Το άγαλμα της κεφαλιάς του Ζιντάν στον Ματεράτσι θα εκτεθεί ξανά

Το άγαλμα της κεφαλιάς του Ζιντάν στον Ματεράτσι θα εκτεθεί ξανά

bet365

Το άγαλμα της κεφαλιάς του Ζινεντίν Ζιντάν στον Μάρκο Ματεράτσι στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006, θα τοποθετηθεί σύντομα σε ένα ολοκαίνουργιο αθλητικό μουσείο στη Ντόχα.

Τελικός Παγκοσμίου Κυπέλλου 2006. Ολυμπιακό Στάδιο Βερολίνου. Ιταλία - Γαλλία. Το παιχνίδι οδηγείται στην παράταση με το σκορ στο 1-1 κανείς δεν μπορούσε να γνωρίζει ότι θα ακολουθούσε μια από τις πιο θρυλικές στιγμές στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων. Στο 112 λεπτό του τελικό ο Μάρκο Ματεράτσι βρίζει χυδαία την αδερφή του Ζινεντίν Ζιντάν (ή τουλάχιστον έτσι υποστήριξε ο ίδιος), ο Γάλλος γυρίζει και τον χτυπά στο στήθος με κουτουλιά. Ο Ιταλός στόπερ πέφτει στον αγωνιστικό χώρο κι ο Ζιζού σχεδόν ανέκφραστος παραμένει στο σημείο. Δέχεται αδιαμαρτύρητα την κόκκινη κάρτα του διαιτητή, βγάζει το περιβραχιόνιο του αρχηγού από το μπράτσο και παίρνει τον δρόμο για τα αποδυτήρια. Είναι η τελευταία φορά που φορά τη φανέλα με το εθνόσημο.

Η θρυλική αυτή σκηνή έγινε άγαλμα από Αλγερινό γλύπτη, περίπου έξι χρόνια αργότερα, και τοποθετήθηκε έξω από το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Pompidou αλλά αφαιρέθηκε λίγες ημέρες μετά την εγκατάστασή του. Σύμφωνα με την «L'Equipe» το έργο θα εκτεθεί ξανά, στο νέο αθλητικό μουσείο στη Ντόχα, την πόλη που θα φιλοξενήσει το προσεχές Μουντιάλ του Κατάρ. Την ανακοίνωση έκανε η Sheikha al-Mayassa al-Thani, αδερφή του εμίρη.

«Οι κοινωνίες εξελίσσονται. Χρειάζεται χρόνος, οι άνθρωποι είναι επικριτικοί στην αρχή, αλλά μετά το καταλαβαίνουν και το συνηθίζουν», εξήγησε τη Δευτέρα (06/06). «Ο Ζιντάν είναι μεγάλος φίλος του Κατάρ και είναι εξαιρετικό πρότυπο σε όλο τον αραβικό κόσμο. Η τέχνη είναι θέμα γούστου», πρόσθεσε. Το χάλκινο άγαλμα ύψους 5 μέτρων του Αλγερινού γλύπτη, Adel Abdessemed, προκάλεσε οργή στην πόλη, με κάποιους να υποστηρίζουν ότι ενθαρρύνει την ειδωλολατρία κι άλλοι τη βία.

@Photo credits: Associated Press

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022 Τελευταία Νέα