Μουντιάλ 2022, Τυνησία - Αυστραλία 0-1: Άλμα πρόκρισης τα Καγκουρό! (vid)

bet365

Μετά από δύο σερί «άγονα» Μουντιάλ, η Αυστραλία επιτέλους νικά σε ματς τελικής φάσης Παγκοσμίου Κυπέλλου (1-0 την Τυνησία) και φουλάρει για την πρόκριση στα νοκ-άουτ!

Έμεινε μόνο με τις εντυπώσεις σε δύο σερί Μουντιάλ. Το 2014 άγγιξε μια τρομερή νίκη κόντρα στην Ολλανδία του Φαν Χάαλ, το 2018 επιφύλασσε δύσκολα στη μετέπειτα πρωταθλήτρια Γαλλία. Το πηλίκο έγραφε και στις δύο περιπτώσεις, μηδέν. Η Αυστραλία, όμως, παρά την «μια απ' τα ίδια» πρεμιέρα κόντρα στους Μπλε, ανέτρεψε τα προγνωστικά και πλέον είναι φαβορί για την πρόκριση, καθώς νίκησε την Τυνησία (1-0) και πήρε ταυτόχρονα το πρώτο της τρίποντο στο Παγκόσμιο Κύπελλο από το 2010.

Η Αυστραλία δεν είχε περιθώρια περαιτέρω απώλειας αν ήθελε να ελπίζει στην πρόκριση. Ο Γκρέιαμ Άρνολντ παρ' όλα αυτά διατήρησε άθικτη την ενδεκάδα του, με εξαίρεση τον Κάρασιτς που πήρε τη θέση του τραυματία Άτκινσον.

Το ξεκίνημα του ματς ήταν νευρικό, όπως αναμενόταν, με τους Τυνήσιους που προέρχονταν από το 0-0 με τη Δανία και το μόλις δεύτερο clean sheet της ιστορίας τους σε Μουντιάλ, να έχουν αυτοπεποίθηση στο παιχνίδι τους και να προσπαθούν να κυριαρχήσουν. Προοδευτικά, όμως, τα λάθη στη μεσαία γραμμή και οι αμυντικές ολιγωρίες τούς έσπρωξαν στα δικά τους καρέ, με την Αυστραλία να το εκμεταλλεύεται και να «χτυπά» όπως και απέναντι στη Γαλλία, στο πρώτο μισάωρο.

Ο... χαζομπαμπάς «Δούκας» της Αυστραλίας υπέγραψε ιστορικό ημίχρονο για τα Καγκουρό

Στην πρώτη τους τελική στο ματς, οι Αυστραλοί κατάφεραν να πάρουν το προβάδισμα, με πρωταγωνιστή τον Μίτσελ Ντιουκ. Ο υψηλόσωμος φορ βρήκε την μπάλα στο κατάλληλο ύψος μετά την τροχιά που πήρε εκείνη από την κόντρα στον άλλοτε παίκτη του Ολυμπιακού, Ντρέγκερ και μπήκε στην πορεία της, στέλνοντάς την με τρομερή no-look κεφαλιά στα δίχτυα του Ντράμεν, υπό το βλέμμα του επίσης άλλοτε παίκτη των Ερυθρολεύκων, Μεριά που δεν μπόρεσε να αντιδράσει.

Ο Ντιουκ έγινε έτσι ο πρώτος σκόρερ στο φετινό Μουντιάλ που αγωνίζεται σε β' κατηγορία (στην Ιαπωνία με τη Φατζιάνο Οκαγιάμα) και έσπευσε να το πανηγυρίσει με τον γιο του που ήταν στις εξέδρες, δείχνοντάς του στην εξέδρα του «J», από το όνομά του που είναι Τζάκσον. Ήταν, άλλωστε, ένα ιστορικό γκολ για ένα ιστορικό ημίχρονο, καθώς για πρώτη φορά σε Μουντιάλ η Αυστραλία πήγε στα αποδυτήρια μπροστά στο σκορ!

Άστοχη Τυνησία, σταθερός Ράιαν, «εγκέφαλος» Μόι

Η Τυνησία είχε πια να ανέβει βουνό, καθώς επιθετικά απαιτούσε πολύ κόπο για να απειλήσει την εστία του Ράιαν. Στο πρώτο μέρος έχασε μία σημαντική φάση με το σουτ του Ντρέγκερ να κοντράρει πάνω στον Σούταρ και μια ακόμα πιο κλασική, με τον Μσακνί να βρίσκει την μπάλα στην κίνηση αλλά το πλασέ του να φεύγει ελάχιστα δίπλα από τα δοκάρια.

Και στο β' μέρος, το «πρέπει» για γκολ ήταν αποκλειστικά στη δική της μεριά. Το πάλεψε, το προσπάθησε, έφτιαξε τελικές όπως το διαγώνιο σουτ του Μσακνί και την προβολή του Καζρί που πέρασε στο ματς ως αλλαγή, αλλά ο Ματ Ράιαν ήταν σταθερός κάτω από τα δοκάρια του και δεν επέτρεψε να κινδυνεύσει το προβάδισμα της Αυστραλίας.

Έτσι, η ομάδα του Γκρέιαμ Άρνολντ κράτησε το 1-0 μέχρι τέλους και παράλληλα καθαρό παθητικό για μόλις δεύτερη φορά στην ιστορία της σε Μουντιάλ.

MVP: Ο Ντιουκ μπορεί να ήταν ο «χρυσός» σκόρερ, αλλά ο Άαρον Μόι ήταν σκέτη... απόλαυση. Εγκέφαλος στο παιχνίδι της Αυστραλίας, πριν και μετά το γκολ, κράτησε μπάλα στα δύσκολα, δεν πούλησε ποτέ την μπάλα παρά την πίεση που δέχθηκε και ήταν το κλειδί των Καγκουρό για να αντιμετωπίσουν με ηρεμία την πίεση που δέχθηκαν από την Τυνησία στο φινάλε.

ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ: Η Αυστραλία διατήρησε καθαρή την εστία της για δεύτερη φορά σε αγώνα Μουντιάλ κι αυτό πρέπει να πιστωθεί ασφαλώς στον Ματ Ράιαν. Δεν προέβη σε κάποια αδιανόητη απόκρουση, αλλά ήταν σταθερός σε όλες τις επεμβάσεις του και γενικά βοήθησε όποτε χρειάστηκε για το τελικό 1-0.

Η ΓΚΑΦΑ: Στο δεύτερο ημίχρονο ήταν πολύ πιο ψύχραιμος, αλλά η ζημιά είχε ήδη γίνει και κατά κύριο λόγο η ευθύνη ήταν του Γιασίν Μεριά. Ο άλλοτε στόπερ του Ολυμπιακού μάρκαρε με τα μάτια τον Ντιουκ στη φάση του γκολ και δεν μπόρεσε να αποτρέψει το γκολ που έμελλε να κρίνει την αναμέτρηση.

ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Λίγα λεπτά πριν την κακή άμυνα στο γκολ (στο 14'), ο Μεριά έκανε αβίαστο λάθος όντας ο τελευταίος αμυνόμενος των Τυνήσιων, το οποίο για καλή του τύχη δεν στοίχισε στην ομάδα του.

ΤΟ ΣΤΡΑΓΑΛΙ: Ο Γερμανός Ζίμπερτ δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερα προβλήματα, ούτε στον πειθαρχικό έλεγχο (δεν υπήρξαν ιδιαίτερα σκληρά μαρκαρίσματα ή εντάσεις), ούτε σε φάσεις με σημαντικό αντίκτυπο στο παιχνίδι. Θετικό πρόσημο.

ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Η Αυστραλία άντεξε στην πίεση των Τυνήσιων στο β' μέρος και με όπλο την άμυνά της που δεν θύμισε σε τίποτα το ματς με τη Γαλλία, διατήρησε το 1-0 χάρη στο γκολ του Ντιουκ, παίρνοντας σπουδαία νίκη η οποία τη φέρνει πολύ κοντά στην πρόκριση στους «16».

Τυνησία (Τζαλέλ Καντρί, 3-4-3): Ντάμεν, Μπρον (74' Κεσχρίντα), Μεριά, Ταλμπί, Ντρέγκερ (46' Σασί), Σκιρί, Λαϊντουνί (67' Καζρί), Αμπντί, Σλιτί, Τζεμπαλί (73΄Κενισί), Μσακνί

Αυστραλία (Γκρέιαμ Άρνολντ, 4-3-3): Ράιαν, Κάρασιτς (75' Ντέγκενεκ), Σούταρ, Ρόουλς, Μπέιτς, Μόι, Ιρβάιν, ΜακΓκρί (64' Χρούστιτς), Λέκι (85' Μπάκους), Ντιουκ (64' ΜακΛάρεν), Γκούντγουιν (85' Μαμπίλ)

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022 Τελευταία Νέα