Μουντιάλ 2022: Ποιος «rising star» έκανε τη διαφορά στους ομίλους; (poll)

Μουντιάλ 2022: Ποιος «rising star» έκανε τη διαφορά στους ομίλους; (poll)

bet365

Φρέσκα ονόματα, αστέρες που ανατέλλουν στο διεθνές στερέωμα, αλλά πέρα για πέρα καθοριστικοί για τις χώρες τους στη φάση των ομίλων. Το Gazzetta παρουσιάζει τους πέντε μικρούς που ξεχώρισαν ως τώρα και σας καλεί να ψηφίσετε τον MVP.

Το Μουντιάλ 2022 συμπίπτει με το «αντίο» ουκ ολίγων εμβληματικών παικτών της τελευταίας 15ετίας. Το κενό τους, όμως, δεν πρόκειται να μείνει ακάλυπτο, τουλάχιστον όχι σε επίπεδο Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η νέα φουρνιά αστέρων παίρνει σειρά και έχει καταφέρει να αφήσει φαρδιά-πλατιά το αποτύπωμά της ως τώρα στη διοργάνωση.

Wonderkids που ήταν ήδη στα ραντάρ των κορυφαίων πρωταθλημάτων αλλά βρίσκονται για πρώτη φορά σε Μουντιάλ. Ανερχόμενα ονόματα που το status τους στην Εθνική διαφέρει συγκριτικά με το συλλογικό επίπεδο. Νεαροί top-class ποδοσφαιριστές που εμφανίζονται έτοιμοι για το step-up στην καριέρα τους. Το Gazzetta παρουσιάζει πέντε νεαρούς MVP από τη φάση των ομίλων και σας δίνει την ευκαιρία να ψηφίσετε τον απόλυτο rising star των τριών πρώτων αγωνιστικών.

Loading...

Κόντι Χάκπο (Ολλανδία)

Μπουκάγιο Σάκα (Αγγλία)

Μπουκάγιο Σάκα (Αγγλία)

Έντσο Φερνάντες (Αργεντινή)

Έντσο Φερνάντες (Αργεντινή)

Γιουνούς Μούσα (ΗΠΑ)

Γιουνούς Μούσα (ΗΠΑ)

Γιόσκο Γκβάρντιολ (Κροατία)

Γιόσκο Γκβάρντιολ (Κροατία)

Ήταν αναμενόμενο πως θα αποτελούσε σημαντικό γρανάζι της Ολλανδίας σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο. Με συνεισφορά σε 33 γκολ σε 29 παιχνίδια πριν από το τουρνουά, άλλωστε, ο καταλύτης της PSV δεν γινόταν να μην είναι βασικός στους Οράνιε. Και με αυτή τη φορά από την ονειρική σεζόν που διανύει κατέφτασε και στο Κατάρ, αποτελώντας τον «killer» της ομάδας του Λουίς Φαν Χάαλ.

Τρία γκολ σε τέσσερις τελικές, ένα γκολ σε κάθε ματς. Ρεσιτάλ αποτελεσματικότητας για τον MVP των Ολλανδών στους ομίλους (τον συναγωνίζεται ο Νόπερτ), ο οποίος ήταν ο εκφραστής του «κυνικού», συντηρητικού παιχνιδιού της ομάδας του χαρίζοντας βαθμούς και νίκες με τις υψηλής ποιότητας εκτελέσεις του.

Ό,τι κι αν συμβεί για την Ολλανδία στα νοκ-άουτ, ο Χάκπο κατόρθωσε να στρέψει πάνω του και τα λιγοστά βλέμματα που δεν ήταν ήδη στραμμένα από όσα κάνει στην Αϊντχόφεν. Πάνω από όλα, του Έρικ Τεν Χαγκ και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία τον έχει πολύ ψηλά στη λίστα της.

Τα νιάτα έχουν γίνει κινητήριος δύναμη της Αγγλίας στο φετινό Μουντιάλ. Πάνω στη φρεσκάδα της μεσοεπιθετικής γραμμής στηρίζεται εν πολλοίς η προοπτική επιτυχίας των Τριών Λιονταριών, κάτι που έγινε ξεκάθαρο στη φάση των ομίλων. Από την πλειάδα των νεαρών αστέρων της, ξεχώρισε αναμφίβολα ο Μπουκάγιο Σάκα.

Ο δημιουργικός winger της πρωτοπόρου της Premier League, Άρσεναλ, «έλαμψε» κυρίως στην πρεμιέρα, όπου και σκόραρε τα δύο του γκολ στην εξάρα επί του Ιράν, αλλά ήταν κι ένας από τους διακριθέντες που προσπάθησαν να αλλάξουν τις ισορροπίες στο «στείρο» από φάσεις 0-0 με τις ΗΠΑ.

Εξαιρετικά ποσοστά σε πάσες και τελικές επιλογές, βοηθάει πολύ στην ανάπτυξη του παιχνιδιού των Άγγλων και όπως όλα δείχνουν, έχει ακόμα πολλά να δείξει στα νοκ-άουτ, από τα οποία θα κριθεί πιθανότατα και το μέχρι πού θα φτάσει το σύνολο του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ.

Ο game-changer στον πρώτο «τελικό» της Αργεντινής κόντρα στο Μεξικό. Αν δει κανείς τη μεγάλη εικόνα, η παρουσία του Έντσο Φερνάντες άλλαξε τη μοίρα της Αλμπισελέστε στον δύσβατο τρίτο όμιλο. Μετά την εφιαλτική πρεμιέρα κόντρα στη Σαουδική Αραβία και το φλύαρο, χωρίς ουσία πρώτο ημίχρονο απέναντι στους Μεξικανούς, η ομάδα του Λιονέλ Σκαλόνι φαινόταν πως «πονούσε» στη μεσαία γραμμή. Και ο Φερνάντες απάλυνε τον πόνο μαεστρικά.

Ο 21χρονος μέσος της Μπενφίκα, εκ των βασικών συντελεστών της στην κατάληψη της πρώτης θέσης της Primeira Liga στο πρώτο μισό της σεζόν, «κούμπωσε» ιδανικά στον άξονα της Αργεντινής και ξεκλείδωσε τις δημιουργικές της αρετές, συνδέοντας πολύ καλύτερα τη μεσαία με την επιθετική γραμμή συγκριτικά με όσους προσπάθησαν στο... ενάμισι πρώτο παιχνίδι.

Συνεισέφερε σε δύο γκολ: το ένα το πέτυχε ο ίδιος, με απίθανο curler για το 2-0 στο ματς με το Μεξικό, το άλλο το «σέρβιρε» επίσης με έξοχο τρόπο στον έτερο νεαρό συνοδοιπόρο, Χούλιαν Άλβαρες.

Η Team USA σφύζει από νέο αίμα κι αυτό έχει εξελιχθεί σε ένα από τα μεγάλα της ατού, που την έστειλαν στα νοκ-άουτ για τρίτη σερί της παρουσία σε Μουντιάλ. Ο νεότερος κάπτεν του Μουντιάλ (23 ετών), Τάιλερ Άνταμς, ο νεότερος σταρ μιας ομάδας του φετινού Μουντιάλ ονόματι Κρίστιαν Πούλισικ (24 ετών) και ο Γουέστον ΜακΚένι που αμφότεροι είναι εγνωσμένης αξίας λόγω της θητείας τους σε Ντόρτμουντ-Τσέλσι και Σάλκε-Γιουβέντους αντίστοιχα.

Πέραν αυτών, η αποκάλυψη της φετινής Team USA τείνει να γίνει ο Γιουνούς Μούσα. Ο 20χρονος μέσος της Βαλένθια, με ρίζες από την Γκάνα και ποδοσφαιρικά αναθρεμμένος στην Ακαδημία της Άρσεναλ, μοιάζει... ακατάπαυστος σε τρεξίματα και πίεση και φέρει μεγάλο μερίδιο στην ισορροπία που διακρίνει τους Αμερικανούς στο παιχνίδι τους.

Έπαιξε 75' στην πρεμιέρα, έβγαλε σερί 90λεπτα με Αγγλία και Ιράν, όπου η ομάδα του στο φινάλε κράτησε το μηδέν. Ο ίδιος, ως ένας κλασικό box-to-box οκτάρι, προσφέρει σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες ακόμα κι αν του λείπει ως τώρα το γκολ. Η κίνησή του με και χωρίς την μπάλα, όμως, είναι αρετές ανεκτίμητες που τις έχει στο ρεπερτόριό του και μετά το τέλος του Μουντιάλ, είναι σίγουρο πως η Βαλένθια θα δυσκολευτεί να τον κρατήσει στις τάξεις της (αν και έχει συμβόλαιο ως το 2026).

Η Κροατία πήρε το εισιτήριο για τους «16» έχοντας την καλύτερη άμυνα του τουρνουά (μόλις ένα γκολ, από κοινού με Βραζιλία, Μαρόκο, ΗΠΑ, Ολλανδία και Τυνησία). Και το μυστικό στη συνταγή της επιτυχίας του Ζλάτκο Ντάλιτς δεν είναι άλλο από τον Γιόσκο Γκβάρντιολ.

Ο 20χρονος αμυντικός που αγωνίζεται στη Λειψία και για τον οποίο η Τσέλσι είναι διατεθειμένη να ξοδέψει πάνω από 90 εκατομμύρια ευρώ, παίζει εκτός της φυσικής του θέσης στην Κροατία (πλάγιος μπακ) και έχει δέσει εξαιρετικά ως τρίτος στόπερ, προσθέτοντας τα τρομερά του προσόντα στην εξίσωση της κροατικής οπισθοφυλακής.

Εντυπωσιακή ταχυδύναμη, η μετατόπισή του στους στόπερ επιτρέπει να είναι εκείνος που κατεβάζει με άνεση την μπάλα και ξεκινά τις επιθέσεις από την πρώτη ζώνη, πάντα πρόθυμος να ρίξει τα πόδια του στη «φωτιά». Η εμφάνισή του κόντρα στο Βέλγιο άγγιξε το τέλειο, με 95% επιτυχία στις πάσες, εννέα (!) απομακρύνσεις, οκτώ κλεψίματα και έξι πάσες στο επιθετικό τρίτο. Όλα αυτά χωρίς να δεχθεί ντρίμπλα.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image