έφτανε σε μία ευρεία νίκη. Αμ δε. Η Σαουδική Αραβία είχε αντίθετη άποψη. Η ομάδα του Ρενάρ, που δεν είχε κλειστεί σε κανένα σημείο του αγώνα πίσω (η άμυνα της ψηλά ήταν ο λόγος που βρίσκονταν εκτεθειμένοι οι Αργεντινοί επιθετικοί), πέτυχε δύο γκολ μέσα σε διάστημα πέντε λεπτών και έκανε το μεγάλο «μπαμ». Ήταν το πρώτο στη διοργάνωση, αλλά όχι το τελευταίο.

Δεν πέρασαν 24 ώρες και η δεύτερη μεγάλη έκπληξη ήταν γεγονός. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Η Γερμανία κυριάρχησε απόλυτα στο πρώτο ημίχρονο και η Ιαπωνία θα μπορούσε να αισθάνεται τυχερή, που είχε δεχθεί μόλις ένα τέρμα από τα «πάντσερ». Κι αφού το 1-0 δεν άλλαξε ούτε σε αυτή την αναμέτρηση, στην επανάληψη οι «σαμουράι» πλήγωσαν την ομάδα του Χάνσι Φλικ. Δύο γκολ μέσα σε διάστημα οκτώ λεπτών και το τελικό σκορ έγραψε 1-2. Ένα αποτέλεσμα που έμελλε να το «κουβαλήσουν» και οι δύο μέχρι τέλους. Μόνο που τους Γερμανούς τους λύγισε.

«Καρμπόν» ήταν για τους Ιάπωνες – που στο μεταξύ είχαν χάσει από την Κόστα Ρίκα – και το ματς με την Ισπανία. Το εις βάρος τους 0-1, το έκαναν 2-1. Μπορεί να γίνεται πολύς λόγος για τη χαλαρότητα που επέδειξαν οι «φούριας ρόχας» (με αποτέλεσμα να αποκλειστεί η Γερμανία και οι ίδιοι να παίξουν με Μαρόκο στους «16, αποφεύγοντας στη συνέχεια τη Βραζιλία), αλλά αυτό δε μειώνει σε καμία περίπτωση το θρίαμβο των Ασιατών. Ακόμη κι αν αμφισβητείται έντονα το δεύτερο τέρμα τους. Όταν μια ομάδα της δυναμικής και της φανέλας της Ιαπωνίας καταφέρνει μέσα σε διάστημα οκτώ ημερών να κάνει τέτοιες ανατροπές απέναντι σε Γερμανία και Ισπανία, τότε δικαιούται το σεβασμό όλων.

Παρόμοια μορφή είχε και το Γερμανία-Κόστα Ρίκα. Τα «πάντσερ» προηγήθηκαν νωρίς, έχασαν ευκαιρίες και για άλλα τέρματα και στην επανάληψη είδαν τον εφιάλτη να επιστρέφει. Οι Κοσταρικανοί «γύρισαν» το ματς σε 1-2 και στη συνέχεια οι Γερμανοί έτρεχαν και... δεν έφταναν. Κυριολεκτικά, αφού μπορεί να έφτασαν τελικά στο 4-2, όμως τη ζημιά την είχαν πάθει από τους Ιάπωνες (και τους Ισπανούς).

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι κάπως έτσι την πάτησε και η Πορτογαλία από τους Νοτιοκορεάτες στην τελευταία αγωνιστική. Κάτι που ισχύει, αφού το 1-0 του 5ου λεπτού έγινε τελικά 2-1 και οι Ασιάτες πέρασαν με αυτή την ανατροπή στους «16». Μόνο που η ομάδα του Φερνάντο Σάντος είχε τη δικαιολογία – αν και ανώτερη στον αγωνιστικό χώρο – της ήδη εξασφαλισμένης πρωτιάς στον όμιλο. Αδιάφορες εμφανίστηκαν Γαλλία και Βραζιλία στην τελευταία αγωνιστική, χρησιμοποιώντας πολλούς αναπληρωματικούς. Μόνο που για αυτές οι ήττες δεν ήρθαν με κάποια ανατροπή, αλλά με 1-0 από Τυνησία και Καμερούν, αντίστοιχα.

Και εδώ έρχεται το μεγάλο ερώτημα. Τα φαβορί υποτίμησαν τους μικρούς μετά το γρήγορο πρώτο γκολ τους ή η ψαλίδα έχει μικρύνει αρκετά και όλα μπορούν να συμβούν; Οι «Δαβίδ» είχαν την τύχη με το μέρος τους απέναντι στους «Γολιάθ» ή ήταν θέμα ικανότητας; Κανείς δεν μπορεί να δώσει σαφή απάντηση. Πιθανότατα ήταν ένας συνδυασμός όλων των παραπάνω. Κάποια από τα μεγαθήρια συνήλθαν μετά το «χαστούκι» και προχώρησαν, άλλα όχι και αποκλείστηκαν. Όπως και κάποιοι από τους μικρούς συνεχίζουν στη διοργάνωση, ενώ άλλοι έμειναν στο πρώτο «μπαμ». Ένα είναι σίγουρο όμως. Η θεωρία πως οι μεγάλοι μετά το γρήγορο γκολ θα φτάσουν σε μια άνετη νίκη, δεν ισχύει σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημοσθένης Γεωργακόπουλος
Δημοσθένης Γεωργακόπουλος